Slovenija

Zadnji trije primeri ošpic: dva odrasla in en otrok, ki ni bil cepljen

Maribor, 23. 05. 2019 14.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Znanih je več informacij o zadnjih treh primerih ošpic pri nas. Gre za dva odrasla in otroka, ki ni bil cepljen. Cepilni status odraslih oseb pa ni znan. Pri vseh treh primerih gre za vnešene ošpice, so potrdili na NIJZ. Skupno smo v Sloveniji letos zabeležili že 12 primerov ošpic, v celotnem lanskem letu devet, leta 2017 osem, leto pred tem pa en primer.

V preteklem tednu so na Štajerskem potrdili nove tri primere ošpic, kar je povečalo skupno število primerov v tem letu na 12. Znanih je več informacij o zadnjih treh primerih - zbolela sta dva odrasla in en otrok, pri čemer otrok ni bil cepljen, cepilni status odraslih oseb pa ni znan. Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) so potrdili, da gre pri vseh treh primerih za vnešene ošpice, vsi trije okuženi naj bi se namreč pred tem nahajali v Bosni in Hercegovini. 

Ministrstvo za zdravje je v odgovoru na poslansko vprašanje Nade Brinovšek iz SDS potrdilo, da je v Sloveniji večina primerov ošpic vnesenih ali povezanih z mednarodnimi potovanji.

Zbolijo predvsem necepljene osebe, ki potem prenesejo okužbo na nezaščiteno osebo, kar ima lahko za posledico izbruh ošpic. Zadnjo smrt zaradi ošpic smo v državi zabeležili v večji epidemiji, ki je potekala med letoma 1994 in 1995.

V letu 2018 je evropska regija WHO poročala o skupno 82.596 primerih ošpic in 72 povezanih smrtnih primerih, kar predstavlja precejšen porast v primerjavi z letom 2017, ko je zbolelo 22.360 oseb in letom 2016, ko je bilo prijavljenih 5133 primerov bolezni. Največ obolelih je bilo v Italiji, Romuniji, Grčiji in Franciji.

Po padcu precepljenosti v letu 2017 rahel dvig

Precepljenost predšolskih otrok v Sloveniji se je v preteklih letih zniževala, v letu 2017 pa je bilo vendarle zaznati rahel dvig precepljenosti. Delež cepljenih proti davici, tetanusu, oslovskemu kašlju, okužbam s Hib in otroški paralizi je tako znašal 94,2 odstotka (v letu 2016 94,1 odstotka), delež cepljenih proti ošpicam, mumpsu in rdečkam je bil 93,2 odstotka (v letu 2016 92,3 odstotka).

Po podatkih NIJZ je precepljenost proti ošpicam v Sloveniji še vedno relativno dobra. V letu 2018 je znašala 93,1 odstotka in v nobeni zdravstveni regiji ni padla pod 90 odstotkov. Za doseganje kolektivne imunosti je potrebna 95-odstotna precepljenost. Glede na relativno dobro precepljenost skozi več desetletij je večje širjenje ošpic pri nas malo verjetno. Možni pa so omejeni izbruhi, še posebej v kolektivih, kjer je precepljenost izrazito nizka.

Delovna skupina z načrtom ukrepov za povečanje deleža cepljenih 

Z namenom povečanja deleža cepljenih v Sloveniji so na ministrstvu za zdravje ustanovili delovno skupino, ki jo poleg predstavnikov ministrstva in zdravstvenega inšpektorata sestavljajo tudi primarni pediatri, šolski zdravniki in drugi strokovnjaki javnega zdravja ter medicine dela. V okviru delovne skupine so oblikovali načrt ukrepov za povečanje deleža cepljenih, ki se glede na epidemiološko situacijo sproti posodablja.

Rezultat delovanja delovne skupine in boljše koordinacije je po navedbah ministrstva okrepljeno komuniciranje, tako v strokovni kot v laični javnosti. Izvedli so številne medijske aktivnosti, med njimi kampanjo promocije cepljenja proti gripi, kampanjo ob evropskem tednu cepljenja, aktivnosti med študenti medicine in veterine ter druge.

Večina primerov ošpic v Slovenije je vnesenih ali povezanih z mednarodnimi potovanji.
Večina primerov ošpic v Slovenije je vnesenih ali povezanih z mednarodnimi potovanji. FOTO: Dreamstime

Porast ošpic: nizka precepljenost, odklonilen odnos do cepljenja

Vzrok za porast števila obolelih z ošpicami v Evropi in svetu je torej predvsem prenizka precepljenost proti ošpicam, ki so ena najbolj nalezljivih bolezni, poleg tega pa k hitremu širjenju zagotovo prispeva tudi velika mobilnost prebivalstva in odklonilen odnos do cepljenja s strani nekaterih staršev, ki cepljenju, kot najbolj varni in učinkoviti zaščiti, ne zaupajo.

