Slovenija

'Naš cilj ni referendum'

Ljubljana, 15. 04. 2011 06.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Iztekel se je rok za zbiranje potrebnih 40.000 podpisov za razpis referenduma o pokojninski reformi. V ZSSS pravijo, da njihov cilj ni referendum, ampak želijo preprečiti uveljavitev reforme, ki je za večino delavk in delavcev neprijazna.

Zveza svobodnih sindikatov, ki je pobudnica za začetek postopkov za razpis in je skupaj z drugimi sindikalnimi centralami dovolj podpisov imela že v prvih dneh 35-dnevnega roka za zbiranje, napoveduje, da bo podpise v DZ vložila v četrtek.
Zveza svobodnih sindikatov, ki je pobudnica za začetek postopkov za razpis in je skupaj z drugimi sindikalnimi centralami dovolj podpisov imela že v prvih dneh 35-dnevnega roka za zbiranje, napoveduje, da bo podpise v DZ vložila v četrtek. FOTO: Aljoša Kravanja

Danes se je iztekel rok za zbiranje potrebnih 40.000 podpisov za razpis referenduma o pokojninski reformi. Sindikati, ki so jih zbrali dovolj že v prvih nekaj dneh, jih bodo v DZ vložili v četrtek.

V Zvezi svobodnih sindikatov (ZSSS) pravijo, da njihov cilj ni referendum, ampak želijo preprečiti uveljavitev reforme, ki je za večino delavk in delavcev neprijazna. Predsednik zveze Dušan Semolič je dejal, da podpisov ne bi vložili, če bi državni zbor še pred 22. aprilom, ko poteče rok za vložitev podpisov, umaknil sprejeti pokojninski zakon.

Sindikati so sicer več kot 42.000 podpisov zbrali že v prvih sedmih dneh od začetka roka za zbiranje, od 6. do 12. januarja. Zbiranje so morali potem prekiniti, ker je državni zbor dan prej posredoval zahtevo za presojo referendumske pobude na ustavno sodišče. Potem ko je sodišče sredi marca soglasno zavrnilo zahtevo državnega zbora in odločilo, da ne bo preprečilo referenduma, so sindikalne centrale 19. marca, dan po objavi odločbe sodišča v uradnem listu, lahko nadaljevale zbiranje podpisov. Organizirano so jih zbirali še pet dni.

ZSSS mora najpozneje v sedmih dneh po preteku roka za zbiranje podpisov, torej do 22. aprila, vložiti zahtevo volivcev za razpis referenduma skupaj s 40.000 podpisi v državni zbor. Ta razpiše referendum v sedmih dneh po vložitvi zahteve.

Sindikati med drugim nasprotujejo zaostrovanju pogojev za polno upokojitev. Zakon namreč starostno mejo postopno zvišuje na 65 let za oba spola.

Če bo zakon na referendumu zavrnjen, zakonodajalec leto dni ne bo smel sprejemati zakona z enako vsebino.

Erjavec in Semolič proti Pahorju

Teden dni pred dnevom D je zavezništvo proti premierju Borutu Pahorju s Semoličem skoval prvak stranke DeSUS Karl Erjavec. Predlagala sta mu, naj privoli v razveljavitev pokojninske reforme in zamenja glavnega pogajalca zanjo, ministra Ivana Svetlika. V tem primeru bi se Semolič referendumu odpovedal.

Erjavec bi zamenjal Svetlika.
Erjavec bi zamenjal Svetlika. FOTO: Aljoša Kravanja

A premier je odgovoril: Ne. Obenem pa pozval sindikate, naj še enkrat razmislijo, kaj počnejo. Kot pravi, če pade ta reforma, bo kmalu morala priti nova, še ostrejša. Obenem je opozoril, da lahko že sam razpis referenduma vznemiri finančne trge.

Svetlik: Ceno zavrnitve bodo plačevali otroci

Izid referenduma o pokojninski reformi za vlado ne bo usoden, bo pa usoden za državo in državljane, pa je poudaril minister za delo Ivan Svetlik. Ceno morebitne zavrnitve reforme bodo namreč plačevali naši otroci, je ocenil ter napovedal, da bodo v tem primeru pripravili "plan b" in ostro varčevanje.

Kot je pojasnil, se marsikdo v naši državi v polnosti še ne zaveda nujnosti reforme. Ob tem je omenil, da je Slovenija edina evropska država, kjer se bo o obveznem pokojninskem zavarovanju, kot kaže, lahko odločalo na referendumu.

