Slovenija

Zagovor pravic feminizma

Ljubljana, 24. 04. 2021 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Ana Pavlič
Komentarji
14

Nekoč je živela Susan B. Anthony, ena izmed tistih žensk, zaradi katerih lahko danes ostale sploh sodelujemo v demokratičnih ritualih, namenjenih izbranim posvečencem (posvečenk je seveda še vedno precej manj), ki nato upravljajo našo prihodnost. 5. novembra leta 1872, ko je bila stara 52 let, je doživela aretacijo zaradi zločina, ki ga je zakrivila, ker je bila prepričana, da lahko na predsedniških volitvah voli tudi sama, čeprav je ženska.

Nelegalno je volila, ker je vztrajala pri interpretaciji 14. člena ameriške ustave, ki podeli volilno pravico vsem državljanom ne glede na njihov spol. Volila je, čeprav je živela v času, ko ženske niso bile zgolj brez volilne pravice, ampak niso smele imeti niti lastnine, niso je smele podedovati, vse, kar so z delom zaslužile zunaj svojega doma, je avtomatsko postalo moževo, na sodiščih niso mogle preganjati nikogar, prav tako pa niso imele skrbništva nad svojimi otroki.

Ana Pavlič
Ana Pavlič FOTO:

Susan B. Anthony je vedela, da je za doseganje ženske enakopravnosti in enakosti spolov v družbi ključno, da ženske pridobijo moč političnega glasu, ki bi jim omogočal potrebne družbene spremembe. Vzdušje, v katerem se je Anthonyjeva s sodobnicami vse svoje življenje borila za to, da bi ženske lahko končno postale nekdo s pravicami in jih ne bi več dojemali kot nekaj, s čimer počneš, kar koli hočeš, kadar koli hočeš, je bilo prežeto z antifeminističnim, vulgarnim seksizmom in mačizmom, ki je moške bogove in razsodnike napajal z domnevno neizpodbitnimi resnicami. Denimo s to, da ženske preprosto nimamo potrebne modrosti, ki je bila moškim dana zato, da odločajo po pameti in racionalno – saj veste, brez impulzov, vedno tehtno, brez otročje zamerljivosti, predvsem pa brez maščevalnosti. Poleg univerzalne resnice, da smo kot ženske pač manjvredne (kot vrednim delavkam jim je bilo delo sicer takrat že omogočeno, a odločanje je bilo nekaj drugega), je med ljudmi krožil še strah o tem, kaj bi takšne spremembe lahko prinesle – če so ženske spoznale, da jih ne morejo predstavljati moški, kje se bodo njihove zahteve zaustavile, kaj vse bodo še želele? Kaj vse si bodo še priborile?

Besedilo je pripravljeno v projektu Homopolitikus, političnega think tanka Inštituta za politični menedžment. Kolumna izraža stališče avtorja in ne nujno tudi uredništva 24ur.com.

Kako so se postarale ideje žensk, ki so spreminjale tok zgodovine? Ali ni naravnost srhljivo, da je običajna reakcija tistega, ki bere in razmišlja o stvareh, za katere so se borile one, pravzaprav frustracija zaradi dogodkov zadnjih let, zaradi povsem odkritih, brezsramnih pozivov po vrnitvi v čas, ko naj bi v družbi in družini vladal red. Ta red ženske dojema kot spol, ki ga je treba krotiti in nadzorovati, komentirati je treba vsak njihov korak in odločitev, obenem pa jim groziti, da si upajo preveč, mislijo preveč, govorijo preveč. Frustrirane smo lahko, ker se še vedno borimo za enakost in ta boj še zdaleč ni končan (epidemija pa ga je še podaljšala), ker je treba vlagati napor v prepričevanje ljudi, da bi bilo prav, da bi imele enake možnosti, obravnavo ter pravice kot moški. 

Doseganje enakosti spolov, ki je temeljna podlaga vsake demokracije, želijo tisti, ki jih enakost tako straši, onemogočiti s sklicevanjem na enakopravnost, ki nam omogoča zgolj enakost pred zakonom. Namesto da bi kot družba napravili kvalitativen preskok v mišljenju in sprejeli enakost, da bi premišljevali o vseh praksah, ki žensko manjvrednost v vsakdanjem življenju vzdržujejo kot normalnost, smo priča povsem odkritim pozivom k odvzemanju naših temeljnih pravic, tudi možnosti, da volimo in smo izvoljene, pa pravice, da odločamo o tem, ali in kdaj bomo postale matere, in nenazadnje pravice, da si v življenju postavimo nek svoj red vrednot in prioritet, ki je lahko drugačen od tistih vlog, ki naj bi jih po mnenju drugih morale zavzemati. 

