Slovenija

Zadeva Gratel: Žgajnarjeva napovedala pritožbo

Ljubljana, 07. 03. 2019 07.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Na ljubljanskem okrožnem sodišču se je končalo sojenje ljubljanskemu županu Zoranu Jankoviću, ki je bil v zadevi Gratel obtožen kaznivega dejanja prejemanja podkupnine. Tožilka Blanka Žgajner je za Jankoviča predlagala tri leta zaporne kazni in 50.000 evrov denarne kazni, sodišče pa ga je obtožb oprostilo. Žgajnarjeva je že napovedala pritožbo.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Sodišče oprostilo Jankovića
    02:26
    Iz 24UR: Sodišče oprostilo Jankovića
  • Iz 24UR: Postopki, ki Jankovića še čakajo na sodišču
    01:46
    Iz 24UR: Postopki, ki Jankovića še čakajo na sodišču
  • Iz SVETA: Oprostilna sodba
    03:46
    Iz SVETA: Oprostilna sodba

"Nobena od zaslišanih prič ni potrdila očitkov, da bi Janković pridobitev dovoljenja pogojeval z izplačilom odškodnine," je dejala. Težave pri izvajanju del, v okviru katerih je Gratel za T2 gradil optično omrežje, so se, tako sodnica, začele že, precej preden je Janković prevzel vodenje ljubljanske občine. To po njenih besedah ne izhaja le iz zaslišanja prič, temveč tudi prebranih listinskih dokazov.

Medtem pa se je moral Jankoviću opravičiti nekdanji minister Gregor Virant, ker je pred lokalnimi volitvami lani za Twitterju zapisal, da bo za župana podprl kandidata SDS, Anžeta Logarja, in da mora lopovski Janković oditi. Virant je poleg opravičila na županovo željo Zvezi prijateljev mladine Ljubljana Moste-Polje nakazal tudi 2000 evrov.

Težave pri izvajanju del so se začele precej pred volitvami, kar kažejo tako izpovedi prič kot inšpekcijska poročila, je ocenilo sodišče. Sodnica je ob tem poudarila, da so se težave začele že 2006, ko so inšpektorji ugotovili številne nepravilnosti in nanje opozorili tedanjo županjo Danico Simšič.

Tožilka se bo pritožila, proti Jankoviću vodi še več postopkov

Sodba še ni pravnomočna. Tožilka Blanka Žgajnar je za Jankovića sicer predlagala tri leta zaporne kazni in 50.000 evrov denarne kazni. Predlagala je tudi, da Mestna občina Ljubljana vrne 250.000 evrov protipravne premoženjske koristi. Na oprostilno sodbo pa je že napovedala pritožbo. Sodba je, kot je ocenila, "niti ni presenetila, saj je že tekom glavne obravnave bilo moč oceniti, v katero smer sodnica vodi zadevo glede na postavljena vprašanja in na po uradni dolžnosti pogledane listine".

"Gre za skrajno zavržno dejanje, ki ga je storil s pozicije župana, kot uradna oseba. Imel je moč, da predstavnike Gratela prisili v plačilo donacije. Ko so to storili, jim je omogočil nadaljevanje del," je navedla. Korist je sicer pridobil v korist drugega, za mestno občino. "Donacije niso prepovedane, če so prostovoljne," je v sklepnih besedah dejala tožilka.

Tožilka Blanka Žgajnar se bo na odločitev sodišča pritožila.
Tožilka Blanka Žgajnar se bo na odločitev sodišča pritožila. FOTO: Aljoša Kravanja

Podrobnosti pritožbe danes Žgajnarjeva še ni želela napovedovati. "Vztrajam pa pri očitku, uperjenem zoper obdolženega Zorana Jankovića," je dodala tožilka, ki sicer proti ljubljanskemu županu vodi še več postopkov. "To danes je prvi postopek, ki se je danes še nepravnomočno končal. Je še nekaj postopkov, nekaj še v fazi preiskave, tako da bomo videli," je sklenila.

500.000 evrov donacije v resnici podkupnina?

Gratel, ki je pred več kot desetimi letu v Ljubljani za telekomunikacijsko družbo T2 gradil optično omrežje, je Ljubljanskemu gradu plačal 500.000 evrov donacije zaradi škode, ki naj bi jo občini povzročil z gradnjo. Tožilka Žgajnarjeva pa je prepričana, da je šlo za podkupnino, saj je družba lahko tako nadaljevala z delom, potem ko jim je občina preklicala dovoljenje za delo.

