Slovenija

Zahteva za sklic nujne seje parlamentarne komisije zaradi odrekanja financiranja in uničevanja STA

Ljubljana , 24. 05. 2021 14.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V Levici so ob podpori opozicijskih strank LMŠ, SD, SAB in nepovezanih poslancev zahtevali sklic nujne seje komisije za nadzor javnih financ zaradi vladnega protizakonitega odrekanja financiranja in sistematičnega uničevanja STA, so sporočili iz stranke.

Kot so zapisali, je ustavitev financiranja STA neposredni napad na svobodno novinarstvo, demokracijo in ustavno pravico javnosti do obveščenosti. "Gre za nezaslišan in nedopusten poseg v uzakonjeno institucionalno, uredniško in finančno avtonomijo javnega informacijskega servisa brez upoštevanja vseh zakonov in principov demokracije," so dodali.

Tiskovna konferenca pred STA.
Tiskovna konferenca pred STA. FOTO: Miro Majcen

Ker vlada finančnega izčrpavanja STA, da bi si jo podredila, ne more podkrepiti z argumenti, uporablja argument moči, navajajo. Pri tem direktor vladnega urada za komuniciranje (Ukom) Uroš Urbanija in Ukom grobo kršita celo vladni sedmi protikoronski zakonodajni paket, po katerem bi morali letos zagotoviti financiranje STA v skladu s poslovnim načrtom za leto 2021 ne glede na to, ali je podpisana pogodba o opravljanju javne službe, so zapisali.

"Usoda STA že nekaj časa visi na nitki, političnega discipliniranja in ustrahovanja pa so deležni tudi drugi vladi nenaklonjeni mediji. Okrnjena je avtonomija javne RTV Slovenija, osrednji dnevniki Delo, Dnevnik, Večer ter tednik Mladina, kot tudi številne radijske postaje posebnega pomena, med njimi Radio Študent, pa na razpisu ministrstva za kulturo niso dobili nujno potrebnih sredstev za svoje delovanje," so zapisali v sporočilu medijem.

Opozarjajo, da ima STA pomembno, zakonsko predpisano in nenadomestljivo vlogo neodvisnega obveščanja javnosti. Njen obstoj ne sme biti ogrožen, zato v Levici odločno vztrajajo, da je treba proračunsko financiranje javne službe STA znova vzpostaviti.

S predlaganim sklepom vladi nalagajo, naj zagotovi institucionalno avtonomijo in uredniško neodvisnost STA. "Hkrati naj kot ustanoviteljica v roku treh dni izpolni svojo dolžnost ter zagotovi zakonsko predpisano financiranje za celovito in nemoteno izvajanje javne službe na podlagi letnega poslovnega načrta STA," so zapisali.

STA že 144 dni opravlja javno službo brez plačila države, ki ji ga sicer zagotavljata zakon o STA in sedmi protikoronski zakon.

