Slovenija

Zakaj je pomembno, da mladi v stiski hitro dobijo terapevtsko pomoč?

Ljubljana, 04. 04. 2021 16.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min
Avtor
Maja Korošec
Komentarji
60

Stiske otrok in mladostnikov med epidemijo covida-19 so se spremenile, postale so zaskrbljujoče, opažajo strokovnjaki. Več mladih toži o psihičnih težavah in večjem številu zlorab, več jih razmišlja o samomoru. Pogovarjali smo se z družinsko svetovalko in terapevtko za otroke in mladostnike Sabino Sopko, kako lahko terapevti pomagajo mladim v stiski in zakaj je dobro, da dobijo psihološko pomoč. Žal pa je pot do nje nedopustno dolga, so prepričani strokovnjaki.

Včeraj smo pisali o tem, da so mnogi strokovnjaki enotni: vpliv ukrepov zaradi novega koronavirusa je dodatno poslabšal socialni položaj in duševno zdravje mladih. Otrok in mladih s čustvenimi in vedenjskimi motnjami ter spremenjenimi duševnimi stanji je iz dneva v dan več, je zatrdila predsednica Zveze prijateljev mladine Ljubljana Moste-Polje Anita Ogulin. Tudi svetovalci TOM telefona so opazili, da jih v covidnih časih kliče več mladih, ki imajo psihične težave: strah, depresivnost, poskusi samomora, samopoškodovanje ... Tožijo tudi zaradi odnosov s starši ali nasilja v družini.

Stiska mladostnika
Stiska mladostnika FOTO: Dreamstime

Strokovnjaki Mladinskega sveta Slovenije menijo, da je duševno zdravje v Sloveniji še vedno premalo sistemsko urejeno področje in da se o njem premalo govori, zato so sprejeli mnenjski dokument.

Do podobnih zaključkov je prišla zakonska in družinska svetovalka ter terapevtka za otroke in mladostnike Sabina Sopko, ki je direktorica zavoda Iz roda v rod. V njem sicer organizirajo in izvajajo različne dejavnosti za otroke, družine in pedagoge, zato da bi kakovostneje živeli in sobivali ter se bolje razumeli med seboj. Ugotavlja, da se je struktura ljudi, ki prihajajo k njim, v covidnem času precej spremenila. Če so se pred epidemijo pretežno ukvarjali z mlajšimi otroki, težavami, ki ji spremlja vstop v šolo, in prilagoditvami na spremembe, se v njihove terapije zdaj vključujejo predvsem mladostniki, ki končujejo osnovno šolo, in srednješolci. "Pri njih se izoliranost najbolj pozna, saj so odmaknjeni od vrstnikov. Ti stiki pa so zanje nujni, saj je obdobje mladostništva čas, ko se mlad človek obrača v širši svet. Med vrstniki preverja stališča in norme, ki jih nosi iz svoje družine, in oblikuje svoj vrednostni sistem, raziskuje sebe in oblikuje svojo edinstveno identiteto. Za vse to pa potrebuje zrcaljenje, preizkušanje, primerjanje, skratka konkretne odnose, v katerih živi in doživlja sebe in druge. Išče sebi podobne in prepoznava drugačne," je razložila terapevtka Sabina Sopko, kakšen pomen ima medsebojno druženje mladih.

V zavodu Iz roda v rod za otroke izvajajo igralno terapijo, saj je igra otroški primarni jezik izražanja.
V zavodu Iz roda v rod za otroke izvajajo igralno terapijo, saj je igra otroški primarni jezik izražanja. FOTO: Zavod Iz roda v rod
V zavodu Iz roda v rod so ljudem v stiski na voljo različne podporne skupine, razvojne delavnice ter različne oblike svetovanja in terapij. Sabina Sopko, direktorica zavoda Iz roda v rod