Mestna inšpekcija postopka, s katerim je ugotovila, da dovoljenje ni veljavno, po oceni tožilke ni vodila na lastno pobudo, temveč na pobudo župana, ki je s tem pritiskal na Gratel. Obdolženi je zatrjeval, da je to storil zaradi javnega interesa, vendar Žgajnarjeva meni, da pogoji za ničnost niso bili izpolnjeni. Zaradi takšnih potez župana se je družba Gratel znašla v težkem položaju in je bila pripravljena pristati na vse, da bi lahko nadaljevala z delom.

Nekdanji direktor Gratela Drago Štrafela je, tako je v sklepni besedi večkrat izpostavila, omilil svoje izjave, dane policiji v preiskavi, ki so bremenile Jankovića. Prav Štrafela je bil po njeni oceni tisti, ki se je z županom dogovoril za sporno donacijo. Na podlagi dogovora naj bi sicer Gratel mestni občini plačal 100.000 evrov donacije in 400.000 evrov odškodnine, po podatkih policije pa so bile izplačane le donacije. "Donacija ne more predstavljati odškodnine," je poudarila.

Janković je kot uradna oseba po njenih osebah pogojeval izplačilo donacije, da bi Gratelu omogočil nadaljevanje del. "Kaznivo dejanje jemanja podkupnine je dokončano že z njegovim terjanjem. Dejstvo je, da je obtoženi izrazil zahtevo, ki so jo potrdile tri priče," je navedla. Ena, ki tega ni potrdila, po oceni tožilstva ni govorila resnice. Priče so se sicer izogibale odgovora o tem, kdo je zahteval odškodnino.

Podjetje Gratel naj bi Ljubljanskemu gradu "doniralo" 500.000 evrov, potem, ko jim je občina preklicala dovoljenje za delo.
Podjetje Gratel naj bi Ljubljanskemu gradu "doniralo" 500.000 evrov, potem, ko jim je občina preklicala dovoljenje za delo. FOTO: POP TV

Janković trdi, da je tožilka podatke in dokumente prirejala po svoje

Ljubljanski župan Zoran Janković je na sojenju vse očitke zanikal in v svojem zagovoru ocenil, da je tožilka pregon zoper njega sprožila, ker ga ne mara. V svoj zagovor je še izpostavil, da je bila odškodnina oziroma donacija Mestni občini Ljubljana nižja od tiste, ki jo je Gratel plačal na primer Mestni občini Kranj za enaka dela polaganja optike in da so do dogovora o odškodnini prišli v pogajanjih.

Po izreku oprostilne sodbe pa je dejal, da se je danes pokazalo, da ga nekaj oseb že sedem let "sistematično uničuje oziroma poskuša uničiti njega in njegove sodelavce"

Pravi, da si tožilka želi njegove obsodbe. "Podatke, ki smo jih vsi videli, in dokumente, ki smo jih vsi prebrali, je prirejala po svoje. Če je to naloga tožilstva, ne vem, kako bomo lahko živeli v tej državi," je dodal.

Ljubljanski župan meni, da ima "svoje hišne preiskovalce", med katere je uvrstil tudi tožilko Žgajnarjevo, saj naj bi brez razloga napadali tudi njegove družinske člane, ker nimajo podlage, da bi obsodili njega. "Vem, da jih boli mojih pet zmag na županskih volitvah v prvem krogu s takimi odstotki, vendar naj raje kaj pokažejo."

Presoje prvostopenjske sodbe na višjem sodišču se Janković ne boji. "Nje nič ne stane, ko opravlja svoje delo oz. nedelo. Konec koncev bremeni proračun," pa je dejal o napovedani pritožbi tožilstva na oprostilno sodbo.

To sicer ni prvo sojenje Jankoviću. Ljubljansko višje sodišče je namreč aprila 2017 Jankovića pravnomočno oprostilo obtožb o zlorabi položaja v zadevi Niš, ko je bil še predsednik uprave družbe Mercator. Poleg tega je konec lanskega leta na ljubljanskem okrožnem sodišču steklo tudi sojenje v zadevi Stožice, ki se bo po napovedih nadaljevalo v drugi polovici leta.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1348)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

