Slovenija

Zadnja anketa kaže, da bodo na trojnem referendumu prevladali argumenti za

Ljubjana, 25. 11. 2022 18.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Anže Božič
Komentarji
502

Volilna kampanja pred nedeljskim trojnim referendumom se končuje. V nedeljo se bomo volivci že petič letos odpravili na volišča. Anketa, ki jo je za našo medijsko hišo izvedla agencija Mediana, kaže, da volivci večinsko podpirajo vse tri vladne zakone. Petina vprašanih pa je v zadnjih urah pred začetkom volilnega molka še vedno neopredeljena.

Kakšne rezultate lahko pričakujemo na referendumskem trojčku v nedeljo? V SDS so prepričani, da bo to odločanje o slabih in škodljivih zakonih, ki jim je treba nasprotovati. Vladajoča koalicija pa pravi: glas ZA bo glas za prihodnost, ki so ji volivci prižgali zeleno luč že na parlamentarnih volitvah.

Anketa, ki jo je za našo medijsko hišo izvedla agencija Mediana, je pokazala, da ima od treh vladnih zakonov, o katerih odločamo državljani, najmanj javne podpore Zakon o vladi. Ta ministrski ekipi Roberta Goloba omogoča tri dodatna ministrstva. Podpira ga 43 odstotkov vprašanih, slaba tretjina mu nasprotuje. Več kot petina je neopredeljenih. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Več podpore, slabo polovico, ima Zakon o dolgotrajni oskrbi, ki rešitev vlade Janeza Janše prestavlja za eno leto. Proti temu je 29 odstotkov anketirancev. Tudi tukaj slaba petina ne ve, kako bi se odločili. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

In še Zakon o RTV, ki je politično ključen od trojice referendumov in krči ter preoblikuje vodstveno strukturo javnega zavoda. Da bi glasovali za, pravi točno polovica vprašanih, 30 odstotkov je proti. Tudi tu pa je nekaj manj kot petina neopredeljenih. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Pri zavrnitvenih referendumih pomembno šteje tudi kvorum. Tu veljata dve preprosti pravili. Da zakon pade, mora proti glasovati večina volivcev, ki so veljavno glasovali. Hkrati pa mora proti glasovati vsaj petina vseh volilnih upravičencev. 

Da se bodo trojnega referenduma verjetno oziroma zelo verjetno udeležili, pravi 44 odstotkov vprašanih. To je torej nekakšna zgornja meja udeležbe, ki jo lahko pričakujemo v nedeljo. 

Soočenje Janše in Goloba

Tik pred trojnim referendumom se bosta sicer nocoj ob 21.15 na POP TV prvič po aprilskih volitvah na to temo soočila aktualni in nekdanji predsednik vlade Robert Golob in Janez Janša. Kakšni so argumenti dveh daleč najbolj ključnih politikov v tej kampanji za trojni referendum? To je tudi test zaupanja za njiju, pa tudi za vlado in SDS. Kdo komu nagaja, kdo koga pošilja v pokoj, kdo koga na volišča? In kakšni bosta njuni potezi, če jima volivci in volivke ne dajo zaupnice? Ne zamudite!

Glasujte za najboljši portal v regiji
Glasujte za najboljši portal v regiji FOTO: 24ur.com
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3