Slovenija

Zakaj 20 držav avtomatsko prepoznava registrske tablice, Slovenija pa ne?

Ljubljana, 02. 08. 2019 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Slovenija je znova 'bolj papeška od papeža'. Sistem, ki dokazano deluje v 20 evropskih državah, pri nas očitno še ne bo zaživel. Slovenska policija priznava, da se je sistem za avtomatiziran nadzor registrskih tablic v poskusnem obdobju izkazal za zelo učinkovitega, a ustavni sodniki so preprečili, da bi zaživel tudi zares.

Pred nekaj tedni je Ustavno sodišče, po presoji, ki jo je zahteval varuh človekovih pravic, razveljavilo del zakona o nalogah in pooblastilih policije, ki se je nanašal na uporabo tehničnih sredstev za optično prepoznavo registrskih tablic. Sodniki so prepričani, da je neskladen z ustavno pravico do varstva osebnih podatkov.

Sistem, ki dokazano deluje v 20 evropskih državah, pri nas očitno še ne bo zaživel.
Sistem, ki dokazano deluje v 20 evropskih državah, pri nas očitno še ne bo zaživel. FOTO: Shutterstock

Toda – ali 20 drugih evropskih držav krši to ustavno pravico ali imajo drugače zastavljeno zakonodajo? Kakorkoli, dvajseterica držav sistem za avtomatiziran nadzor registrskih tablic (ANPR) s pridom izkorišča za iskanje ukradenih vozil, povečevanje prometne varnosti in odkrivanje kaznivih dejanj. Slovenija se jim, vsaj za zdaj, še ne bo pridružila.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Policija: Rezultati pilotnega dela spodbudni, odkrili smo veliko neregistriranih vozil

Tiskovna predstavnica policije Vesna Drole je za naš portal potrdila, da se je sistem v poskusnem obdobju izkazal za učinkovitega.

"Lahko vam potrdimo, da so bili prvi rezultati pilotnega dela s sistemom za optično prepoznavo vozil spodbudni, saj smo v zelo kratkem časovnem obdobju na naših cestah zaznali več neregistriranih vozil, ki predstavljajo nevarnost v cestnem prometu," je pojasnila Droletova.

Dodala je, da je policija v testnem obdobju preizkušala različne možnosti nastavitev tehnične opreme ANPR. "Postopki izvedeni na podlagi indica (začetne zaznave) o različnih kršitvah (npr. neregistrirano vozilo, vožnja brezvozniškega dovoljenja, vožnja v času začasnega odvzema vozniškega dovoljenja, ipd.) zaznanega z ANPR, so bili na podlagi veljavne zakonodaje izvedeni," je zapisala in dodala: "Z uveljavitvijo delne odločbe Ustavnega sodišča pa je policija prenehala z uporabo sistemov ANPR".

Glede na podatke policije se je sicer število zaseženih ukradenih vozil v Sloveniji med letoma 2009 in 2014 drastično zmanjšalo.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Vsekakor bi tehnična sredstva za optično prepoznavo registrskih tablic – ANPR – policiji pri teh nalogah zelo pomagala, a so ustavni sodniki odločili, da je del zakona, ki je podlaga ukrepu, neustaven.

Za vsako dejanje v zvezi z osebnimi podatki mora obstajati zakonska podlaga

Po mnenju ustavnih sodnikov je določba zakona, ki dovoljuje uporabo ANPR, neustavna, saj po 38. členu ustave mora obstajati zakonska podlaga za vsako dejanje, ki se izvaja v zvezi z osebnimi podatki.

Glede na podatke policije se je število zaseženih ukradenih vozil v Sloveniji med letoma 2009 in 2014 drastično zmanjšalo.
Glede na podatke policije se je število zaseženih ukradenih vozil v Sloveniji med letoma 2009 in 2014 drastično zmanjšalo. FOTO: Shutterstock
​​​​​​​Ko so na vozilih nameščene druge ali ukradene tablice, obstaja velika verjetnost, da policisti pri takšnih nadzorih odkrijejo določena kazniva dejanja (ukradena vozila, prevoz storilcev na kraj kaznivega dejanja oziroma z njega, beg storilcev po izvedenem kaznivem dejanju, prevoz ukradenih predmetov, ilegalne migracije, iskanje oseb, trgovina s prepovedano drogo, idr.), zato bi bil nadzor s sistemom ANPR veliko bolj celovit.

Ustavno sodišče je v svoji odločbi opozorilo, da ukrep samodejnega preverjanja registrskih tablic vključuje zbiranje podatkov in nato njihovo preverjanje z drugimi evidencami osebnih podatkov. Oba koraka obdelave podatkov pa pomenita samostojen poseg in terjata samostojno zakonsko razdelano ureditev obdelave osebnih podatkov.