Koronavirus pasica nova
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (53)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jodr
24. 05. 2021 20.48
-1
Dragi zbiralci, koliko EURO_v ste nabrali? Bili ste zelo glasni, kako je z vašo radodarnostjo?
Antoniozmaj
24. 05. 2021 19.49
+1
v petek sem spet doniral 5€
ni_mi_vse_eno
24. 05. 2021 19.01
-1
Ali Veselinovič vsake tri mesece predstavniku ustanovitelja (UKOM-u) poroča o izvajanju službe in zakaj ne?
Kaktus111
24. 05. 2021 19.53
+0
UKOM ni ustanovitelj STA ..... kolkor se delaš pametnega bi lahko vedel da je to država SLO ki jo zastopa vlada .........
ni_mi_vse_eno
24. 05. 2021 19.00
-2
Republika Slovenija, Urad Vlade RS za komuniciranje (UKOM), Gregorčičeva ulica 25, 1000 Ljubljana in in Slovenska tiskovna agencija, d.o.o. (STA)„ Tivolska cesta 48, 1000 Ljubljana, sklepata na podlagi 1. alinee prvega odstavka 20. člena Zakona o Slovenski tiskovni agenciji (ZSTAgen, Uradni list RS. št. 50/2011) Pogodbo št. 81/2019 o opravljanju javne službe v letu 2020 Skupna vrednost pogodbe znaša 1.978.000,00 EUR. --- 6. člen --- Izvajalec se zavezuje, da bo vsake tri mesece predstavniku ustanovitelja poročal o izvajanju javne službe in namenski porabi proračunskih sredstev. Izvajalec mora predstavniku ustanovitelja na njegovo izrecno zahtevo nemudoma posredovati vso dokumentacijo o izvajanju javne službe (finančno , pravno, vsebinsko). Tudi sicer mora z njim sodelovati in se odzivati na njegove zahteve po dokumentaciji in pojasnilih. Pogodbeni stranki soglašata, da lahko predstavnik ustanovitelja, če izvajalec krši sodelovalno dolžnost iz prvega odstavka tega člena oziroma se ne odzove, ko se od njega zahteva pojasnilo ali dokumentacija, izvajalca pisno pozove k spoštovanju sodelovalne dolžnosti in mu določi 15 dnevni rok od prejema poziva za predložitev zahtevanih dokumentov. Pogodbeni stranki soglašata, da lahko predstavnik ustanovitelja v primeru. da izvajalec tudi po pisnem pozivu ne sodeluje oz. molči, ustavi plačevanje po tej pogodbi ali celo od pogodbe odstopi s pisno izjavo brez odpovednega roka, v tem primeru pa lahko tudi zahteva vrnitev že izplačanih sredstev po tej pogodbi s pripadajočimi zakonskimi zamudnimi obrestmi od dneva prejema sredstev dalje
ni_mi_vse_eno
24. 05. 2021 18.54
-4
UKOM je bil ovaden, ker naj ne bi spoštoval zakona, vendar na gov preberemo: "Okrožna državna tožilka zavrgla kazensko ovadbo zoper direktorja UKOM, 24. 3. 2021, Urad Vlade Republike Slovenije za komuniciranje Okrožna državna tožilka je zavrgla kazensko ovadbo, ki jo je zoper direktorja Urada Vlade Republike Slovenije za komuniciranje (UKOM) mag. Uroša Urbanijo podal Sindikat novinarjev Slovenije v zvezi z zaustavitvijo financiranja Slovenske tiskovne agencije (STA)." Ti pa hitro daruj 5 EUR na 1919 s pripisom: "Za Veselinovičovo plačo, 10 000 EUR/ mesec"
ni_mi_vse_eno
24. 05. 2021 18.51
-3
Edini, ki ne spoštuje zakona je Veselinovič. Živelo znanje: "Skupna vrednost pogodbe znaša 1.978.000,00 EUR. 6. člen Izvajalec se zavezuje, da bo vsake tri mesece predstavniku ustanovitelja poročal o izvajanju javne službe in namenski porabi proračunskih sredstev. Izvajalec mora predstavniku ustanovitelja na njegovo izrecno zahtevo nemudoma posredovati vso dokumentacijo o izvajanju javne službe (finančno , pravno, vsebinsko). Tudi sicer mora z njim sodelovati in se odzivati na njegove zahteve po dokumentaciji in pojasnilih. Pogodbeni stranki soglašata, da lahko predstavnik ustanovitelja, če izvajalec krši sodelovalno