Slovenija

Začrtani prvi okviri za reševanje primarnega zdravstva

Ljubljana, 03. 04. 2019 13.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
STA / M.S. / Ti.Š.
Komentarji
42

Minister za zdravje Aleš Šabeder, predstavniki koordinativnega telesa družinske medicine in ZZZS so se dogovorili, da čim prej pripravijo razpis specializacij in anekse k splošnemu dogovoru, s katerimi bi razbremenili družinske zdravnike. Ti namreč že dlje časa opozarjajo na nevzdržne razmere zaradi obremenjenosti, v več zdravstvenih domovih so zagrozili s kolektivnimi odpovedmi.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Šabeder išče rešitve
    03:35
    Iz 24UR: Šabeder išče rešitve
  • Iz SVETA: Potreben dodatni denar
    06:53
    Iz SVETA: Potreben dodatni denar

Po množičnih odpovedih zdravnikov v Zdravstvenem domu Kranj zaradi preobremenjenosti se je danes novopečeni minister za zdravje Aleš Šabeder sešel s predstavniki koordinativnega telesa družinske medicine in Zavoda za zdravstveno zavarovanja Slovenije (ZZZS).

Za nakopičene težave na področju pomanjkanja družinskih zdravnikov so rešitve danes iskali minister za zdravje Šabeder, predstavniki ZZZS in koordinativnega telesa družinske medicine. Dokončnih ukrepov še niso oblikovali, dogovorili pa so se, da čim prej pripravijo razpis specializacij in anekse k splošnemu dogovoru, s katerimi bi razbremenili družinske zdravnike.

Po ministrovih besedah so bili na današnjem srečanju enotni, da morajo poiskati najboljše rešitve za bolnike in razrešiti akutno problematiko na področju odpovedi družinskih zdravnikov. Ti namreč že dlje časa opozarjajo na nevzdržne razmere zaradi obremenjenosti, v več zdravstvenih domovih so zagrozili s kolektivnimi odpovedmi.

Danes so tako oblikovali nekaj ključnih sklepov, kako se lotiti reševanja primarnega zdravstva. Načrtovane so administrativne razbremenitve zdravnikov, ena od prednostnih nalog oziroma ključnih prioritet pa je priprava predloga specializacij družinske medicine za leto 2019, ki ga bodo v najkrajšem možnem času posredovali zdravniški zbornici, je v izjavi za medije po srečanju pojasnila generalna direktorica direktorata za zdravstveno varstvo Tanja Mate. Letos je predvidenih 95 razpisnih mest.

Odbor za specializacije si je zadal dolgoročno reševanje števila specializacij za vse specialnosti, ne samo za deficitarne, je poudarila. "Trudimo se predvsem v stalnosti, torej da mladi zdravniki vedo, kakšno število bo v naslednjih nekaj letih in se znajo pripraviti na to," je še pojasnila Matejeva.

A zanimanja za družinsko medicino ni veliko. Lani je velika večina razpisanih mest ostala nezasedenih, na zadnjem razpisu s 60 razpisanimi mesti je bilo na primer osem prijav.

V tem tednu pa se je vrstam družinskih zdravnikov pridružilo 16 novih. Na ljubljanski medicinski fakulteti je v torek namreč potekal specialistični izpit iz družinske medicine. Dekan in predstojnik katedre za družinsko medicino Igor Švab, ki je bil tudi predsednik pri dveh komisijah, je potrdil, da so izpit vsi kandidati opravili brez težav in pokazali visoko raven znanja.

Danes so še sklenili, da bodo prav tako pripravili predloga dveh aneksov k splošnemu dogovoru za letošnje leto. Prvega, ki naj bi določal tudi zgornjo mejo za odklanjanje bolnikov, bi lahko pripravili do konca maja.

Minister Šabeder išče rešitve.
Minister Šabeder išče rešitve. FOTO: Aljoša Kravanja
Glede meje za odklanjanje bolnikov so imeli zelo različne poglede, bodo pa po napovedih iskali kompromis in za prag najverjetneje določili državno povprečje opredeljenih bolnikov. Prav tako bi z aneksom določili potrebno višino dodatnih sredstev v primarnem zdravstvu.

Kot je dejal generalni direktor ZZZS Marjan Sušelj, so glede opredelitvi meje za odklanjanje bolnikov danes imeli zelo različne poglede. "Mi si bomo prizadevali, da bomo imeli zagotovljeno dostopnost za bolnike. Verjetno bomo šli v neki kompromis in bomo najbrž šli k nacionalnemu povprečju, tako da ne bi tam, kjer imajo že zdaj veliko obremenjenih zdravnikov, ti morali sprejemati še dodatnih bolnikov," je predstavil stališče ZZZS.

