Slovenija

Ministrica: Če se umaknem, se bojim, da bi se nepravilnosti zakrile pod preprogo

Ljubljana, 18. 01. 2024 14.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
M.V., STA, U.Z.
Komentarji
1508

Ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan je v naši oddaji 24UR ZVEČER potrdila, da je v zvezi z domnevnimi nepravilnostmi glede nakupa prostorov na Litijski cesti v Ljubljani predlagala razrešitev generalnega sekretarja na ministrstvu Uroša Gojkoviča in premestitev vodje službe za nepremičnine in investicije Simona Starčka. Dokler ima podporo predsednika vlade in svoje stranke na položaju vztraja, ker želi zadevi priti do dna, pravi.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Pogovor z ministrico za pravosodje
    12:31
    Iz 24UR ZVEČER: Pogovor z ministrico za pravosodje
  • Iz 24UR ZVEČER: Sodniki zahtevajo odstop ministrice
    03:48
    Iz 24UR ZVEČER: Sodniki zahtevajo odstop ministrice
  • Iz 24UR: Ministrica zaradi nakupa pod pritiskom
    02:39
    Iz 24UR: Ministrica zaradi nakupa pod pritiskom
  • Iz 24UR: Bo ministrica odstopila?
    02:04
    Iz 24UR: Bo ministrica odstopila?

Pravosodna ministrica Dominika Švarc Pipan je v oddaji 24UR ZVEČER povedala, da bo uradno poročilo o odgovornih za nakup sporne in preplačane stavbe na Litijski cesti v Ljubljani pripravljeno jutri, je pa premierju Robertu Golobu danes ustno pojasnila vse postopke nakupa ter mu pisno sporočila, kdo je odgovoren za operativno izpeljavo vseh faz priprave postopka, izpeljave celotnega nakupa in plačila. 

Na vprašanje, ali drži informacija, da bo žrtvovala generalnega sekretarja Uroša Gojkoviča in vodjo za investicije Simona Starčka, je odgovorila, da je beseda "žrtvovala" težka, saj se s tem v javnosti poskuša ustvariti vtis, da minister nekoga žrtvuje, ker sam ne želi zapustiti stolčka, kar pa v tem primeru ne drži. Žrtvovala ne bo nikogar, pravi, bo pa uveljavila objektivno odgovornost generalnega sekretarja, ki je objektivno odgovoren za delo sekretariata, saj je od nje v začetku mandata prejel vsa polna pooblastila za vodenje sekretariata. "V tej situaciji, ob teh sumih in očitkih, je izgubil moje zaupanje, prav tako seveda tudi oseba, ki je vodila celoten projekt, to je gospod Simon Starček." 

Ministrica je potrdila, da je podpisala in na vlado poslala vladno gradivo s predlogom za razrešitev generalnega sekretarja, ki je k temu tudi podal svoje soglasje iz objektivne odgovornosti. Starček pa je ustno že podal pripravljenost za premestitev na drugo delovno mesto. 

Dominika Švarc Pipan
Dominika Švarc Pipan FOTO: POP TV

Na vprašanje, zakaj morata dva človeka oditi, če pa ves čas trdi, da je treba še raziskati, ali je šlo pri poslu kaj narobe, je povedala, da je med pregledovanjem dokumentacije odkrila, da je bila zavedena glede tega, da naj bi bila opravljena cenitev, prav tako v dokumentaciji ne najde zapisnika o ogledu ... "Tako da neke nepravilnosti, ki sicer niso del pogodbe, že odkrivam in se bom trudila jih odkrivati še naprej." Razkrila je tudi, da raziskuje morebitne sume kaznivih dejanj iz preteklosti, povezanih s to stavbo. Ista sodna cenilka, ki je opravila cenitev, je namreč stavbo v okviru stečajnega postopka ocenila že leta 2017. Takrat je v cenitvi napisala, da je velikost atrija 2000 kvadratnih metrov, v zadnji cenitvi pa piše 200 kvadratnih metrov.

Kot pravi ministrica, na položaju zaenkrat, dokler ima podporo premierja in svoje stranke, vztraja, ker želi zadevi priti do dna. "Če se umaknem, se bojim, da se znajo nepravilnosti, če so res bile, zakriti pod preprogo. Ker trenutno največ očitkov leti na delo strokovnih služb, je to treba raziskati," je še povedala.

V njeni matični stranki, SD, se sicer še niso opredelili glede podpore. Po neuradnih informacijah pa ministrica za pravosodje trenutno ima podporo predsednice stranke SD Tanje Fajon.

Njen podpis na pogodbi za stavbo na Litijski cesti s subjektivno odgovornostjo po njenem mnenju ni neposredno povezan, lahko pa bi govorili o objektivni odgovornosti. Kdaj bo torej prevzela odgovornost? O teh korakih se bomo pogovarjali potem, ko bomo ugotovili, ali je bil nakup dejansko negospodaren ali ne, je še dejala.

