Slovenija

Poslanci DeSUS dogovorjeni, da ne bodo na vrat na nos zapuščali koalicije

Ljubljana, 27. 11. 2020 06.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
STA, Maja Račič, U.Z.
Komentarji
480

Poslanska skupina DeSUS je ob špekulacijah o njihovem morebitnem prestopu v KUL dogovorjena, da bo enotna in da na vrat na nos ne bodo zapuščali vlade Janeza Janše. O tem sicer odločijo organi stranke. So pa nekateri poslanci zadržani do tega, da se kandidat za predsednika Karl Erjavec še pred koncem kongresa sestaja s političnimi akterji.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: DeSUS izbira predsednika
    03:01
    Iz 24UR: DeSUS izbira predsednika
  • Iz SVETA: Veliko možnih scenarijev
    03:27
    Iz SVETA: Veliko možnih scenarijev
  • Iz SVETA: DeSUS iz koalicije?
    02:05
    Iz SVETA: DeSUS iz koalicije?

 

231 delegatov izrednega volilnega kongresa DeSUS, ki tokrat zaradi epidemije poteka dopisno, začenja glasovanje za individualne funkcije v stranki. Izpolnjene glasovnice lahko po pošti pošljejo na stranko do vključno torka, rezultate pa bodo javno razglasili 5. decembra. 

Za tri podpredsedniška mesta se poteguje deset kandidatov, medtem ko novega predsednika stranke izbirajo med dvema kandidatoma. Karl Erjavec, ki ga je s predsedniškega mesta po 15 letih januarja odnesla Aleksandra Pivec, po njenem odstopu pa se vrača v politiko, velja za favorita.

Se bo z vrnitvijo Karla Erjavca tehtnica na domačem političnem prizorišču prevesila v levo?
Se bo z vrnitvijo Karla Erjavca tehtnica na domačem političnem prizorišču prevesila v levo? FOTO: Bobo

Kot so poročali v oddaji 24UR, se je Erjavec v četrtek sestal z vrhom stranke SMC. Neuradno sta koalicijski partnerici našli več skupnih točk. Tako Zdravko Počivalšek kot Erjavec naj bi se namreč strinjala, da se njuni stranki ob samostojnih akcijah Janševe SDS v koaliciji počutita vse manj udobno. 

Erjavec se je v pisnem kongresnem nagovoru delegatom dotaknil razlogov za kandidaturo in ocenil, da je DeSUS trenutno v političnem breznu. Opozoril je, da jih čakajo izzivi zaradi covida-19 in obenem veliki izzivi v stranki, a verjame v poenotenje in ponoven vzpon DeSUS. Politična situacija v državi po njegovih besedah ni rožnata, zato je pomembno, da se DeSUS po kongresu konsolidira in pripravi za čas parlamentarnih volitev. Medtem že tipa politično prizorišče: kot rečeno, se je sinoči sestal z vrhom SMC, že pred tedni pa s premierjem Janezom Janšo, pa tudi z vodilnim pobudnikom KUL Jožetom P. Damijanom

Njegov protikandidat Srečko Felix Krope medtem med razlogi za ponovno kandidaturo navaja željo, da bi DeSUS pridobil ugled, ki ga je imela stranka v letu ustanovitve. 

Kongres DeSUS je pomemben tudi v luči namere Koalicije ustavnega loka (KUL), v katerega so že vključene opozicijske LMŠ, SD, Levica in SAB, za konstruktivno nezaupnico vladi. Same za uspeh nezaupnice nimajo dovolj glasov, zato računajo zlasti na poslance SMC in DeSUS. A za zdaj kaže, da DeSUS na vrat na nos ne glede na novo vodstvo ne bo zapuščala Janševe vlade. 

