Slovenija
Oglas

Zakaj bi za svoj ogrevalni sistem izbrali prav toplotno črpalko?

Ljubljana, 09. 12. 2022 00.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Toplotne črpalke DAIKIN - rešitev prihodnosti!

Da je tako pri obnovah kot novogradnjah velikega pomena tudi energetska učinkovitost našega doma, je v zadnjih nekaj letih postalo del našega zavedanja. Prav zaradi tega je izbira toplotne črpalke vse bolj priljubljena izbira za ogrevanje in hlajenje. Ob tem pa je ključno, da se zavedamo, da gre tukaj za dolgoročno naložbo, ki morda na začetku zahteva nekoliko več truda in finančnih sredstev, toda na dolgi rok prinaša kopico zadovoljstva in prihrankov. 

Toplotne črpalke DAIKIN
Toplotne črpalke DAIKIN FOTO: Arhiv ponudnika

Prilagodljivost, učinkovitost, dolgoročna donosnost naložbe in manjši vpliv na okolje so tako le nekateri od razlogov, zaradi katerih si želijo lastniki stanovanj nadomestiti svoje obstoječe sisteme na osnovi fosilnih goriv s toplotnimi črpalkami. Pogosta napačna predstava med bodočimi lastniki toplotnih črpalk je, da so toplotne črpalke primerne samo za nove domove, medtem ko so toplotne črpalke v resnici lahko vsestranski sistem za ogrevanje, toplo vodo in hlajenje vašega doma. Prav zaradi tega postaja vse bolj jasno, da so prav toplotne črpalke rešitev prihodnosti.

Toplotne črpalke poganjajo predvsem obnovljivi viri energije. V trenutku, ko bo vaša toplotna črpalka nameščena, bo zagotovila 100 % vašega ogrevanja in 100 % vaše potrebe po topli vodi, veliko učinkoviteje kot kotel na fosilna goriva. Zaradi tega so dandanes toplotne črpalke ena najbolj ekonomičnih in okolju prijaznih rešitev ogrevanja. 

Prav tako je velikega pomena dejstvo, da imajo toplotne črpalke na splošno cenejše obratovalne stroške kot tipični plinski kotel, ker uporabljajo hladilni krogotok za prenos toplote iz zunanjega zraka v vaš dom, s čimer ohranjajo udobno temperaturo. Zaradi tega za delovanje potrebujejo bistveno manj energije, imajo manjši vpliv na okolje in zagotavljajo bistveno nižje račune za komunalne storitve. 

Toplotne črpalke DAIKIN
Toplotne črpalke DAIKIN FOTO: Arhiv ponudnika

Na trgu obstaja več različnih vrst toplotnih črpalk, zato odkrivanje delovanja toplotnih črpalk in odločitev, ali je izbrana toplotna črpalka prava izbira za vas in vaš dom, ni lahka naloga. Na vašo odločitev bo tako v veliki meri vplivala vrsta vaše nepremičnine in izgled vaše obstoječe ogrevalne naprave. Na primer, nakup toplotne črpalke zrak-voda je najbolj koristen, če toplotno črpalko uporabljamo s sistemom talnega ogrevanja ali za ogrevanje s toplim zrakom, saj so potrebne nižje temperature vode.

Katere vrste toplotnih črpalk vse poznamo? 

Za novogradnje, energetsko učinkovite stavbe in nadomestitev električnih ogrevalnih sistemov:

Nizkotemperaturne toplotne črpalke zrak-voda bodo zagotavljale ogrevanje, toplo vodo in željeno hlajenje ter toplotne črpalke zrak-zrak, splošno znane kot klimatske naprave, so enostavne za namestitev in predstavljajo nižje-cenovno naložbo. Obe toplotni črpalki pridobivata energijo iz zunanjega zraka, da zagotovita energetsko učinkovit način zagotavljanja tako ogrevanja kot hlajenja.

Za renovacije in zamenjavo starejših plinskih kotlov: Visokotemperaturne toplotne črpalke zrak-voda so idealne za priključitev na obstoječi cevovod in starejše radiatorje, ki delujejo pri višjih temperaturah kot sodobni ogrevalni sistemi. Te toplotne črpalke lahko zagotavljajo ogrevanje, toplo vodo in dodatno hlajenje (razen, če so priključene na radiatorje), voda kot medij za prenos energije pa zagotavlja optimalno udobje.

Toplotne črpalke DAIKIN
Toplotne črpalke DAIKIN FOTO: Arhiv ponudnika

Ali se naložba toplotne črpalke izplača?

Nobenega dvoma ni, da bo namestitev sistema toplotne črpalke na začetku zahtevala znatne naložbe, ki so običajno večje kot inštalacija standardnega kotla na fosilna goriva. Velikost naložbe je odvisna od različnih dejavnikov, kot so vrsta toplotne črpalke, velikost vašega doma, in s kakšno napravo je toplotna črpalka povezana (radiator, talno gretje, ...). 

Kljub cenovno veliki naložbi bo donos, ki ga boste s svojo toplotno črpalko pridobili v udobju, zanesljivosti in manjših računih za energijo v njeni življenjski dobi, močno odtehtal njeno namestitev. Vsak kilovat električne energije, porabljene s toplotno črpalko, proizvede od 3 do 4 kilovatov obnovljive toplote iz zraka, kar predstavlja 300 – 400 % izboljšanje učinkovitosti. Toplotne črpalke bodo delovale učinkoviteje, če je dom dobro izoliran, zato je pomembno razmisliti o nadgradnji ustrezne izolacije in zaščite pred prepihom, da bi dosegli najvišjo stopnjo učinkovitosti.

Nobenega dvoma ni, da namestitev novega ogrevalnega sistema predstavlja veliko odločitev. Namestitev lahko močno vpliva na vaše domače okolje in stroški namestitve se lahko hitro povečajo, če niste dobro pripravljeni. Dolgoročno pa je namestitev toplotne črpalke vredna naložbe in dela, ki ste ga vložili, saj bo vaša nova toplotna črpalka služila vam in vaši družini še mnogo let.

Odločitev za prehod na energetsko učinkovito toplotno črpalko, ne glede na to, ali je predpisana po zakonu ali ne, je nedvomno dobra odločitev, še posebej, če lahko za pomoč pri začetni naložbi pridobite nepovratna sredstva. 

Medtem ko mnogo tradicionalnih ogrevalnih sistemov zahteva nekaj rednih korakov za ustrezno delovanje, naj bo to dolivanje goriva ali polnjenje kuriva, lahko toplotna črpalka začne ogrevanje s pritiskom na gumb. S svojo toplotno črpalko se lahko povežete tudi prek telefona z aplikacijo Daikin Onecta, ki omogoča upravljanje na daljavo.

Toplotne črpalke  Daikin Altherma poganja obnovljiva energija. Zmanjšajte svojo odvisnost od fosilnih goriv in preklopite na toplotno črpalko Daikin in pri tem še prihranite.

 

Naročnik oglasa je DAIKIN.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1