Slovenija

FOTO: Težave zaradi zemeljskih plazov

Ljubljana, 26. 12. 2009 06.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Neda Došenović/B.S./STA
Komentarji
32

Sava poplavlja v Zasavju ter na območju med Krškim in Brežicami. Težave povzročajo tudi nekateri zemeljski plazovi, ki bodo gotovo vplivali na višino ocenjene škode, ki je nastala zaradi vremenskih dogodkov v zadnjih dneh.

Pretoki rek so povsod po državi veliki, večinoma pa se zmanjšujejo. Sava v spodnjem toku je tako v popoldanskih urah začela upadati. Krka v spodnjem toku ima medtem ustaljen pretok. Reka Ljubljanica ohranja veliko vodnatost, del Ljubljanskega barja je še vedno poplavljen. Prav tako so še poplavljena kraška polja Notranjskega in Dolenjskega krasa, kjer se bo voda predvidoma zadržala tudi v prihodnjih dneh.

Živite na območju, ki ga ogrožajo narasle vode? Pošljite nam fotografije na 24ur.com@pop-tv.si. Pripišite, da dovolite brezplačno objavo in kako naj vas podpišemo.

Dežurni hidrometeorolog na Agenciji RS za okolje (Arso) Nejc Pogačnik je za 24ur.com dejal, da je Savinja na vodomerni postaji Veliko Širje ob 2.30 dosegla maksimalen pretok, okoli 620 kubičnih metrov na sekundo. Istočasno je imela reka Sava na vodomerni postaji v Hrastniku pretok okrog 2000 kubičnih metrov na sekundo. "Z zamikom je proti Krškem prišlo okrog 2600 kubičnih metrov na sekundo. Ta poplavni val zdaj potuje proti Jesenicam na Dolenjskem," je razložil Pogačnik.

Jesenice na Dolenjskem ob 7.40.
Jesenice na Dolenjskem ob 7.40. FOTO: Primož Gajski

Kaj pravijo na krško-brežiškem območju?

Zdenka Močnik, vodja brežiške izpostave Republiške uprave za zaščito in reševanje, je za 24ur.com razložila, da so njihovi pripadniki svoje aktivnosti izvajali preko cele noči in z njimi še nadaljujejo. V objektih, ki so bili potencialno ogroženi, so stvari iz kletnih prostorov umikali v višja nadstropja. V občini Sevnica ob reki Mirni sta bila ogrožena dva stanovanjska objekta, vendar zaenkrat do poplavljanja ni prišlo.

Na območju Krškega so ob Valvazorjevem nabrežju iz jaškov pri stanovanjskih in poslovnih objektih črpali vodo. Za zaščito savskega nabrežja so v Krškem polnili protipoplavne vreče, lastniki obrežnih stanovanjskih in poslovnih objektov so preventivno zaščitili pritličja ogroženih hiš. Nočno stanje v Krškem si lahko ogledate v spodnji fotogaleriji.

V en objekt na Čatežu je začela voda vdirati v kletne prostore, posredovali so gasilci, večje škode ni bilo. 

Močnikova nam je razložila, da nimajo podatkov, da bi bila drugje kakšna ogroženost. Ni bilo dodatnih aktiviranj, gasilci pa ostajajo v pripravljenosti. Tudi evakuacija ljudi ni bila potrebna. "Zaenkrat je šlo kar srečno mimo," je povedala Močnikova.

V treh posavskih občinah Brežice, Krško in Sevnica so sicer ponoči aktivirali 11 gasilskih enot s 104 gasilci, glede na trenutne razpoložljive podatke pa na Upravi RS za zaščito in reševanje ocenjujejo, da se bodo razmere v Posavju postopoma umirile.

Evakuacija zaradi zemeljskega plazu

Škoda, ki je zaradi poplav nastala na Severnem Primorskem, bo znana v prihodnjih dneh. Narasli vodotoki so sicer največ škode povzročili v Zgornjem Posočju ter na Idrijskem in Cerkljanskem. Zagotovo pa bo škoda precej večja zaradi zemeljskih plazov. V Bohinju bodo postopke za oceno škode začeli v ponedeljek, predvidevajo pa, da bo ta precejšnja. Poveljnik državne civilne zaščite Miran Bogataj je ocenil, da bo škoda presegla zakonsko določena sredstva.