Delovna skupina, ki bo definirala nov model financiranja družinske medicine, bo po besedah Matejeve pripravila predlog drugega aneksa, v katerem bodo definirali morebitno potrebno višino dodatnih sredstev.

ZZZS, ki bo zaradi predvidoma boljših prilivov imel nekaj dodatnega denarja, si bo v drugem aneksu prizadeval, da bo – če bo treba in bodo možnosti – pokril tudi dodatne širitve timov družinske medicine, je napovedal Sušelj. Ob tem je opozoril, da bi bil po optimističnem scenariju drugi aneks lahko pod streho na začetku julija.

Razmišljajo tudi, da bi z aneksom k splošnemu dogovoru nekoliko spremenili obračunski model glede stimuliranja in vključevanja novih timov. "Tako da bodo tudi tisti zdravniki, ki bodo na začetku imeli manj bolnikov, toliko plačani, da ne bi slučajno prinašali izgube zdravstvenemu domu," je pojasnil Sušelj.

Preberite še: Delo vseh zdravnikov od 1. junija bo potekalo dosledno po modri knjigi standardov in normativov, so sporočili iz Fidesa

"Dobili smo vtis, da resno situacijo resno jemljeta tudi ministrstvo in plačnik," pa je po sestanku povedala predstavnica koordinativnega telesa in direktorica Zdravstvenega doma Postojna Irena Vatovec. Kot je dejala, med drugim zagovarjajo stališče, da bi dodaten denar v primarnem zdravstvu menedžerjem dal možnosti, da iščejo tudi druge rešitve, "ki so morda nekaj iz okvira, ker če bomo delali samo v okviru, ne bomo dosegli cilja."

Vodstva zdravstvenih zavodov precej omejuje tudi zakonodaja, zato je po njeni oceni ena od najhitrejših možnih rešitev sprejetje zakona o zavodih, ki bi menedžerjem dal proste roke, da bi zdravnike, ki delajo več in bolje, tudi dodatno nagradili. Prav tako bi družinske zdravnike lahko razbremenili z vključevanjem drugih strokovnih sodelavcev, kot so diplomirane medicinske sestre, fizioterapevti in psihologi.

V postojnskem zdravstvenem domu težav za zdaj nimajo, saj so učni zavod in specializante vzgajajo že 15 let. "Vsakemu specializantu ponudimo možnost, da ostane pri nas, tako da nekaj časa pokrije urgenco in dežura," je pojasnila. Trenutno imajo čakajočo kolegico, ki jo bodo zaposlili, če bodo dobili program. Kot je dejala, ZZZS prepričujejo, da programe, ki ne bodo dodeljeni v najbolj kritičnih zdravstvenih zavodih, morda le dodelijo tja, kjer je za zdaj dovolj zdravnikov.

Muževič: Zdravniki želijo predvsem zakonito delati

Predsednik sindikata družinskih zdravnikov Praktikum Igor Muževič pa je medtem poudaril, da družinski zdravniki želijo predvsem zakonito delati. Ocenjuje, da nihče za mizo, za katero rešujejo primarno zdravstvo, ne ve, kaj bo treba, da kranjski zdravniki umaknejo odpovedi. "Ne bomo vedeli, dokler se ukrepi ne začnejo izvajati," je dejal.

Predsednik sindikata družinskih zdravnikov Praktikum Igor Muževič
Predsednik sindikata družinskih zdravnikov Praktikum Igor Muževič FOTO: POP TV

Grožnjo s kolektivno odpovedjo je v tem tednu namreč uresničilo 23 kranjskih zdravnikov. Odpoved so z majem napovedali tudi celjski zdravniki, z junijem mariborski, v ZD Nazarje pa so trije družinski zdravniki že dali odpoved. Grosupeljski zdravniki zavračajo delo prek obremenitve, dogovorjene v stavkovnem sporazumu. Po Muževičevih informacijah se napovedim odpovedi nameravajo pridružiti tudi v nekaterih drugih zdravstvenih domovih.

Muževič je prepričan, da so bili družinski zdravniki, ki na hude obremenitve opozarjajo že dlje časa, v svojih zahtevah jasni. "Predvsem želijo zakonito delati," je poudaril in spomnil na njihovo temeljno zahtevo, da bi nove bolnike lahko odklanjali po doseženih 1895 glavarinskih količnikih.

Ob tem je bil Muževič zelo oster do ZZZS. V Praktikumu namreč ostro obsojajo navedbe zavoda, do bi 300.000 oseb ostalo brez zdravnika, če bi bile upoštevane zahteve zdravnikov glede opredeljevanja bolnikov.

