Slovenija

Zadevo Acron bo preiskovala protikorupcijska komisija

Ljubljana, 06. 04. 2020 12.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Komisija za preprečevanje korupcije je potrdila, da je prejela vprašanje obrambnega ministra Mateja Tonina v zvezi s poslom, ki ga je z zavodom za blagovne rezerve sklenilo podjetje Acron, v katerem je zaposlena tudi njegova mama. Kot so pojasnili, bodo uvedli postopek z namenom ugotovitve morebitnih sumov kršitev zakona o integriteti.

"Ne jaz ne moja mama s poslom Acrona z Zavodom RS za blagovne rezerve nimava nič," pravi Tonin.
"Ne jaz ne moja mama s poslom Acrona z Zavodom RS za blagovne rezerve nimava nič," pravi Tonin. FOTO: Bobo

Potem ko smo na POP TV razkrili seznam 16 podjetij, ki so na razpisu Zavoda Republike Slovenije za blagovne rezerve prejela več kot milijon evrov za nabavo zaščitne opreme, večinoma mask, na prvem mestu pa se je znašlo slovenjgraško podjetje Acron, v katerem je zaposlena tudi mama obrambnega ministra Joži Tonin, je Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) pojasnila, da bo na vprašanje obrambnega ministra Mateja Tonina uvedla postopek z namenom ugotovitve morebitnih sumov kršitev zakona o integriteti. V postopku bo pridobila potrebna pojasnila in dokumentacijo, so še navedli.

Podpis pogodbe med ZRSBR in podjetjem Acron d.o.o. je tako kot pri vseh ostalih pogodbah potekal v skladu z dogovorjeno prakso. Ustreznost ponudbe in posledično dobavitelja je potrdil URSZR, ZRSBR pa je nato izvedel vse potrebne aktivnosti za podpis pogodbe in njeno realizacijo. ZRSBR tako ne bo prekinil pogodbe s podjetjem Acron, so sporočili.

Kot smo poročali, gre za posel za dobavo zaščitne medicinske opreme, potrebne v času obvladovanja epidemije covida-19 oziroma preprečevanje širjenja novega koronavirusa. Podjetij, ki so si razdelila posle v višini 129 milijonov evrov, je 31, od tega je 16 podjetij uspelo dobiti razpise v višini najmanj milijona evrov. Rekorder pa je podjetje Acron iz Pameč pri Slovenj Gradcu s skoraj 30 milijoni evrov vrednim poslom. Višina dejansko izplačanih sredstev bo sicer odvisna od tega, koliko opreme bo podjetju uspelo dobaviti, saj bodo plačila izvedena po dobavi.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Joži Tonin je od decembra 2019 na bolniškem dopustu

Minister Tonin je očitke o nepotizmu, ki so se razplamteli predvsem na družbenih omrežjih, v nedeljo zavrnil. "Moja mami Joži Tonin je res ena izmed 200 zaposlenih v podjetju Acron. Ni pa lastnica podjetja. Ni tudi v organih nadzora ali upravljanja podjetja. Zaradi prometne nesreče, ki jo je imela 21. 12. 2019, pa je vse od takrat na bolniški in z omenjeno pogodbo ni imela nič," je pojasnil. Namen povezovanja njega, njegove mame, podjetja Acron in pogodbe o dobavi zaščitne opreme je po njegovih besedah "politikantski poskus nekaterih, da me oblatijo, umažejo in obračunajo z mano".

"Ker želim, da je zadeva maksimalno jasna, da z izpostavljeno pogodbo Acrona nimam nič, bom že danes sam pozval Komisijo za preprečevanje korupcije, naj preveri zakonitost in integriteto pri poslu Acrona z Zavodom RS za blagovne rezerve," je napovedal na Facebooku.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Pojasnil je tudi, da se ministrstvo za obrambo ne ukvarja z nabavo zaščitne opreme, medresorska delovna skupina za sprejem, pregled in vrednotenje ponudb zaščitne opreme, ki jo vodi državni sekretar na ministrstvu za obrambo, pa le preverja izpolnjevanje tehničnih standardov ponudbe.

Na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo so medtem v sporočilu za javnost pojasnili, da je za izbor opreme, torej ustreznost ponudbe in posledično dobavitelja, odgovorna Uprava za zaščito in reševanje, ki sodi pod ministrstvo za obrambo. Zavod za blagovne rezerve pa nato pripravi in podpiše pogodbo z dobaviteljem ter uskladi aktivnosti za prevzem opreme v Sloveniji. Protokol je sprejela omenjena medresorska delovna skupina.

