Slovenija

Zadnje tri generacije nabornikov niso videle notranjosti vojašnic

Ljubljana, 02. 09. 2023 11.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Interes mladih za služenje vojaškega roka se je začel močno zmanjševati, ko sta predsednik SDS Janez Janša in takratni predsednik LDS Janez Drnovšek leta 2002 izjavila, da država ne potrebuje naborniškega sistema, ocenjuje nekdanji načelnik Generalštaba SV Ladislav Lipič. "Politika je nekoliko prehitro začela to komunicirati z javnostjo in ni pomislila, kaj lahko s takšnimi izjavami povzroči," je dejal. "Odločitev je bila na eni strani politična, po drugi strani pa so dolgoletne izkušnje kazale, da so generacije obveznikov vse manjše," je spomnila profesorica obramboslovja Maja Garb.

Mineva 20 let, odkar je v veljavo vstopila uredba o prostovoljnem služenju vojaškega roka, ki je državljanom, starim med 18 in 27 let, omogočila najmanj tri mesece dolgo prostovoljno vojaško usposabljanje. Gre za enega od mejnikov, ki so pripeljali do ukinitve naborništva in približali Slovensko vojsko (SV) poklicnemu modelu.

Usposabljanje pripadnikov prve brigade leta 2003
Usposabljanje pripadnikov prve brigade leta 2003 FOTO: Bobo

Samo odločitev o ukinitvi vojaške obveznosti je sicer DZ sprejel leta 2002 z novelo zakona o vojaški dolžnosti, a je ta predvidevala usposabljanja nabornikov še do leta 2004. Leta 2003 pa je 2. septembra najprej zaživela uredba o prostovoljnem služenju vojaškega roka, 9. septembra pa sta takratna predsednik vlade Anton Rop in obrambni minister Anton Grizold napovedala še ukinitev naborniškega sistema služenja vojaškega roka. Tako zadnje tri generacije nabornikov niso videle notranjosti vojašnic, čeprav so bile vanje napotene.

Anton Rop, Ladislav Lipič in Anton Grizold, 9. september 2003
Anton Rop, Ladislav Lipič in Anton Grizold, 9. september 2003 FOTO: Bobo

Grizold je odločitev utemeljil z besedami, da med mladimi upada zanimanje za služenje vojaškega roka, saj se je začelo zmanjševati število napotitev.

'Politika ni pomislila, kaj lahko s takimi izjavami povzroči'

Ladislav Lipič, ki je bil načelnik Generalštaba SV med letoma 2001 in 2006, je za STA ocenil, da se je interes mladih za služenje začel močno zmanjševati, ko sta predsednik SDS Janez Janša in takratni predsednik LDS Janez Drnovšek leta 2002 izjavila, da država ne potrebuje naborniškega sistema. "Politika je nekoliko prehitro začela to komunicirati z javnostjo in ni pomislila, kaj lahko s takšnimi izjavami povzroči," je povedal.

Janez Drnovšek in Janez Janša na proslavi Teritorialne obrambe v Gotenici leta 1993
Janez Drnovšek in Janez Janša na proslavi Teritorialne obrambe v Gotenici leta 1993 FOTO: Bobo

"Da se je vpoklicu odzvalo 650 nabornikov, so morali takrat upravni organi tako razposlati prek 3500 vpoklicev, po opravljenih zdravniških pregledih pa je precej posameznikov še odpadlo," je ponazoril. Če bi torej SV usposabljala še zadnje tri predvidene generacije nabornikov, bi v njih imela le še okoli 500 obveznikov.

"Odločitev je bila na eni strani politična, po drugi strani pa so dolgoletne izkušnje kazale, da so generacije obveznikov vse manjše," spominja profesorica obramboslovja na Fakulteti za družbene vede Maja Garb. Takoj po osamosvojitvi so bile generacije obveznikov še velike, saj so takrat služili vojaški rok tudi tisti, ki med osamosvojitvenimi procesi niso odšli na služenje vojaškega roka. Kasneje pa je bilo zaradi demografskih razlogov, možnosti civilnega služenja in slabšanja zdravstvenega stanja obveznikov vse manj. Slovenija je povrh vsega začela še proces približevanja zvezi Nato, ki je od kandidatk zahtevala vse več t. i. zunanjih nalog, za katere so bile primernejše poklicne vojske, je dodala.