Po njegovih besedah to namreč ne pomeni, da bi zdravniki svoje opredeljene bolnike 'vrgli na cesto', ampak bi za tiste, ki bi na novo prihajali v sistem, našli začasno rešitev za nudenje primarnega zdravstvenega varstva.

V Praktikumu so na primer predlagali sprejem interventnega zakona, s katerim bi vzpostavili institut izbranega zdravstvenega zavoda. V ZZZS predlogu niso naklonjeni, med drugim so prepričani, da tak način dela ne bi omogočal kontinuitete pri obravnavi bolnikov.

S tem se Muževič sicer strinja, a hkrati poudarja, da imamo s pomanjkanjem kontinuitete izkušnje že zdaj, saj so družinski zdravniki pogosto bolniško odsotni in jih morajo nadomeščati njihovi kolegi. "ZZZS ne moti pomanjkanje kontinuitete zdaj, moti jih v predlogu. Ukrepi ZZZS pa bodo pregnali vse zdravnike in sledil bo razpad zdravstvenega sistema," je dejal.

"Niso dorasli resnosti situacije in vprašanje je, če opravljajo poslanstvo, ki so jim ga državljani dodelili," je bil do ZZZS še oster Muževič.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (42)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tamiflu
03. 04. 2019 19.13
+5
zdaj se bo pokazalo koliko je politične volje za ureditev razmer v zdravstvo in kdo je tisti ki razbija javno zdravstvo,da bi lahko pri stranskih vratih sprivatiziral vse pa ameriškem sistemu..
izdelanc
03. 04. 2019 17.43
-2
Mafija vodi drzavo bananistan, ze dolgo predolgo! Ovceee, beeee
prašek
03. 04. 2019 16.49
+2
G. Šabeder , le pogumno, saj vam bo uspelo !!!! Začetek je že !!!!
ecnarf
03. 04. 2019 16.54
-2
medo< nič ne bo drugače odkar so vaši na vrhu se vse bolj potaplamo
bonkintos
03. 04. 2019 16.55
-4
BO USPELO JA....V klinićnem centru v letu dni 25 milijonov minusa....res bravo Šebeder.
ecnarf
03. 04. 2019 16.57
-4
ecnarf
03. 04. 2019 16.58
-6
puspan
03. 04. 2019 18.54
+3
Nisem levak, ampak zmagajo vedno tisti, ki dobijo največ glasov in tega bi se nekateri morali že naučiti po 25 letih in nekaj več.
puspan
03. 04. 2019 16.28
-3
Zdravnikom odvzeti in sestram dodati, to je vse, kar je treba.
prašek
03. 04. 2019 16.50
+3
A da bi nas kar sestre zdravile ?????? sam prašam
prašek
03. 04. 2019 17.00
+1
prašek
03. 04. 2019 17.02
+3
Francelj ..... Daj se odloci 2m, ali 3 ????
prašek
03. 04. 2019 17.02
+2
prašek
03. 04. 2019 17.03
+2
ecnarf
03. 04. 2019 17.03
-3
prašek
03. 04. 2019 17.04
+4
Uhka ?????? A si ti še otrok, pa ne znaš slovensko ?????
prašek
03. 04. 2019 17.07
+5
ecnarf
03. 04. 2019 17.10
-4
medo< tvoja sta pa dva velika pa še kar živiš v komunističnih zablodah
prašek
03. 04. 2019 17.12
+5
Katere so pa komunistične zablode ????? Da smo imeli brezplačno zdravstvo ???, da smo imeli brezplačno šolstvo ??? Da smo imeli ......
prašek
03. 04. 2019 17.13
+4
Da smo lahko zidali, pa kljub temu odšli na počitnice ????
prašek
03. 04. 2019 17.24
+4
puspan
03. 04. 2019 18.55
+3
Ne mislim tega, ampak fizično so sestre veliko bolj obremenjene.
ecnarf
03. 04. 2019 18.59
-3
medo< vse to je naredil delavec ki je pridno delal, komunisti ste pa komadiral in zapiral če vam ni bil kdo po volji
glava2
03. 04. 2019 16.05
+10
vseh 90 naj se vsede na avtobus, naj se zapeljejo čez Šentilj, naj skopirajo njihovo ustavo in vse zakone in smo v par letih porihtani.... seveda teh 90 nesposobnih pijavk ne rabimo več!
ecnarf
03. 04. 2019 17.16
+0
++++++++++++++++++++++++++++++++++kolikokrat sem že predlagal da naj skopirajo zakone in obveznosti z one strani meje pa smo v parih letih rešeni tako pa potop.........
glava2
03. 04. 2019 16.03
+1
hahahahaha, kje je reforma cmero?????? oz. lažo!