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA

KOMENTARJI (34)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

lepistric
24. 04. 2011 08.26
Me zanima koliko slovencev nas bo odločalo na referendumu. 100 tisoč, 150 tisoč?
motofrik
16. 04. 2011 10.46
A Semolič bo dosmrtni predsednik sindikata...?
Strelja?ko
15. 04. 2011 19.25
Norčujejo se iz vsega. Ciniki... Saj pravim, če soudou ne dajo ljudstvu, ne bo fukkcjoniralo nič...
stajerka30
15. 04. 2011 17.43
Definitivno se Slo spreminja v dom za ostarele in obubozane. Nimam vec kaj iskat v tej drzavi.
1kapljica
15. 04. 2011 13.56
Očitno med našimi politiki ni junaka s popolnimi spolnimi organi. Okrog hodijo samo z bingeljni, zato pa nihče zares ne ukrepa, da bi končno odstavilii Borata. Povsem legalni mehanizmi za to pa seveda obstajajo.
alanford457
15. 04. 2011 12.55
v sloveniji imamo diktaturo strank in sindikatov ki nas peljejo v pogubo vsaka vlada ki bo ali ki je ne bo mogla narediti nič ker je vse tako zapleteno prepleteno, zakomplicirano z upravnimi akti zakoni in predpisi da nam bog pomagaj edina rešitev je da gremo za pet let nazaj v komunizem zaplenimo vse kar je bilo pokradeno poenostavimo sistem uvedemo nazaj poklicne šole in naučimo narod nazaj delat
Milan Kotnik 1
15. 04. 2011 12.32
Rešitev so predčasne volitve in tudi nove pogajalce s strani sindikatov.
ivo55
15. 04. 2011 12.11
Vsebina zavračanja zakonov je po svojem bistvu le v tem, da tako slabemu, vsebinsko napačnemu, le proizvodnemu delu v škodo napisanim predlogom NE SME NIHČE PRITRDITI - potrditev teh za novo zadolževanje države nujnih reform je pot v kastno suženjstvo.
hrast66
15. 04. 2011 11.25
Delo za neomejen delovni čas bo samo v državnih službah. Ostalo teži k sistemu, nestalno ali "študentsko delo". Pokojnine v klasičnem pomenu ne bo več, tisti, ki si ne bo prej napravil denarne zaloge, bo živel od državne socialne podpore.
Darko32
15. 04. 2011 10.58
Posamezniki ste pomešali vodstva sindikatov z pokojninsko reformo. Če ste volili sindikaliste jih imejte. Problem pa je v tem, kot je navedlo nekaj sogovornikov, da se denar od vplačanih prispevkov enostavno izgubi. ZAto menim, da bi se moral takoj uvesti sistem, kjer bi se nakazovali vsi prispevki iz tega naslova na osebne varčevalne račune posameznega delavca. TAko bi ločili denar, ki ga je vplačal posameznik. Pokojninska reforma pa se mora urediti pod nujno za delovna mesta, kjer je narava dela takšna, da po določeni starosti ni mogoče opravljati tega dela. Tukaj bi se morali uvesti drugačni načini plačevanja prispevkov. Problem je v tem, kot navajajo nekateri sogovorniki prihaja do izrabe letega. Če teh varčevalnih računov bo se še naprej delalo v kalnem in mešalo meglo.
Vance
15. 04. 2011 09.36
Če že gledamo na prepotrebno zmanjšanje stroškov,kaj ne bi bilo dobro,da bi dali vsa sindikalna gibanja pod eno streho,dobro plačane aktiviste pa poslali delat na tekoči trak?
antonino
15. 04. 2011 09.34
Pri tej vladi, pri takih novih in novih zadolževanjih, ne preživimo niti, če ukinemo penzije. KAJ JE SEDAJ Z TISTO PAHORJEVO IZJAVO, DA JE V JAVNEM SEKTORJU 50% LJUDI PREVEČ - A JE KOGA ODPUSTIL - NE, NA NOVO JIH ZAPOSLUJEJO. Ko bo v slo enkrat največ pet občin z njihovimi paraziti, ter druga vlada - pa ne mislim menjave z Janšo, ter da bodo vodenje prevzeli pravi gospodarstveniki, ne kumrovški managerji, potem pa bo šlo mogoče počasi navzgor
HLAPCI.HLAPCI
15. 04. 2011 09.34
Berija215.04.2011, 09:26 da so v socializmu imeli povprečno cca 2 uri efektivnega dela Ne posplošuj in zavedaj se da je bilo delo v večini težje kot danes. ne posplošuj
antonino
15. 04. 2011 09.28
bossss15.04.2011, 08:574 Tisti,ki ima nizko osnovo pri plači,mu ne pomaga niti 50 let delovne dobe,pa bo še vedno dobil mizerno pokojnino. Pomaga mu le toliko, da ne bo dočakal pokojnine, če bo delal do 70.leta, ki bi bila verjetno le 200€
Komendator
15. 04. 2011 09.26
-1
@fricoly1 Korekten izračun! Problem pa ni v tem koliko bomo sedanje generacije dale za svojo penzijo, temveč v tem da gredo naši prispevki za trenutne penzioniste, ki pa so hodili v pokoj s povprečjem cca 30 let delovne dobe in jih bo večina precej več časa uživalo penzion kot pa so imeli delovne dobe. O tem, da so v socializmu imeli povprečno cca 2 uri efektivnega dela pa kdaj drugič....
dule100
15. 04. 2011 09.20
Pahor, poznaš tisto pesmico "še pomahal ni v slovo" ?
dule100
15. 04. 2011 09.15
Kje so pa danes prvoborci ? A so že vsi na velikonočnih počitnicah ?
Danijel Fric
15. 04. 2011 09.07
Ob včerajšnjih pogledi na TV pa škoda vsakih besed, vlada razklana po dolgem in po čez. S garnituro ni več kaj, saj samo potapljajo državo.
Yjsgramor Skyerim
15. 04. 2011 09.01
Glavna dodana vrednost tega referenduma je ravno v sporočilu, da se tega ne gremo več na ta način! Tujina mora onemogočiti zadolževanje tej politični opciji in preprečiti futranje javnega sektorja! Ali bomo delali do 65 leta ali ne v tem trnutku ni važno! Važno je skresat plače javnoskledarskim voluharjem! En dohtar ne more zaslužit 2x več kot inženir v gospodarstvu, da o učiteljicah sploh ne govorimo ... Janševa reforma je porušila vsa razmerja na trgu dela, in naredila celo več škode kot sam absolutni znesek teh plač!
lepota in zdravje
15. 04. 2011 08.57
Tisti,ki ima nizko osnovo pri plači,mu ne pomaga niti 50 let delovne dobe,pa bo še vedno dobil mizerno pokojnino.