Slovenija

Erjavec ne namerava odstopiti

Ljubljana, 15. 12. 2009 15.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Š.Z./J.B./B.S.
Komentarji
103

Po približno dveh letih od izbruha afere Patria je zadeva prišla na sodišče. Medtem ko Erjavec, proti kateremu je vložen eden od obtožnih predlogov, trdi, da gre za politično gonjo proti njemu, Kresalova in Zalar zatrjujeta drugače.

Po delno zaključenem predkazenskem postopku je skupina za pregon organiziranega kriminala na sodišče vložila obtožni predlog zoper dve osebi zaradi kaznivega dejanja nevestnega dela v službi. Po naših podatkih sta bila obtožna predloga vložena zoper nekdanjega načelnika generalštaba Albina Gutmana in nekdanjega obrambnega ministra in sedanjega okoljskega ministra Karla Erjavca. Obtožni predlog je vložen v zvezi s podpisano pogodbo za nakup srednje kolesno oklepnih vozil 8 x 8, so sporočili iz skupine. Dodali so, da je predkazenski postopek le delno zaključen; ''državno tožilstvo in policija delo nadaljujeta''.

Z vložitvijo obtožnega predloga na sodišče se začne kazenski postopek. Tožilstvo ga vloži, ko oceni, da gre za utemeljen sum, da je obtožena oseba storila kaznivo dejanje.

Uradnih informacij ni, a šlo naj bi za škodo, ki je nastala zaradi slabo oboroženih oklepnikov. Minister Erjavec je namreč napovedal, da bo kupil 135 patrij za 280 milijonov, zato vojska ni dobila 60 topov, ampak le štiri, poleg tega pa še cenejše mitraljeze. Da so patrije slabo oborožene, potrjujejo tudi v vojski. "Glede na to, da ni bilo proračunskih sredstev, bi bil nakup topov kaznivo dejanje,“ pa je odločen Erjavec.

Karl Erjavec in Albin Gutman
Karl Erjavec in Albin Gutman FOTO: Dare Čekeliš

Minister Erjavec se obtožnemu predlogu zaradi domnevnega nevestnega dela čudi, "ker sem vestno opravljal svoje delo". Meni, da gre za politični pritisk, "tako kot zadnja tri leta". Poudaril je, da tudi Računsko sodišče ni izreklo negativnega mnenja. "Jaz in moji sodelavci smo delali v skladu s predpisi. Če bi se pogajal s Sistemsko tehniko, ki je v vseh pogledih dala slabšo ponudbo, bi mi morda lahko kaj očitali," je še povedal za 24ur.com. Odstopiti ne namerava.

Če bi bilo kaznivo dejanje nevestnega dela v službi nekdanjemu ministru za obrambo in trenutnemu ministru za okolje Karlu Erjavcu dokazano in bi bil pravnomočno obsojen, bi moralo v vsakem primeru priti do njegove razrešitve, o čemer pa seveda mora odločati predsednik vlade. Dekan ljubljanske pravne fakultete Rajko Pirnat

Po starem zakoniku je za nevestno delo v službi zagrožena globa ali zaporna kazen do enega leta. ''Uradna oseba, ki vedoma krši zakone ali druge predpise, opušča dolžno nadzorstvo ali kako drugače očitno nevestno ravna v službi, čeprav predvideva ali bi morala in mogla predvidevati, da lahko nastane zaradi tega hujša kršitev pravic drugega ali škoda na javni dobrini ali premoženjska škoda, pa zares nastane kršitev oziroma večja škoda, se kaznuje z denarno kaznijo ali z zaporom do enega leta,'' piše v zakoniku.

Kresalova in Zalar ne moreta komentirati

Na dogajanje se je odzvala ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal, ki, kot je dejala, zaradi svojega položaja tega ne more komentirati. "Glede razmer znotraj koalicije je pa jasno, da se moramo najprej pogovoriti znotraj koalicije in oceniti, kaj to pomeni za naše nadaljnje delo," je dejala. Ob tem je še enkrat zatrdila, da policija deluje absolutno neodvisno in samostojno, verjame pa, da je enako tudi s tožilstvom.

