Slovenija

Zakaj Dars odpušča direktorja področja vzdrževanja?

Ljubljana, 13. 06. 2019 13.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Vito Šadl
Komentarji
47

Znano je, da se v ozadju vzdrževanja avtocest bijejo boji med interesnimi lobiji. Nedavno smo poročali, da zaradi pomanjkljivega vzdrževanja ne deluje kar polovica cestno-vremenskih postaj ob avtocestah, maja pa so policisti zaradi nepravilnosti pri prijavi na Darsov razpis opravili hišne preiskave pri enem od izvajalcev avtovleke. Zakaj se je torej moral posloviti direktor vzdrževanja?

Dars je pričel postopek izredne odpovedi delovnega razmerja direktorju področja vzdrževanja Igorju Šebeniku, ki je bil na to mesto imenovan decembra 2016. Z Darsa so nam sprva sporočili zgolj, da "zadeve v tej fazi, vsaj za zdaj, ne bomo komentirali", kasneje pa dodali: "Zaradi uvedbe postopka izredne odpovedi delovnega razmerja je bila direktorju področja vzdrževanja izrečena prepoved opravljanja dela in vstopa v poslovne prostore družbe. Ukrep velja od včeraj do zaključka postopka."

Zagotovili so, da "pričeti postopek ni v ničemer povezan s področjem avtovleke, tudi ne z zadevo Gips d.o.o. ali s cestno-vremenskimi postajami."

Policija nam je potrdila, da je leta 2014 prejela prijavo, ki se je nanašala na domnevne nepravilnosti v projektni dokumentaciji za vzdrževanje cestno-prometnih postaj.
Policija nam je potrdila, da je leta 2014 prejela prijavo, ki se je nanašala na domnevne nepravilnosti v projektni dokumentaciji za vzdrževanje cestno-prometnih postaj. FOTO: POP TV

Za odziv smo prosili tudi Igorja Šebenika. Sporočil nam je, da do zaključka postopka zadeve ne komentira. Na vprašanji, ali je v ozadju interesni boj za izvajalske storitve vzdrževanja na Darsu in ali je odpoved povezana z vzdrževanjem vremenskih postaj ob avtocestah oz. z razpisom za avtovleko, pa je odgovoril, da ne.

Boji med izvajalci za vzdrževalske posle na avtocestah

Ni skrivnost, da se med izvajalci, ki se borijo za posle pri enem največjih državnih podjetij, bijejo pravi boji za vzdrževalske pogodbe. Po zapletih glede vzdrževanja cestno-vremenskih postaj leta 2017, je področje vzdrževanja avtocest v zadnjem času znova postalo vroča tema, še posebej po tem, ko so se pojavila namigovanja o nezakonitem ravnanju podjetja Žonta, ki se je prijavilo na Darsov razpis za avtovleko. Zakaj so se torej na Darsu ravno zdaj odločili, da zamenjajo direktorja vzdrževanja?

Šebenik pred službo na Darsu direktor družinskega podjetja, ki je delalo z Darsom

Igor Šebenik je nekdanji član uprave podjetja Gradis skupina G, pred desetimi leti pa se je kot direktor zaposlil v družinskem podjetju Gips d.o.o., katerega 100-odstotna lastnica je njegova žena Irena Šebenik. V preteklih tednih smo v uredništvu preverjali povezave podjetja, ki se med drugim ukvarja z vrednotenjem nepremičnin, z Darsom, transparentnost poslovanja podjetja pa nam je z listinami dokazovala tudi Šebenikova.

Znano je, da se v ozadju vzdrževanja avtocest bijejo boji med interesnimi lobiji.
Znano je, da se v ozadju vzdrževanja avtocest bijejo boji med interesnimi lobiji. FOTO: Miro Majcen

Leta 2013 je Gips z Darsom na podlagi razpisa sklenil triletno pogodbo za vrednotenje nepremičnin za potrebe gradnje avtoceste Gruškovje–Draženci. Kot so nam potrdili na Darsu, je bila pogodbena vrednost posla 282.000 evrov, skupno pa so v letih 2013–2017 z Gipsom sklenili tri izvajalske pogodbe v višini dobrih 300.000 evrov.

Šebenik je z mesta direktorja Gipsa odstopil tri dni pred imenovanjem za direktorja področja vzdrževanja na Darsu, dve od treh pogodb pa sta podjetji sklenili še pred njegovim prihodom na Dars. Tudi za tretjo so ponudbo na razpis oddali še pred Šebenikovo zaposlitvijo.

