Slovenija

Začetek zbiranja podpisov za referendum: '780 milijonov za blaginjo, ne orožje'

Ljubljana, 21. 11. 2020 14.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Stranki Levica in SD ter druge partnerske organizacije so pričele z zbiranjem 2.500 podpisov podpore za začetek postopkov za razpis naknadnega referenduma o zakonu o investicijah v Slovensko vojsko, ki ga je sprejel DZ. Ta predvideva 780 milijonov evrov sredstev za vojaške naložbe v prihodnjih šestih letih. Za razliko od koalicije, ki je rešitvi naklonjena, večji del opozicije trdi, da čau zdravstvene krize nikakor ni primeren za obsežno naložbo v vojsko.

Državni zbor je zakon o zagotavljanju sredstev za investicije v Slovensko vojsko (SV) v letih od 2021 do 2026 potrdil z 48 glasovi za in 36 proti. Ta predvideva 780 milijonov evrov sredstev za vojaške naložbe v prihodnjih šestih letih, od tega večino za nakup oklepnih vozil in za vzpostavitev srednje bataljonske bojne skupine. 

Po oceni obrambnega ministrstva bo tako Slovenska vojska v prihodnjih šestih letih razpolagala z okoli 300 milijoni evrov več, kot je bilo predvideno doslej. Obenem pa zakon zagotavlja možnost dolgoročnejšega načrtovanja investicij, saj presega dveletni proračunski okvir. 

V štirih opozicijskih strankah, LMŠ, SD, Levici in SAB, so zakonu nasprotovali, ker bi po njihovih navedbah v času epidemije covida-19 morala biti prioriteta vlade vlaganje v blaženje zdravstvene, socialne in gospodarske krize, ne pa v vojsko. Vendar pa sta aktivno zbiranje podpisov za začetek referendumskih postopkov napovedali le Levica in SD. 

Rok za zbiranje 2500 podpisov za začetek referendumskih postopkov je sedem dni. Če je podpisov dovolj, predsednik DZ nato razpiše 35-dnevni rok za zbiranje 40.000 podpisov za zahtevo za razpis referenduma.

"Koalicija je pred časom zavrnila naš predlog za posvetovalni referendum in nato včeraj zakon tudi sprejela s svojim glasovalnim valjarjem. Zdaj pa želi s prepovedjo referenduma ljudem odvzeti še osnovno demokratično pravico – da sami odločijo o tem, ali naj 780 milijonov evrov skupnega javnega denarja porabimo za orožje namesto za zdravstvo, stanovanja, domove za starejše in ostalo, kar bolj potrebujemo v času zdravstvene in socialne krize. Vlada se namreč dobro zadeva, da je 780-milijonski orožarski posel v nasprotju z interesi in željami ljudstva. To dokazuje tudi zadnja javnomnenjska anketa, ki kaže, da 75 % prebivalcev Slovenije nasprotuje zakonu," so sporočili iz Levice. 

V Levici, ki je skupaj s stranko SD in s partnerskimi organizacijami začela zbirati podpise za referendum o vojaških investicijah, opozarjajo, da je izdatek za posel z orožjem v času krize nesmotrn.
V Levici, ki je skupaj s stranko SD in s partnerskimi organizacijami začela zbirati podpise za referendum o vojaških investicijah, opozarjajo, da je izdatek za posel z orožjem v času krize nesmotrn. FOTO: Bobo

Mesec pričakuje boj za referendum na ustavnem sodišču

"Slovenski vojski ne jemljemo denarja, strinjamo se, da morajo biti vojaki dobro oblečeni in opremljeni, je pa nezaslišano, da vlada sredi največje krize nabavlja za 780 milijonov orožja," pravi koordinator Luka Mesec. "Zato bomo dali ljudstvu možnost, da vladi to prepove na referendumu," je dejal na novinarski konferenci v Ljubljani.

Spomnil je, da so si v Levici že poleti prizadevali za posvetovalni referendum glede investicij v vojaške naložbe, a so bili zavrnjeni. "Že takrat smo napovedali, da smo pripravljeni na zakonodajni referendum, torej na zbiranje 2500 podpisov v prvi fazi in nato na zbiranje še potrebnih 40.000 podpisov. Če dialog z vlado ni možen, ni druge možnosti, kot da damo možnost ljudstvu, da pove svoje mnenje," je poudaril. Dodal je, da je to tudi opomin vladi pred prihodnjim tednom, ko bo DZ sprejemal šesti protikoronski zakon, v katerem se po Meščevih besedah skrivajo različni potaknjenci. "Vlado opozarjamo, da ne more prepovedati protestov ali referendumov," je bil jasen. Kot je poudaril, ima ljudstvo vso pravico, da odloča o svoji prihodnosti, nobena vlada pa sredi krize ne more delati proti interesom ljudstva.

