Slovenija

Zakaj je lahko pokanje petard za živali še nevarnejše kot za ljudi?

Ljubljana / Bled, 28. 12. 2019 17.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Maja Kos / 24UR ZVEČER
Komentarji
44

Kako v najbolj hrupnih dneh leta pomagati svojim hišnim ljubljenčkom? "Nikar jih ne tolažite, saj tako mislijo, da se je zgodilo nekaj resnično hudega," predlagajo v ljubljanskem društvu za zaščito živali.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Za ene veselje, za druge trpljenje
    04:08
    Iz 24UR ZVEČER: Za ene veselje, za druge trpljenje
  • Iz 24UR ZVEČER: Živali in pirotehnika
    04:24
    Iz 24UR ZVEČER: Živali in pirotehnika
  • Iz SVETA: Uporaba pirotehnike upada?
    03:13
    Iz SVETA: Uporaba pirotehnike upada?

Nekaj kratkih trenutkov veselja za vas - za druge predolgi mučni trenutki šoka in trpljenja. Uporaba pirotehnike je sicer dovoljena do 1. januarja, a več 60.000 Slovencev se je s peticijo že zavzelo za popolno prepoved, ki ji sledijo tudi nekateri trgovci. Po vsej Sloveniji pa medtem tako društva kot zavetišča za živali Slovence pozivajo: pomislite predvsem na živali, preden prižgete raketo. Ali še bolje: "Namesto rakete kupi brikete!" pa pozivajo mlada dekleta iz ljubljane, ki so sprožile osvečevalno akcijo.

V ljubljanskem društvu za zaščito živali pa so preračunali, da bi lahko s 50 evri, ki bi jih namenili za ognjemet, uživali v romantični večerji v dvoje ali nahranili kar 200 prostoživečih mačk.

Kako v najbolj hrupnih dneh leta pomagati svojim hišnim ljubljenčkom?
Kako v najbolj hrupnih dneh leta pomagati svojim hišnim ljubljenčkom? FOTO: Thinkstock

Trikrat lahko ugibate, česa se bolj kot obiska veterinarja boji Lumpi. "Zvečer ne moremo na sprehode. Ko se zasliši pok, ne moremo ven," pravi Lumpijeva lastnica Natalija Lukanc Bizjak in dodaja, da to pomeni, da psa ne morejo odpeljati niti na potrebo.

Popolno prepoved pirothenike v peticji Tomaža Gorca je podprlo že več kot 60.000 Slovencev, prodajo takšnih izdelkov pa so v celoti s polic umaknili tudi nekateri trgovc. "Nenazadnje smo prišli v stik z realnostjo - torej, da pirotehnika pomeni za naše živali, pa tudi za otroke in starejše velik stres med prazniki," pravi Tina Cipot iz Lidla.

Tudi veterinarji iz prve roke povedo ne le o prestrašnih varovancih ampak celo o poškodovanih. "Mucku je nogo razmrcvarilo in smo mu jo morali amputirati," pripoveduje veterinarka Iris Selan iz klinike Tristokosmatih.

Kar Frodo, Lumpi in številni drugi ne morejo povedati sami, morajo pogum zbrati njihovi lastniki. Pred štirimi leti je tako kmetija iz Spodnjih Dupelj delila fotografijo enomesečnega telička, ki je zaradi novoletnega pokanja kljub dvodnevni oskrbi zaradi šoka poginil.

Tudi Lumpijeva lastnika se silvestra ne veselita. "Poskušava z glasbo ... Še šest muc imava in za živali je to obupno grozno," razlaga Lumpijev lastnik Mitja Bizjak. Za nekatere do te mere, da ni druge rešitve kot pomirjevala. Selanova ob tem svetuje, da lastniki pred tem obiščejo veterinarja in se pogovorijo o tem, kaj uporabiti.