V mnogih predelih sveta so ošpice, kljub izvajanju programov za njihovo odpravo, še vedno pogosta bolezen. Razširjene so predvsem v Aziji, na Pacifiku, v Afriki pa tudi v Evropi. V prvih dveh mesecih leta 2019 so iz 42 držav evropske regije Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) poročali o 34.300 primerih ošpic, vključno s 13 smrtnimi primeri iz Albanije, Romunije in Ukrajine.

Večina primerov je prav iz Ukrajine, kjer je bilo prijavljenih več kot 25.000 primerov. V Belgiji, Bosni in Hercegovini, Franciji, Gruziji, Nemčiji, Italiji, Romuniji, Rusiji, Srbiji in Ukrajini, so ošpice endemične.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

RamzesII
23. 05. 2019 16.57
+3
Družina očitno, a se to gla.dko taji.
Min1Gun
23. 05. 2019 15.54
-4
Samo nabijanje...
Alexrazgoti
23. 05. 2019 15.42
-11
pa tud ce bo bilo jih 100.000 bi bilo samo 5% slovenije..okuzenih... zdej pa se bojimo 3 komade ...haha
Hachi
23. 05. 2019 15.28
+10
uau noro res, 12 primerov ospic v pol leta. vcasih smo jih imeli prakticno skoraj vsi, pa ni nihce panicaril, pa bili smo 100 krat bolj odporni, pa smo zrli drek, pa pesek in travo, pa ni bilo prakticno nobene alergije,... ospice, vodene koze,..., je bilo pac nekaj normalnega. danes pa folk cist neumen z vso sterilnostjo. ni cudno, da se otroci rodijo z milijon alergijami,itd. mam 8 mescev starega fantka, pa je obkrozen s 4 psi in 8 mackami, pa ni nobenega problema. skupaj se valjajo po tleh, roke gredo v usta v vse smeri, pa je zdrav kot vidra. no, pri pediatrinji pa slisim, kako to, da se nismo nic pri zdravniku. sem se prejsnji teden pocutil, kot da smo cudni, ker imamo zdravega otroka. mislim, da bo treba vecino starsev nove generacije malo umazati v blatu, da bodo nehali komplicirati.
flojdi
23. 05. 2019 16.03
-1
.sj. mene so ravno prejšnji teden močno zgroženo vprašali kako da mi že 5let niso vzeli krvi. / no ko so jo, nadvse srečni nad tem, in ugotovili, da mi nič ne fali… je Prvotna Prijaznost vidno močno upadla (pa mam že dolgih 63.. z mucki, kužki, brez čistil, brez Zdravil ; no ja le po dvakratnem prenehanju jemanja tablet za pritisk jih zdaj spet jem. čeprav je že Marlon Brando povedal, da se da pritisk znižat naravno brez tablet.../ampak pritisk lahko naraste še kako zlahka.. sploh dandanes
Nimiuseen
23. 05. 2019 16.08
+3
Mi imamo tudi težave. Otrok popolnoma zdrav. Še nikoli antibiotika. Pojedel in popil tudi stvari, najdene na tleh. Ko se igra, se umaže. Kdaj tudi strga hlače na kolenih ali majico na hrbtu. Od majhnega s psom in mačko.
User1063544
24. 05. 2019 08.31
+1
Na žalost je dandanes folk tako polariziran in spran, da mu je dihati brez navodil nemogoče. Neglede na to kolikor je neodvisnih študij, dokazov in pričevanj o škodnosti cepiv, bodo ljudje mantrali svojo mantro pač dokler ne bodo dosegli svojega oz. bodo posledice začutili na sebi oz. bližnjim. Poglej samo, kaj se dogaja z zdravniki - težkimi zagovorniki cepiv, potem pa njihovi otroci zbolijo za posledicami cepljenja. Preventivno zdravje je sadje in zelenjava ter normalna higiena, ne pa špricanje poslovnih skrivnosti v telo, dajte si to v-cepit v vaše glave.
User1063544
23. 05. 2019 15.04
-7
Dva odrasla in necepljen otrok.. Torej statistika pravi: 2 proti 1 da zboliš če si cepljen?
JApajaDAja
23. 05. 2019 14.50
+29
ošpice, garje, tbc, hepatitisi od a-ž, aids..........to uvaža slo !
flojdi
23. 05. 2019 16.04
+0