Mesec je pojasnil, da podpise za referendum zbirajo na vseh upravnih enotah, postavili pa so tudi spletno stran www.780milijonov.si, na kateri so na voljo vsa pojasnila glede oddaje podpisov. Kot je še povedal, so danes v nekaj urah uspeli zbrati že nekaj sto podpisov, zato računajo, da jih bodo potrebnih 2500 pridobili zelo hitro.

Mesec sicer pričakuje boj za referendum na ustavnem sodišču, saj ministrstvo za obrambo s pridobljenim pravnim mnenjem meni, da bi lahko bil referendum ustavno nedopusten. Pravno mnenje v zvezi z referendumom so po njegovih besedah pridobili tudi v Levici. "90. člen ustave res govori, da referendum ne sme ogrožati varnosti države, ampak to ne pomeni, da je nedopusten referendum o katerem koli zakonu s področja obrambe," meni.

'Orožje se kupuje za potrebe pakta Nato' 

Orožje, ki ga hoče kupiti vlada, po besedah Levice ni namenjeno zagotavljanju varnosti državljank in državljanov, saj ni primerno za uporabo v Sloveniji, ampak na operacijah v tujini. "Kupuje se za uresničevanje nezavezujočih obljub političnega establišmenta o povečevanju izdatkov za vojsko, ki so jih politiki brez vsakršnega mandata ljudstva dali na Natovih sestankih za zaprtimi vrati. Poleg tega pa Slovenija ni vojaško ogrožena. Obdajajo nas same prijateljske države. Nobena druga svetovna država nima v Sloveniji ozemeljskih apetitov ali kakršnih koli drugih interesov, ki bi jih uveljavljala z vojaško silo." 

Vlada Janeza Janše je tako interese Nata in orožarske industrije postavila pred interese prebivalcev in prebivalk Slovenije, še opozarjajo. "Za 780-milijonski posel z orožjem, ki ga Slovenija ne potrebuje, bo vsak državljan z davki plačal 390 evrov, štiričlanska družina pa kar 1560 evrov! V Levici se strinjamo z večino državljanov, ki mislijo, da je tak izdatek, še posebej v času, ko doživljamo zdravstveno, gospodarsko in socialno krizo, nesmotrn." 

Zato pozivajo vse, da z oddajo referendumskega glasu prispevajo k zavrnitvi zakona. S 780 milijoni bi po njihovem mnenju lahko poskrbeli za osem novih infekcijskih klinik, 10.000 manjkajočih stanovanj za mlade, 12.000 manjkajočih postelj v domovih za starejše ali tri leta financiranja celotne slovenske znanosti.

Koronavirus pasica november
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (534)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