Spomnimo, vodja medresorske skupine je državni sekretar na Morsu Damijan Jaklin, član NSi.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Acron: V poslu gospa Tonin in njen sin nista sodelovala, niti nista bila z njim seznanjena

Kot so pojasnili v podjetju Acron, je Joži Tonin v podjetju zaposlena skoraj sedem let, Acron pa da je v 100-odstotni družinski lasti in upravljanju, "kar pomeni, da gospa Tonin na poslovne odločitve podjetja nima vpliva. Tudi v konkretnem poslu dobave zaščitnih mask gospa Tonin, kot tudi njen sin, nista sodelovala, niti bila z njim seznanjena." Lastnika sta vsak v deležu pol odstotka Aljaž in Manca Lampret, v 99 odstotkih je podjetje v lasti samega sebe.

V Acronu trdijo, da je njihova dejavnost tudi zastopanje podjetij, ki se ukvarjajo s proizvodnjo in prodajo zaščitne opreme, med katero sodijo tudi zaščitne maske. "Poudarjamo, da posel dobave zaščitnih mask ne more biti sporen niti v primeru, če se podjetje z dobavo tovrstne opreme ne bi primarno ukvarjalo. Dejstvo namreč je, da celotna Slovenija zaščitne maske potrebuje, naše podjetje pa jih je od preverjenega tujega dobavitelja, s katerim imamo ekskluzivno pogodbo, sposobno pravočasno dobaviti."

Acron je podjetje, ki zaposluje več kot 200 ljudi, leta 2018 je imelo 21,7 milijona evrov prihodkov, na trgu pa deluje 30 let. Od blagovnih rezerv je dobil tri razpise. Prvega 30. marca v višini 6,4 milijona evrov, druga dva 2. aprila za 9,6 in 19,5 milijona evrov. Skupaj torej za 29,7 milijona evrov.

Kot še pravijo, posle dobave zaščitnih mask pridobivajo na različne načine. In kako so dobili 30-milijonski posel? "Pridobili smo ga na podlagi prijave na javni poziv Zavoda Republike Slovenije za blagovne rezerve, ki sodi pod okrilje Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo, preko javno objavljenih pozivov Gospodarske zbornice Slovenije in preteklih uspešnih poslovnih povezav."

Poudarili so, da so med epidemijo Sloveniji že dobavili zaščitne maske več kot 1.000 slovenskim pravnim subjektom, ki delujejo tako v javnem sektorju: občinam, zdravstvenim domovom, kot gospodarstvu, predvsem prehrambni industriji. Roki dobave zaščitnih mask z blagovnimi rezervami so celo 14 dni krajši kot pogodbeno dogovorjeni, trdijo v Acronu. "Posebej bi želeli izpostaviti, da je bil podjetju Acron s strani partnerja ponujen nakup večje količine zaščitnih mask, ki bi ga podjetje zaradi izjemnih globalnih potreb lahko prodalo kamorkoli, a smo se zaradi družbene odgovornosti odločil, da jih zagotovimo Republiki Sloveniji."

In še, da odziv javnosti razumejo, ker da se zavedajo možnosti potencialnega vpliva osebnih poznanstev na poslovne odločitve podjetij. "Hkrati pa zagotavljamo, da v konkretnem primeru ni šlo za takšen primer, zato smo pripravljeni javnosti nuditi vsa pojasnila in odgovore, ki jih v zvezi s tem potrebuje ali pričakuje."

