Slovenija

Začetek pogovorov z bodočimi ministri, pred kamere stopil tudi Tugomir Kodelja

Ljubljana, 28. 08. 2018 14.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Predsednik vlade Marjan Šarec je opravil prve pogovore z ministrskimi kandidati. Začel je pri Socialnih demokratih, pogovore pa nadaljeval s kandidati SMC. Medtem pa projektna partnerica Levica nekatera ministrska imena ocenjuje kot razočaranje.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Ministrski kandidati
    03:08
    Iz 24UR: Ministrski kandidati
  • Iz SVETA: Spoznavni dan
    03:16
    Iz SVETA: Spoznavni dan

Po ponedeljkovi potrditvi ministrskih kandidatov v LMŠ, SD in SMC je novoizvoljeni predsednik vlade opravil prve pogovore s kandidati strank. V Levici, projektni partnerici peterice strank, so po napovedanih ministrskih kandidatih vlado ocenili kot najmanj slabo možnost v dani situaciji. "Za to ministrsko ekipo velja podobno, kot velja v splošnem v politiki: po navadi nimamo na mizi več dobrih možnosti, ampak samo slabe v različnih odtenkih. Za to vlado pač lahko rečem, da je to, kar smo pričakovali - torej najmanj slaba v dani situaciji, po danem volilnem rezultatu," je dejal Luka Mesec

V Levici imajo zadržke predvsem do gospodarskega ministra.
V Levici imajo zadržke predvsem do gospodarskega ministra. FOTO: Aljoša Kravanja

Nekatera imena so zanje razočaranje a bolj kot ime je pomembno, kaj bo kdo počel in ali se bo držal dogovora, meni Mesec in kot prvi test za nadobudne ministre navaja predstavitve na matičnih odborih DZ prihodnji teden. Na njih bodo vsakega ministrskega kandidata spraševali o posameznih točkah koalicijske pogodbe, saj želijo preveriti, kako jo bodo upoštevali in kje so morebitna odstopanja med koalicijskim dogovorom in njihovimi osebnimi pogledi. 

"Pri tistih, kjer se bo že v začetku izkazalo, da bodo šli mimo koalicijske pogodbe, bomo seveda manjšinski vladi Marjana Šarca, ki se je zavezala k temu vsebinskemu sporazumu, priporočali, naj se kandidate menja, ker v nasprotnem primeru mi te ekipe ne bomo mogli podpreti," je dejal. V Levici so že od samega začetka kritični predvsem do Zdravka Počivalška, ki naj bi ostal na čelu gospodarskega ministra. 

Mesec je znova hitel zatrjevati, da je Levica opozicijska stranka in da v vladi ne bo sodelovala z državnimi sekretarji na ministrstvih. "Pogovarjamo se edino, da bi imenovali sekretarja v kabinetu predsednika vlade, ki bi služil kot komunikacijska linija med nami in predsednikom vlade," je pojasnil. 

Katičeva: Šarec pričakuje predvsem rezultate

Med prvimi so se pri Šarcu zglasili kandidati Socialnih demokratov, Jernej Pikalo, ki naj bi zasedel položaj ministra za izobraževanje, direktor ljubljanskega konservatorija za glasbo in balet Dejan Prešiček, ki ga v stranki predlagajo za vodenje kulturnega ministrstva, in Andreja Katič, ki se želi preseliti iz obrambnega na pravosodno ministrstvo.

In prav glede imenovanja Katičeve in njenega prestopa na pravosodno ministrstvo naj bi imeli v LMŠ največ pomislekov, a Šarec je že v ponedeljek dejal, da se bo o njeni usodi odločil po današnjem pogovoru z njo. "Nekaj časa se že poznamo, tako da mislim, da bomo dobro delali tudi v prihodnje," pa je dejala Katičeva po pogovoru s Šarcem, a dodala, da bo vse odvisno tudi od tega, kako se bodo odrezali na zaslišanju v Državnem zboru.