Uradne izjave poslancev o tem so sicer nekoliko različne. Vodja poslancev DeSUS Franc Jurša je danes v DZ povedal, da ga je Erjavec seznanil s pogovori. Priporočal pa mu je, naj še zadnje dni pred iztekom volitev za individualne funkcije v DeSUS dela na tem, da bo tudi izvoljen za predsednika. O tem, v kateri koaliciji bodo sodelovali, se po njegovih besedah niso pogovarjali. Je pa poudaril, da so zdaj člani Janševe koalicije. Šele če bo prišlo do kakšni sprememb, se bodo o tem pogovarjali. Sredi novembra je sicer na vprašanje, ali so zadovoljni v koaliciji, odgovoril, da bi morali analizo delati marca. Na četrtkovem srečanju poslanske skupine so zlasti sklenili, da želijo ostati enotni, je še povedal Jurša. 

Poslancu DeSUS Robertu Polnarju pa se zdi čudno, da se Erjavec, ki niti še ni izvoljen, obnaša tako, kot da je že predsednik DeSUS. Po njegovih besedah so se v poslanski skupini dogovorili, da ostanejo v tej koaliciji in da ostanejo stabilen, konstitutivni element te vlade. 

Tudi poslanec Ivan Hršak je zatrdil, da so se dogovorili le, da bodo enotni, o drugih zadevah pa se bodo pogovarjali z novim predsednikom DeSUS, na klavzuri. Hršak pričakuje zmago Erjavca, a poudarja, da predsednik ne more sam odločati, v kateri koaliciji bodo.

Poslanec DeSUS Branko Simonovič je povedal, da so poslanci DeSUS enotni in skrbijo za izvajanje koalicijskega sporazuma oz. za uresničevanje strankinih predlogov. Potrdil je stališče poslancev, da na vrat na nos ne bodo zapuščali koalicije. Končna odločitev je sicer v rokah organov strank, a po Simonovičevih besedah ni nujno, da bodo poslanci sledili vsaki odločitvi. 

Poslanci DeSUS so zadržani tudi do špekulacij, da bi utegnil biti Erjavec kandidat za mandatarja, če Damijan ne bi imel potrebnih 46 poslanskih glasov za zamenjavo Janševe vlade. "Zdi se mi do skrajnosti neverjetno, da bi bil mandatar ali pozneje predsednik vlade nekdo, ki ima v DZ pet poslancev. To je kvadratura kroga, ki je tudi Erjavec ne bo mogel razrešiti," meni Polnar, ki ga KUL ne zanima.

Zadržani do teh špekulacij so tudi v opozicijskih strankah, ki so že vključene v KUL. Vodja poslanske skupine Levice Matej T. Vatovec je v izjavi novinarjem v DZ poudaril, da ima projekt KUL zastavljen program in kandidata za mandatarja, zato o drugem ne želi špekulirati. Na vprašanje, ali bi bili pripravljeni podpreti Erjavca za mandatarja, če Damijan ne bo zbral dovolj poslanskih glasov, je odgovoril podobno: "Trenutno je en kandidat in tega za zdaj podpiramo."

Poslanec SD Matjaž Nemec pa je na to vprašanje odgovoril z besedami, da se v stranki o tem še niso pogovarjali. Izpostavil je cilj Koalicije ustavnega loka, če se bodo pojavila nova dejstva, pa se bodo o tem ustrezno pogovorili. Na dodatno vprašanje, ali možne podpore Erjavcu torej ne izključuje, pa je odgovoril, da dandanes ne izključuje niti možnosti, da bi imeli predčasne volitve.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (480)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