Pravosodni minister Aleš Zalar je podobno povedal, da kot minister za pravosodje odprtih kazenskih postopkov še ni komentiral in da tudi tega ne bo, ker ga ne sme. "Znano pa je, da za vsakega obdolženca v kazenskem postopku veljajo enaka pravila, ne glede na to, ali je politik, ali pa je državljan, ki se s politiko ne ukvarja," je še povedal Zalar.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (103)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tito_Partija
16. 12. 2009 14.58
haha Hjavec je nesposobn kot le malo kdo, zelo dobho mu ghe u tem pocetju,... Pozdhav, Vas JHBT!!!
bnam 2707
16. 12. 2009 13.39
Dokler sem nedolžen....dokler se mu ne dokaže krivda je nedolžen. Pri nas so itak vsi nedolžni.Po hierarhiji je vedno odgovoren nadrejeni za vse,kar se dogaja pod njim.Nadrejeni,v tem primeru je minister tisti,ki mora odgovarjati za vse kar se je dogajalo,ker ni vzpostavil takega sistema,ki bi anomalije onemogočil.V nasprotnem,ne potrebujemo ministrov.
Marko Varga
16. 12. 2009 13.32
najbolj bo,da kupi en izvod Dela in gre v parlament po zaupnico,bolj bo mahal z časopisom,večje šanse ima.
bnam 2707
16. 12. 2009 13.31
Če gre v vsaki aferi "samo"za "politični"spopad,kdo pa je potem odgovoren v tej državi za številne korupcije,prevare,grabežljivosti in nečedne posle odgovornih in onih pod njimi? Je odgovornost na volilcih,ki so zaupali upravljanje države tem ljudem?Dokler ne bo v ustavo napisano,da vsi državni uslužbenci in odgovorni na položajih odgovarjajo za svoje delo z vsem svojim premoženjem,toliko časa se bomo dnevno ukvarjali z zgoraj omenjenimi zadevami.Žalostno je,da so take dnevne novice v Sloveniji,lahko bi bie drugačne.Vse se zdi,da z državo nekateri delajo kot svinja z mehom.Vsi,ki so na kakršenkoli način škodovali državi ali jo oškodovali je ne ljubijo.Taki pa nikoli nebi smeli biti na oblasti ali v državnih službah,kjer bi imeli kakršenkoli vpliv.Čas je za spremenbe!
Tonček Balonček
16. 12. 2009 13.17
Začelo se je!! Bravo Janša in Žerjav!
CezDrnInStrn
16. 12. 2009 12.56
Trese se gora, rodila se bo miš !
R57
16. 12. 2009 12.13
Spet en konstrukt mešalcev megle. Od korupcije so prišli do nevestnega dela v službi ???.
SherlockH
16. 12. 2009 10.15
Zadeve so zapeljale tako daleč,da se vsak nadalni ukrep, obsodba, zasedanje zdi kot velika mora demokratične sfiženke, ki naj bi se vspostavila po transforamciji z grudoalističnim prijemom iz socializma. Vse kar imam odanes, je nova-stara elita, ki niti pod razno ne spušča oblasti iz rok, še več, obljubljenega presežka na mednardoni ravni nanašajoč se na SLovenijo ni niti na samcatem lističu znotra tistih map, ki jim rečemo programi strank. Vse kar vidmo danes, je vsesplošna diverzija nad narodom pod krinko egalitarizma. Večkrat sem omenil, nam ni pomoči vse dotlej, dokler ne presadimo "možgansek grahke" pri raji. Vsakodnevno jim njihovi idoliv politični veljaki, kot idoli, izvajajo opercaijo pri živih možganih, raja pa nič Vsespošni nared je izključno krivda podpornikov , ki z raznimi, brez pameti, transparenti vzkljikajo pri vedno novih izkrivljenih obljubah. Rabimo pametno rajo, ter politike, ki se bodo siteam lotili učinkovito, drastično-big banovsko! Vse ostalo nas, dokazljivo, pelje v propad-če že nismo tam!