Dominika Švarc Pipan in Robert Golob
Dominika Švarc Pipan in Robert Golob FOTO: Bobo

Ministrica se je sicer pred današnjo sejo vlade srečala s premierjem Golobom. Kot je pojasnila v izjavi za novinarje po vladni seji, je ta izrazil pričakovanje, da "pojasnimo, kako je na ministrstvu tekel postopek, kdo je vodil posamezne faze in kdo se je pod njih podpisoval". Dejala je, da bodo poročilo pripravili in da so večino pojasnil že tako ali tako posredovali medijem.

Ministrica za kulturo in koordinatorka Levice Asta Vrečko pa je dodala, da so se o očitkih ministrici Švarc Pipan pogovarjali tudi na rednem sestanku koalicije pred vladno sejo. "Danes morajo biti določeni odgovori dani koaliciji," je ob tem dejala Vrečko in ponovila, da pojasnila pričakujejo tudi v Levici.

Minister za finance Klemen Boštjančič pa je na novinarski konferenci po seji vlade dejal, da je treba odgovoriti, ali je bil nakup res ekonomičen ter ali so bili postopki, ki so se vodili, ustrezni. "Nekatere ugotovitve do zdaj kažejo, da očitno obstoječi postopki oziroma zakonodaja verjetno ni bila najbolj optimalna," je dejal.

Ministrica zaenkrat ne razmišlja o odstopu, kot pravi, želi priti stvari do dna. Upa, da bosta izmera in cenitev pokazala, da nakup ni bil negospodaren. Na ministrstvu izvajajo notranjo revizijo, v okviru katere po besedah ministrice preverjajo pravilnost postopka nakupa, ki je tekel pri strokovnih službah na sekretariatu. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (1508)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