Ker izpodbijana določba ne določa, vlada pa tudi ni ponudila prepričljive razlage, da bi iz drugih določb zakona izhajalo, da se zbrani podatki o registrski tablici lahko nadalje obdelujejo s samodejnim primerjanjem z drugimi evidencami osebnih podatkov, je ureditev že zaradi tega neskladna z zahtevo 38. člena ustave, je presodilo ustavno sodišče.

'Spoštujemo odločbo, a sistem bi pozitivno vplival na prometno varnost'

Ministrstvo za notranje zadeve (MNZ) sporoča, da bo policija odločitev dosledno spoštovala, tako kot vse ostale sodne odločitve.

Slovenska policija priznava, da se je sistem za avtomatiziran nadzor registrskih tablic v poskusnem obdobju izkazal za zelo učinkovitega.
Slovenska policija priznava, da se je sistem za avtomatiziran nadzor registrskih tablic v poskusnem obdobju izkazal za zelo učinkovitega. FOTO: Shutterstock

"Ocenjujemo, da bi z uporabo tehničnih sredstev za optično prepoznavo registrskih tablic policija učinkoviteje vplivala na izboljšanje prometne varnosti, ki je ta trenutek zaskrbljujoča in se jo z vsemi ukrepi trudimo izboljšati. Z uporabo navedenega sistema bi odkrili večje število voznikov in vozil, ki ne izpolnjujejo pogojev za udeležbo v prometu, s čimer bi prispevali k večji varnosti v cestnem prometu in javni varnosti nasploh," so v pojasnilu navedli na notranjem ministrstvu.

Ne bodo odnehali: pripravili bodo nov predlog zakona

Avtomatsko preverjanje registrskih tablic uporabljajo številne države članice Evropske unije, in v vseh državah so se sistemi izkazali kot zelo pozitivni, tako na področju prometne varnosti kot tudi na področju odkrivanja in preiskovanja kriminalitete.

Dodali so še, da bodo preučili nove možnosti uzakonitve tega sistema, in sicer skladno z razlago ustavnega sodišča. "Policija bo skupaj z MNZ proučila možnost novega predloga spremembe zakona o nalogah in pooblastilih policije," zagotavljajo.

Policija bi lahko s sistemom ANPR preverjala, ali je vozilo ukradeno, ali so na vozilo nameščene ukradene registrske tablice, ali je zoper voznika razpisan ukrep odvzema prostosti, morebiten obstoj razlogov za sum storitve kaznivega dejanja, ali je vozilo registrirano, ali ima veljavno prometno dovoljenje, ali je vozilo ustrezno zavarovano in ali voznik poseduje veljavno vozniško dovoljenje.

Vsega tega praviloma ni mogoče vezati na noben zunanji znak oziroma sprožilno situacijo za ukrepanje. Tak nadzor je lahko učinkovit samo, če je preventiven, saj bi se v nasprotnem primeru zgodil šele potem, ko bi posledice že nastopile in jih ne bi bilo mogoče več preprečiti.

Zaradi predselekcije vozil bi se zmanjšalo tudi število kontrol 'poštenih' oseb

Glavnina prometa se odvija po avtocestah, rednega nadzora na meji pa po vstopu v schengen ni več. Avtoceste praviloma tudi ne omogočajo klasičnega policijskega nadzora oziroma je ta otežen. Uporaba ANPR bi tako omogočila predselekcijo vozil, ki jih policija mora ustaviti.

Po mnenju ustavnih sodnikov je določba zakona, ki dovoljuje uporabo ANPR, neustavna.
Po mnenju ustavnih sodnikov je določba zakona, ki dovoljuje uporabo ANPR, neustavna. FOTO: Shutterstock

Poleg povečanja števila odkritih voznikov in vozil, ki ne izpolnjujejo pogojev za udeležbo v prometu, bi se zaradi omenjene predselekcije tudi zmanjšalo število kontrol oseb, ki se držijo v pravil.

