Slovenija

Začetek uporabe novega sistema omrežnine prestavljen na 1. oktober

Maribor, 12. 06. 2024 10.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Svet agencije za energijo se je na predlog vodstva odločil, da začetek uporabe novega sistema obračuna omrežnine za električno energijo s 1. julija prestavi na 1. oktober. Gre že za tretjo prestavitev tega koraka, zanj so se odločili, "da bi se izognili morebitnim napakam pri izdaji računov in za odpravo zadnjih težav". Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo je ob podpori gospodarstva sicer predlagalo zamik začetka uporabe za dve leti.

"Na podlagi izčrpnega poročila o pripravljenosti informacijskih sistemov za izdajanje računov odjemalcem je svet agencije na predlog vodstva agencije sprejel odločitev, da se začetek uporabe prenove obračuna omrežnine prestavi na 1. oktober 2024," so danes sporočili z agencije.

Novi sistem obračunavanja omrežnine naj bi se po prvotnih načrtih začel v praksi uporabljati 1. januarja 2024, nato je bil ta korak sprva prestavljen na 1. marec, pozneje pa na 1. julij. Zdaj je torej prestavljen še za tri mesece.

Na agenciji so zagotovili, da ves čas sproti spremljajo stanje uvajanja nove metodologije obračuna omrežnine. V zadnjih dveh mesecih so tako prejemali pobude za spremembo metodologije in prestavitev novega obračuna. Pobude za prestavitev so bile različne, predvsem pa interesno obarvane, so dodali.

Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo je tako agenciji predlagalo, da se uvedba novega sistema obračunavanja zamakne še za dve leti. Pri tem se je sklicevalo na opozorila gospodarstva na dodatne stroške in dobaviteljev na nujnost testiranja novega obračuna za gladek prehod.

Na ministrstvu je bilo slišati tudi argument, da je šla energetika v zadnjih dveh letih čez izjemno turbulentno obdobje in se soočala z velikimi spremembami tako pri samih virih kot pri delovanju energetskih trgov v EU, zato bi bil zamik priložnost, da se še enkrat pogleda tudi, ali metodologija zajema nove realnosti.

"Svet agencije je vse pobude obravnaval in ugotovil, da ni strokovnih argumentov oziroma razlogov za vsebinsko spremembo metodologije. Metodologija in tarifne postavke omrežnine za vse uporabniške skupine ostajajo enake," so zapisali v regulatorju.

V novem sistemu je predvidenih več blokov, v katerih se bodo tarifne postavke omrežnine za obračunsko moč in energijo razlikovale glede na obremenitev omrežja – ko bo omrežje najbolj obremenjeno, bodo najvišje, ko bo najmanj obremenjeno, pa najnižje.

 

Po novem se bo tudi razločevalo med dogovorjeno in presežno obračunsko močjo. Za slednjo, ki bo predstavljala prekoračitev dogovorjene moči, se bo obračunavala tudi omrežnina. Obračunsko moč za vsakega odjemalca bo elektrooperater določil na podlagi odjemalčeve uporabe omrežja v preteklem obdobju.

Na agencijo so se medtem obrnili tudi dobavitelji električne energije in opozorili na tveganja, do katerih lahko pride pri izdajanju računov za oskrbo z električno energijo, saj še vedno niso izvedli vseh potrebnih testiranj za odpravo morebitnih napak.

Agencija je zato, kot so navedli, opravila številne dodatne aktivnosti ter vzpostavila podrobno poročanje o stanju projekta. Pojasnili so, da so tako dobili obsežne podatke o pripravljenosti informacijskih sistemov na nov način obračunavanja omrežnine. Z analizo stanja in razvoja na projektu se je podrobno seznanil tudi svet agencije.

Analiza je pokazala, da so dobavitelji k projektu prenove obračuna omrežnine pristopili različno in da razvoj informacijskih sistemov pri določenih še ni v celoti končan, zato niso opravili vseh testiranj.