Skoraj 50 let po glasovanju Susan B. Anthony je bila debata v ZDA glede pravic žensk še vedno napeta.
Skoraj 50 let po glasovanju Susan B. Anthony je bila debata v ZDA glede pravic žensk še vedno napeta. FOTO: AP

Tako ženske danes živimo v svetu, za katerega so mnogi prepričani, da nam je namenil preveč pravic. Verjamejo, da smo preveč občutljive in da smo za vse hudo, kar se nam v tem svetu vzvišene enakopravnosti še godi, krive same (tudi za porast umorov, ki jih zakrivijo partnerji, kakršnemu smo priča letos)! Realnost je drugačna: v 35 državah sveta nasilje nad ženskami še vedno ni prepovedano, enako velja za posilstvo v 34 državah in pohabljanje ženskih genitalij v 41 državah, ob tem pa je življenje žensk v krasnem zahodnem kapitalizmu daleč od svobode, ki je še vedno pogojena z različnimi oblikami kapitala. Epidemija je ženske nedvomno prizadela bolj od moških, a tudi pri ženskah v resnici obstajajo razlike med čolni, v katerih krmarimo čez neenakost, v katero smo rojene. 

Nekatere med nami se nikoli v življenju ne bodo soočile s steklenim stropom ali moškim klubom politične stranke, ki bi jim onemogočal izvolitev. Ostale bodo na dnu kot žrtve vseh možnih varčevalnih ukrepov, ki nam še sledijo, kot ujetnice v odvisnost od drugega, ki so zavoljo preživetja pripravljene na vse. Kdo predstavlja njih v naprednem političnem sistemu, ki mu pravimo demokracija? Kakšne so njihove pravice? So res krive same, ker se niso dovolj trudile, ali so žrtve sistemske neenakosti?

Susan B. Anthony
Susan B. Anthony FOTO: AP

Drugim bodo rekli, da so občutljive, nežne, da k mizi prinesejo rahločutnost ter empatijo v obliki ženske energije ter si tako zaslužijo svoje mesto pri odločanju. Mirno naj sedijo, v duhu ženske energije je njihova vloga reprezentacijska, poslušal jih tako ali tako ne bo nihče. Dovoljeno jim bo sesti za najpomembnejšo mizo, da se zapolnijo kvote in pomirijo aktivistke, ki preštevajo moške in ženske, odločale tako ali tako ne bodo o ničemer pomembnem, mogoče bodo kak konflikt zmehčale in koga pomirile. Tretjim bodo rekli: saj ti pomaga partner, ko odpelje otroka v park in na sprehod, da lahko ti v miru čistiš in kuhaš, ob tem pa pobere slavo najnaprednejšega moškega na vasi. 

Ali je res, da je ta naš nežnejši spol s to zasanjano žensko energijo manj sposoben in krhek, ko pa na svetu opravi več kot 66 % vsega dela, proizvede več kot 50 % hrane, a ob tem zasluži zgolj 10 % svetovnih prihodkov in ima v lasti 1 % lastnine? A z vsem, kar danes (ne)vede delamo, govorimo in ustvarjamo, v resnici oblikujemo svet in postavljamo meje, v okviru katerih bodo lahko živele tiste, ki pridejo za nami. V mislih imejmo, da je že med našimi prednicami obstajala ideja, da je mogoče življenje (pre)živeti tudi drugače in da – z besedami Emmeline Pankhurst, ki je z zaveznicami podobno izbojevala na Otoku – je nemogoče, da nam ne bi uspelo! 