S poklicno vojsko bliže Natu

Prehod na poklicno vojsko je tudi po mnenju obrambnega ministrstva bistveno zmanjšal izzive, povezane s povečevanjem števila vojakov v operacijah kriznega odzivanja in na široko odprl vrata hitrejšemu razvoju vojske v smer primerljivosti vojske z ostalimi članicami v okviru kolektivne obrambe zveze Nato, v katero smo vstopili leta 2004. Med prvimi nalogami tega približevanja pa je bila prilagoditev vojaškega izobraževanja in usposabljanja.

A prilagajanje modelom zavezništva ni minilo brez porodnih krčev. Do ukinitve obveznega služenja je bil namreč pretežni del častniške in podčastniške sestave vojske namenjen usposabljanju nabornikov. "Čez noč se ni dalo spremeniti, da bi ti isti častniki začeli usposabljati poklicne vojake," se spominja Lipič. V bolj neosebnega po zahodnem modelu se je spremenil tudi odnos podčastnika do vojaka, kar po mnenju nekdanjega načelnika Generalštaba SV ni bilo najbolj pisano na kožo mentaliteti slovenskega vojaka.

Naborniki, napoteni na služenje vojaškega roka
Naborniki, napoteni na služenje vojaškega roka FOTO: Bobo

V sociološkem pomenu je sicer poklicna vojska tista, v kateri so vojaki zaposleni po pogodbi in tam opravljajo svoje redno delo, je pojasnila Garbova. Profesionalna vojska medtem pomeni strokovno dobro izobraženo, odgovorno in etično vojsko. Nekoč se je med profesionalce štelo le vojaške častnike, danes pa se profesionalni standardi vse bolj širijo tudi na podčastnike in vojake.

Proračunski strošek obvezniške vojske verjetno ne bi bil znatno nižji

"Za Slovensko vojsko vsekakor lahko rečemo, da dobro opravlja svoje delo, in to kljub vrsti težav, s katerimi se srečuje," ocenjuje sogovornica. Ministrstvo priznava, da je največja težava zagotovo pomanjkanje kadrov, kar se po mnenju Garbove kljub različnim ukrepom ne izboljšuje. Povrh pa se vojska sooča tudi z identitetnimi težavami. "Je to bojna, humanitarna, ekspedicijska, obrambna, nacionalna ali takšna, podvržena tujim interesom," se sprašuje. Meni, da zakonske naloge vojske jasno kažejo, da moramo imeti vojsko z več identitetami, a hkrati ne gre pozabiti, da je naloga vojske v prvi vrsti obramba države.

Garbova strokovno težko oceni, katera oblika popolnjevanja vojske je za državo cenejša, a je verjetno poklicna vojska dražja. Po drugi strani ima tudi naborniška vojska poklicno sestavo, zato stroški obvezniškega popolnjevanja ne bi bili znatno nižji, ob tem pa ne bi uspela tako kvalitetno izpolnjevati vseh svojih nalog, ocenjuje Garbova.

Posledica poklicne vojske tudi slabše razumevanje vojske

Sprememba popolnjevanja vojske pa je s seboj prinesla še pomembno posledico razgradnje socialnega nadzora nad vojsko, saj so družine nekoč imele sinove v vojski in tako neposreden stik z njo, meni Lipič. "Tega socialnega nadzora je bistveno manj in ostal je samo še ta institucionalni civilni nadzor prek parlamentarnega odbora za obrambo," je dejal.

Garbova se strinja, da so ljudje zato manj zainteresirani za vojaške zadeve in se vse manj zavedajo njenega in pomena obrambe ter varnosti. Kar pa je še bolj problematično, pa je, da tudi politiki nimajo več vojaških izkušenj in zato sprejemajo slabe odločitve. To je po njenih navedbah klasičen problem držav s poklicnim popolnjevanjem, na kar so najprej začeli opozarjati v ZDA.

