Slovenija

Zahteva tožilcev: usklajevanja glede plač naj potekajo skupaj s sodniki

Ljubljana , 28. 04. 2023 19.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Urša Vrečar
Komentarji
8

Konkretno ponudbo ministrstva za javno upravo glede odprave plačnih nesorazmerij so prejeli sodniki, ki so vladi postavili rok do konca tega meseca, sicer bi svoje aktivnosti zaostrili. Nezadovoljni pa ostajajo državni tožilci, ki zahtevajo, da se o plačah pogajajo skupaj s sodniki. Kot opozarjajo, so se njihove plače drastično znižale, hkrati pa dobivajo nove obveznosti. Zato mladi množično odhajajo iz tega poklica.

Državni tožilci zato nastopajo z jasno zahtevo – usklajevanja glede plač in odprave plačnih nesorazmerij naj potekajo skupaj s sodniki. Kot pravijo, to določa tudi zakon o državnem tožilstvu. 

"V drugi vrsti pa zato, ker smo se tako dogovorili že na samem začetku tako imenovanih usklajevanj glede plač pravosodnih funkcionarjev," izpostavlja Boštjan Valenčič, predsednik Društva državnih tožilcev Slovenije. Poleg odprave plačnih nesorazmerij tožilci zahtevajo tudi dodatek za nezdružljivost funkcije. "Državni tožilci, tako kot tudi sodniki, ne smemo opravljati nikakršne druge funkcije," je še izpostavil Valenčič. 

Neslavno je sicer propadel tudi obljubljeni dodatek 600 evrov za sodnike in tožilce, predvsem zaradi pomislekov parlamentarne zakonodajno pravne službe. 

Iz sodniški vrst je medtem slišati, da potrebe po tem, da bi se pogajanja vodila skupaj, ni. So pa medtem prejeli konkretni predlog ministrstva za javno upravo, ki pa se nanaša le na sodnike, so potrdili v sodniškem društvu. V slednjem vsebine sicer ne razkrivajo, neuradno pa je slišati, da s predlogom niso povsem zadovoljni in da je prostora za izboljšave še veliko. Do naslednjih usklajevanj, ki so predvidena za 8. maj, bodo tako pripravili svoj odgovor. 

Tožilci pa opozarjajo, da so se njihove plače v zadnjih letih močno poslabšale. Pred začetkom usklajevanj so tako pripravili analizo plač. "Na primeru sodelavke, ki je odšla pred časom v pokoj, in smo ugotovili, da se je ta položaj skozi leta kljub napredovanjem drastično poslabšal, torej da je imela na začetku svoje kariere bistveno višjo plačo kot potem ob koncu, ko se je upokojila." 

Na drugi strani, pa dodaja Valenčič, se je državnemu tožilstvu s praktično vsako novelo zakona o kazenskem postopku naložilo nove pristojnosti in s tem obveznosti. "Pri nas se soočamo z nekim večjim eksodusom mlajših uslužbencev, ki zapuščajo državnotožilske vrste ravno zaradi teh povečanih obveznosti in slabega gmotnega položaja," je dejal. 

Groziti s stavko sicer ne nameravajo, bodo pa o svojem položaju – če izboljšanja ne bo – obvestili evropsko komisijo in mednarodno tožilsko organizacijo. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

flojdi
29. 04. 2023 17.12
..pa še nekaj mi ni jasno..bunijo se tožilci in sodniki. A Bran ilci so pa vsi zadovoljni ? (no sej..če mal pomislim..so verjetno res
flojdi
29. 04. 2023 16.11
..pa naj vsi ti paja ci mal pogledat kaj so znali naredit zdravniki v srbiji ! /..Nič povisanj..delat toliko vikendov zastonj..da ne bo nobena zadeva zastarala..in bo lepo vse na tekočem pika buff
Darko32
29. 04. 2023 15.12
+3
Očitno sedaj vsi bi radi višje plače za mešanje megle. Poglejmo kaj se gremo. Skrivajo spise in oporoke, da si zagotavljaj odelo za naprej in od teh nihče ne vidi, da gre za kriminalno početje zapsolenih po sodiščih. Vidimo, da skrivajo spise samo zato, da prirkijejo kriminal, katerega so zagrešili zaposleni in tako si opravičujejo svoje delovno mesto. Tožilstva niso do danes ukrepala v priemrih polnih jam mrličev in začuda sploh ne vidijo, da bi po uradni dolžnosti ukrepali. To samo pove nek odrugo sliko in ta je, da so veliki zagovorniki te ideologije, katera je to počela. Sedaj pa se delajo vsi kot največji poštenjaki in vsi bi radi višje plače. Soačsno pa ko narodu so kršene vse žive človekove pravice pa spet tega ne vidijo, da bi zaščitili narod po ustavi. Zato se resn osprašujejmo ali sploh si zaslužijo višje plače ali ne. Zato pravim, da je prvo potrebno zmetati na cesto 50% tega kadra in narediti red na tem področju. Obtoževanja na podlagi domnev sankcionirati in dotične osebe pozapreti in prepovedati delo na tem delovnem mestu do smrti. Sedaj vidimo da je zadeva prešla vse mere dobrega okusa in ljudje, kateri imajo 180€ za preživetje taiusti pravijo, da imajo še to preveč. SOačsno pa sami si delijo 6540€ za mešanje megle na mesec jasno pove odnos do lastnega anroda pod krinko katere delajo, da delajo v imenu naroda pove vse. Zato si ne zaslužijo višjih plač in potrebno bo še znižati plače vsem in sočasno narediti čistko in zmetati mešalce megle na cesto, ter izvesti lustracijo na celi črti. ŽAL je to edina pot do ureditve razmer.
Brabus
29. 04. 2023 11.50
+1
Kaj pa strojepiske, ki naredijo ogromno dela namesto sodnikov? So jih kar pozabili?? Brez njih se sodnik še podpisat ne zna.
Darko32
29. 04. 2023 15.45
+3
Zelo dobro si z svojim vprašanjem povedala. Namreč nekatere se obravnava kot klošarje in morajo 0delati vse in še več. A plačo pa bi radi drugi vlekli. Zato pravim, da je potrebno izvesti LUSTRACIJO,Izvesti kaj so naloge koga in tudi ustrezno ovrednotiti delo. Ovrednotiti tudi delo strojepiske in posledično tudi kazenske odgovornsoti. Namreč sedaj je javna skrivnost, da se po sodnijah skrivajo spisi z ciljem, da se prikrivajo lumaprije v delu sodstva ali pa strojepiske pomagajo doloečnim v zameno za nagrado. Prav tako ni rešena kazenska odgovornsot v teh primerih, saj če beremo po določenm času zadeva zastara in kazenska sankcija pomeni, da je nagrajen za kriminal. Ali drugače povedano Če handlajo z dokazi je legalno, če jih ne dobijo v določenem času. Legalno postane po preteku določenega časa. Potem aps ečudimo, če je sistemska korupcija dosegla že stopnjo 80%.
JApajaDAja
29. 04. 2023 08.59
+4
ste prepričani,da je razlog fluktuacije le prenizka plača...ali je težava slo pravosodja kje drugje?!
son?ek11
28. 04. 2023 21.51
+2
Radi bi višje plače, ka niso sposobni pravega lopova spraviti za zapahe
mackon08
28. 04. 2023 19.22
+6
Lahko vsi odidejo itak so samo strošek.