Slovenija

Zadnji Kučanov obisk v Zagrebu

Ljubljana/Zagreb, 29. 10. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
T.B.B./E.R.
Komentarji
0

Predsednik Milan Kučan je na povabilo hrvaškega kolega Stjepana Mesića neuradno obiskal Zagreb. Na verjetno zadnjem srečanju na njunih sedanjih položajih sta si predsednika ogledala razstavo del Franceta Miheliča.

Milan Kučan in Stipe Mesić
Milan Kučan in Stipe Mesić FOTO: Reuters

Predsednik Kučan je povedal, da je se je z današnjim zasebnim obiskom prišel poslovit od hrvaškega kolega Mesića. Predsednika sta v Zagrebu obiskala retrospektivno razstavo slovenskega slikarja Franceta Miheliča, ki so jo 24. oktobra odprli pod njunim pokroviteljstvom.

»Bil sem srečen, ko je Mesić privolil v pokroviteljstvo razstave. To je dokaz, da lahko kljub težavam v politiki prek kulture razvijamo normalne odnose,« je pojasnil Kučan in dodal, da je dolžnost predsednikov »skrbeti, da tudi v ne preveč prijaznih časih odnosi med sosedama ostanejo nepokvarjeni.«

Hrvaški predsednik Mesić je na kratko komentiral predsedniške volitve v Sloveniji in na vprašanje, ali je seznanjen s predvolilno kampanjo v sosednji državi dejal: "Za predsednika se poteguje tudi moj 'vojni tovariš' Janez Drnovšek. Tako je povsem logično, da si želim, da se bom tudi v bodoče družil z njim."

Rupel jutri gosti Piculo

Bosta Rupel in Picula našla skupni jezik?
Bosta Rupel in Picula našla skupni jezik? FOTO: Dare Čekeliš

Slovenski zunanji minister Dimitrij Rupel bo jutri na Bledu gostil hrvaškega kolega Tonina Piculo. Ministra, ki sta se nazadnje srečala septembra v New Yorku, naj bi sklenila več, že pred časom napovedanih dogovorov o boljšem sodelovanju med ministrstvoma. Po ne ravno zglednih odnosih med Slovenijo in Hrvaško in številnih vzponih in padcih v komunikaciji med Ruplom in Piculo, bosta ministra morda le našla skupni jezik.