A treba je misliti tudi na druge živali. Od tistih v hlevu, do tistih, ki živijo v naravi. K sreči Bled ni edino mesto, kjer bo 31. decembra bolj prijazno tudi za ptice. "Živali so nam glavna skrb, svet ni samo za ljudi," pravi blejski župan Janez Fajfar in dodaja, da jim vsak evro pride prav in bi bila tako velika škoda, da bi deset tisočakov 'pognali v zrak'.

Svoj glas pa so živalim posodila tudi dekleta, ki so v začetku meseca začela svojo odmevno akcijo. V ljubljanskem društvu za zaščito živali ob tem dodajajo: "Za 50 evrov lahko kupite ognjemet, ki bo trajal 65 sekund. Lahko pa se za isti denar odpravite na romantično večerjo v dvoje ali nahranite 200 prostoživečih mačk."

In ne le psi in mačke, tu so še druge živali - papagaji, hrčki, ki ob pokanju trpijo.
In ne le psi in mačke, tu so še druge živali - papagaji, hrčki, ki ob pokanju trpijo. FOTO: Thinkstock

A zakaj je pokanje petard in drugih eksplozivnih sredstev lahko za živali še nevarnejše kot za ljudi, tudi dolgoročno? "Živali ne razumejo od kod to prihaja, zakaj se to dogaja. če človeku še lahko razumsko razložimo, da ni nič hudega, pa živalim tega ne moremo," pojasnjuje Maša Cerjak Kastelic iz ljubljanskega društva za zaščito živali. "In iz tega strahu pred poki želijo pobegniti, se umakniti in zaradi tega lahko prihaja tudi do hudih poškodb," dodaja prostovoljka.

A ne le hišni ljubljenčki, ogrožene so tudi divje in rejne živali. Krave naj bi dajale manj mleka, kokoši manj jajc. Pa to drži? Po besedah Cerjak Kasteličeve so to pokazale celo raziskave, da po nočeh, ko so ognjemeti pogosti oziroma ko je veliko pokanja, posledice na tak način čutijo tudi rejne živali. "To na nek način izraža tudi nek stres, da jim nekaj ni bilo vredu."

Treba je poskrbeti tudi za rejne živali, govedo pa recimo konje. "Vsaka žival si želi naše bližine - seveda, če je udomačena. Treba je zapreti okna, čim bolj omejiti ta hrup, jih mogoče umakniti nekam, kjer se ne sliši toliko - na drug konec hleva, hiše, ki je morda obrnjen na drugo stran in je pokanja malenkost manj," pravi Maja Cerjak Kastelic iz Društva za zaščito živali Ljubljana.

Kolikšno vlogo pri tem pa ima vzgoja hišnega ljubljenčka? Da je veliko odvisno od lastnikove reakcije ob pokanju se strinja tudi sogovornica. "Na nas gledajo kot na svojo družino, kot na svoje skrbnike. Če nam zaupajo, potem se tudi oni odzovejo podobno kot mi. Med pokanjem se obnašamo, kot da nič ni, kot da se ne dogaja nič pomembnega, ne kažemo strahu. Živali prav tako nikakor ne tolažimo, ker potem si mislijo: Joj, zdaj je pa res nekaj hudega. In nikar je ne kaznujmo, ker vse kar počne, dela nehote - to je nagonski odziv, ker želi pobegniti pred nevarnostjo. Obnašamo se torej, kot da ni nič, damo pa jim možnost, da so z nami, v naši bližini."

Kako pa se s hišnim ljubljenčkom najbolje pripravimo na pokanje? Prostovoljka iz Društva za zaščito živali Ljubljana pravi, da glede na to, da smo že v obdobju, ko je pokanje dovoljeno, je najbolje, da jim omogočimo umik v notranjost - v kolikor so sicer zunaj. "Naj ne bodo na tem mrazu in pokanju," podarja. Za notranje živali pa pripravimo nek kotiček, kamor se lahko skrijejo, umaknejo. "Spustimo senčila, poskušamo čim bolj omejiti zunanje zvoke in smo - če je le možno - z njimi."

