Slovenija

Na kaj morate biti pozorni, če boste zakurili kres?

Ljubljana, 28. 04. 2018 12.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA, / K.H.
Komentarji
17

Prvomajske praznike spremljajo tudi kresovanja in pikniki v naravi. Iz Uprave za zaščito in reševanje so ob tem opozorili na previdnost pri kurjenju v naravi. Kres oziroma kurišče morata biti ves čas pod nadzorom odrasle osebe.

Po vsej državi bodo na predvečer praznika dela zagoreli kresovi.
Po vsej državi bodo na predvečer praznika dela zagoreli kresovi. FOTO: Damjan Žibert

Ob mednarodnem prazniku dela, ki ga bodo mnogi izkoristili za krajši oddih ali odhod na kakšno od prireditev, bodo po vsej Sloveniji spet potekale različne slovesnosti in družabni dogodki. V ponedeljek, na predvečer praznika, bodo številna kresovanja, naslednji dan pa budnice, pohodi in druga zabavna druženja v znamenju boja za delavske pravice.

Uprava RS za zaščito in reševanje ob tem poziva k previdnosti, še posebej pri kurjenju kresov. Na javnih prireditvah s kresovanjem morajo biti zagotovljeni ustrezni ukrepi, zlasti požarna straža, ki pa jo lahko izvajajo le gasilci.

Tudi sicer mora biti prostor okoli kurišča kresa očiščen vseh gorljivih snovi, kres pa mora biti ves čas pod nadzorom odrasle osebe. Če požarna straža ni zagotovljena, mora biti kurišče obdano z negorljivimi materiali.

Ob vetrovnem vremenu kresa ni priporočljivo kuriti, priporočljivo je uporabiti čim bolj suh les, prepovedano pa je uporabljati nevarne snovi ali odpadke. Po končanem kurjenju je treba ogenj in žerjavico povsem pogasiti, priporočljivo je kurišče prekriti z negorljivim materialom.

Če se kres razvije v požar, je o tem treba na telefonsko številko 112 čim prej obvestiti pristojni regijski center za obveščanje, ki bo na mesto požara napotil krajevno pristojne gasilske enote.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Številna kresovanja in prvomajske prireditve

Osrednja in največja prireditev bo že tradicionalno na ljubljanskem Rožniku, ki jo prirejajo Zveza svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) ter konfederacije Pergam, Neodvisnost in sindikatov javnega sektorja. Na ponedeljkovem kresovanju bodo navzoče ob 21.30 nagovorili sindikalni voditelji, prižig kresa pa je napovedan ob 22. uri.

Naslednji dan bodo zjutraj v Ljubljani od 7. ure naprej budnice, ob 10.30 pa proslava, na kateri bo zbrane nagovoril župan Zoran Janković. Na praznik dela bodo vsem delili rdeče nageljne.

V Mariboru letos večjega kresovanja sploh ne bo. Zadnja leta je bilo v Koblarjevem zalivu, letos pa so se sindikalni voditelji odločili organizirati le torkovo prvomajsko slovesnost na Snežnem stadionu pod Pohorjem, kjer bo slavnostni govornik podpredsednik ZSSS Anton Rozman.

Mariborčanom najbližji in eden največjih v Sloveniji bo že po tradiciji kres v Rušah na nekdanjem parkirišču Tovarne dušika Ruše, ki ga bodo popoldne začeli s postavitvijo mlaja, zvečer pa bo zbrane zabavala Tanja Žagar.

Na Ptuju bo osrednja slovesnost ZSSS in kresovanje ob počastitvi praznika dela na prireditvenem prostoru pod gradom in na griču Panorama, kjer bo v ponedeljek slavnostni govornik prav tako Rozman, medtem ko bo torkov praznik dela predvsem v znamenju športa in zabave.

Prvomajske prireditve predstavljajo dolgoletno tradicijo po vsej Sloveniji v okviru mednarodnega praznika dela. Posvečen je Haymarketskemu izgredu, do katerega je prišlo leta 1886 v Chicagu. Delavci so zahtevali osemurni delavnik, a je policija njihove demonstracije zatrla.

V Murski Soboti bo tradicionalno kresovanje sindikatov ob podpori občine v mestnem parku, še pred tem pa bodo postavili mlaj na Trgu zmage. Zagorelo bo tudi v Gornji Radgoni, kjer se bo kresovanje na Turistično-športnem centru Trate pričelo s pohodom bakel v spremstvu Pihalnega orkestra Gornja Radgona.

Svet gorenjskih sindikatov pa bo v sodelovanju s kranjsko občino Kranj že 44. po vrsti organiziral tradicionalno prvomajsko praznovanje na Joštu nad Kranjem. Gre za osrednje praznovanje praznika dela na Gorenjskem, na katerem bo udeležence pozdravila predsednica sveta Nežka Bozovičar.