cakra
02. 02. 2024 12.08
Ministrici sem na hitro pri izjavah ki ji je dajala pri Tarči napol verjel. Moja žena pa dela 37 let v računovodstvu pa ji je šlo na bruhanje ko je poslušala ministrico. Pravi da za 1000 vrednosti ne bi takšne pogodbe podpisala kamoli vrednost 8 milijonsko.
xyxyxyxyxyxyxy
29. 01. 2024 20.55
-1
Kaj se dogaja v SD? Če mora Dominika odstopiti zaradi zhrešenega nakupa, ki so ga zagrešili trijanci SDS na ministrstvui
PROTI VSAKRSNI KORUPCIJI
29. 01. 2024 17.10
Samo eno vprasanje, ki zahteva takojsnji odgovor pa ga ne zasledim v tem clanku: zakaj se je tako hitelo in na roke popravljalo podpis pogodbe na dan, ko je afera ze pricurljala v medije?!?!
Senzor
29. 01. 2024 16.47
+2
Kupili objekt, ki ni vreden obnove. Za sanacijo je potrebno več vloženih sredstev, kot če bi kupili zemljišče na katerem bi zgradili novo stavbo.
smiley88
23. 01. 2024 12.48
+3
Sramota…če bi bla na mestu in se zavedala svoje odgovornosti, imela obraz in integriteto bi sama odstopila…tu pa se vidi da se na vse pretege drzi stolcka/dnarja ne glede na vse…🤔
Ne boste verjeli
25. 01. 2024 10.30
+1
Perivnik
20. 01. 2024 20.58
+4
Kot sama pravi, ima še vedno podporo predsednika vlade, Roberta Goloba. On pa "podporo" Zokovića in posel je sklenjen.
JanezNovakJohn
20. 01. 2024 14.21
+2
Golob je preveč nežen. Ma že Tinca prste vmes.
JanezNovakJohn
20. 01. 2024 14.20
-1
Ni pospravila Janšiste, tako kot to ni storila Bobnarjeva. Skratka nesposobna in primerna za odstop. Pač ŠKODA.
cakra
02. 02. 2024 12.00
Janez novak Poglej si tarčo obsoja sek.... SD..
JanezNovakJohn
20. 01. 2024 14.18
-1
Najprej pospraviti štalo, in nato, ker jo imam za pošteno, pošteno odstopit. Časa bi ji dal en mesec.
Ne boste verjeli
22. 01. 2024 12.35
+3
Samo12
20. 01. 2024 12.35
-1
Nic ne bo odstopila, naj se razkrije, predvsem pa ozadje. Tista dva pa kazensko odovarjat in na dob, ker sta zavajala in to naklepno. Seveda koprivam to ni jasno, samo koga pa briga,… koliko je slisat, si je sekta z velikim skopala sama jamo, pa se niti zaveda ne. Kako moraš biti na ego, ko ves in vidis, da te narod ne prebavlja, ti pa bi le vladal proti volji ljudstva. Poslužuje se tudi najnižjih oblik, kar je nedopustno. Je pa tudi res, da v sekti zmanjkuje denarja, svetovalce razkrili, nezakonita napajanja sekte se končuje. Ljudem je dovolj 30 let gledanje gargamela in enih ter ta istih kopriv, laganja, sovraštva, ustvarjanja namišljene panike, korupcije, žaljenja, afer na afero. Malo se se bojo igrali, pa jih bo narod lastnoročno odnesel čez mejo, kakor se je že pojavil predlog in…. Spakirajte v penzijo koprive in puklast. Nihče vas ne mara, niti verjame, kaj šele podpira!!! Nalijze si čistega vina in za nosom naprej. S svojim odhodom boste rešili da sekta ne propade, hkrati pa se bo razvila desnica. Mrs
marker1
20. 01. 2024 17.57
+3
smuuki
20. 01. 2024 11.41
+5
Sedaj ko še ni zapustila položaja briše sledi za sabo in išče dežurne krivce. To ji zdaj dopustiti je pa novo kriminalno dejanje v tej sagi
cefre
20. 01. 2024 12.55
-1
Če ima kaj sposobnosti, mora počistiti ogromno nastavljencev na koncu pa seveda zaradi svoje neumnosti odstopiti, a če ima kaj sposobnosti najprej počistiti nesnago- po stroki in ne politični pripadnosti, saj bo le tako z obeh političnih polov moralo oditi veliko ljudi!
marker1
20. 01. 2024 17.58
+1
Tisti drugi pol je namišljen, da si operejo roke.
M_teoretik
19. 01. 2024 18.00
+2
Svečkarji , da ste čist tiho. Vaš Vizjak je orehe trl!?
M_teoretik
19. 01. 2024 17.58
+0
Dobr jo je Matoz namoču, ampak še je suha!?
INAZ
19. 01. 2024 17.58
+7
Boštjančič se zgovarja na zakonodajo, treba pa se je vprašati o njenem pravnem znanju, ki je zelo slabo. Takšne pogodbe strokoven pravnik pač ne podpiše.
Ne boste verjeli
22. 01. 2024 12.38
+4
Kot bi jaz rekel sosedovemu smetarju: najdi mi parcelo, zrihtaj papirje, jaz kupim, plača pa moj foter. Ma ne, ne rabim hodit gledat, saj ti verjamem. Boš dobu procente.
mackon08
19. 01. 2024 17.24
+6
Pa to je neverjetno morali bi jo kazensko ovaditi, ona pa niti odstopiti ne misli.
Betuul
19. 01. 2024 17.35
+6
cefre
20. 01. 2024 12.57
+3
Ja ampak potem to velja za najmanj pol ministrstva, kjer so nastavljeni kadri vseh dosedanjih političnih struktur!
INAZ
19. 01. 2024 17.09
+7
Kakšne ima tale. Ravno obratno je. Mora se umakniti, da se nebo pometlo pod preprogo. Takšne lahko klati samo golobovim ovcam.
Betuul
19. 01. 2024 17.39
+6
Pa kakšno preprogo! Njeno‘zelje’je čist 🧊kristalno jasno!Kaj se ima še za pregovarjati! Študenti pravne bi morali v 🪧protestno noto! Kajti kar je napravila Š.P. je spodrs na izpitu 2.letnika pravne!
smuuki
20. 01. 2024 11.43
+6
Njeno znanje je na nivoju poklicne šole s prilagojenim programom. Žal.
Slava b
19. 01. 2024 16.26
+0
Katera vlada je kupila zemljišče na Kotnikovi za pravosodje,ter za njega plačala osem milijonov evr. zato da je sedaj tam parkirišče.?
Slava b
19. 01. 2024 16.44
+2
ap100
19. 01. 2024 15.39
+9
kakšna neverjetna demagogija - po njenem mnenju če si odgovoren ali celo narediš nepravilnosti je najbolje da to preiskuješ sam - kaj takega ne moreš slišati nikjer drugje
Ne boste verjeli
22. 01. 2024 12.42
+3
Lahko, na Haitiju (Duvalier), Libiji (Gadafi), Vzhodni Nemčiji ( Hochnecker), Severni Koreji (vsi trije Kimi), ... in seveda pri nas (vse politične stranke od leta 1942 dalje).
ap100
19. 01. 2024 15.22
+5
obratno je- če se umakneš se nepravilnosti ne bodo skrile pod preprogo
cefre
20. 01. 2024 12.59
+0
Tiste ki so jo "na suho" naj počisti sama, tiste ki pa bo pustila pa bi morala preiskati neodvisna komisija! Ampak kdo je v naši deželi sploh še ne odvisen?!
simc167
19. 01. 2024 13.57
+6
kaj vam ni jasno? naj ostane , naj se razišče enkrat do konca in naj jo v sds-u vsak dan spomnijo, da se ne bo pozabilo raziskati in naj padejo glave vseh, ki so v to vpleteni. Ne, ne, to janezu ne paše. janezu ne paše, da se to razišče do konca, ker potem bodo padle glave njegovih nastavljencev, ki so to sproducirali. Janezu paše, da meša drek par tednov potem pa se to pomete pod preprogo. Zahtevamo, da se to razišče, od stranke sds pa zahtevamo, da PRISTOJNE organe vsak dan opozarjajo, da se zadeva ne pozabi. Dost je lopovščine z vseh strani!
Samo12
19. 01. 2024 14.01
+0
Jožica55
19. 01. 2024 14.31
+0