Kako pa lahko zaščitimo živali, če se hrupu ne moremo povsem izogniti, ali če so na primer vajene biti zunaj? Cerjak Kasteličeva v tem primeru - na primer, če so psi vajeni biti v pesjaku - svetuje, da je vseeno živali bolje pripraviti zavetje, če p aj elahko z nami v nekem prostoru, pa še toliko bolje. Če pa se ta hrup tudi v notranjosti hiše zelo močno sliši, pa lahko poskušamo z nežno glasbo, v res skrajnih primerih, ko ne gre drugače, pa se posvetujemo z veterinarjem glede kakšnega pripravka, ki bi lahko omilil ta strah. "Najboljši so seveda naravni pripravki, vsekakor pa v posvetu z veterinarjem, ki ponudi različne možnosti in se potem z lastnikom skupaj odločita glede na žival, na njeno starost, stanje."

V vedno več občinah se iz več razlogov zdaj odločajo za ukinitev novoletnega ognjemeta, tudi nekatere trgovine ne prodajajo več pirotehničnih sredstev. Takšne odločitve v društvu pozdravljajo. "Edina prava pot. Seveda se strinjamo, da je treba praznovati in obeležiti novo leto, ampak se da tudi drugače, brez tega, da škodimo komu drugamu. Recimo iti na večerjo z družino, na romantičen ogled mesta, kupimo nove lučke. Lahko pa smo tudi dobrodelni in naredimo nekaj za nekoga drugega," še poudarja prostovoljka.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (44)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