Na Celjskem bo vrsta manjših kresovanj, med drugim na celjski Špici, na travniku pred Centrom varne vožnje na Vranskem in na Gorici pri Velenju. Osrednja torkova slovesnost sindikatov bo potekala na Celjski koči, na velenjskem koncu pa na Graški gori.

Predsednik Borut Pahor se bo letos prvomajske slovesnosti kot slovesni govornik udeležil na Šmohorju pri Laškem, v Šentjerneju pa bo zbrane nagovoril predsednik vlade, ki opravlja tekoče posle, Miro Cerar. Območna organizacija sindikatov Dolenjske, Bele krajine in Posavja bo sicer praznik dela spet slavila na Lisci in na Debencu pri Mirni.

Med največja kresovanja na Koroškem spada tisto na Javorniku pri Ravnah na Koroškem, v regiji pa bodo kresovali tudi v drugih krajih, med drugim v Radljah ob Dravi in Sv. Vidu pri Vuzenici.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (17)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

trdovrat
30. 04. 2018 10.38
+1
To pa ni poudarjeno, da naj ne pijemo šnopca preblizu ognja, da se flaša ne vname in nam dragocena tekočina ne zgori!
Djangoman
29. 04. 2018 10.15
+2
a se še komu zdi da so zadeve šle že malo v abstraktne vode? Koliko enega sranja za en kres? Pa pokosit travo okoli, pa rožice zalit, in z apnom pobarvane kamne je treba naložit okol? Pa kje za hudiča ste bli v 70ih, 80ih ko smo zadeve kurili samo z zdravo kmečko pametjo, včasih naredili tudi kakšno pi***jo pa ni noben umrl, nič ni pogorelo, razen kresa. Pretiravate...
graf
28. 04. 2018 21.10
+2
...na to da ne bo zmanjkalo pijače na kresovanju !
dark horse
28. 04. 2018 20.39
+4
Ne bo dolgo k bodo tule še nasveti kako si namazati kruh. Popovci obvladajo vse
ecnarf
28. 04. 2018 19.00
+6
zej je prilika da se znebimo razne navlake
13klu?
28. 04. 2018 17.20
+5
najbolj pomembno sigurno pa je da ga ne zakurimo kak dan prej al poznej
metronom
28. 04. 2018 16.47
+2
s bi parlament zakurl bojo vsi not
JApajaDAja
28. 04. 2018 16.27
+1
bodo kresovi tudi ob kolpi?
Apostol1
28. 04. 2018 16.16
+9
V 70 letih prejšnjega stoletja smo kurili kresove pod nadzorom malo starejše mularije kot smo bili sami pa nikoli ampak prav nikoli ni prišlo do kakršnekoli nesreče, pokali smo s karbidom in zlomka ravno tako nobene nesreče, Danes pa za en malo večji ogenj morje birokracije in to pove samo to da smo priča civilizacijskemu zdrsu.
BogiEmil
28. 04. 2018 19.30
+6
To pa zato ker je zdajšnja mularija ubrisana tako kot njihovi starši, en bolj kot tadrug, google generacija in če bo en napisal, da kres lahko povzroči možgansko kap, kar seveda ni izključeno, koga seveda lahko useka tudi ob kresu, bodo že podpisovali peticije proti kresovom ali pa izumljali razne zakone, pravila, itd ...
Apostol1
30. 04. 2018 14.14
dabra
28. 04. 2018 15.27
+4
Dejan Vovk
28. 04. 2018 14.15
+3
-pozoren moraš biti na soseda, ko mu kradeš drva -pozoren moraš biti, da nisi pozabil na klobase, špeh, zelenjavo, pijačo.... -pozoren moraš biti na četrtek 3.; prehitro se bliža -in pozoren moraš biti na vse prisklednike, ko jim bo veter vonjave dobrot nosil pod nos lepe praznike želim
Cisto na hitro
28. 04. 2018 13.58
+0
Jaz bom letos posebej pozoren da se na kresu ne bo Kahl vnel. Je tko vroča roba, da ga je škoda za kres.
Ramzess
28. 04. 2018 13.30
+1
Pod nadzorom odrasle osebe, jaz pa sem mislil, da mora biti javni kres pod nadzorom lokalnega gasilskega društva, ki so tako opravilo več kot pristojni.
Ramzess
28. 04. 2018 13.33
+3
Tudi po praznikih, ne da pogorišče sameva in gori, sem na lastne oči videl tak primer.
nesre?ko
28. 04. 2018 13.43
+0