KPK in Računsko sodišče: Ni najti nič nezakonitega

Glede poslovanja med podjetjema od leta 2017 smo se sicer obrnili na Komisijo za preprečevanje korupcije (KPK) in na Računsko sodišče. Iz KPK so nam pojasnili, da niso pristojni za podajanje mnenj glede zaposlenih na Darsu, ker omejitve poslovanja in nasprotje interesov po Zakonu o integriteti in preprečevanju korupcije (ZIntPK) veljajo "le za organe, pri katerih funkcionar opravlja funkcijo, kar posledično pomeni, da za javne zavode ter gospodarske družbe v lasti občine, kot tudi za družbe, s kapitalsko naložbo države (kamor sodi Dars, d.d.), ki funkcionarjev nimajo, določbe o omejitvah poslovanja ne veljajo. V vsakem primeru pa morajo navedeni pravni subjekti upoštevati določbe ZIntPK, gospodarske družbe pa določbe drugih področnih zakonov, ki se nanašajo na izogibanje okoliščinam nasprotja interesov."

Zakaj so se na Darsu ravno zdaj odločili, da zamenjajo direktorja vzdrževanja?
Zakaj so se na Darsu ravno zdaj odločili, da zamenjajo direktorja vzdrževanja? FOTO: Miro Majcen

Da v tem primeru ne gre za nič nezakonitega, so nam sporočili tudi na Računskem sodišču: "Za konkretni primer ni najti podlage v očitku kršitve določila nasprotja interesov (niti omejitve poslovanja), saj oseba ne predstavlja poslovodstva družbe."

Ob tem pa so opozorili: "Seveda pa mora gospodarska družba (toliko bolj, če je ta v večinski državni ali občinski lasti) poslovati na način, da ni dvomiti v pravilnost odločitve o prevzemanju obveznosti družbe. V primeru direktorja področja vzdrževanja, ki naj bi bil v preteklosti zaposlen v gospodarski družbi v 100-odstotnem deležu njegove žene, s katero naj bi poslovala družba Dars, se zato od družbe Dars pričakuje, da z notranjimi procesnimi pravili zagotavlja, da konkretna oseba ne sodeluje v postopkih naročanja cenitve nepremičnin."

Polovica cestno-vremenskih postaj ne deluje

Področje vzdrževanja na Darsu sicer pesti več odprtih in nepojasnjenih afer. Leta 2017 je Siol poročal, da so se pri delovanju cestno-vremenskih postaj, ki Darsu zagotavljajo podatke o stanju vremena in vozišča, pojavile hude težave. Težave naprav, katerih podatke Dars posreduje voznikom in jih uporablja pri pluženju ter posipavanju cest, naj bi bile posledica interesnega boja za njihovo vzdrževanje, notranja revizija pa naj bi razkrila, da so podjetja med drugim izstavljala račune, kljub temu da postaj niso vzdrževala.

Področje vzdrževanja na Darsu sicer pesti več odprtih in nepojasnjenih afer.
Področje vzdrževanja na Darsu sicer pesti več odprtih in nepojasnjenih afer. FOTO: Miro Majcen

Policija nam je potrdila, da so leta 2014 prejeli prijavo, ki se je nanašala na domnevne nepravilnosti v projektni dokumentaciji za vzdrževanje cestno-prometnih postaj. Po zaključenem predkazenskem postopku so leta 2017 spisali poročilo in obvestili pristojno tožilstvo. Na tožilstvu so potrdili, da je policija poslala ovadbo, ki pa so jo zavrgli "iz razloga, ker naznanjeno dejanje ni kaznivo dejanje, za katero se storilec preganja po uradni dolžnosti".

Pred približno dvema mesecema pa smo prejeli informacije, da po dveh letih od izbruha afere, več kot polovica od 60 vremenskih postaj ne deluje, kar so nam potrdili tudi na Darsu.

Dars izbral ponudnika, ki se je na razpis prijavil s karamboliranimi in pogorelimi vozili

Maja je na Darsovo izbiro svojih izvajalcev znova padla senca dvoma. Na razpisu za avtovleko in vleko tovornjakov se je namreč prijavilo podjetje Žonta, ki naj bi ponaredilo dokumentacijo, v njej pa navedlo celo karambolirana in pogorela vozila.