Precej težav povzročajo tudi zemeljski plazovi. Na Severnem Primorskem se je ob 10.40 usul zemeljski plaz na cesto Spodnja Idrija–Žiri v občini Idrija. Plaz so si ogledale pristojne službe, ki so ugotovile, da ogroža bližnjo stanovanjsko hišo, zato so izselili stanovalca.

Malo pred 18. uro pa je prišlo do podora gozdne ceste Srednja vas v Bohinju – Lom na Uskovnici. Podor v dolžini okoli 50 metrov so si že ogledale pristojne službe, je sporočila Uprava za zaščito in reševanje.

Sicer se je že v petkovih jutranjih urah sprožil zemeljski plaz, ki je zaprl cesto Idrija–Čekovnik. V Idriji se je zaradi zemeljskega plazu nagnil podporni zid, ki ogroža stanovanjsko hišo. Prav tako je plaz odnesel okrog 50 metrov ceste Kneža–Kneške Ravne, v okolici Vrsnega pa del vodovoda.

Na Gorenjskem se je na Jesenicah sinoči ob 22.30 sprožil zemeljski plaz, ki ogroža dve hiši in počasi drsi. Stanovalci enega objekta so bili evakuirani k svojim svojcem. Sicer so na regijskem centru za obveščanje Kranj dejali, da so večino plazov, ki so se sprožili na Gorenjskem, ustavili.

Še vedno težave v prometu

Litija
Litija FOTO: 24ur.com

Zaradi poplav na številnih cestah veljajo popolne zapore. Tako so v Zasavju zaprte glavna cesta Litija–Zagorje–Hrastnik–Zidani Most pri Spodnjem Logu ter med Podkrajem in Suhadolami in lokalne ceste Senožeti–Jevnica most čez Savo, Dolsko–Laze, Kresnice–Jevnica, Hrastnik–Radeče.

Na Severnem Primorskem poleg omenjenih dveh cest na idrijskem območju, ki sta zaprti zaradi plazov, velja popolna zapora na cesti Postojna–motel Erazem pri Postojnski jami in lokalni cesti Čekovnik–Idrija ter Planina–Laze.

Na Štajerskem so zaprte ceste Laško–Breze–Šentjur v Laškem, podvoz pri pivovarni.

Zaradi poškodovanih cestišč velja polovična zapora na glavnih cestah Ajdovščina–Predmeja (Slokarji–Predmeja), Ljubljana–Kočevje pri Dolenji vasi in na cesti Železniki–Podrošt pri Jasenovcu.

V spodnji fotogaleriji si lahko ogledate, kako je bila videti poplavljena cesta Litija–Ljubljana v Ribčah, ki so jo po včerajšnjih poplavah za promet odprli danes okoli poldneva.

Serija potresov na Severnem Primorskem

Od včeraj zgodaj zjutraj do danes se je na območju Tolmina in Bovca zgodila serija potresov. Ti so bili šibki, prvi pa se je z magnitudo 1,5 zgodil v petek okoli tretje ure zjutraj, 8 kilometrov severozahodno od Tolmina. Temu je sledilo še pet šibkih potresov v okolici Tolmina, prav tako pet pa jih je bilo tudi v okolici Bovca. Zadnji se je zgodil danes, pet kilometrov jugovzhodno od Bovca.

Na Gorenjskem se stvari umirjajo

Kranj
Kranj FOTO: Jure Ficko

Na Gorenjskem je po obilnih padavinah znova odprta cesta Bled–Bohinj. Kot je povedal poveljnik bohinjske civilne zaščite Boris Rožič, se je večina vode, ki je v petek poplavila bohinjske ceste, umaknila. "Na nekaterih cestah so sicer še nanosi blata in kamenja, vendar jih postopoma odstranjujemo," je povedal. Znova so dostopni tudi vas Brod in nekateri zaselki na Bohinjskem, ki so bili v petek popolnoma odrezani od sveta, na običajno raven pa se postopoma spušča tudi gladina Bohinjskega jezera.