dolžnost iz prvega odstavka tega člena oziroma se ne odzove, ko se od njega zahteva pojasnilo ali dokumentacija, izvajalca pisno pozove k spoštovanju sodelovalne dolžnosti in mu določi 15 dnevni rok od prejema poziva za predložitev zahtevanih dokumentov. Pogodbeni stranki soglašata, da lahko predstavnik ustanovitelja v primeru. da izvajalec tudi po pisnem pozivu ne sodeluje oz. molči, ustavi plačevanje po tej pogodbi ali celo od pogodbe odstopi s pisno izjavo brez odpovednega roka, v tem primeru pa lahko tudi zahteva vrnitev že izplačanih sredstev po tej pogodbi s pripadajočimi zakonskimi zamudnimi obrestmi od dneva prejema sredstev dalje."
abcč
24. 05. 2021 18.10
+0
Ne razumem, zakaj naj bi bila STA financirana iz proračuna. Če je kaj, kar se da prodat, so to novice. Verjetno so naši mediji že do sedaj kaj plačevali in še država, sedaj se pa morajo sami znajt. Naj velja trg tako kot za vse druge dejavnosti. Če bodo dobro delali, se jim ni bati. Pod novinsrsko delo razumem kvalitetne in objektivne članke s komentarji vseh vpletenih in ne prepisovanja objav iz twitterja. Je pa vse skupaj patetično , ne vem kako jih ni sram. Kot da bi hotelirji odprli linijo 1919 zaradi izpada dohodka, ali pa turistične agencije, veliko podjetij je propadlo, pa se ne ponižujejo na tak način.
iz onega v one
24. 05. 2021 18.04
+1
ukinat to sta pa naj se razjočejo pol banda
wolfterier
24. 05. 2021 16.54
+17
Tale STA samo zgago dela,ne rabimo take agencije !
zlati70
24. 05. 2021 16.30
+6
Policija je v zadnjem obdobju prejela več prijav Policija je v zadnjem obdobju prejela več prijav od različnih prijaviteljev v zvezi z domnevnimi nepravilnostmi, povezanimi z delovanjem Slovenske tiskovne agencije. Predkazenski postopek je policija začela na podlagi prve prijave, prejete 17. marca 2021, v nadaljevanju je policija prejela še druge prijave. Na podlagi teh prijav policija preverja dejstva in okoliščine v zvezi z razlogi za sum storitve različnih kaznivih dejanj, in sicer zlorabe položaja, izdaje in neupravičene pridobitve poslovne skrivnosti in šikaniranja na delovnem mestu. O šikaniranju, ki se je tragično končalo s smrtjo urednika STA Borutmom Meškom, smo podrobneje pisali včeraj, ob 11-letnici njegove prezgodnje smrti. Nedolgo nazaj smo tudi pisali o tem, da STA ni zagotovila revidiranja objektivne upravičenosti sodil po 9. členu Zakona o preglednosti finančnih odnosov in ločenem evidentiranju različnih dejavnosti (ZPFOLERD-1), kot tudi ne s tem povezan nadzor resorno pristojnega ministrstva po 10. členu ZPFOLERD-1. Ob tem smo razkrili, da je revizijo letnih računovodskih izkazov STA v letih 2104-2019 opravljala ista revizijska družba. Včeraj pa smo razkrili tudi nepremičninske transakcije Veselinovića z denarjem STA. Zemljiška knjiga namreč kaže, da je agencijo zadolžil za 800 tisoč evrov – leta 2015 je STA kupila pod njegovim direktorovanjem poslovne prostore v takrat eni najdražjih poslovnih stavb v središču Ljubljane. Prostori so bili sicer nekoč v lasti razvpitega odvetnika Mira Senice. Omeniti pa gre tudi sporno transakcijo agencije v vrednosti 250 tisoč evrov – nekateri so nakazilo povezovali s poplačilom terjatve STA do medijske hiše Dnevnik v lasti Bojana Petana, kar pa so vpletene strani zanikale. V uredništvo smo dobili namig, na kakšen način bi lahko STA oškodovala slovenski proračun za 250 tisoč evrov. Gre za sklepanje fiktivne pogodbe, posla za katerega akterji ne želijo, da je viden navzven. Konkretno v primeru STA-Dnevnik so transakcijo