Andreja Katič naj bi postala nova pravosodna ministrica.
Andreja Katič naj bi postala nova pravosodna ministrica. FOTO: POP TV

Po njenih besedah je pogovor tekel o načinu sodelovanja in tudi o programu ter o sestavljanju koalicijske pogodbe.

"Predvsem pričakuje rezultate, trdo delo. Mislim pa, da smo do sedaj že pokazali, da znamo delati. Verjamem, da bodo tudi rezultati," je še dejala. Možnosti veta, ki bi ga lahko Šarec uporabil na predloge kandidatov, pa ta na srečanju ni omenjal. Na vprašanje, ali se ji je zdel Šarec zadovoljen z vizijo vodenja pravosodnega ministrstva, je odgovorila, da so prioritete določene v koalicijski pogodbi, da pa bo več treba povedati na zaslišanju.

Prešiček bo poskušal za kulturo pridobiti čim več denarja, upa na kulturni evro

Dejan Prešiček je po srečanju dejal, da sta se s predsednikom vlade nekoliko spoznala in se pogovarjala o načinu delovanja ter o prioritetah na področju kulture, relativno kratek pogovor pa je ocenil za prijetnega. Na vprašanje, ali je dobil občutek, da ga predsednik vlade ocenjuje kot ustreznega kandidata za vodenje kulturnega resorja, je odgovoril, da sta po njegovem oba ugotovila, da je ustrezen za ta resor.

Ob tem je dodal, da je področje kulture zelo obsežno in da je odprtih kar nekaj vprašanj, pri tem je izpostavil medijsko zakonodajo in prekarno delo. Napoveduje pa, da bo kot minister poskušal pridobiti čim več denarja za kulturo. Koalicijska pogodba sicer napoveduje uvedbo t.i. kulturnega evra in Prešiček "upa, da se bodo tega držali".

To, da kot glasbenik vstopa v politiko, je po njegovem mnenju tako prednost kot pomanjkljivost. "Predvsem čutim, da nisem politično obremenjen s političnimi igricami, ki obstajajo," je dejal saksofonist. Ker je delal na področju kulture, ve oziroma si vsaj predstavlja, da ve, kaj kulturniki potrebujejo.

Predsednik SD Dejan Židan je pred sejo kolegija DZ sicer dejal, da ne ve kakšno mnenje si je Šarec ustvaril o strankinih kandidatih, a ti so po njegovih besedah "dobro sprejeli pogovor in komaj čakajo, da začnejo delo".

V petek naj bi vložili listo ministrskih kandidatov.
V petek naj bi vložili listo ministrskih kandidatov. FOTO: Miro Majcen

Pred kamere stopil Tugomir Kodelja

Šarec je pogovore nadaljeval z nadobudnimi ministri iz vrst SMC, kjer so za gospodarskega ministra predlagali Zdravka Počivalška, za ministra za okolje Jureta Lebna, za ministrico za delo Ksenjo Klampfer in za zunanjega ministra Mira Cerarja.

Leben in Počivalšek po srečanju izjav za javnost nista dajala, je pa pred kamere prvič stopil Tugomir Kodelja, ki ga v LMŠ predlagajo za vodenje ministrstva za javno upravo. Ob odhodu iz prostorov stranke v Ljubljani je dejal, da bo njegov prehod iz gospodarstva v javno upravo najbrž v prvem trenutku za vse malce čuden, a meni, da bi morda lahko pri svojih letih in izkušnjah v gospodarstvu kaj dobrega naredil tudi v javni upravi oz. državi, v kateri živi.

Kodelja je širši javnosti dokaj neznan.
Kodelja je širši javnosti dokaj neznan. FOTO: LMŠ

Že takoj ga bodo čakala težka pogajanja s sindikati javnega sektorja. "To je njihova legitimna pravica in bomo naredili vse, da bomo poskušali uravnotežiti ta pogajanja v obojestransko zadovoljstvo," je na to dejal Kodelja in dodal, da je sicer o morebitni reorganizaciji v javni upravi še preuranjeno govoriti. Stvari bodo pretehtali in določili zadeve, ki jih je treba urediti. Kot je dodal, se svet razvija in digitalizira. Po njegovih besedah je treba prestrukturirati tudi ta področja, da bomo šli v korak s časom in pripravili Slovenijo, ne glede na vse ostalo, tudi na predsedovanje Svetu EU.