Precej dela pa imajo pripadniki Uprave RS za zaščito in reševanje tudi v drugih delih Gorenjske. Zaradi narasle Save črpajo vodo na več lokacijah industrijske cone Planika, v Zvezdi, Mega centru, Savski loki, Iskri Emeco, Gorenjesavski in v Struževem. V Bohinjski Beli pa črpajo vodo iz elektrarne Soteska.

Ob 13.30 se je v naselju Plavški Rovt v občini Jesenice sprožil zemeljski plaz velikosti okoli 100 krat 50 metrov. Plazišče so si ogledali gasilci in obvestili pristojne službe.

  • 20 - Liv Amiti E+ 3 (žensko)
  • 19 - Liv Vall E+ 2 (žensko)
  • 18 - Gravel kolo Giant Revolt 0
  • 17 - Giant Reign E+ 1
  • 16 - Giant Propel Adv Pro 0
  • 15 - Giant DailyTour E+ 1 RT
  • 14 - Giant Stance E+ 2 29
  • 13 - Liv Avail Adv 1 (žensko)
  • 12 - Giant Propel Advanced Pro
  • 11 - Giant Trance X E+ 1 Pro 29
  • 10 - Giant Talon 1 29 GE
  • 9 - Giant Defy Advanced 2
  • 8 - Giant TCR Advanced 1 Disc
  • 7 - Giant Explore E+ 2
  • 6 - Giant Trance X 1 29er
  • 5 - EnviLiv Advanced (žensko)
  • 4 - Liv Embolden E+ 1 (žensko)
  • 3 -Giant Propel Advanced 1ct
  • 2 - Giant Fathom E+ 2 Pro
  • 1 - Giant TCR Advanced SL 0

