Slovenija

Začetek obnovitvenih del na mariborski železniški postaji

Maribor/Ljubljana, 21. 05. 2019 16.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Direkcija RS za infrastrukturo je pričela z izvedbo obnovitvenih del na železniški postaji Maribor. Ta bodo trajala vse do konca septembra 2019, zaradi nadgradnje obstoječe infrastrukture pa so že zaprli tudi nekatere železniške tire.

Ta bodo obsegala nadgradnjo nekaterih obstoječih tirov, peronov in izgradnjo enega novega perona, predvidena pa je tudi ureditev in podaljšanje podhoda z izvedbo dvigal in tekočih stopnic, izvedba novih jeklenih nadstreškov ter ureditev fasade na prometnem uradu.

Izvedli bodo tudi sanacijo vseh premostitvenih objektov in podpornih zidov, zamenjali električne vozne mreže in preuredili signalnovarnostnih in telekomunikacijskih naprav. Na območju mariborske občine je predvidena tudi postavitev približno 2,4 kilometra protihrupne ograje.

Železniška postaja Maribor
Železniška postaja Maribor FOTO: Direkcija RS za infrastrukturo

Zaradi gradbenih del so včeraj na mariborski železniški postaji zaprli tire 3, 4, 5 in 6. Kot so pojasnili na direkciji za infrastrukturo, pa so za čim manjše ovire pri potniškem in tovornem prometu v času izvajanja gradbenih del nadgradili tudi del postaje Maribor Tezno. Tovorni vlaki bodo lahko namreč lahko ustavili na omenjeni postaji oz. bodo od tukaj nadaljevali pot v smeri proti Šentilju in Avstriji brez ustavljanja na mariborski železniški postaji. Kar zadeva potniški promet, pa bo ta tekel tako, da bodo potnikom vedno na razpolago trije peroni, pretočnost in varovanje potnikov pa bodo med drugim zagotovili tudi s tem, da bo kar najmanj ovir za dostop na peron in z njega.

Omenjena gradbena dela bodo trajala predvidoma do konca julija 2019. Od takrat naprej do konca septembra pa bodo na železniški postaji potekala naslednja faza del – obnova tirov in kretnic ter gradnja podhoda proti vzhodnemu delu postaje oz. v smeri proti Melju.

Pogodbena vrednost del za nadgradnjo postaj Tezno, Maribor in odseka Maribor–Počehova je vredna približno 55,5 milijona evrov, izvajalci del pa so SŽ–ŽGP, Pomgrad, Kolektor Koling in GH Holding. Rok za izvedbo del je do 31. septembra 2020. Dela se izvajajo v sklopu projekta nadgradnje železniške proge Maribor–Šentilj, ki je sofinanciran z evropskimi sredstvi v okviru kohezijskih sredstev.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

buzerantos
21. 05. 2019 21.51
tbmb
21. 05. 2019 18.27
+13
Se več ne bomo končno sramovali postaje in vsega napram postaji Graz ker to je bila prava sramota za mesto. Če bi ves denar prinesli nazaj v državo ki so ga v teh letih odnesli v tujino bi lahko imeli super tire za velike hitrosti in moderna vozna sredstva. Porihtane vse ceste v drzavi od vaških do avtocest. Ne pluvajte sedaj po železnici ko se vlaga čeprav gre denar tudi iz cestnin. Lp se vidimo v lepši prihodnosti!
ecnarf
21. 05. 2019 17.10
+14
obnova jž po 100 letih