medusa
30. 12. 2019 13.27
+5
VSI VI ,KI IMATE RADI PETARDE IN RAKETE V PRIHODU 2020 NAJ SE VAM DOMA VŽGEJO -PA NE GASILCE KLICAT IN NAJ SE VAM V ROKAH IN OBRAZ RAZGONJO -PA NE REŠILCE KLICAT ! KLIČITE POLICIJO IN SE KAR SAMI PRIJAVITE ! 2020 PA NAJ VAM BO ENAKO POSTLANO , KOT STE S TEM POKANJEM SLABEGA NAREDILI!
bema1201
29. 12. 2019 21.40
+8
Metanje petard je velika bedarija, razmetavanje denarja, plašenje ljudi in živali, skratka kdor to počne se mi zdi da je en velik be..k.
Heretik1
29. 12. 2019 20.35
-8
Mene pri pirotehniki najbolj motijo psi, ki se prav obsedeno derejo ob vsakem poku petarde!
SLO-SURVIVAL
29. 12. 2019 17.30
+6
mislim, da tu tiči problem...nekje napisano: Pretnar, biolog in ekolog, dne 26. 4. 2009 > Primarni moški iz naše družbe izginja. Sedaj dobivamo populacijo > poženščenih moških, s čimer se sociološka struktura začenja > spreminjati. S tem pa se bodo začele spreminjati tudi vrednote in z > njimi politika. Pravijo jim aptamilci, ki nimajo svojega jaza, ampak > kopirajo prevladujoče vedenjske vzorce.(Gorazd Pretnar)
Transformerji
29. 12. 2019 15.13
+2
Ko je pes pametnejši od človeka: imeli smo psa, mešane pasme, pameten, samo govoriti ni znal. Spal je vedno v hiši. Ob Novem letu pa ni hotel spati v hiši in sosedi so se zaradi tega pritoževali - ko so metali petarde, spuščali razne rakete, jih je naš kuža grizel, vlekel za hlače....
Dark Knight
29. 12. 2019 14.46
-9
Tečni ste k dris.a, s temi kao ubogimi živalmi. Od kolega pes ni nič jamral pa se tresel, pa smo ga vzeli na strelišče, verjamem pa,da je z mestnimi ščeneti druga zgodba.
Transformerji
29. 12. 2019 14.45
+2
Resnična zgodba: v enem izmed velikih, prenaseljenih ameriških mest je v jasnem vremenu zvečer zmanjkalo elektrike, kar se še ni zgodilo. Potem so pa omejeni prebivalci klicali na nujne klice, da so na nebu svetleče pike, kajti zvezd nikoli niso videli. Sedaj imamo ognjemete, ki jih v meglenem vremenu ne vidiš. Čemu torej služijo??
SLO-SURVIVAL
29. 12. 2019 10.41
-4
Kaj pa lovski psi? Vem, da ne berete radi, zato še enkrat vprašanje: KAJ PA LOVSKI PSI?? zakaj se ne bojijo pokanja???
Dark Knight
29. 12. 2019 14.46
-6
Ker buso take snežinkice kot so mestni ščeneti in njihovi lastniki.
Dark Knight
29. 12. 2019 14.47
-2
SLO-SURVIVAL
29. 12. 2019 09.53
-4
Čudno, kaj pa lovski psi? Ja kakor ga navadiš kajne! Lastnik prestrašen, pes prestrašen! Mamini sinčki pa to! Pri nas 20 jagrov strelja nad 3 psi in se niti ne zmenijo, vi pa tak halo!! Komaj čakajo, da nekdo nekaj ustreli in da lahko prinesejo, raco, fazana, zajca....kaj ste se tako pomehkužili? Nekoč ko je bil nabor in smo vsi streljali, tudi otroci, saj jih naučiš kajne, ni bilo nobenega problema, sedaj ste pa nekateri pomehkuženi, izdepilirani, celo svojo omarico imate v kopalnici z raznimi kremicami, taki se seveda še petarde boji! Tudi streloplahe mladeniče smo imeli, ampak ti so hitro dobili brco v tazadnjo, saj je krmo za divje prašiče nesel srnam, totalno prestrašen in neučljiv, no topoumen! Nekateri so celo solzico potočili, ko sem rekel no zdaj pa spucaj srno!! Vi kar bodite prestrašeni, saj elita ravno to želi, kajti tedaj jim lažje vlada kajne! Potem ta ista fora, češ da ognjemeti onesnažujejo zrak, obenem pa nas škropite vsak dan z kemtrejli! Zdaj prepoved petard, češ da umirajo živali, obenem je pa vlada ugotavljala, če so živali čuteča bitja! Vidite, kako ste nekateri butasti, da nasedete! Pokanje je naša tradicija in to hočejo ukiniti, zaradi zamenjave prebivalstva, aja še niste slišali, da nekomu naši prazniki gredo na živce!! Mislite s svojo glavo, če sploh imate s čim, jaz se pa bom vrnil k temu, kar sem počel vedno za novo leto, sicer pokam skozi vse leto ampak vseeno za novo leto bo spet veselo pokalo!!