Z Darsa so takrat sporočili, da s podjetjem Žonta pogodbe niso prekinili, da pa bodo, v kolikor policija ugotovi kakšne nepravilnosti, ustrezno ukrepali.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (47)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Petur
15. 06. 2019 18.55
Dars je stroj ki dobro hrani aparat,igre so tu velike ker je dnarja mnogo,in se temu primerna druscina tod vrti.te verige in podobnih pa domaci ne morejo presekati,ker jih vecina poprej not potegne.
omega _v6
13. 06. 2019 21.50
+8
Žal živimo v Sloveniji v kateri so takšna dejanja nekaznovana seveda za tiste,ki so na pravi strani!! Eno je povsem jasno ne moreš nekomu reči,da je nekaj ukradel,če pa sam nisi nič boljši!! Tako pač izgleda demokracija na sončni strani alp!!
CIGU MIGU
13. 06. 2019 21.03
+5
d.o.o muzara,tipično slovensko
13klu?
13. 06. 2019 20.30
+12
nikoli ni bilo tako slabo vzdrževanih cest kot letos. Ampak državljani kot vsako leto to plačujemo. Torej denar je. Zgleda da gre nekam drugam. Tudi radi bi 0.0 za volanom. Nihče se pa ne vpraša koliko nesreč se zgodi zaradi slabih cest. Koliko škode prizadenejo na podvozjih avtomobilov in koliko so ta vozila varna v prometu ko ne vidijo ravnega asfalta,ampak samo flike in jame
bojer
13. 06. 2019 20.34
+9
Ja, denarja je kar precej, le v ceste se ne vrne. Interesi.....
bojer
13. 06. 2019 20.29
+5
Ob pogledu na vzdrževanost avtocest in samo vzdrževanje je bil "odstrel" opravičen. Pri vseh menjavah, ki se dogajajo me moti le to, da se posledično ne izcimi nič pametnega.
mikitr
13. 06. 2019 20.03
+9
Naše nadzorne službe ,zakonodajna veja,pravosodna veja oblasti,vsi skupaj so leglo mafije in izdajalcev države in državljanov.a
eskil
13. 06. 2019 20.00
+6
DARS je največja institucija neposobnežev, lenuhov in koruptivnih ljudi. Sam vrh je potrebno ODSTRANITI. Na primorskem delu avtoceste 3x omejitev 60 po par km. Sredi belega dne v soboto pa nikjer nobenega delavca. K A T A S T R O F A
hotchilipoper
13. 06. 2019 19.11
+6
Dars izbral ponudnika, ki se je na razpis prijavil s karamboliranimi in pogorelimi vozili.Zaradi tega bo letel.Noben jih ne kontrolira,pa delajo kar hočejo.
Koral
13. 06. 2019 18.35
+8
Nemci ali Avstrijci bi morali prevzet kompleten nadzor nad našimi avtocestami,v enem tednu bi vse uredili,brez zastojev in nepotrebnih del v sezoni.
mikitr
13. 06. 2019 20.02
+5
kot na mostu ,ki se je podrl ,Družina Beneton je kasirala,investirati pa pozabila.Italia mafiia je podobna naši
FAUSTOS1
13. 06. 2019 18.11
-2
ampak večina na darsu je članov sds seveda to niso delavci ti so albanci-kjer je denar je interes sds.
buksl12
13. 06. 2019 17.59
-1
Čudi me da niste okrivili Janše ker je tako in tako dežurni krivec za vse nebluze ki jih delajo vodilni po državi,
ivan.z Doba
13. 06. 2019 18.46
+3
migi
13. 06. 2019 17.40
+35
Zdaj se pa upravičeno sprašujem,kje jaz živim????Afera za afero,tatovi družbenega premoženje(posledično tudi mojega),bog ne daj,da bi jaz bil kateremu dolžan...zdravstvo,sodstvo....vse v razsulu....pa so nam obljubljali drugo Švico....ja itak, švicamo drugače,ko štejemo fičnike,s katerimi bomo lahko preživeli....pa še zmeraj smo patrioti...vsaj nekateri!!!!!!
Misko5990
13. 06. 2019 17.23
+1
Baje je imel tak penis da je vinjeto rabil
Silvey
13. 06. 2019 17.13
+23
Pravi čas bi bil, da začne ministrstvo razmišljati o prenovi DARSA , kajti tukaj se že desetletja nabirajo sami nesposobneži in taki, ki jim denar zelo "diši".
robert hrovat
13. 06. 2019 17.45
+15
"Sanja svinja o koruzi" hočem rečt te ljudi bodo zamenjali za ljudi, ki imajo iste ali celo hujše apetite po denarju... žal tko pač je v Sloveniji
ivan.z Doba
13. 06. 2019 16.53
+48
Dars je ena velika greznica, kjer si z našim denarjem brišejo......
Maribor?an 1
13. 06. 2019 16.51
+49
Dars je druga največja vreča brez dna zraven Slovenskih železnic in NLB
Capo dei Capi - novi profil
13. 06. 2019 16.39
-1
Zakaj je danes sonce?!........ Nobenega ne zanima....... Butalci!..... Kakšno je stanje na meji?! :)
ivan.z Doba
13. 06. 2019 17.12
+4
Na Obrežju čakajo tovornjaki po več ur!
bik123
13. 06. 2019 16.34
+46
Položaj gor ali dol...na primorski avtocesti pa dnevni kaos, ker majstri popravljajo ceste na 5ih odsekih na zacetku turisticne sezone. Nobelova nagrada jim ne uide.
proofreader
13. 06. 2019 16.29
+13
Sami pa to ne znajo popraviti, da za vse iščejo zunanje? Ponavadi pomaga, če se resetira.
obožeobože
13. 06. 2019 16.09
+57
Trdno sem prepričan da je na DARSU en kupc nesposobnih ljudi ki so delo dobili po političnem prepričanju!
proofreader
13. 06. 2019 16.28
+18
slovenc59
13. 06. 2019 17.49
+9
Brez političnega botra tam službe nd bođ dobil !!