POWER2thePEOPLE
24. 11. 2020 11.07
A tako... TANKOV IN HELIOPTERJEV NE BOMO NABAVILI (ko jih skoraj več nimamo, ker so bili prodani še tisti, ko smo jih imeli in vsi verjetno vedo kam bi naj šli na, tista peščica kaj jih imamo pa je že zdavnaj čas povozil) ??? TRANSPORTNA LETALA ZA AFGANISTAN IN IRAK PA DA? IN ZA PLAČE NEKATERIM NESPOSOBNIM ČASTINKOM SLOVENSKE VOJSKE IN TISTIM VIŠJE, za financiranje mednarodnih misij in nadur in pripravljenosti in terenskih dodatkov itd itd itd... torej financiranje zaposlenih in ne opreme oz. orožja za namen varovanja? ADIJO! TOREJ DENAR NI V OSNOVI NI NAMENJEN OBRAMBI SLOVENSKE DRŽAVE AMPAK V VEČINI LE ZA OPERATIVNO SODELOVANJE V MEDNARODNIH MISIJAH DALEČ OD NAŠE MEJE? V TEM PRIMERU, KJE PODPIŠEM DA SEM PROTI?????????? SRAMOTA! Sem pa za to, da namenimo denar za varovanje lastnih državljanov in države in nabavimo še kakšen helikopter za reševanje ali opremo za gasilce in medicinske pripomočke (delujoče in na pošten transparenten sistem seveda). Še enkrat sramota in VELIKA ŠKODA!
Nihad Sulejmanovi?
22. 11. 2020 21.58
Jakih muda pod raznimi "vzdevki"
Nimasmisla
22. 11. 2020 20.30
+1
pa povejte da v 7 letih
staridida
22. 11. 2020 18.00
+1
Naj še desnica začne zbirat podpise za referedum o ukinitvi RTV prispevka...
anatomija
22. 11. 2020 19.19
+2
Se strinjam . Janša je že blizu prevzemu te ustanove . In resnično ne mislim plačevati gnoja kot je nora tv
JApajaDAja
22. 11. 2020 15.01
-3
se splača trošit naš denar, če pa bodo, baje, imeli 6.12. nujnih 46 glasof? :-)
anatomija
22. 11. 2020 13.11
+6
Janša potrebuje orožje , da ga bo preprodal naprej . Orožje , ki ga je v Sloveniji pustila nekdanja JNA je že zmanjkalo . Za dobro ceno ga je prodal raznim terorističnim organizacijam . Sedaj se to orožje uporablja na ozemlju Evrope pri terorističnih napadih
riss
22. 11. 2020 12.40
-6
Če smo se odločili za NATO, pomeni, da nas to članstvo nekaj stane. Vem pa, da bi levičarji radi ta denar prekanalizrali "metelkovcem", kvazi akademikom, kulturnikov, nevladnikom, prišlekom, migrantom, skratka delomrznežem ali z drugo besedo petkovim kolesarjem, ki so navajeni, da nekaj dobijo čim kljun odprejo. Levičarji se ob tem zavedajo, da je to njihova močna volilna baza, ki jo pa morajo hraniti z našim denarjem.
periot22
22. 11. 2020 15.12
+1
NAJVECJI DELOMRZNEZI NAM VLADAJO!!!!!!!!!!!
staridida
22. 11. 2020 18.06
-1
riss
22. 11. 2020 12.29
-2
Boljše da gre denar vojski, kot pa da ga pokradejo levi plenilci, kar počnejo to že večino časa samostojne Slovenije na 45 let komunistične leve podlage. Sedaj so jim plenilske peruti pristrižene, zato tudi forsirajo ta lok, ki je vse samo ustaven ne. Kakšna bedarija od te leve&prokomunistične združbe, ki jo je aktivirala globoka država, strici iz ozadja in UDBA, vsaka zase ali vse v enem je ob tem pokazala nezaupnico vsem štirim "strokovnjakom na vseh področjih": Fajon, Bratušek, Šarec, Mesec in jim podtaknila človeka samo njim zaupanja vrednega JPD, ki ima zaslombo na ljudeh, ki tako ali drugače vlečejo niti političnega delovanja: Golobič, Kos,..., praktično se ve za vsa imena. Ob ustoličenju njih ne rabimo več modernega orožja ampak samo primitivnega iz pradavnine: loke in (strupene) puščice. Nabava tega orožja bo stala proračun nekaj tisoč €. Državo in meje pa nam bodo čuvali rdeči kmeri in severnokorejski, ter venezuelski komuisti.
periot22
22. 11. 2020 15.13
-1
Toliko kot je ta vlada pokradla v 9 mesecih ni sposoben nobeden vec!!!!!!!!!!
kratkovidni
22. 11. 2020 19.50
-1
Common_sense
22. 11. 2020 12.03
-8
Kakršenkoli referendum proti obrambi in varnosti države je PROTIUSTAVEN.
periot22
22. 11. 2020 15.14
+0
A res bejz no!!!!!!!Marsikaj je protiustavno pa ta vlada pocne!!!!!!!!
Common_sense
22. 11. 2020 12.03
-6
Kdor ne futra svoje vojske, bo slej kot prej tujo.
kakafonijaprava
22. 11. 2020 11.50
+0
Butaledežela, kaj neMesečnik ti je vzdignil minimalno plačo, pa še za leto 2021 jo misli, sm sfečkarji de dajo vzidgnit minimalne plače.
Darko32
22. 11. 2020 11.27
+3