medusa
29. 12. 2019 10.00
+2
SLO-SURVIVAL
29. 12. 2019 10.10
-5
si prestrašena kaj, no še za tebe eno vržem velja :)
?ebula
29. 12. 2019 10.13
+8
Ko berem tvoj komentar /SLO-SURVIVAL/, ne morem verjet kaj vse ta zemlja nosi.
SLO-SURVIVAL
29. 12. 2019 10.18
-5
ja se strinjam, vsi so prestrašeni kajne! A ti tudi? smešni ste! si predstavljate da pride do vojne? Od straha pokrepate in ne od drugega!
medusa
30. 12. 2019 13.31
+2
Hahaha … prej bi bilo tebe strah ,ko mene … revšna kavčarska ! Moraš petarde metat ,da te sploh kera opaz … pa še to se te ustraš . Diht že ne morš bit.
Cavern
29. 12. 2019 09.05
+12
Če izvem kdo vrže petardo,mu celo noč pred hišo trobim z avtom.
KavčStrokovnjak
29. 12. 2019 08.56
+0
Tako kot vse ostale "neprijetnosti" je tudi pokanje priložnost za trening. S pravim odnosom in treningom dokaj hitro pes niti trzne ne na različno pokanje. Če od malega navajaš psa na gnečo, hrup, svetlobne učinke in pokanje, pes ne bo imel nobenih težav, ko odraste. Vse je stvar vzgoje.
SLO-SURVIVAL
29. 12. 2019 10.01
-1
tako je butasti ljudje imajo butaste pse, saj jih ne vedo vzgajati!
RupniK
29. 12. 2019 07.31
-10
Mene pa pasji dreki motijo na sprehajalnih poteh. In to čez celo leto. Zakaj na to ne opozarjate lastnike? Teh nekaj petard je očitno večji problem.
medusa
29. 12. 2019 10.01
+2
Vzemi vrečko pa poberi . Grem stavit ,da si bil ti!
RupniK
29. 12. 2019 10.40
+0
Mauzahecmauzares
29. 12. 2019 07.15
+6
Ko v določenih primerih zaleže samo petarda okoli ušes.
ecnarf
29. 12. 2019 07.14
+20
Prepovedat prodajo in metanje ali pa vsaj obdavčit in to 1000%
Sha6ow66
28. 12. 2019 21.59
-2
odraščo sem v 80ih in je blo prej vse ok danes pa same prizadete duše.... hahahaha
matej1111
29. 12. 2019 07.06
+1
In vedno več jih je. Sami metroseksualci. Pogledaš kak so oblečeni pa ti je vse jasno.
prinašalec2
28. 12. 2019 21.59
+19
"Pokanje", ki nekatere tako zelo veseli in dela "moćne" je največje nasilje nad živalmi, ki si ga dovoli človek, ker je pač vladar tega planeta in vsa druga bitja so mu podrejena, brez pravic. Če bi bil človek vsaj malo human tega ne bi počel in vladajoči držav bi poskrbeli, da se uporaba pirotehnike prepove in kaznuje. A, smo še daleč do tako civiliziranega načina našega odnosa do ostalih živih bitij tega planeta. Lahko nas je sram in lahko je sram tiste, ki si delajo s tem dobičke, ker samo za to gre, bedaki, ki jih streljanje zadovoljuje, pa to pač nevede podpirajo.
KavčStrokovnjak
29. 12. 2019 09.00
+2
A veš kaj? Nasilje nad ljudmi se izvaja vsak dan pa se nihče ne pritožuje. Mene in celotno sosesko dnevno terorizira lokalna cerkev s svojim zvonikom na 120+dB in nikogar ne briga. Župniku je malo mar če 300 udarcev na zvon zbudi dojenčka, ki je komaj zaspal. Niti države ne zanima, da morajo otroci odraščati v stresu. Tukaj pa cela drama zaradi šoka domačih živali. . .
prinašalec2
29. 12. 2019 19.09
+1
Ti pa si zares en velik problem na tem planetu.
Dracul Va Domni DinNou
28. 12. 2019 21.58
+8
Samo v Ljubljani in Murski Soboti bo letos ognjemet,ostala mesta so na sreco prisla k pameti, upam da bodo se komentatorji na 24 ur. Sicer pa so to kvecjemu samo posamezniki ki samo lajajo grizejo pa ne.
Capo dei Capi - novi profil
28. 12. 2019 21.51
+7
Ni problem, da psi non-stop lajajo v bloku, naselju vseh 365 dni v letu in da nobeden ne more spati.... Problem je malo pokanja 7 dni v letu, ker to psom kao "smeta"... Kaj bom vse doživel. :)
ziggi1
28. 12. 2019 21.35
-7
najbol da kar v pasjakih zacnemo ziveti zarad psov. butalci
Wahl
28. 12. 2019 21.46
+7
Moj je 6 x6 metrov, samo dormeo boš moral prinesti s seboj, drugače boš spal na plohih.
scorpion23
28. 12. 2019 21.31
+2
Ukint petarde.. Rakete pa v zrak