V sredo bodo na vrsti še kandidati SAB in DeSUS, isti dan bo peterica strank podpisala koalicijsko pogodbo. V petek pa naj bi nato vložili listo ministrskih kandidatov.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (190)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

minkica91
28. 08. 2018 22.10
+5
vse te ministre oz.ministrstva bi lahko ukinili, zakaj pravosodje, saj naj bi bili ti sodniki samostojni in menda ministra ne upoštevajo. Poleg tega pa ministri na tem področju niso naredili nič. Če prideš na sodišče je huje kot v zaporu, še telefon ti vzamejo. Kakšna je to uprava, saj nas obravnavajo kot bi bili sami kriminalci. Ministri pa nič. Da ne govorim o kulturi, ja kdo se pa ima čas ukvarjati s kulturo, če delamo 12 ur na dan, je edino, da se lahko spočiješ, s kulturo pa se lahko ukvarjajo le tisti, ki nič ne delajo, ki so spočiti in imajo dovolj časa. Pa še to, tisti, ki pri nas govorijo o kulturi, nimajo osnovne kulture, le neka velika kultura jih je. Toliko o teh ministrih.
NoviceResnice
28. 08. 2018 19.50
-3
"Predvsem čutim, da nisem politično obremenjen s političnimi igricami, ki obstajajo," je dejal saksofonist. Saksofoniste rabimo, evo ga....... Saksofoniste prosim........
zajebant2
28. 08. 2018 19.44
-4
moderator, da ne boš pozabil brisati levih komentarjer seveda, če si jih upaš
srebrnibreg
28. 08. 2018 19.57
+3
Ker....??????? Aja, motijo vašo lažnivo in manipulantsko propagando na tem portalu po katerem ste pred dvema letoma grdo pljuvali, se od njega poslovili in mu napovedali konec. Zahvali se jim, ker vam vaše svinjarije omogočajo na njihovem portalu.
NoviceResnice
28. 08. 2018 19.34
+3
levica že opravičujemo novo staro vlado kot najboljšo opcijo od slabih, skratka prevara tega....eno govoriti, drugo delati ... gre naprej.....Levica je svoje volivce še bolj nategnila kot Maduras......
srebrnibreg
28. 08. 2018 19.40
+2
Zakaj že kot veliki zmagovalci niste sestavili vlado, če ste res tako sposobni kot se imate?
NoviceResnice
28. 08. 2018 19.45
-1
Zato ker je v Slovenijo nazorsko pa tudi kapitalsko vedno negnjenost v levo in bo še kar nekaj let tako, razen ko bo jasno da ste vse uničili , na žalost se bo to videlo zelo pozno.... desno z JJ ima v Sloveniji 40% , desno brez JJ ima Sloveniji 30%...tako je bilo in bo....04-08 je bilo precedans
srebrnibreg
28. 08. 2018 19.59
+6
Zanimivo. Od 9 strank jih 6 noče sodelovati z vami, 55 poslancev je za to vlado in 31 za vašo, narod vas ne mara, ker vam je po osmih mesecih dal brco v ta zadnjo. Matematiko so te pa učili v noriškem kraljestvu.
rose29
28. 08. 2018 19.29
+0
koliko podjetnikov je podpornikov Levice? Sam prašam...
zajebant2
28. 08. 2018 19.33
+1
NoviceResnice
28. 08. 2018 19.46
+1
tistih par prislednikov ki ima 95% posla z javno upravo
piljan
28. 08. 2018 19.20
+0
Svečkarji za vas vedno bolj velja tista komunistična-še pomnite tovariši,ko smo vladali-.Pa saj ni čudno,ubužujete komunista januško.
NoviceResnice
28. 08. 2018 19.27
-2