KOMENTARJI (198)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Aleš Hartner
03. 09. 2023 16.17
+5
Naborniški sistem bi morali vrniti za potrebe ponovno ustanovljene Teritorialne obrambe. Naborniki naj varujejo domovino, poklicni vojaki pa naj igrajo vlogo varuhov Imperija, dokler smo še v NATO paktu. Itak bo ta kmalu razpadel.
pekoči paradižnik
03. 09. 2023 13.27
+9
Vojska, ki je od ponedeljka do petka v vojašnici, za vikend pa mamini sinčki nesejo umazane gate in štumfe domov mami v pranje,... in se v ponedeljek zjutraj do ure vrnejo v kasarno,... oprostite, to ni nobena vojska, komaj taborniški oddelek.
Kreden2
03. 09. 2023 08.52
+8
Ma kaksni naborniki, 90% jih ne zna vec zivet brez telefona, 99% bi jih padlo v nezavest, ce bi v mesnici videli viseti svinjsko polovico, polovica jih pa sploh ne ve katerega spola so. Cudaska druzba smo postali.
User300173
03. 09. 2023 08.37
+3
Kakšna in kako ustvariti učinkovito vojsko v Sloveniji? Mislim, da se še ni rodil slovenske matere sin. Podobno v zdravstvu, kjer zasebni interesi prevladajo nad skupnimi. Politiki so večinoma nesposobni nakladati, generali serviserji pralnih strojev, zdravniki v državni službi delajo pa pri zasebniku. In državljani pričakujemo izboljšanje? Naivnost ne pozna meja.
User300173
03. 09. 2023 08.32
+2
Pred kriminalci nas brani policija, pred tujo agresijo vojska. To je osnova. Ko pa kaplar obuje generalov škornje, lahko nastane edino stala. Noben koncept ni toliko slab, da ga nesposobneži ne bi mogeli poslabšati.
Naj bi
02. 09. 2023 19.00
+4
Ko meni začne kdo palamudit, mlajši od mene, ga najprej vprašam, če je bil v vojski. In takoj je tiho, ker imam zaloge besed za njega. Te kateri smo bili v vojski, če bi se dobili iz različnih koncev slo. dneva enostavno zmanjka.
Betuul
02. 09. 2023 18.54
-1
Seveda so ukinjene! Zato mora biti izdelano sozvočje s Zpizo-m! In služenje naborništva šteti v pokojninsko dobo!
avgust.
02. 09. 2023 17.43
-2
Vojne so popolnoma brezsmiselne in služijo le bogatenju posameznikov, predvsem proizvajalcem orožja in pa trgovini z belim blagom in organi.
patogen
02. 09. 2023 17.58
+3
In? Kako se boš pa branil pred 100tinami milijonov, ki bodo začele vdirati v Evropo brez vojsk? Boš vpil "to pa ne velja", ali kaj?
traparija
02. 09. 2023 18.05
-2
si si sam odgovoril da niso brezsmiselne. kapital je vladar, ti si suzenj kapitala.
avgust.
02. 09. 2023 19.00
+0
Patogen , mi se ne branimo, mi jih vabimo.
Thor
02. 09. 2023 17.40
-9
ukinitev vojske edina pravilna rešitev
patogen
02. 09. 2023 17.57
-1
Misliš na slovensko ali seh vojsk? Kako se boš pa branil pred 100tinami milijonov, ki bodo začele vdirati v Evropo brez vojsk?
oježeš
02. 09. 2023 18.05
+6
Glede na dogajanja v svetu, še presneto vedno bolj potrebujemo svojo vojsko. Ne potrebujemo pa take, ki napadajo druge države, da bi pridobile ozemlje ali ker se nekomu zazdi, da lahko pošilja v smrt svoje državljane zaradi njegovega pokvarjenega ega. Tak človek bi moral obvezno biti postavljen v prvo bojno vrsto. Vsekakor pa potrebujemo vojake za obrambo svoje države. Kdor ne misli tega, živi v fantaziji in mu je vseeno za lastno državo.
Banion
02. 09. 2023 17.23
-5
škoda besed iz zgodovine je znano da najemniške oziroma plačane vojske niso kaj prida. Primer ukrajine kjer se borijo za svoje napram veliko močnejšim rusom ki nimajo prave motivacije da o wagnerju ne govorimo. Kaj čmo saj to ni edina neumnost osamosvojiteljev
patogen
02. 09. 2023 17.55
-2
Imaš pa primer iz Hrvaške, kjer so profesionalne enote povsem razbile naborniške mobilizirance v Krajini. Mobilizirana vojska se ne more primerjati s profesionalno. Slovenska TO na orožnih vajah je bila popolno razsulo.
Gamer11
02. 09. 2023 17.22
+3