"Na podlagi grobih ocen bi ob uvedbi prenove obračuna s 1. julijem lahko obstajalo tveganje za morebitne napake pri izdaji računov, in sicer v obsegu do enega odstotka vseh odjemalcev. Da bi se morebitnim napakam pri izdaji računov izognili in za odpravo zadnjih težav, je vodstvo agencije svetu agencije predlagalo trimesečno prestavitev začetka uporabe novega sistema obračunavanja omrežnine," so navedli v agenciji. Na podlagi vseh teh dejstev je svet agencije predlog vodstva podprl.

V agenciji so napovedali tudi, da bodo na podlagi poročil deležnikov aktivno spremljali razvoj priprave informacijskih sistemov in po potrebi sprejemali ukrepe za zagotovitev nemotenega prehoda na nov obračun omrežnine.

GZS: Trimesečni zamik uvedbe novega sistema omrežnine ni dovolj

Na Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) so pozdravili odločitev sveta Agencije za energijo, da začetek uporabe novega sistema obračuna omrežnine za električno energijo s 1. julija prestavi na 1. oktober. Vendar pa trimesečni zamik po njihovem mnenju nikakor ni dovolj.

Kot so v današnjem sporočilu izpostavili na GZS, so zamik uvedbe svetu agencije predlagali že pred meseci, potem ko so na podlagi lastne analize ugotovili, da bi bile nekatere uporabniške skupine izpostavljene izrazitemu, tudi več stoodstotnemu povišanju omrežnin.

Od agencije pričakujejo prilagoditev metodologije, saj razporeditev časovnih blokov podjetjem po njihovih navedbah ne omogoča prilagajanja odjema. "Cilj reforme naj bi bila namreč prav prilagajanje odjema ter optimizacija distribucijskega in elektroenergetskega sistema, kar je glede na trajanje posameznih časovnih blokov nemogoče," so zapisali.

Agencija se je pri pripravi metodologije po njihovih besedah zgledovala po španskem sistemu, ki pa je z vidika gospodinjskih odjemalcev bolj pregleden, za poslovne odjemalce pa bolj prilagodljiv.

"Razumemo, da je agencija vložila veliko časa in energije v pripravo reforme obračunavanja omrežnine, vendar nihče ni nezmotljiv. Z vztrajanjem pri škodljivi reformi bi ogrozili poslovanje podjetij, omrežje pa ne bo nič manj obremenjeno," je poudarila generalna direktorica GZS Vesna Nahtigal.

Reforma po navedbah zbornice ne upošteva specifičnosti gospodarskega in energetskega konteksta v Sloveniji ter ne temelji na ekonomskih analizah in oceni makroekonomskih vplivov reforme. "GZS si prizadeva za pravičnejšo porazdelitev stroškov omrežnine ob hkratnem zavedanju, da je nujno potrebno vlaganje v širitev distribucijskega sistema, če želimo slediti ciljem zelenega prehoda. Vendar ne izključno na račun gospodarstva," so dodali.

 • 20 - Liv Amiti E+ 3 (žensko)
 • 19 - Liv Vall E+ 2 (žensko)
 • 18 - Gravel kolo Giant Revolt 0
 • 17 - Giant Reign E+ 1
 • 16 - Giant Propel Adv Pro 0
 • 15 - Giant DailyTour E+ 1 RT
 • 14 - Giant Stance E+ 2 29
 • 13 - Liv Avail Adv 1 (žensko)
 • 12 - Giant Propel Advanced Pro
 • 11 - Giant Trance X E+ 1 Pro 29
 • 10 - Giant Talon 1 29 GE
 • 9 - Giant Defy Advanced 2
 • 8 - Giant TCR Advanced 1 Disc
 • 7 - Giant Explore E+ 2
 • 6 - Giant Trance X 1 29er
 • 5 - EnviLiv Advanced (žensko)
 • 4 - Liv Embolden E+ 1 (žensko)
 • 3 -Giant Propel Advanced 1ct
 • 2 - Giant Fathom E+ 2 Pro
 • 1 - Giant TCR Advanced SL 0