Če gledamo in človeškega vidika in iz trenutnega stanja je res neprimeren čas, da se gre v nakup orožja in sočasno našim domačim se ne spusti delati. Prav tako je sramotno, da nam smrt kosi po Sloveniji v obliki COVID 19 in sočasno še javno hvalimo kako je potrebno še orožje nabaviti. Potem je sramotno, da zaposlenim v zdravstvu, k iso v prvih vrstah in poskušajo rešiti, kar se rešiti da ne plača vsaj tistih nadur na pošten način in omogočiti, da ostanejo vsaj ti kzdravi, da lahko držijo sistem zdravstva po konci. Zato se ne čudim, če se je našlo toliko ljudi proti takšnemu načinu zapravljanaj denarja. Orožje pa nam bodo prodajali drugi in zato lepo služili. Naši bimboti pa bodo izpadli pepčki. Zato pravim, da je potrebno biti previden v teh časih na teh temah.
kakafonijaprava
22. 11. 2020 11.26
+6
Za ta denar bi lahko zgradili 8 klinik ali 38 domov za starejše!
papi1
22. 11. 2020 11.53
-4
Koliko denarja so imele prejšne leve vlade in koliko domov so zgradile? Niti enega, zero, nič ,73 milijonov evrotov so si potalali za tako imenovane študije. Kako imajo obraz, da se sploh oglasijo?
kakafonijaprava
22. 11. 2020 11.24
+3
V torek se podpii že nesejo v DZ, potem pa naprej v nove zmage proti staremu razklumpanemu železju iz Mađarske in USA!
ButaleLand
22. 11. 2020 10.51
+12
Že skoraj 30 let imamo svojo državo, pa še pod nobeno vlado, kot delavec nisem dobil občutka, da se kdorkoli trudi za blaginjo delavcev in upokojencev....razen pred volitvami. Takrat bi se vsi politiki za vsak glas pretrgali, če bi se le lahko.
ValterUdovernik
22. 11. 2020 11.09
+5
Zato, ker si nepomemben, ker ne mores ponuditi nikakrsne provizije.
Kekec 007
22. 11. 2020 10.47
+5
Svečkarji je Twitler naročil divjo gonjo proti referendumu? Verjemite večini od vas ne bo nič padlo v žepe od Ogrskega železja. To je domena vašega guruja in ožjih podrepnikov.
BroNo1
22. 11. 2020 10.40
-4
Levici ne zaupam popolnoma nič. Prvo kot prvo so že imeli populistično idejo o ukinitvi dopolnilnega zavarovanja. Se upa kdo pomislit, kaj bi se danes zgodilo, v tej situaciji, z zdravstvom?! Ti ljudje živijo v svojem svetu, z idejami osebnih koristi (beri od naivnežev nabirajo točke) namesto da bi gledali kolektivno korist!!! Kar se pa tiče gradnja domov so pa ravno oni in ostali pajdaši potrošili, govori se o 70. mio za projekt gradnja domov pa nimamo zaradi tega niti enega. Imejte jajca in ves denar kulturnikov zagotovite za starejše, ker v kriznih časih tako ali tako ne bo nihče hodil na te vrste dogodkov in se še celo javijo za pomoč v domovih, da opravičijo svoje prihodke!
flojdi
22. 11. 2020 15.29
-1
.kaj pa je narobe z ukinitvijo dodatnega zavarovanja ?? čemu ali komu služi ?? . lani oktobra , mi je po prekinitvi , uspelo it začet spet plačevat dodatno. 3x po 4o jojrov so dobili , preden je to Dodatno začelo Veljati. od takrat je minilo 11 mesecev , dobili so od mene točno 440 jojrov. glede na račune , ki jih dobivam , pa mi je uspelo porabit v tem času manj kot 10 (deset) jojrov. glede na to , da raka plača osnovno …. mi je uspelo it na zavarovalnico vprašat , oz prosit za IZPISEK , KAJ TOČNO je plačano iz dodatnega. spiska mi ne morejo " dati (??) . doletelo pa me je Vprašanje : kaj če si zlomite nogo . ok , glede na emšo pa že malček merkam , da se ne polomim brezveze . AMPAK , če se zgodi , verjetno tista slika in gips ne koštata 550 jojrov
BroNo1
22. 11. 2020 16.30
+1
92ddt 1
22. 11. 2020 09.31
-3
Referendum? Še volitve so vse bolj ignorirane. Kaj bi želeli z referendumom dokazati. Kako asocijalni narod smo postali?. Gulili ste nas in nas boste tudi v bodoče.Tako levi kot desni. In verjamem ,da veliki večini se fučka za referendum. Ker se morajo sami seboj ukvarjati. Probajte rajši z referendumom uveljavljati minimalne plače, ukinitev panožnih kolektivnih pogodb, maximalne plače. Briga me res kdo je kje kaj zapravil in bo zapravil. Jaz od tega nimam nič razen vabila na referendum in volitve.Te gredo pa itak samo v smeti.
brabusednet
22. 11. 2020 09.26
-1
A ti ne kršijo prepoved druženja na javnih mestih.Torej bi ti podpisi morali biti pravno neveljavni.Pa še kazen za organizatorja.No,če se ti ukužijo in škripnejo pa nobene škode.Bo kar socijala prišparala ogromno denarja.
BETONSKI
22. 11. 2020 09.00
+2
SMRKAVEC ,KI NE VE KAJ BI SAM S SABO.POPULIST,DVORNI NORČEK IN LUTKA V ROKAH LOBIJE ŠE BI LAHKO NAŠTEVAL.....
ValterUdovernik
22. 11. 2020 09.59
+7
Smrkavec ima dobre sanse, da zbere potrebne podpise in da referendum uspe. Casovna distanca, od zadnjih orozarskuh poslov, je namrec premajhna in Slovenci se se predobro spominjamo kdo vse je pobiral provizije v teh poslih.