Slovenija

Zagon celičnega zdravljenja raka v UKC Ljubljana predvidoma jeseni

Ljubljana , 11. 06. 2024 09.28 | Posodobljeno pred enim dnevom

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
A.K., STA
Komentarji
8

Začetek celičnega zdravljenja rakavih krvnih bolezni s tremi lastnimi napravami za proizvodnjo celic CAR-T je v UKC Ljubljana predviden jeseni. Trenutno so v fazi pridobivanja dovoljenj, je pojasnil predstojnik kliničnega oddelka za hematologijo Samo Zver. Vlada je sicer pred nekaj dnevi zagotovila sredstva za zdravljenje.

Zver je sprva mislil, da bo vzpostavitev celične terapije z lastnimi napravami CAR-T izpeljana v dveh letih, a je trajalo dlje. Trenutno so v fazi pridobivanja potrebnih dovoljenj regulatornih organov. Zahtevo po pridobitvi dovoljenj je označil za normalno, a je hkrati opozoril na zamude, saj da na odgovore organov pogosto čakajo več mesecev.

"Jaz bolnika vidim vsak dan, oni ga pa ne vidijo in ne vedo, da je za vsakim takim nepotrebnim dolgim čakanjem nekaj ljudi," je dejal. Težava je tudi, ker se s postopki pridobivanja dovoljenj za celično terapijo ukvarjata le dve zaposleni.

Ljudem, ki čakajo na zdravljenje, se je opravičil, ker je mislil, da bo delovanje naprav mogoče vzpostaviti že prej. Zagotovil pa je, da so se ves čas trudili in projektu namenili tudi veliko prostega časa.

Prevzem naprave CAR-T
Prevzem naprave CAR-T FOTO: Damjan Žibert

Zahtevane čiste prostore za naprave so medtem že vzpostavili za vse tri naprave za proizvodnjo celic CAR-T. Vsaka naprava je inkubator za celice, kjer celice "učijo" protirakave aktivnosti. Celice so v inkubatorju od dva do tri tedne, zato bodo lahko z vsako od naprav letno pomagali približno 10 bolnikom.

Kot je pojasnil, se v človeškem telesu vsak dan na stotine celic spremeni v rakave, a jih uničijo limfociti T. Če imunski sistem odpove in človek zboli za rakom, lahko bolniku pomagajo s celičnim zdravljenjem. Z vektorji, ki nosijo genski material, okužijo limfocite bolnika. Vektor tako limfocite "nauči", da ponovno uničujejo rakave celice.

Vektor bodo v dar prejeli iz Nemčije v zameno za klinično raziskavo, ki jo bodo ob tem izvajali. Načrtujejo pa tudi proizvodnjo lastnega vektorja, s čimer se ukvarjajo na Kemijskem inštitutu na čelu z znanstvenikom Romanom Jeralo.

Postopek bo sprva namenjen bolnikom z najslabšim zdravstvenim stanjem. Sčasoma pa se bi zdravljenje lahko začelo izvajati tudi pri bolnikih v zgodnjih fazah bolezni. "Pričakujemo, da bo število teh posegov raslo glede na diagnostiko vseh rakavih bolezni," je napovedal.

Pri krvni rakavi bolezni diseminirani plazmocitom je celično zdravljenje z napravami za proizvodnjo celic CAR-T učinkovito skoraj v 90 odstotkih. Zdravljenje učinkuje nekje od 12 do 14 mesecev, nekateri bolniki pa po zdravljenju živijo zelo dolgo, bolezen pa se vrne šele čez čas ali pa sploh ne.

"Ne vemo tudi, ali bo mogoče zadoščala enkratna CAR-T celična terapija ali bi bilo smiselno recimo cel postopek še enkrat ponoviti naslednje leto," je dodal Zver.

Težava pa je, da je postopek zdravljenja zelo drag. "Cenovni balon, v katerem so cene vseh dragih zdravil v Sloveniji, je napihnjen že precej in moramo zelo paziti, da ne poči. Ker ko bo enkrat počil, bo počil za nas vse, potem pa ne vem, kaj bomo počeli," je opozoril.

Slovenski strokovnjaki po Zverovih besedah računajo, da bo CAR-T zdravljenje na bolnika stalo 150.000 evrov, kar je bistveno ceneje od zdravljenja v tujini.

Vlada je na seji prejšnji četrtek izdala novelo uredbe o programih storitev obveznega zdravstvenega zavarovanja. Ta med drugim predvideva tudi plačevanje celične terapije z lastno napravo CAR-T v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana.

  • Prenosnik Lenovo
  • Garmin ura
  • Wasup sup deska
  • Mitsubishi klima
  • Hisense TV
  • Krovni

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zdravkob
11. 06. 2024 14.52
+1
Tole je še precej v raziskovalni fazi in bi bilo prav da se financira posebej, ne iz ZZZS denarja. Stranski učinki so še vedno zelo resni. Še vedno je problem ločevanje zdravih od rakastih celic. Ne gre to tako kot covid19 cepivo, ki je vse naenkrat poštimalo, kot metek v glavi.
Smuuki
11. 06. 2024 12.26
+0
Zdravniki marsikaj znajo in hočejo. Problem nastane na zdravstveni zavarovalnici ko postavlja številčne kvote kot omejitev zgornje meje dovoljenih posegov. To povzroča čakalne vrste. Ko je število odobrenih posegov realizirano je potrebno počakati naslednje leto in spet nove odobrene kvote. Kot nekdaj ko smo čakali fičote in stoenke.
zibertmi
11. 06. 2024 13.22
+2
v času covit vladanja,so se certifikati za prodajo hitrih testov dobili čez noč in še marsikaj ,brez birokracije,ker se je postrani moralo dobro zaslužit,čas te epidemije,ki je bila umetno narejena,pa omejen
METKA102
11. 06. 2024 10.19
+7
Ce bi bili vsi kot dr Samo Zver, ki je res zdravnik, potem bi bilo mase zdravstvo vrhunsko.
Blue Dream
11. 06. 2024 10.12
+9
To rabmo nujno! Pomembnejše od NATA in oklepnikov
zdravkob
11. 06. 2024 09.55
+2
Uh, če je Jerala zraven je treba bit zadržan. Že to da uporabljajo besedo "učenje" limfocitov T je skregano z medicini in biologijo. Ampak tu vsaj to delajo zunaj telesa, ne tako kot pri covid19 cepivih, kjer so kar telo človeka uporabili za proizvodnjo tujega proteina in se potem čudili, kaj vse se dogaja.
Watcherman
11. 06. 2024 10.32
+0
Malo si preberi kako so bila izdelana cepiva proti Covid-19 katero in koliko je takšnih,ki so bila nevarna,ker takšno je bilo samo eno cepivo pa še to večina brez posledic po cepljenju.Lp
zdravkob
11. 06. 2024 14.40
+1
Malo si preberi za kaj sploh gre in ne komentirat v prazno.