prikrili preko odkupa terjatve Dnevnika do STA s strani Nove kreditne banke Maribor. Na Erarju je razvidno, da je STA v letošnjem januarju nakazala 250 tisoč evrov NKBM. Na vprašanja glede tega nakazila je odgovoril direktor STA, in sicer, da s podpisano pogodbo z Dnevnikom, STA ni oškodovala slovenskega proračuna niti za cent, “kaj šele za 250 tisoč evrov. Naše tržne pogodbe, kakršna je tudi z Dnevnikom, so del tržne dejavnosti in računovodsko skladne z veljavnimi predpisi in povsem ločene od sredstev za opravljanje javne službe (tako po prihodkovni kot po stroškovni plati). Celotno poslovanje je tudi vsako leto pregledano s strani revizorjev.” Zavrnil pa je tudi naše navedbe, da je plačilo NKBM plačilo za, s strani Dnevnika, prodano terjatev do STA. Enako je vse namige zavrnil predsednik družbe Dnevnik. A odgovorov na nekatera vprašanja še vedno nismo prejeli, zato lahko le upamo, da bo to uspelo preiskovalcem.
zlati70
24. 05. 2021 16.30
+4
Posle STA in Dnevnika preiskovali kriminalisti. “Časopisno hišo Dnevnik je včeraj obiskala visoka policijska delegacija, ki jo je vodil Igor Razpotnik, vodja preiskav v Nacionalnem preiskovalnem uradu (NPU). Policiste je na njihovo pobudo sprejela direktorica našega oglasnega oddelka Nives Roš,” so sporočili na Dnevniku. Šlo naj bi za prvi uradni obisk visokih policijskih predstavnikov na Dnevniku po tistem, ko je vlada policiji naložila, naj preveri, ali so v poslovanju Slovenske tiskovne agencije kakšne nezakonitosti. V daljšem uradnem pogovoru, ki je sledil, so policisti in predstavnica Dnevnika izmenjali informacije o okoliščinah poslovanja podjetja na oglasnem področju, še posebej pa seveda s STA, pri čemer so gostje posebno pozornost posvetili vprašanju, kdo z agencijo sklepa poslovne dogovore in zakaj poslovni dogovori z našimi poslovnimi partnerji veljajo za poslovno skrivnost, je zapisal Dnevnik. “Dnevnik srečanje razume kot nadaljevanje rednega in sijajnega dialoga med preiskovalci obeh strani, visoko raven obiska pa kot potrditev odličnih odnosov med partnerjema,” so še izpostavili. Odgovorni urednik Dnevnika Miran Lesjak pa je za STA pojasnil, da je policiste, ki so opravili informativni pogovor z direktorico oglasnega oddelka Nives Roš, zanimalo na splošno, kakšna je oglasna politika Dnevnika in kako posluje na tem področju, kako Dnevnik sklepa poslovne dogovore s strankami. Roševa je po poročanju STA menda pojasnila, da so vse pogodbe, ki se nanašajo na oglaševanje v Dnevniku, označene kot poslovna skrivnost, saj gre za varovanje podatkov v medijskem prostoru, ki je konkurenčen. Policistom je pojasnila vse, kar je vedela o okoliščinah sklenitve pogodbe s STA, sicer pa v procesu sklepanja pogodbe ni sodelovala, saj je bila pogodba sklenjena že pred leti. Po njenih navedbah sta bila policista korektna in zelo formalna. Pogovor pa se je zaključil z napovedjo, da se bo policija na Roševo tudi uradno obrnila s prošnjo za posredovanje faktur, ki so bile izstavljene STA za oglaševanje, in dokazov o tem, da je bilo to oglaševanje v Dnevniku tudi realizirano, je pojasnil Lesjak. Sicer pa gre po njegovih besedah pri kompenzacijskih storitvah, zlasti ko gre za oglaševanje enega medija v drugem, za zelo običajno poslovno prakso, ki ni prisotna samo na Dnevniku ali STA, ampak v veliki večini drugih medijev. “Gre za najbolj običajen poslovni model,” je dejal in pristavil, da policija že sedaj razpolaga s pogodbo o sodelovanju med Dnevnikom in STA. No, če je nekaj običajno, še ne pomeni, da je tudi