KOMENTARJI (142)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tornadotex
13. 06. 2024 13.51
Kot smo že videli, to je sistem za ropanje navadnih državljanov pod pretvezo zapletenega merjenja porabe,katere si ne moreš niti zapomniti in rabiš poseben plakat obešen na steni kuhinje.....
Šumsko voče
13. 06. 2024 12.36
Golobijek in njegova bagra mrs
zibertmi
14. 06. 2024 10.02
po cenah v evropi smobili leta 23 na 20 -setem mestu.pod nami so države,ki imajo v večini malenkost cenejšo energijo od nas.proti prvemu mestu po ceni so pa velika odstopanja od nas.v času janševe vlade smo bili na 3-jem mestu v evropi in pod nami mnogo cenejše država.od nas so imeli takrat dražjo elektriko denino madžari in španci in to za 10 evrov.mi smo imeli ceni 115 evrov na kwh v letu 23,po janezem pa 733 evrov za kw h
PREDSIGNAL69
13. 06. 2024 10.46
+1
SODO je nepotreben.
mali.mato
13. 06. 2024 10.15
+6
Goloba bomo kmalu vrgli čez ramo. Z naskokom najslabši PV v Sloveniji.
mali.mato
13. 06. 2024 09.48
+7
Golob, jeseni bo gorelo!
primorec2
12. 06. 2024 21.41
+7
Na ministrstvo in vsem zaposlenim dati pole s potrebnimu podatki in na podlagi teh izračunajo porabo in obračun elektrike. No, pa da vidimo kaj sprejemajo. Pa tudi tisto direktorico agencije, katera se kot pravnica spozna na elektriko kot jaz na afriškega zajca, tudi povprašal o metodologiji izračuna in kako bo večina lahko izračunala. No, tudi sedaj je preveč napisanega na računu.
marker1
12. 06. 2024 21.34
+5
Elektro distributerji so samo neusmiljeni trgovci z elektriko. Plačani so od prodaje. Zato ne bodite naivni, če mislite da skrbijo za vas. Za njih je edini interes čim višja cena elektrike, da bodo zaslužili čim več. Ta obračun omrežnina je samo eden od njihovih mnogih poskusov, kako izvabiti od odjemalcev čim več denarja. Elektrika bo najdražja, ko bo največja poraba. Dovoljenje za preprodajo cenovno ugodne elektrike iz NEK je izglasovala zdaj že propadla stranka LDS. To pomeni, da distributerji mastno služijo na račun domačih odjemalcev že precej let, čeprav smo davkoplačevalci zgradili elektrarne za svojo uporabo elektrike, ne pa za preprodajo na tuje trge.
bojer
12. 06. 2024 21.29
+7
Menim, da bo sistem za uporabnika do skrajnosti nejasen, toda zakaj? Zakaj tolikšna razdrobljenost, zakaj.......Nekih smiselnih razlag sistema pa ni od nikoder.
zibertmi
12. 06. 2024 20.45
-5
zanimivo bi bilo videt koliko so se s ceno elektrike ukvarjali mediji v janševi vladi,ko je bila ta 733 evrov,in smo bili tretji po najvišji ceni in daleč pred drugimi,sedaj ko je v soseščini 90 evrov pri nas pa115 evrov se pa govori o najdražji energiji
marker1
12. 06. 2024 21.20
+4
zibertmi
14. 06. 2024 09.38
poglej si zemljevide potem pa govori o lažeh.vpašaj janeza ,kako je vreme zunaj,da se boš vedel oblečt
avgust.
12. 06. 2024 18.48
+4
Po pisanju konkurenčnega medija imamo najvišjo ceno elektrike v celi Evropi. Očitno ni dobro imeti PV iz te stroke.
zibertmi
