SLOVENIJA

Zakaj je ministrica razrešila načelnika ljubljanske upravne enote?

Ljubljana, 03.08.2022, 18:19 | Posodobljeno pred eno uro

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Načelnik Upravne enote Ljubljana Bojan Babič je potrdil, da je prejel pismo ministrice za javno upravo Sanje Ajanović Hovnik, da je z 31. avgustom razrešen. V največji upravni enoti v državi naj bi bili že od izbruha epidemije tarče številnih (ne)upravičenih kritik, Babič zato, ker ni poskrbel za postavitev nadstrešnic za čakajoče stranke pred stavbo na Tobačni ulici.

Bojan Babič, ki je bil za načelnika imenovan oktobra 2019, je za časnik Delo pojasnil, da v obrazložitvi za njegovo zamenjavo piše, da ima ministrica v skladu z Zakonom o javnih uslužbencih pristojnost, da lahko v letu dni brez razloga razreši načelnike upravnih enot.

Kot ob tem še navaja časnik, so v največji upravni enoti v državi že od izbruha epidemije tarče številnih (ne)upravičenih kritik. Pritožbe letijo na še vedno veljaven (slabo delujoč) sistem predhodnega naročanja, poleg tega pa imajo tudi velike zaostanke pri izdajanju dovoljenj za tujce. Neuradno pa naj bi ministrica že dlje časa želela zamenjati Babiča, menda zato, ker ni poskrbel za postavitev nadstrešnic za čakajoče stranke pred stavbo na Tobačni ulici.

Resorno ministrstvo naj bi vršilca dolžnosti načelnika ljubljanske upravne enote imenovalo v začetku septembra.

Načelnik upravne enote Ljubljana Bojan Babič
Načelnik upravne enote Ljubljana Bojan BabičFOTO: Damjan Žibert

Iz Upravne enote Ljubljana so danes sporočili, da bo Babič jutri ob 9. uri podal izjavo ob razrešitvi.

Namizna aplikacija Internet Explorer odhaja v pokoj

Zagotovite si nemoten vstop v svet aktualnih novic in jo nadomestite z najnovejšo verzijo Chromea, Firefoxa, Safarija ali Microsoft Edgea.