Levaški vodje so pravi antipod tega kar si levaški volivec želi....v tem smislu je Janša bolj vaš kot naš desni........ in Vi ga obožujete......
piljan
28. 08. 2018 19.32
+2
Čak.čak malo,komunistu janoški vi desni prižigate svečke in ga obožujete.Jr tako?
NoviceResnice
28. 08. 2018 19.48
-2
ja vi ga imate skoz na ustih...VI GA RABITE ker rabite anti"levega".....v bistvu pa je on Vaš oboževani vodja, ki ga nimate.....
piljan
28. 08. 2018 20.08
+2
Mi ga moramo imeti,da ne pozabimo,da nikoli več komunističnega barabona,ki ste ga posvojili svečkarji.Niti svojega sposobnega nimate,pa ste vzeli odsluženega komunista.Toliko o vaši sposobnosti.
igy02
28. 08. 2018 18.57
-3
Mesec bo vse potrdil. Ukaz od zgoraj. Od malega.
ArkaMast
28. 08. 2018 18.53
+0
Meni je pri Šarcu všeč POVEZOVALNOST. Enemu je uspelo povezati dve stranki, Šarcu pa 6, če še njegovo štejem. Ni bilo lahko. No, da nadaljujem. ... Šarec hodi k maši in je ob enem "partizan", če bi se šli kot otroci igrati za vojake. Je rojen junak. David je premagal Goljo recimo. Premagal je nekaj, kar ni "nihče" verjel. So se smejali preden se je zgodilo. A mnogi ga le poznajo od prej. Za to zmaguje. Kaj je rekel Shakespeare o življenju? No, to je to.
macro
28. 08. 2018 18.54
-1
Ja kot da mu je kaj druga preostalo. Kot 5+1. Halo?
Recenzor
28. 08. 2018 18.57
-2
Ja povezal je rdečo falango ki nas cuza od osamosvojitve naprej in tisti ki ga zagovarjajo so pač socialmatadorji, katerih intelektualni domet ne seže dlje od vaške veselice na katerih se komedijant dela norca iz žensk!
srebrnibreg
28. 08. 2018 18.46
+4
Vedno sem rajši bral in gledal komedije kot kriminalke. Za komedijo moraš imeti pamet za kriminal je pa pokvarjena duša in tintara.
macro
28. 08. 2018 18.59
-2
Dajmo pobrati kak evro za kulturo pa to. Dejavu
srebrnibreg
28. 08. 2018 19.00
+3
Škoda, ker ne veš brati kaj sem napisal. Predolga lajtunga.
macro
28. 08. 2018 19.03
-3
Kaj moraš bit v duši, da se ti zdi smešno norčevanje iz žensk?
srebrnibreg
28. 08. 2018 19.15
+0
Ne obremenjuj se s tem kaj sem napisal, ker si preplitev, da bi razumel. Pač dolga lajtunga.
macro
28. 08. 2018 19.28
-1
No, ker si pa ti malo bolj globok boš pa me ti na moje vprašanje razsvetlil?
srebrnibreg
28. 08. 2018 18.44
+2
Svečkarski trla baba lan se pa kar nadaljuje.
zajebant2
28. 08. 2018 18.41
-2
vračajo se jugoslovanski časi, ko je bil direktor firma z srednješolsko izobrazbo diplomirani inžinerji pa v proizvodnji
Uporabnik113089
28. 08. 2018 18.47
+5
Nič se ne vračajo. V moji firmi je že 40 let tako......
Recenzor
28. 08. 2018 18.55
-2
Nimaš prav, prej so bili to šlosarji z tajniškimi tečaji iz Kumrovca, sedaj so pa to mizarji z dramskimi tečaji
Recenzor
28. 08. 2018 18.40
-3
Odprite dežnike, Baretić se bo kmalu združil z kosmatim in bosta začela doživljati orgazme
macro
28. 08. 2018 18.43
-5
Res je. Glej zdaj to. Puf. Abrakadabra... in.......
macro
28. 08. 2018 18.47
-2
Zdaj pa je dobil tehnično kajlo. Projektno :)
zajebant2
28. 08. 2018 18.34
-5
