Slovenija

Zadnji dan za vpis na redni oz. izredni študij, tretjega vpisnega roka letos ne bo

Ljubljana, 03. 03. 2017 06.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Izteka se rok za vpis v dodiplomske in magistrske študijske programe na javnih in koncesioniranih visokošolskih zavodih za študijsko leto 2017/18. Na voljo je 18.895 vpisnih mest, od tega 14.507 za redni študij. Drugi prijavni rok bo od 22. do 29. avgusta.

Še danes je možen vpis v dodiplomske in enovite magistrske študijske programe na javnih visokošolskih zavodih in zavodih s koncesijo za študijsko leto 2017/18. Skupaj je na voljo 18.895 vpisnih mest, od tega 14.507 za redni in 2665 za izredni študij ter 1723 mest za tujce. V primerjavi z lanskim razpisom je razpisanih 494 mest manj.

Vpis poteka elektronsko s kvalificiranim digitalnim potrdilom, kandidati brez tega potrdila pa lahko natisnjen in podpisan prijavni obrazec pošljejo tudi po pošti.

Na ljubljanski univerzi je za redni in izredni študij na voljo 9411 vpisnih mest, na mariborski 4993, na primorski 1598, na novogoriški 190 in na samostojnih visokošolskih zavodih 980 mest. Vsak kandidat lahko odda eno prijavo za vpis, kjer po prednostnem vrstnem redu izbere največ tri študijske programe, v katere se želi vpisati in za katere izpolnjuje oz. bo do rokov izpolnjeval pogoje za vpis.

Pri tem je pomemben vrstni red izbranih programov, saj bo kandidat uvrščen v prvega, za katerega bo izpolnil vse pogoje. Kandidati naj zato izberejo le tiste študijske programe, ki jih želijo študirati in za katere bodo izpolnjevali pogoje za vpis, sicer se želja ne bo upoštevala, svetujejo na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport.

Pred iztekom vpisnega roka so se kandidati 10. in 11. februarja lahko udeležili tudi informativnih dnevov.

Vpis poteka elektronsko s kvalificiranim digitalnim potrdilom, kandidati brez potrdila lahko prijavo pošljejo tudi po navadni pošti.
Vpis poteka elektronsko s kvalificiranim digitalnim potrdilom, kandidati brez potrdila lahko prijavo pošljejo tudi po navadni pošti. FOTO: Aljoša Kravanja

Drugi prijavni rok bo od 22. do 29. avgusta, tretjega roka pa letos ne bo

V skladu z lani sprejeto novelo zakona o visokem šolstvu se namreč vpisi v študijske programe z javno veljavnostjo opravijo na podlagi javnega razpisa najpozneje do 30. septembra. Na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport ob tem pojasnili, da tretji prijavni rok ni imel učinka in je večinoma zgolj poskrbel za zmedo. Prav tako po njihovem mnenju dva prijavna roka zadostujeta za število razpisanih mest na visokošolskih zavodih, hkrati se število študentov zmanjšuje.

Se pa kljub novi zakonski določbi posameznik iz upravičenih razlogov, ki jih določi visokošolski zavod, lahko še naknadno prijavi oziroma vpiše, a najpozneje do 30. oktobra, še določa novela.

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

križnagorc
03. 03. 2017 16.34
-1
Oh tovrstnih "intelektualcev" imamo že preveč!
BOZICEKSLO
03. 03. 2017 10.24
+0

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.