MiroF
03. 04. 2019 15.43
+6
Pokop Države se rapidno bliža !!
ecnarf
03. 04. 2019 15.26
+19
kaj ko bi se enkrat malo zgledovali po tujini in kopirali njihov sistem in delavnost ne pa z novimi aneksi in zakoni čito po balkansko
ecnarf
03. 04. 2019 15.26
+0
hoalo
03. 04. 2019 15.24
-5
Nič drugega se ne dogaja kot počasna privatizacija celotnega zdravstva, v ozadju so strici z denarjem, vse to je načrtovano skupaj z sindikati, zdravniki....v igri je samo denar in nič drugega požrtija enih ne pozna meja. Če bodo uspeli uničiti javno zdravstvo pol smo navadni državljani naj....i. To si zapomnite, nemudoma je treba narediti reze udariti po mizi in komur ni za delat naj gre. V zdravstvenih domovih so preobremenjeni ne me v smeh spravljat no, očitno ti še niso delali v pravem zdravstvu bolnišnice...., če ne bi imeli rešecvalne službe v ZD kaj bi pol še delali, laboratorij in kaj zdravniške preglede za službe, izpite...uh res zelo so obremenjeni, ZD priključit bolnišnicam in gotovo.
puspan
03. 04. 2019 16.30
+0
Hoalo privatizacija zdravstva je odlična stvar, le izvajati jo je treba, kot se spodobi.
setisfekšn
03. 04. 2019 15.20
+8
Jaz tega ne razumem!v jugoslaviji ni bilo nikoli takih problemov zfej pa take počenjajo že vsa ta leta! Pa tudi ne razumem zzakaj je toliko ljudi pri doktorjih pa zakaj si šel takoj pod nož v socializmu če si imel hudo bolezen zdej ti reče da prideš na vrsto čez par medecev ko te ne bo več!!!povejte ali je še enkrat vveč ljudi v sloveniji kot prej tudi ne vem zakaj obstaja dodatno zavarovanje da gre polovico denarja drugam kot pa v zdravstvo za plače stotinam ljudem v zavarovalnicah in še bi našteval!
puspan
03. 04. 2019 16.31
+1
Vizuel zato, ker nihče ni imel pravega dela.
brezvode
03. 04. 2019 15.20
+16
Če je šlo na Jesenicah 12 mio za čiščenje, kolk je šo šele v Ljubljani in drugod ????? Za kaj vse je denar v zdravstvu samo za paciente ga ni.
ooResnicA
03. 04. 2019 14.39
+17
....tota država sama v sebe pada čuj....
ooResnicA
03. 04. 2019 14.40
+14
tron3
03. 04. 2019 14.32
+16
Nč bat pa to, do konca mandata Šarkota se bodo menl kaj jim je za storiti, tako je blo pr vsaki vladi do zdej. In potem jovo na novo, Vam bodo politki obljublal, da bodo v naslednem mandatu sigurno in brezpogojno pošlihtal zdravstvo in čez 8 let tud in tako naprej.
nikoiništa
03. 04. 2019 14.04
+54
Zdaj imajo druž. zdravniki zlato priložnost, da enkrat za vselej razčistijo 1,5 miljardo pokradenega denarja v zdravstvu, ki se "IZGUBI" v zdravstvu. Denarja bi bilo dovolj za zdravnike in vso podporno osebje. Ampak za to, bi moral obstajat interes, ki pa ga do danes ni bilo in ga v bodoče verjetno tudi ne bo. Upam, da se motim.
smajser1
03. 04. 2019 14.03
+15
.. CAKALNE VRSTE SKRAJSAJTE LOPOVI!!! zdaj bo spet vse drugo itd...
janez Kovač 1
03. 04. 2019 13.59
+40
Gasilska reševanja ne prinesejo nič dobrega,pogasiš en problem nastane drug,vlada mora sistematično rešiti probleme in tudi izsiljevanja v javnem sektorju!
Hrenko
03. 04. 2019 13.47
+8
Šala mala. Oz. kot je že v navadi pri ekipi Marjana Šarca, šala velika. Pozabite na skrajšanje čakalnih vrst, še osnovnih problemov ne bo rešil ta rezervni brezkompetenčni tip. Vlada stoji samo še za to, da stoji. Program itak sploh ni bil spisan, reforme so pa tudi zgolj sanje.
nenitomožne
03. 04. 2019 16.17
+1
Kaj se ti poskušaš prebiti na stand up sceno s svojimi umotvori, ki nimajo ne repa ne glave. Daj začni raje pisati program, da boš pokazal kakšen mojster si ! Morda se ti bomo pa res lahko smejali !