Mislim, da pripadnice in pripadnike vojske lahko primerjamo samo še z profesionalnimi športnicami in športniki. Red in disciplina. Najprej naredi potem se lahko tudi pritožiš pa še to na sončno upravo. Resnično je v družbi preveč razvajenih mladih ljudi.
Homo erektus
02. 09. 2023 16.23
-4
A bo Golob uvedel naborništvo? Pa je to malo za ogrevanje...
Banion
02. 09. 2023 17.26
+3
a< se ni že tonin neka hrčil o naborniškem sistemu, ko so prišli na obalst pa nič naredili, tipično za one tem na oni strani
oježeš
02. 09. 2023 18.07
+1
Kaj bi pa revež naredil, saj ni smel odpreti ust, če mu čelavi ni dovolil.
HumanNOTsheep
02. 09. 2023 16.19
-1
to staro mišljenje da moraš v vojsko da nisi mehkužec je treba zatreti v kali ... vi vojno željni pa kar svobodno vojne je na svetu dosti kar urno ...
patogen
02. 09. 2023 16.45
+5
Vojska prizemlji visokoleteče mladce polne tetosterona, ki ne upoštevajo ničesar razen sebe. V bistvu jim s tem naredi uslugo, saj imajo vse življenje težave z neupoštevanjem avtoritet in hierarhije.
HumanNOTsheep
02. 09. 2023 16.49
+2
patogen
02. 09. 2023 16.54
-1
Velika večina staršev svojih mladcev in mladenk ne obvlada. Slišal sem nekatere, da plačajo, da jim jih vzamejo za pol leta v vojsko. Po vojski si nekako bolj samostojen in disciplinran.
traparija
02. 09. 2023 18.08
-2
ah patogen si falil, programiran si po starem. odpri oci. ko si na minimalcu in delas za tekocim trakom ali v mercatorju, te zivljene prizemlji, ne rabis vojske za to. vojska je varno zatocisce za take ki niso za nobeno rabo, malo poglej okoli sebe ze enkrat no.
DuhSaSjekirom
02. 09. 2023 16.17
+5
Garb:"Kljub razlicnim ukrepom je zanimanja manj" Gospa Garb, obstaja samo en in glavni ukrep ki je odlocilen, 100 drugih kvazi ukrepov je uriniranje proti vetru in temu ukrepu se rece "plača". S cim pa naj privabijo v vojsko, vrecka kikirikija vsak vecer in plocevinka kokakole zastojn a ta ukrep? Trg dela se bo sam porihtal brez skrbi. Zdaj je vse lepo in varno zivimo.v pravljici in nia cim.dlje tako ostane
XVXC
02. 09. 2023 16.14
+3
Novinarka je lepo povedala...najbogatejši zemljan ne pozablja in ne.odpušča. Vedno sem pisal. Ima vso mafijo pod seboj. Ima 550.000.članov. Ta mafija je.najmočnejša na svetu. Kaj si mislil, da se bo zgodilo. Mislim, halo...
Janik1111
02. 09. 2023 16.06
-1
Tole so taborniki - kekeci. Moj poveljnik v Štip-u je bil Radko Mladič. ŠTIP = Šuti, Trpi, In, Pati.
Maxximus123
02. 09. 2023 17.10
-3
Nehaj na...si pac star fosil z fosilsko mentaliteto...vse kar po tvoje ni blo v Jla so kekci al kaj?
rdeč alarm
02. 09. 2023 16.05
-4
Lepi spomini.
XVXC
02. 09. 2023 16.05
+9
Vojna je zlo. Medtem, ko se med vojno bogati borijo za denar, se siromaki borijo za domovino. Bogati uživajo pri nas. Vinjeta gratis. Draga vozila. Reveži ostali na fronti. Sramota !!!
traparija
02. 09. 2023 18.13
-1
zato pa ne razmisljaj kot hlapec, odpri oci, poisci poslovne priloznosti profita zase in obogatel bos.
Aleš Hartner
03. 09. 2023 16.21
+2
Vojna je zlo, ampak vojska je pa nujna. Poglejmo primera naše Teritorialne obrambe in obrambnih sil Švicarske konfederacije.
STRIKE-ONE 333 V.I.P
02. 09. 2023 15.54
-1
Koliko vas mi zna odgovoriti kakšne tri zvezdice so na Slovenskem modernem Grbu? In zakaj?
traparija
02. 09. 2023 18.14
-2
hahaha, kaj je s tabo, pa koga briga koruptivna drzava in njen pokraden grb
the kop
02. 09. 2023 15.52
-11
raje bi videl da me zaprejo kot pa da služim vojsko!!
STRIKE-ONE 333 V.I.P
02. 09. 2023 16.03
+7
Mogoče pa bi v zaporu prej umrl kot pa v vojni, življenje ima čudna pota.
DuhSaSjekirom
02. 09. 2023 16.18
+2
Zakaj se si lahko v kuhinji ali pa inzinjerc.
spoštovanje
02. 09. 2023 16.20
-5
aha, še en dezerter in skrivač.....bolje živa 3,14zda, kot pa mrtev heroj