šef skoraj vseh ministrov ima najnižjo izobrazbo
Uporabnik113089
28. 08. 2018 18.36
+1
To pa res nima nobene zveze z izobrazbo. Cerar je bil najbolj izobražen izmed vseh, pa ga je upokojenec stresel skoz rokav....
zajebant2
28. 08. 2018 18.30
-2
začetek konca
ArkaMast
28. 08. 2018 18.31
+2
srebrnibreg
28. 08. 2018 18.28
+4
Fehtarski plačanci že ves čas tulijo o novih obrazih. Ta je nov pa sem pričakoval veliko odobravanje in hvaljenje s strani fehtarjev sedaj pa vidim, da je ravno obratno. Torej so spet zavajali in lagali. Kot vedno do sedaj.
Uporabnik113089
28. 08. 2018 18.35
-1
Če si imel v mislih novega ministra za javno upravo, ne gre za nikakršen nov obraz... Tugomir je prišel po končani likvidaciji dela propadajočega koncerna Citroën in bo kar lahek plen Počivavška in Štruklja... Če si imel v mislih Fakina, škoda časa da bi ti razlagal....Si preveč zabit....
srebrnibreg
28. 08. 2018 18.41
+3
Z lahkoto mi boš napisal v kateri vladi sta ta dva že delala in kje ter kdaj sta bila ministra seveda, če si pametnejši od mene. V primeru, da tega ne boš storil si pa na unskem nivoju mojega malega prsta na nogi.
Uporabnik113089
28. 08. 2018 18.46
-1
Pa ti bom napisal, gospod zabiti! Mogoče boš celo ti kaj razumel... Štrukelj ni bil minister, je pa bil eden glavnih vzrokov za polom, tako Pahorjeve, kot tudi Alenkine in Cerarjeve vlade. Počivavšek pa je malce manj izkušen. Stresel je skoz rokav le Cerarja.... Bo šlo, grinta?
srebrnibreg
28. 08. 2018 18.49
+3
Da ne boš še bolj zabit izpadel kot si sicer manj ne moreš ti še enkrat napišem, da sem sprraševal o teh dveh omenjenih. Torej Fakinu in Kodelji. Ne laži, zavajaj, manipuliraj in beži od resnice. Farbaj stare mame s svečami v rokah ne mene.
Uporabnik113089
28. 08. 2018 18.58
-2
Umiri se, Stanojlo. Ti bom tudi to lepo razložil. Fakin nov obraz!? Ti to resno? Kaj praviš, koga je Cerar odstavil kot nesposobnega direktorja slovenske zdravstvene zavarovalnice? Poldrugo leto nazaj je Miro trdil da je Fakin nesposoben, da je zafural na stotine zdravstvenih milijončkov, zdaj pa bosta kolega!? Pa vse to za dobrobit Slovencev in Slovenk? Tugomir pa je znan kot likvidator Citroënovih podružmic. Spravil je na cesto več delavcev, kot jih je zadnja svetovna gospodarska kriza v Sloveniji. Naš javni sektor pa je nekaj povsem drugega. Pošolali ga bodo kot mladega mucka....
srebrnibreg
28. 08. 2018 19.05
+2
Še vedno ne vem v kateri vladi sta bila do sedaj ministra. Namreč govora je o novih obrazil ne o tem, če si je kdo pozabil nogavice zamenjati.
Uporabnik113089
28. 08. 2018 18.26
-2
Prvi dan dela slovenske vlade - je en sam Tugomir. Čez dva meseca pa bo na slovenskem kar milijon Tugomirjev.... Mojsti, naj vam nekdo pove da Slovenija rabi Veselkote in ne Tugomirje....
macro
28. 08. 2018 18.32
-1
Hahahahaha. No, pa saj enega komedijanta imajo.
ArkaMast
28. 08. 2018 18.26
+6
No, tako. Novi obrazi. Saj smo vedeli. Saj je sam rekel tako. ... V SDS pa prisegajo na klon JJ. Eden in edini. Nihče drug. Kvečjem morda kdo na povodcu. Tista sdsjevka, ki je pred časom kandidirala za predsednico RS.