staridida
01. 12. 2020 08.28
+2
Še ni dolgo, ko je Počivalšek izjavu , da ni naprodaj-zdaj pa se počuti že manj udobno-dej kure nihajte no....
crazymoto
28. 11. 2020 19.52
+0
Barabe od prvega do zadnjega!!!
User300173
28. 11. 2020 12.19
+0
DeSUS naj ohrani obraz kolikor ga je še ostalo in izstopi iz koalicije, ki je vse drugo razen koalicija. Pri avtokratskem vodenju "zgoraj" ni prostora za dva, ni niti kolektivnega dogovarjanja, kaj šele vodenja. V kolikor bo Erjavec predsednik DeSUS, naj način pristopa k upokojencem v vsem zamenja, naj se upokojenci upoštevajo kot državljani, ne kot "raja" za zagotovitev potreb vsaka štiri leta. Sedaj v tej epidemiji se je izkazalo, koliko je bilo mišljeno na upokojence. Potrebe po domovih so enormne, celo 15 let nedokončan dom sameva. DeSUS ni bila stranka upokojencev, ampak samo "nabiralka" glasov upokojencev. Erjavec, obrni ploščo, to je verjetno zadnja možnost.
riss
28. 11. 2020 10.44
+5
Lahko bi rekli, da so samo poscane in posrane sanje levičarjev, da bo Erjavec odpeljal stranko iz koalicije. Nikakor pa ne bodo to dobesedno uresničene mokre sanje. Če bo Erjavec izvoljen, bo prišlo do dodatnega razkola v stranki Desus. Nekateri poslanci niso neumni (Polnar,...) in mu ne bodo slepo/rdeče sledili. Tudi drugi ne bodo poslušni, saj se zavedajo, da je Erjavec poslan od stricev iz ozadja in globoke države, ter bi jih samo izkoristil za svoj žep, ki bo bogato nagrajen, če zruši to vlado. Upokojenci v Karlovih očeh so popolnoma nepomembni. NAJBOLJŠE ZA UPOKOJENCE, DA SPLOH NE IZVOLIJO ERJAVCA. Slabšega za njih, od Erjavca sploh ni.
RdecaZvezda
28. 11. 2020 08.30
+3
Erjavc se obnaša ,da je že izvoljen,nima se nekdo nekaj za dogovarjat,če nisi to za kar se predstavljaš,Karli a ti ni jasno,spet rineš z glavo skozi zid,dokler te ljudstvo ne mara tako dolgo bodi pri miru.D se je pa Desus odločil tako kot se je ,je pa edino pravilno.
anakondabox
28. 11. 2020 08.11
+0
Res se ne gre zaletavati z glavo v zid, pač pa lahko koalicijo zapuščajo tudi počasi 'step by step' ali korak za korakom. #to deluje!
User416781
28. 11. 2020 11.33
Kako pa poteka zapuščanje koalicije "step by step"...?
Nimasmisla
28. 11. 2020 08.02
kakor bo šef rekel
revolutionmustcome
27. 11. 2020 21.38
+0
Poimenovati vsak dan izdajalce. SDSovci so neštetokrat ponovili, da jim je mar le za njihove volivce, te pa trobijo da delajo dobro za Slovenijo?
junij66
27. 11. 2020 21.22
+3
V katerem grmu tiči zajec? Strah levih strank je v tem da bi ta vlada z JJ bila uspešna v boju proti covidu. Zato na vse pretege delajo vse da se to ne bi zgodilo. Tukaj je potem podpora protestom po državi, so proti vsem ukrepom in še in še. Drugo leto slovenija predseduje evropski uniji in takrat se bo delil delil denar državam. In tu je ta hakelc.
junij66
27. 11. 2020 21.27
+4
Da je pa Šarec izstopil kot mandatar tik po epidemiji ni slučajno. Vroče železo je potisnil v roke JJ naj se prihodnja vlada ukvarja s tem . Smetano bomo pa mi pobrali na koncu
Petur
27. 11. 2020 21.20
-1