Med nevarnostmi uporabe sistema obstaja nevarnost vdora ali nepooblaščenega vstopa v zaščiteno računalniško bazo podatkov, a policija miri, da "hramba in nadaljnja obdelava podatkov o preverjenih vozilih nista predvideni oziroma je predvideno njihovo takojšnje brisanje". Osebni podatki naj bi se hranili le sedem dni.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (405)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Nimasmisla
17. 02. 2020 15.04
nekaj gnilega je sodiščih teh
Nimasmisla
17. 02. 2020 15.03
Hulk Zalepi
14. 02. 2020 08.21
-1
kitajske se ful leps berejo ne pa nasi hieroglifi
123soba
09. 02. 2020 13.15
+5
Sistem ne bo zaživel, ker je preveč javnih usluž bencev, ki se med delovnim časom furajo vsepovsod, pa še kaj drugega. A si predstavljate, da bi lahko ugotovili, kdo od farmacevtov hodi lobirat po bolnicah.... Imeli smo zakon, da pijane voznike zaprejo do iztreznitve, pa so ga ukinili, ker je bilo preveč "napačnih" pijanih...
orel?ek
09. 02. 2020 12.13
-2
Na koncu nam bodo še v spalnice montirali kamere. Zaradi varnosti pač.
pa dobr no
08. 02. 2020 19.51
+23
lopov ima vse pravice zasebno krasti. ne smes ga posnet, videt, prepoznat . lahko te ustreli, ti njega ne smes. zunaj je takoj na pogojni. ta drzava je resnicno bolna. sodstvo je gnilo.
NDM
08. 02. 2020 15.52
+2
Casey Ry
07. 02. 2020 19.58
+6
Vtaknte si ga, sej veste kam!
tom74
07. 02. 2020 12.39
+11
A lohk ze to umaknete,cel mesec imate gor. Nadzor, bi vi...Še kamere naj dajo v vaše pisarne, da ne boste gluposti pisal;)))
Cogo
07. 02. 2020 11.26
+3
To uvajajo zato, ker želijo kasirati, da si polnijo svoje uradniške žepe. Policija že sedaj točno ve, kdo so tisti, ki so nevarni, a jih enostavno pustijo, da se vozijo in pobijajo po cestah, nadzorovali bi pa vse nas. To je tako, kot če bi nad 3 kriminalce v New Yorku šel z atomsko bombo. Hvala, ne.
9474
07. 02. 2020 18.15
+12
Lepo si v temo brcnu... Atomska bi pobila se vse nedolzne... Ta sostem pa npr prebere tvojo registrsko in ce je vse ok, jo sistem ne shranjuje ti gres svojo pot l, policaji pa svojo... Je pa problem ce si med tistimi, ki vozijo neregistriran avto, ali lastnik vozila nima vozniske, ali je iskana oseba zaradi privedbe v zapore ali na sodisce... Ja taki se pa lahko sekirajo zaradi tega sistema...
GROM10
05. 02. 2020 09.56
+15
Vse nekdanje socialistične države razen Avstrije in Španije s Francom, španskim generalom in diktatorjem ,nimajo vpogleda na reg .tablice, Mislim, točno se vidi ,da napredek pri komunistih ne gre naprej ,ker se sami sebe bojijo.
Roninax
05. 02. 2020 08.11
-9
Pa kaj bi vi radi?? Se to naj imamo?? Ste normalni?? Policijska drzava sto na uro
Naj bi
03. 02. 2020 07.02
+12
Na AMZS to imajo, v vednost.
Damian666
02. 02. 2020 21.16
+4
Drzava ima ze tako in tako prevec orodij, da nas kontrolira... Vidim pa, da nekaterim ustreza neomejena kontrola s strani Velikega brata...
sanje10
02. 02. 2020 14.11
+40
Ne samo, da bi morali uporabljati najnovejšo tehnologijo za zaščito poštenih državljanov. GPS čipiral in nadzoroval bi vse obsojene prestopnike ker so zlorabili demokracijo, človekov pravice, ustavo.....bi pa imeli problem ker bi nam zmanjkalo politikov, managerjev itd.
sanje10
02. 02. 2020 14.05
+12
Ker si demokracijo, človekove pravice, ustsvo..... razlagamo vsak po svoje.
hypr
02. 02. 2020 11.52
+44
ZAKAJ 27 DRŽAV NE POZNA DODATNEGA DAVKA NA VOZILA (DMV) SLOVENIJA PA??????
SmoothOperator
31. 01. 2020 09.02
+10
Groba kršitev zasebnosti. Kaj pa jih briga kje se premikamo. Ne gre samo za kazni. Tukaj gre za popolen nadzor državljanov. Naslednja stopnja pa je že face recognition in aplikacija, ki bo ocenjevala kako priden državljan si. Tako kot na kitajskem. Ne se slepit ljudje. Ne spodbujajte tega. Do zdaj smo čisto v redu živeli brez tega in lahko se naprej.
brusilec
31. 01. 2020 15.06
+3
jp .. privoscim ti, da te nekdo izsili iz ceste, pa da joces da ti nihce ne more pomagati .. ker dejansko je tako. pa so se hujsi primeri kot to .. te kamere bi se uporabljale samo za take primere, in to deluje, kot je napisano.. to, da bi bilo kot na kitajskem, je strah odvec
FCM2
03. 02. 2020 20.43
+6
U bistvu so te kamere samo zato da vec kasirajo...
Tir1
30. 01. 2020 07.42
+31
Zato ker bi imeli kriminalisti preveč dokazov za tiste, ki jih ustavni sodniki zdaj ščitijo.
brusilec
31. 01. 2020 15.16
+13
na zalost pri nekaterih ne pomagajo nikakrsni dokazi .. dokaz je ravno ta sistem. ker je nabasal en pomembnez, se je doseglo da se ne sme uporabljati
najram
29. 01. 2020 16.08
+12
ja kaj pa vejo telebeni v 20ih državah...pojma nimajo haha