Neža001
28. 08. 2018 18.13
+4
Šarec morda res nima politične kilometrine (kar se zna izkazati za dobro!), ima pa željo nekaj narediti, ne pa rušiti in razdvajati naroda....
Recenzor
28. 08. 2018 18.26
-4
Strinjam se, da mogoče nima politične kilometrine, tudi želja nekaj pomeni, toi pa ni dovolj, da bi nekaj naredil. Razdvajal pa je že s tem, da je izključeval. Pa še spajdašil se je z levimi, ki to državo vodijo v pekel že od 1945
srebrnibreg
28. 08. 2018 18.32
+2
Kakšni razdvajal. Enostavno nihče normalen se noče družiti z barabami in Šarec tudi ne. Sicer pa kaj si pod drugimi svojimi nicki pisal o Šarcu? In s takim vašim mišljenjem bi vas naj vzel v koalicijo ali se pridružil vaši.
macro
28. 08. 2018 18.39
-2
Srebrni. Zanimivo, da ti zmerom klopotaš kako so vsi z drugimi niki in tralala. Tud sam sem dokazal, da ste vi tu pod drugimi niki iste osebe. Nasplosno tud nihče od vas tu ne zahaja na Novo. Pa ste vsi na tekočem o dogajanju kaj piše tam. Uporabljate iste besede. Isti način pisave. Pa še ogromno levih komentarjev je tam. Čudno,a ne?
srebrnibreg
28. 08. 2018 18.43
+2
Napiši moje druge nicke in ja res ne zahajam na norotv.
macro
28. 08. 2018 18.50
+1
Oh joj... kje naj začnem. Preštejem minuse ki sem jih dobil v zadnjih par minutah kar si se pojavil. Pa mi je jasno. Vse. Vasa slabost. Prozaicni ste.
macro
28. 08. 2018 18.12
-1
Aja pa na Počivalška sem pozabil. Mater moraš bit zagnan za delo, če imaš tak priimek.. hahaha
Neža001
28. 08. 2018 18.14
+3
Seveda, še priimek ni dober.... makrobebo...
macro
28. 08. 2018 18.16
+0
Predvidevam, da ga je vsak v preteklosti dobil po svojih značilnostih.
Neža001
28. 08. 2018 18.20
+4
me prav zanima, kakšen je tvoj priimek....
macro
28. 08. 2018 18.22
-4
Neža001
28. 08. 2018 18.12
+1
Berem komentarje - tipični desnjakarji pljuvate po vsem, kar ni "vaše".... Svoje želite doseči na VSAK način, četudi s silo. Tistim, ki niso "vaši", mečete polena pod noge že preden se imajo sploh možnost dokazati. Boli vas patak za Slovenijo.... Sram naj vas bo!
macro
28. 08. 2018 18.14
-2
Ni res jaz podpiram davke. Čimveč tem boljše. Pa navijam si Zmelkowe.Če že moram umret naj zgori še vse ostalo....
Neža001
28. 08. 2018 18.15
+4
makro, ti si navaden plačanec.... pa ne prov pri pameti....
macro
28. 08. 2018 18.19
-1
Plačanec? A to misliš za denar. No raje bi bil v svetu,kjer bi bil plačan z gumijastimi bomboni. Pa žal svet ni tak.
Recenzor
28. 08. 2018 18.28
-2
Draga Neža, opisuješ natanko tisto kar levaki počno že oe 1945, najprej diskreditirajo z lažmi in odrekajo pravico do demokracije vsem tistim ki drugače mislijo.
Recenzor
28. 08. 2018 18.30
-2
Sicer pa zakaj bi po tvojem Neža dajali možnost nekomu, ki ima slabše kompetence od većine slovencev. Kompetenca delanja norcev iz soljudi po vaških veselicah vsekakor ni nekaj, kar bi nakazovalo, na vladarja - vsekakor pa na tistega ki je ob vladarju - TO PA JE OBIČAJNO DVORNI NORČEK