ne prehitro!vsak Slovenec ,razen sektasa mora razumeti,da je vsaka stvar boljša rešitev od Janezo ve diktatorske zdruzbe!ena redkih rešitev je Karel,nato se zavest in razum,da gremo vsi na volitve,ne samo sektasi!
RdecaZvezda
28. 11. 2020 08.32
+2
kmatias10
27. 11. 2020 21.17
+5
Poklon g. Polnar. Končno
Kollerik
27. 11. 2020 21.22
-3
Bla bla je eno, akcija ob primernem času drugo. To bi se lahko naučil že od tvojega malega orbančića.
Moja Slovenija
27. 11. 2020 21.13
+6
Bravo g.Polnar...javno ste dalo vedeti...da ste za Slovenijo in njeno prihodnost brez fajonizma..šarcizma...ter ostalih klovnov!Bravo!
Stane Adami?
27. 11. 2020 21.11
+7
Kdo bo pa sedak poplačal Damjanove kredite?
User416781
27. 11. 2020 21.09
+4
Poglejte si oddajo Kje dogaja, ki jo vodi Tilen Artač. Še posebej pa bi izpostavil pesem ob koncu oddaje, ki je namenjena KUL koaliciji. Baje, baje, baje, baje, jeba 🤣🤣🤣😂😂
Harpuna
27. 11. 2020 21.00
+1
Zakaj že nas imenujejo ovce? Mislim,da je to jasno že vsakemu otroku, ne pa nam starejšim.Volimo ,oziroma lahko pride v parlament vsak sluzavec,ki nam škodi.
aist
27. 11. 2020 21.00
+4
Ko vidim tega Korla me zmeraj pritisne na vc.
Gornik
27. 11. 2020 21.23
+3
Upokojencev nas je 600 000, pa nimamo nobene besede pri tem. Če bi nas vse anketirali, tale Korl ne dobi niti 5%.
AnnaDee
27. 11. 2020 20.49
+10
SDjev Župan Rojc ostro nad svoje strankarske kolege: Janša to pa to... Fredi Ferčec : tako ti, kot Dominika Švarc Pipan, še nista bila na tem svetu, ko sem vstopil v stranko v kateri sem. Zato me prepotentna bitja, ki si nadenejo sončna očala ali visoke pete, da bi izgledala "kul", ne bodo podila iz stranke. Za to stranko smo skupaj s kolegi iz Ilirske Bistrice naredili veliko več kot sta ti in Pipanova naredila do sedaj in kot še bosta v prihodnosti. Zato brzdaj svoj jezik in trosi svoje debilne nasveta v okolju, kjer so te pripravljeni poslušati in občudovati tvoje kretenizme. V stranko SD sem vstopil prostovoljno in če bom hotel oditi bom to storil po lastni presoji, na pa na osnovi navodil prepotentnih oseb, ki uspevajo v politiki zgolj z "lezenje, ko pa je potrebno svojo osebnost preizkusiti na volitvah, nastane katastrofa. Tomi Godec, Eva Zorko: da imamo SV v stanju, ko ne more zbrati 1000 vojakov je v največji meri kriva stranka Socialnih demokratov. V obdobju vlade Boruta Pahorja smo našo vojsko dobesedno zatrli in jo postavili v stanje, da je moral ta isti Borut Pahor kot predsednik države priznati, da si SV zasluži najnižjo možno oceno usposobljenosti. Kljub temu smo jo pripravljeni zatirati še naprej. V Ilirski Bistrici smo nasprotje interesov med lokalnim okoljem in vodstvom stranke poskušali rešti dogovorno med štirimi stenami ampak: V primeru obvoznice je stranka in vlada SD ignorirala naše prošnje in 15 milijonski projekt umaknila iz proračuna. Po padcu NAŠE vlade in NAŠEGA ministra za infrastrukturo se je denar v dveh tednih našel in z delom smo nadaljevali. V primeru sanacije odlagališča Globovnik, ko je bil pristojen NAŠ minister Dejan Židan je stranka ignorirala naše prošnje po sanaciji. Dogovor smo