zakonito – o tem bodo seveda odločale pristojne institucije. Preverja se, ali ugotovljene kršitve na STA vsebujejo elemente sumov kaznivih dejanj Dnevnik je v izjavi za javnost zapisal, da so z zadovoljstvom sprejeli pobudo policije za nadaljnje sodelovanje, po drugi strani pa odgovorni urednik Dnevnika obisk policije težko razume drugače kot obliko pritiska na medije, v tem primeru na Dnevnik in STA. Kot je dejal, je ozadje zgodbe jasno – policija izpolnjuje navodilo, ki ga je dobila od vlade glede STA. Vlada je namreč 18. marca nadzornemu svetu Slovenske tiskovne agencije (STA) predlagala razrešitev direktorja STA Bojana Veselinovića, saj ugotavlja, da je prišlo do kršitev zakonskih obveznosti. Poleg tega je sprejela sklep, naj notranje ministrstvo v zvezi s STA preveri, ali ugotovljene kršitve vsebujejo elemente sumov kaznivih dejanj, ter ukrepa v skladu z zakonom. Poleg tega naj bi ministrstvo preverilo, ali je šlo pri ravnanju nadzornikov za kršitev zakona o gospodarskih družbah. Sredi aprila so se na podlagi več prejetih prijav domnevnih nepravilnosti, povezanimi z delovanjem STA, pri predsedniku nadzornega sveta STA Mladenu Terčelju oglasili preiskovalci PU Ljubljana.
mirko666
24. 05. 2021 16.55
-9
Zlatko. A si čisto sam uspel skopirat iz noretv? Ja priden.
TolstojV
24. 05. 2021 16.28
+16
Razrešite tega pokvarjenega Veselinovića ki je ujel svoje sodelavce zaradi svojih koristi in sramotil državo v EU tudi levica bi ga morala napoditi STA bo bolje delal brez Veselinovića!
Brakedirt
24. 05. 2021 16.33
-6
BLAŽ Knez
24. 05. 2021 16.27
+17
Jj ne jim dati niti evra
krucyfix
24. 05. 2021 17.00
-10
Mu ne bo treba, ker bo hitro letel z oblasti.
BLAŽ Knez
24. 05. 2021 16.27
+14
TolstojV
24. 05. 2021 16.25
+12
živela svoboda smrt fajonizmu!
mediji so teoretiki zarote
24. 05. 2021 16.05
+9
VE SE DA STE MEDIJI V SLUZBI GLOBALISTVO IN POLITIKOV
ni_mi_vse_eno
24. 05. 2021 15.57
+11
Le zakaj bi sklicevali sejo in se pogovarjali brez haske? Zadeva je med Veselinovičem, ki mora spoštovati zakon in med UKOM, ki ga Veselinovič ne priznava (čeprav bi ga moral, saj je tako odločilo sodišče).
Kaktus111
24. 05. 2021 16.04
-7
Pa kaj bluziš ko nimaš pojma .... samo tisto lajnaš kar ti na listek napišejo .....
ni_mi_vse_eno
24. 05. 2021 15.55
+12
Le zakaj? Veselinovič naj spoštuje zakon in bo dobil denar. Ker pa noče spoštovati zakona, pa denarja ni, vse ok. Levičarji imate pravico, da darujete svoj denar za Veselinovičo plačo, saj če ne zna delati in preživeti z delom svojih rok, je potrem edino pravilno, da prosi vbogajme, kot brezdomci. SMS na 1919, 5 EUR, s pripisom: "Za Veselinovičo plačo, 10 000 EUR/ mesec." Treba trajnik narest, kajneda?
Kaktus111
24. 05. 2021 16.06
-12
Saj ravno zato ker Veselinovič spoštuje zakon je še direktor STA ... tako da mu Janez pa Uroš nič ne moreta se pa s financiranjem izživljata .......!!!!!!!1
mirko666
24. 05. 2021 17.02
-6
Ni mi vseeno. Najprej kakšen zakon preberi, potem pa komentiraj. Prvi in edini se tukaj tvoj firer in njegov podrepniki ne držita zakona. Dokumente bi že zdavnaj dobila in sta tudi jih, če bi jih na zakonit način zahtevala. Ali pa spremenila zakon. Samo za to pa nimata orodja. Ne tistega spodaj in ne tistega zgoraj. Tako se pa gresta otročje igrice, katere pa imajo žal vpliv tudi na odrasle ljudi. Pa s temi odraslimi ne mislim pripadnikov vaše verske skupine.
El pi5tolero
24. 05. 2021 15.35
+18
Janez ne se dat! Tole vreco brez dna je treba dol zapret! Tle ma Janez prav!
El pi5tolero
24. 05. 2021 15.34
+9