Koronavirus pasica nova
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

VeNoM
24. 04. 2021 14.24
+0
Prepričan sen, da je Ana Pavlič samska. Pa da ne bo kakšne pomote - problem je njena mentaliteta.
Metalllca
24. 04. 2021 09.16
+7
Zakaj v športu obstajajo kategorije za moške in ženske če bi morali bit pa enakopravni?
Metalllca
24. 04. 2021 09.15
+7
Zakaj so fizični sprejemci za policijo, vojsko standardi drugačni oz. nižji kot pri moških? Kdo je pol zatiran?
Mister iks
24. 04. 2021 09.14
+1
Dokler dobi šamar in je tiho je kar v redu.
Von_Clausewitz
24. 04. 2021 09.11
+0
Jaz vem samo to, da tipi, pač, recimo jim tipi, za muco ti bo dal vodit NASO. V kolikor jo ne daš...pol veš koliko si vredna. Sicer pa opažam ženske v Egiptu, ki timonirajo ladje za katero sam osebno ne bi bil sposoben jo prižgat kaj šele plut z njo. Tako da je sposobnih žensk a žal brez tehnologije ste navadne ženske. Pa naj razume kdor lahko...skratka ženska ima zelo pomembno vlogo, tako kot moški. A nikakor si nismo enaki...to so dejstva o katerih priča zgodovina in prazgodovina. Tema v temi....tako kot religija, ima boga🤣
Kopriva007
24. 04. 2021 08.50
+7
Feminizem uničuje svet. Pod borbo za pravice, se potuhnjeno skriva sla po vladanju. Večina poročenih frendov so doma prvovrstne copate. Otroci to gledajo. Zenske v slo imajo že tako več pravic kot moški. Za kvote moskih še nismo slišali. Asociacija na vrtenje slo muzike na radijih. Slabse, nekvalitetno...
mrtvi_macak
24. 04. 2021 08.42
+5
Feminizem-- nisem zasledil, da bi vizuleno privlačne ženske bile feministke.. to so zgoljtakšne, ki krivijo cel svet za lastno nezadovoljstvo in želijo biti všečne, pa niso.
Dont.Panic
24. 04. 2021 08.36
-3
Odlicno napisano.
antilevi?ar
24. 04. 2021 08.31
+7
Vidimo vaše sadove dela v politiki, gospodarstvu,..veste pod kože ste tudi ve krvave,.ne razlikujete se dosti od moških,.tako, da lahko kar prenehate z vašim "femi" napihovanjem in uničevanjem družbe,..
Burkež
24. 04. 2021 08.30
+7
Ženska enakopravnost? ..oba spola bi morala biti enakovredna, zato bi bilo super razne kvote razširiti, morda -obvezno služenje vojaškega roka za ženske. -kvote zenskam pri poklicih, kot so gradbinec, zidar, rudar,.. Ne le ministrice in direktorice... -skrbništva nad otroci razporediti enakomerno med spoloma, ne da 80% skrbništev dobijo ženske. -glede na statistično in biološko dejstvo, da moški živijo krajši čas, se bi morali moški za to razliko prej upokojiti... RES JE NUJNA ENAKOPRAVNOST MED SPOLOMA, še moške nekako preprišati, da bodo rodili?? sedaj pa resno-spola ženski in moški, sta biološko dejstvo, razlika med spoloma je biološko dejstvo, tko pravi narava... Torej spola sta različna in nikoli ne bosta enaka, dajte že nehati in raje moške spodbujajte, da so moški in ženske, da so ženske medsebojno ljubezen in spoštovanje. Je pa tudi čas, da se med spoloma izenači boj za pravice ženske imajo feminizem, moški pa mennizem? Ne vem, ta moderna pojmovanja so konfuzna, danes ne veš več, kaj bi ljudje radi, bili moški? , ženska?, one?, ono?, ne razumem Včasih je bilo tako, moški so težja dela opravljali, ženske so lažja, čiščenje, pospravljanje...dns pa ne vem kaj določeni hočejo, da moški kuha, pospravlja, otroke var a, žena bo pa zunaj robnike okoli hiše pobetonirala, dva kupa zemlje okoli sšajtrgala, lopata la... Kaj vam ni jasno? Sevede tisti pari, ki so v garsonjera se že pričakajo, kdo bo posodo pomol, cunje pospravil, ker nimajo drugega dela, kaj pa na kmetih? Boste moške v kuhinjo nagnal, ženske pa ven lopata in krampat??? Hja po feministkah bodo v nekaj letih v gradbenih poslih ženske enakovredne moškim, asfalt bodo z šajtrgo vozile in cestna robnike nosile, pa vreče cementa??? Ne vem, moške že vidimo take grintaste, poženščene, nekak lažje iz desca babo narediš, kako boš pa dekle v desca, da bo 50kg okol nosila cel šiht??? Hja narava je rekla, moški močnejši spol, ženska šibkejši, morda pa feminizem zadevo obrne, se bodo rojevale 4kg deklice in 2,9 kg dečki. Morda bodo ženske postale večje, mišična masa enaka moškim... Ne vem v takem svetu bo čudna, a mene takrat več ne bo, meni je vseeno kok si bodo poslali, tok bodo spali...
ochi
24. 04. 2021 08.46
+5
enakovrednost, enakopravnost in podobni termini niso primerni. razlike med spoloma so tako biološke kot funkcijske. to novodobno brezpogojno enakomerno zastopanje obeh spolov v vseh sferah življenja ni vredu. ženska in moški sta si različna z razlogi, o katerih so se že izdatno razpisali znanstveni intelektualci večih področij. saj nismo roboti! vsak ima svoje prednosti in tudi svoje omejitve.
ochi
24. 04. 2021 08.23
-1
Ženske ste eden izmed lepših darov narave.
Kopriva007
24. 04. 2021 08.53
+6
Antired
24. 04. 2021 08.19
+14
Feminizem samo na gobcu. K pa pride na dejting, pa še zmeram mora moški vložiti veš trud, ženska je pa princesa.