totnhem
08. 03. 2019 10.04
+11
Južna mafija še zmeraj radira po Sloveniji.Drž avni toži lki dam prav delaj tako dolgo da uničis ta pleve
mikson1402
08. 03. 2019 09.31
+3
Zoki , Blankica ne more brez tebe...vzemi jo za snahico, pa bo...itak si delita profit od nakradenega...pa še postanita "žlahta".....vsaj zahvali se ji za vse kar pozabi dat v obtožnico...
mikson1402
08. 03. 2019 09.31
+3
Zoki , Blankica ne more brez tebe...vzemi jo za snahico, pa bo...itak si delita profit od nakradenega...pa še postanita "žlahta".....vsaj zahvali se ji za vse kar pozabi dat v obtožnico...
NA LEVO ni OK
08. 03. 2019 09.07
+19
Sem ponosen Slovenec, sem bil v osamosvojitveni vojni in sem se s ponosom zavzemal za samostojnost. Danes pa sem mnenja, da bi bilo bolje, da bi tu vladali Avstrijci, Nemci, Švicarji .... Takega zmazka , ki je nastal iz prekrasne domovine si nisem niti v sanjah predstavljal. Srce boli, pravice ni in dokler bo tako sodstvo jo tudi ne bo. Slovenci bi morali prevzeti pravico sami v svoje roke-ČIMPREJ.
NA LEVO ni OK
08. 03. 2019 08.57
+17
Tožilka Žgajnerjeva in Jankovič sta vedno v tandemu- kot plesni par usklajena. Žgajnarjeva daje občutek, da se zelo trudi dokazati svin-jari-je, ki jih evidentno Jankovič počne, vendar na koncu namerno nekaj pozabi , da zastara primer ali pa da ni dovolj dokazov. Na te finte padamo slovenčki že vrsto let. Oba sta tako lepo oprana vseh nepravilnosti. Takega spacka ki ga delajo slovenska sodišča, v primeru Jankovičev ( vseh treh osebkov) ni sposobno naredit niti sodišče v Severni Koreji. Mi pa te " kao "organe pregona mastno plačujemo, da nam mečejo ne pesek- makadam v oči.
staridida
08. 03. 2019 07.41
+12
Ste pozbili, kaj je Zoki izjavil hrvaškemu novinarju-dokler bo napadal Janšo, se nima kaj bati.....
mackintosh
08. 03. 2019 10.29
-4
Banion
08. 03. 2019 07.19
+5
Morda bi pa Jankovič moral njej ponuditi kakšne mednožne dejavnosti
staridida
08. 03. 2019 07.09
+8
Zoki čist kot suza-prav blešči se, kot jutranja rosa.....
ecnarf
08. 03. 2019 07.02
+19
kolk cajta boste še kazali ta srbjanski fris
mbtukaj
07. 03. 2019 22.59
+3
Ko bo toti na Žalah.
FlatyEric
07. 03. 2019 22.48
+13
Pa kaj pri nas imamo samo to tožilko? A ni ta tista, ki je pozabila pravi čas ovadbo za Jankoviča, v primeru, ko je natepaval tisto lekarnarko, not dat?
Bol?ev Pepe
07. 03. 2019 22.46
+1
Koliko pa je Gratel dobil za ta posel?
Absolutist 1
07. 03. 2019 22.45
+14
Družinska mafija in država imata iste drevesne korenine.
dragan krstic
07. 03. 2019 22.44
+8
Tožilka za kurje tatove.
xyxyxyxyxyxyxy
07. 03. 2019 22.32
-5
JJ in Žgajnarci ni spelo, bo še naprej zapravljala davkoplačevalski denar
M_teorija
07. 03. 2019 21.54
+6
Tej Šnopčevi pa res ne gre od rok. Če pa že pa Vili nastopi!?
Adi123
07. 03. 2019 21.52
+22
Nesposobna tožila, koruptivna sodnica ... drugače ne more bit kot da je baraba na prostosti ...
krtofl
07. 03. 2019 22.21
+9
Ne...ni nesposobna....samo depešo je skrila....veš...zato je na svobodi....
Hunter87
07. 03. 2019 21.44
+24
Kdaj se bomo Slovenci zbudili?Ne slovenski državljani,ampak Slovenci???
ivanzDoba
07. 03. 2019 21.49
-3
Upraš šiškota! Tam so sami čistokrvni. Z bojlerji.
xyxyxyxyxyxyxy
07. 03. 2019 22.33
+1
Tako Janševi tudi Šiškovi mahajo s zastavami, oni z Rusko Janševi s Slovensko, drugače pa so isti
DEEP
08. 03. 2019 08.25
+5
ANDERTALC
08. 03. 2019 10.04
+5
Hunter87 prosim če se zbudite takoj in greste delat. Jst davkoplačevalec se zbujam vsak dan ob 6 zjutraj in potem garam tudi do 12 ur na dan. Kdaj bo v tej lopovski državi delo cenjeno!!?!? in šele poten ostalo.
Presoljen
07. 03. 2019 21.42
+19
Ima pa res srečo, da ga ni dobila mariborska sodnija... Baje da imajo enega tam že pol leta v priporu, ker so kolegi po nabiranju gob v gozdu nekaj spili in se snemali v maskah. Pa takrat še ni bilo pusta.
mackintosh
08. 03. 2019 10.31
-4
in še dolgo bo.in prav je tako. mogoče se mu pa še general ivan pridruži
kaslc 1
07. 03. 2019 21.40
+5