12. 06. 2024 20.46
-5
marker1
13. 06. 2024 11.46
-1
flojdi
12. 06. 2024 18.26
+5
.ze prejsnja poloznica je imela celo kolono raznoraznih izRacunov. A bo pol dost 10 listov da bo vse Napisano???
flojdi
12. 06. 2024 18.27
+2
..lustri ob cestah in v stacunah in se marsikje pa se bedno svetijo pri popolnoma belem" dnevu za brezveze
flojdi
12. 06. 2024 18.51
.ne da se mi se tretjic prebrat vsega.zanima me pa marsikaj..ker pozimi je bil moj racun 190 ,poleti pa 25..???kako bo zdaj Kaj..za nazaj??povprecje..gdaj?? Pa kdo to razume
nepridiprav
12. 06. 2024 16.47
+14
Sistem, ki ga imamo je jasen, ponoči in za vikend je elektrika cenejša, torej energetsko potratne procese prestaviš na tisti čas. Kaj naj bi bilo potem? Pogledat boš moral v 5 strani dolgo tabelo, pogledat na koledar in na uro. In največji vic, ni važno koliko se bomo trudili, plačali bomo več kot prej.
nepridiprav
12. 06. 2024 16.47
+4
Pa nisem še niti slišal za števec elektrike, ki bi imel več kot 2 tarifi.
flojdi
12. 06. 2024 18.29
+1
..cakam samo se kdaj bomo morali na vrata wcja obesit pildek ob kateri uri moramo it lulat da ne bomo zabasali unih cevi
junij66
12. 06. 2024 16.45
+7
Zelo hinavsko bo Golobova svobodna vlada zarinila nož v hrbet Slovencem in njihovim družinam,ki plačujemo položnice za elektriko. Kot je rekla Klakočarjeva Urška:potrebujemo visoke davke,da bomo bolje živeli. KAJ PRAVI KOVAČEVA NIKA IZ 8.MARCA?
niktalop
12. 06. 2024 16.28
+9
Povsod se elektrika ceni. Razen v Sloveniji.
zibertmi
12. 06. 2024 18.23
-5
tudi tu se je pocenila od janševe vlade naprej.pri njem je bila 733 in smo bili tretji najdražji v evropi,sedaj je 115,mislim ,da nismo čisto najdražji,večina jih ima ceno okoli 80 na kwh
marker1
13. 06. 2024 11.47
+0
Koliko let že prodaja GEN-I elektriko na tuje? Tam imaš odgovor.
zibertmi
14. 06. 2024 09.40
daj ne nakladaj o stvareh,ki niso po tvoji volji.kolikšno odstopanje cene elektrike je bilo v janševi vladi -veliko ,sedaj se pogovarjamo o 20 evrov razlike med državami
Hud Robin
12. 06. 2024 16.23
+12
Ma vrzite v smeti tak sistem, ki ga noben ne razume, nobeden ne zna izračunat, kolko bo plačal, nihče ga ne bo mogel kontrolirat. Nepregleden, možnost za špekulacije s strani ponudnikov. Čisti bulšit. Kaj je tega treba ?
Uporabnik1738812
12. 06. 2024 16.10
+13
Imamo najdražjo elektriko in si še vedno nekaj izmišljujemo za dvig cen. Že davno je čas, da po domače povedano Golob odstopi.
Kranjec Petka
12. 06. 2024 16.09
+7
Lažete glede elektrike, lažete glede Izraela... rdečke.
mamma mia
12. 06. 2024 16.09
+12
Prodajali so elektriko poceni v naprej,kupujejo jo dražje.Razliko ,ki ga posel ne prinaša več plačamo odjemalci po novo izumljeni shemi.Dobiček bo za iste špekulante spet odličen.Zelo enostavno je to poslovanje.Če ni pa vzameš ljudem!Zakonito!?Državna mafija.
Kranjec Petka
12. 06. 2024 16.06
+4
Victoria13
12. 06. 2024 15.19
+12
Golobovo maslo....mi ga bomo pa plačevali, on pa bogatel!