zahod.west
16. 12. 2009 09.38
udbomafija je takoj reagirala, znidarič nima več upogleda znotraj stranke.
zahod.west
16. 12. 2009 09.37
kučanova udbomafija vrača udarec za dogajanje okli režmana in drugega kukavičjega udbovskega jajca znotraj Desusa vedelo se je, napovedali smo tudi, naše sodstvo je takoj ubogalo navodilom rdečega palčka
Marko Varga
16. 12. 2009 09.21
mislim,da si kar vsi ministri iz prejšnje vlade zaslužijo črtasto obleko z mandatarjem na čelu seveda,škodo ki so jo pšovzročili še mnoge generacije ne bodo povrnile,če se sploh da popraviti....
Tonček Balonček
16. 12. 2009 09.08
In takšne so imeli v sanjski ekipi?
ciaobella
16. 12. 2009 08.50
Sramota, da tak lažljivi kljukec ostaja v Slovenski politiki...in tisti, ki so ga najbolj pljuvali (Leva koalicija), ga GLEDAJO...samo, da imajo večino !
Marko Varga
16. 12. 2009 08.43
no končno neko obtožba,v Janševem mandatu so zapirali le tožilce in tožili vsakega,ki je govoril resnico...
Tonček Balonček
16. 12. 2009 08.39
Erjavec se nima česa bati, šlo je za tnsparenten posel in nobenih dokazov ni ("Vlada vse zanika" so govorili v špici nadaljevanke Dosje X). Ve se pa tudi, zakaj ga mandatar nikakor ni hotel imeti na čelu Ministrstva za obrambo. Seveda vsak politik, ki se znajde v kazenskem postopku, trdi, da gre za politično gonjo, pa vsi vemo, da politi najbolj kršijo zakone. Jelinčič npr., ki je bil obsojen za organiziran kriminal kraje slovenske premične kultrurne dediščine, še danes trdi, da je bil žrtev politične gonje.
Marko Varga
16. 12. 2009 08.03
še lansko leto je bil trden člen sanjske ekipe,ki je rušila vse rekorde,serdaj pa ga hočejo zapreti,ker je prestopil v rdečo koalicijo..
Marko Varga
16. 12. 2009 07.18
no zdaj pa ima najbolj trrransparrrenten posel v zgodovini .....sicer pa je bilo to za pričakovati,saj bo Brezigarjeva branila Janca do konca in bo naredila vse,da se odvrne pozornost od pravih kriminalcev....
cakalnica3
16. 12. 2009 07.17
Saj res, kaj pa je s Kresalkino materjo? Verjetno policija in tožilstvo intenzivno preiskujeta, čeprav se mi zdi, da so stvari precej jasne. Morda pa preiskujejo, kaj si je ta mamka mislila pri teh stvareh, kako je bila psihično obremenjena ... Razne olajševalne oz. oprostilne okoliščine se vedno lahko najde - no, včasih malo teže!
bysaRD
16. 12. 2009 07.13
Tale Karel se bolj drži položaja kot klop kože....za vsak drek grozi z odstopom, sedaj ko ima pa možnost pa ne.... Pogrešam nek državni organ, ki bi take polpismene družbene parazite enostavno odstranilo.
nx01
16. 12. 2009 07.03
Karel Erjavec - LEGENDA ! Ne vem, kaj se nekateri sprenevedajo: priružili smo se NATO in morali smo kupiti določeno oborožitev, da smo v okviru standardov te vojaške zveze. Kaj zdaj ?!!! Če ne bi kupil Erjavec, pa bi kupil kdo drug... Še enkrat čestitke Erjavcu, ker je počistil v svoji stranki !