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (458)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jur?ek007
14. 05. 2020 14.39
Da ne bo pomote. Podkupljena protikorupcijska komisija. HO HO HO
VirusX
14. 05. 2020 11.27
+1
Preiskovali bodo pod taktirko SDS.
BountyHunter123
08. 04. 2020 08.09
+2
Ko je Janezek razlagal o vojnih dobičkarjih, je govoril o svojih priveskih?
awontuwej
07. 04. 2020 12.05
+1
In kdo bo sedaj vodil KPK? Lahko bi jo Mahnič, saj je tam že domač...
SDS_je_poden
07. 04. 2020 09.24
+0
Kaj pa Rajko, so njemu tudi že padle kakšne kinte? Bo kakšne antikorona zastavce zrihtal?
samuray1
07. 04. 2020 08.24
+2
Pekmezar Mahniča bojda sploh niso uspel zaznat,ker je mahnil denar z svetlobno hitrostjo.
Nimasmisla
07. 04. 2020 08.03
+0
vsaka palica ima 2 konca sedaj to veš tonin
iga_biba
06. 04. 2020 21.30
+0
Preverijo naj ponudbo ki jo ima zavod na mizi že nekaj časa za dobavo več milijonov kosov zaščitnih mask, oblek, očal, rokavic in respiratorjev neposredno s Kitajske, po razmeroma ugodni ceni. Brez posrednikov! Uredila jo je skupina slovenskih akademikov dr. Igor Emri na čelu.
poneumljanje
06. 04. 2020 21.33
+3
Ni mogoče, nič ne bi šlo v žep Tavariša janeza !
kaplja?
06. 04. 2020 21.24
+1
Pa ustanovit parlamentarno komisijo. Majo časa na pretek, naj delajo v pravi smeri.
kaplja?
06. 04. 2020 21.23
+3
Preiskovat bi morala policija. Avstrijska!
peresni
06. 04. 2020 21.18
-1
Ni problema...bomo pa dali posel drugemu našemu...
Karantanija
06. 04. 2020 20.29
+5
Tako je to - nikoli ne bomo zanesljivo vedeli ali je res ali ni. Božji nauk pravi, da nikoli ne delaj nekomu tistega, kar ne želiš, da bi delali tebi, kajti hitro te doleti prav tisto, kar si delal ali želel nekomu drugemu!
Kaktus111
06. 04. 2020 20.35
+2
Trembalajek
06. 04. 2020 20.58
+7
Točno to je doletelo Tonina. S kakšno vnemo se je spravljal na Serpentinška in njegovo prijateljico ter Korla in jima kopal jamo. Vanjo pa je zdaj sam padel in s sabo potegnil še svojo mamo.
samuray1
06. 04. 2020 19.56
+4
Jančigaj je skomponiral pesmico z naslovom;Pa tak pošten,kot je bil.
slovenc59
06. 04. 2020 19.44
+6
Zamislite si ljubi Slovenci, da bi se zbudili eno jutro in ne bi več imeli politikov !!! Kaj bi se doghodilo ?? Po mojem skromnem mnenju vzame ta situacija tretjino življa slovenskega, in bi sem zdel virus samo manjsi prehlad !! Druga tretjina bi verjetno iskala psihoterapevtsko pomoč vsi ostali pa bi verjetno nazdravili z zxlato ali srebrno iz Rasdgone !!! In pomislite, da nam ne bi bilo gledati teh zxoprnih frisov, ko še molčijo vidiš da lažejio ko pes teče !!! Psi pa letajo, tako je bilo in tako bo ! In politiki so lagali in bodo še bolj !! In bog nam bo pomagal !!!! O tem ni dvoma !!!!!
najram
06. 04. 2020 19.01
+11
hahahaaaa..glej ga kak butasto gleda
nekdo17
06. 04. 2020 18.19
+8
Kuge, lakote in vojske - reši nas, o Gospod.
samuray1
06. 04. 2020 19.41
+1
Originalen nemški zapis;gospod reši nas kuge ,lakote in hrvatov.
poneumljanje
06. 04. 2020 21.36
+1
ahim1225
06. 04. 2020 18.15
-2
KPK naj dela kaj bolj pametnega, naj raziskujejo Jankoviče barabijee.
Kaktus111
06. 04. 2020 18.36
+12
Kakšne barabije ....... če jih pri Janušu ni jih tud pri Zokitu ni ...........
samuray1
06. 04. 2020 20.05
+2
Lepo po vrsti, vse od leta 85 pa do danes.
01xxy
06. 04. 2020 16.30
+18
No, krasno. Za veke vekov se je vtisnil v srca Slovencev. KRŠČANSKI demokrat Tonin, seveda.
Smradi levi
06. 04. 2020 16.19
-12
Vlada dela odlično … vse je ok … sam še vojsko je treba na mejo poslat …
prašek
06. 04. 2020 16.21
+19
Odlična je vlada , še Toninu je mamo našla ...... ☺
prašek
06. 04. 2020 16.19
+9
Zdaj samo še čakam , da se oglasita najvsi.. pikica mala In krovec .........