podpisali s sedanjo vlado V primeru prenosa vojašnic v last Občine Ilirska Bistrica, ko je bila pristojna NAŠA ministrica zadeva ni bila izvedljiva. Po padcu NAŠE vlade smo dobili vojašnice v last. V primeru prenosa športnega centra Trnovo v last Občine Ilirska Bistrica in pristojnosti NAŠE vlade postopek ni bil izvedljiv. S prevzemom pristojnost SMC smo stadion dobili. V primeru nezakonitih migraciji je stranka ignorirala naše prošnje po zaščiti lokalnega prebivalstva in z namenom discipliniranja naročila "šmrkavemu" delu SD, ki ga vodi domišljavi Luka Goršek, da nas označi s fašisti. • V času NAŠE ministrice nismo obnavljali Doma starejših občanov, sedaj to počnemo. V interesu stranke SD je, da Tomi Godec, Eva Zorko in Fredi Ferčec nehate stresat neumnosti in začnete reševati probleme običajnih ljudi, ker le tako je lahko stranka uspešna
AnnaDee
27. 11. 2020 20.54
+8
So pa odlični hujskači, sponzorji (( generatorji sovraštva med narodom in sosedi..glavni ki iz ukradene vile naskrivaj, tajno vodijo projekte rušenja tako kot je povedal IVEK..Kramberger je izjavil glede komunistov: "In ko ne bodo vladali, dodajam,takrat bodo protestirali in pozivali k smrti tistih, ki vladajo, pa niso iz njihovih vrst." Kramberger je imel nadnaravno videnje - božansko!
Škrnicl
27. 11. 2020 20.55
-5
Uh, celo berilo...to pa bo za en evro in sendvič z madžarsko ogrsko...
AnnaDee
27. 11. 2020 21.02
+6
Vaš rdeč golaž, Dražgoške veselice in vaše partijske pridige pa ne zanimajo nikogar več..
0od0
28. 11. 2020 09.29
+2
@AnnaDee - ODLIČNO, ... samo res škoda, ... res škoda, ker levaki ne znajo brati. Me ima, da bi jim pamet za 2 minuti posodil.
Desnica boli
27. 11. 2020 20.48
+3
📌 Seveda ne bodo zapuščali vlade na vrat na nos. Kohl bo najprej poskusil izsiliti čim večjo osebno korist. Potem pride razdiranje vlade...edini scenarij, ki ga ta hinavec in lažnivec obvlada...tokrat mu pa narod celo hvaležen, kar je zopet nevarno za prihodnost države ...
bema1201
27. 11. 2020 20.46
+7
V naši državi imajo glavno besedo mediji in ljudje ki stojijo za njimi. Lahko človeka uničijo ali pa ga povzdignejo v višave. Erjavca že cel mesec predstavljajo kot da je že predsednik DESUSA včasih že kot mandatarja, medtem ko protikandidata Felixa Kropeta skoraj ne omenjajo. Če zmaga Erjajvec močno dvomim da so bile volitve poštene.
Kstane
27. 11. 2020 21.02
+3
Gornik
27. 11. 2020 21.28
+0
Janezdolar80
27. 11. 2020 20.40
-10
Ma ta koalicija bo v vsakem primeru kmalu padla...ker je enostavno povedano katastrofalna...najslabša in najbolj umazana doslej...
Defragment
27. 11. 2020 20.46
+5
Ne vem, če naj se strinjam s Tabo Janez. Počakajmo, da tale epidemija mine. Dajmo jim še čas, koaliciji in opoziciji. Koaliciji, da se stabilizira in opoziciji, da se konsilidira. Obema bo pomagalo.
DKR
27. 11. 2020 20.47
+6
Takšno blebetanje poslušamo že od marca 2020, pa nič ne kaže na to, ravno obratno. Danes vam je Polnar javno zabil kajlo :))))))))))
Gornik
27. 11. 2020 21.29
+3
dolar, o tako uspešni vladi levaki lahko samo sanjate....same lutke.