KOMENTARJI (32)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

posavski.jezek
26. 12. 2009 17.47
lep pozdrav iz krskega!Nisem se utopil sem ze tukaj koncno bom se nocoj naspal ker vceraj je bla naporna noc pri nas
Damjan Dolenc
26. 12. 2009 14.47
haha surfer ga zmaga :D
nis9x
26. 12. 2009 14.20
Če teh slik nebi pošiljali bralci,bi že spet gledali tacenske brzice.Že nekaj dni na dotični televiziji v oddaji 24 kur,uporabljajo za ozadje prispevkov, slalom progo v Tacnu.Varčevanje ali lenoba,na vsak način pa podcenjujoč odnos do gledalcev.
demon26
26. 12. 2009 14.01
naši južni štajerci so dosti močni, da bodo tudi s temi težavami preživeli ... treba je biti optimist in vedno imeti v mislih, kar nas ne ubije, nas krepi
buderus
26. 12. 2009 13.55
Ne morem si predstavljat, da sem v njihovi koži, ampak ne razumem, da si ti ljudje ne zaščitijo svojih nepremičnin. Največ, je vdora vode v kletne prostore, bi vpešal koliko ljudii ima na dvorišču shranjenih vreč s peskom, se je kdo spomnil na lastno vodno črpalko.........bila bi manjša materialna škoda,saj to se ne dogaja prvič, ne zadnjič.
123abc
26. 12. 2009 13.51
zato ,ker prihaja opičja gripa.in vrnili se bomo tisočletja nazaj.....HA;HA;HA
F10
26. 12. 2009 13.37
sam je blo kr fino tkole doma poročila gledat kaj se dogaja..zdej bo pa kr konc pa spet ne bo nč zanimivga. oh ne no! =/
danii50
26. 12. 2009 13.36
hehe, ja dejansko zgleda kt da je ni več, neki tednov je bla skoz na naslovnci, usak dan po 1 al pa 2 človeka umreta, zdj pa kot da niso napovedal super epidemije, kt da se je ugreznla v zemljo, to je dokaz da je ta gripa ena navadna izmišljotina, ne seže niti do kolen navadni gripi :)
cool29
26. 12. 2009 13.24
danii50 pride po praznikih, al se bodo pa ktero drugo zmislil..
cool29
26. 12. 2009 13.22
...sej poplave niso nič kaj prijetne, sam glede kršega in brežic, bi se pa lahk mediji mal geografije naučil, preden delajo paniko, ko so jo naredil med prebivalci....sej če si koliko toliko doma na geografskem področju, veš da so določene objavljene zadeve nemogoče....
danii50
26. 12. 2009 13.16
samo eno vprašanje: zakaj noben več ne govori o prašičji gripi ?
AyrtonS
26. 12. 2009 13.15
je bilo leta 1998 in 1990 mnogo mnogo huje...kot je to bilo sedaj...pa takrat še ni bilo hidroeletrarn(boštanj,blanca)...razen na vrhovem...
kleopatra-1
26. 12. 2009 12.57
trdoleska26.12.2009, 11:580 Sej verjamem, da je hudo to gledat. Ampak odgovornosti pa nihče nima več, ne investitorji, ne občinarji in drugi soglasodajalci, ki rinejo z gradnjo v poplavna območja (pa četudi 100 ali več- letnih vod) Ob vodi se je gradilo, ker včasih ni voda kar iz pipe pritekla...
MEDIORAZ
26. 12. 2009 12.33
Podnebje se spreminja, kaj čmo.
R-Kroki
26. 12. 2009 12.07
Ni lih boljša protipplavna varnost zaradi HE, ampak zaradi regulacije na Savi.. posledica tega je.. Bolj bistvo HE je, da "spucajo" Savo, kr elektrike te HE ne nardijo skor nč...
arhimed_33
26. 12. 2009 12.06
neprijetno,da ljudje v teh prazničnih dneh niso sproščeni in veseli...
trdoleska
26. 12. 2009 11.58
Sej verjamem, da je hudo to gledat. Ampak odgovornosti pa nihče nima več, ne investitorji, ne občinarji in drugi soglasodajalci, ki rinejo z gradnjo v poplavna območja (pa četudi 100 ali več- letnih vod)
ranch_man
26. 12. 2009 11.57
mislim da se že opaža boljša protipoplavna varnost v spodnjem toku reke Save zaradi novih HE na Savi, upam da bodo dokončali projekt izgradnje celotne verige
Silent_Pain
26. 12. 2009 09.52
Tole vreme je popolnoma zmešano ... Poplave in ponekod toča za božič, pa kje je to človk še vidu?!? Le kam gre ta naš ljubi svet?! Od danes na jutri se je ogrelo za več kot 20 stopinj ... to je dobesedno NORO. Ko sem tukaj v Litiji gledala Savo, me je kr pr srcu stiskalo. Si človek sploh ne more predstavljat, kakšno moč ima lahko voda, če tega ne vidi v živo in od blizu. Ja, lahko zmečeš vreče pred hišo, ampak kaj, ko to velikokrat sploh ne pomaga ... voda ima takšno moč, da ne bo odneslo samo tistih bogih vreč, ampak kar celo bajto - v določenih primerih. In ti lahko samo nemo opazuješ ... To je tak občutek nemoči, da človek tega z besedami sploh ne more napisati. Res hvala gasilcem in vsem prostovoljcem, ki so, namesto da bi bili v krogu svojih družin in prijateljev, reševali in pomagali popolnim tujcem. Oni bi morali prevzeti vodenje države, ker z razliko od politikov tudi zelo veliko naredijo in jih niso samo prazne besede :o) Vam želim še kokr se da miren dan - tako fizičen, kot psihičen. Upam da jo vsi odnesemo najboljše, kot bo možno.
herkjules
26. 12. 2009 09.51
No za nas prostovoljce še zdaleč ni končano, sedaj pride na vrsto vsa uporabljena oprema, ki jo je potrebno pospraviti, pregledati, očistiti, zamenjati .... pa bosta šla še dva dneva...