Največji izziv: notranja motivacija za šolsko delo

Sopkova je prepričana, da za šolarje in dijake stik z nekim navideznim šolskim svetom – pogosto kar iz svoje postelje – ni živ stik, tisti, ki bi jih spodbudil in jim dal pravo povratno informacijo ter razumevanje, kaj sogovornik misli. "Ni se jim treba niti urediti, pogosto se lahko skrijejo za izključeno kamero, vse to pa poraja neke vrsto apatijo, utrujenost in monotonost, življenjska energija peša. Želja po sodelovanju in vključevanju v učni proces upade, še bolj problematično je to, da upade želja po življenju, če smem tako reči. Vse postane brez zveze, kar preprosto pomeni, da otrok do tega nima odnosa, vse je nesmiselno, izgubljajo se v svojih vprašanjih, odgovore in tolažbo pa iščejo v virtualnih svetovih družbenih omrežij in igric, pa še to postane sčasoma pretežko. 'Odklopijo' se od družine, nimajo pa se kam 'priklopiti'. Interesi, hobiji, treningi, neformalna druženja … Vse to, kar jim je pomembno, je ukinjeno. Zakaj torej sploh še živeti? In situacija se kar ne zaključi, ni ji videti konca. Ni neke svetle točke, po kateri bi se lahko orientirali," je bila jasna sogovornica. 

Vrnitev v šolo je za veliko otrok in mladostnikov povzročila podobno stisko kot zaprtje, je prepričana Sopkova: "Porajajo se jim vprašanja: so sošolci še moji prijatelji, jim bom še všeč, o čem se bomo lahko pogovarjali, bomo še našli stik, so se oziroma sem se kaj spremenil … In ko vsaj malo popusti vsa tesnoba ob ponovnem vstopu v šolski sistem – spet zaprtje. To jih navdaja z grozo. Pogosto poskušajo svojo psihično stisko utišati z destruktivnim, samopoškodovalnim vedenjem in niti ni redko razmišljanje o samomoru, celo pri tistih mladostnikih, ki na to pred epidemijo ne bi nikoli pomislili."

Terapevtka Sabina Sopko meni, da so zelo učinkoviti različni terapevtski tabori za otroke in mladostnike, pa tudi za celotne družine.
Terapevtka Sabina Sopko meni, da so zelo učinkoviti različni terapevtski tabori za otroke in mladostnike, pa tudi za celotne družine. FOTO: Zavod Iz roda v rod

 

Kako lahko terapevti pomagajo mladim?

Sogovornica je pojasnila, da so najprej pomembne individualne terapije, ko terapevti po eni strani delajo z otroki in mladostniki, po drugi pa s starši: "Pomagamo jim ustrezno razumeti, sprejeti njihove otroke v stiskah in jih ustrezno podpreti. Ob tem smo oblikovali podporno skupino za mlade, tako da se lahko srečajo, razpravljajo ter začutijo sebe in druge v živih odnosih." 

Terapevtka Sopko meni, da so zelo učinkoviti tudi različni terapevtski tabori za otroke in mladostnike, pa tudi za celotne družine. Tam lahko udeleženci v drugem okolju preizkusijo lastne modele delovanja. "Lahko opazujejo druge, izmenjujejo izkušnje, se primerjajo in hkrati raziskujejo sami sebe ob budnem spremljanju terapevtov. Program je oblikovan tako, da je prijazen za uporabnike, hkrati pa jih postavlja pred izzive – lahko se soočijo sami s seboj. Na taborih se mladostniki spet počutijo žive, koristne, pomembne, prepoznajo svoje notranje moči in posebnosti, hkrati pa spoznajo, da nimajo težav samo oni. Pomembno je, da pridejo do spoznanj, ob tem pa se naučijo novih načinov delovanja predvsem na tistih področjih, kjer se jim sicer zapleta. Osredotočamo se predvsem na pozitivne izkušnje, ki jih dobijo, saj se tako krepi njihova notranja motivacija, da jih prenesejo v zunanje življenje," je eno od možnosti pomoči predstavila sogovornica.

Zakaj je pomembno, da mladi dobijo terapevtsko pomoč?

Sabin Sopko je pojasnila, da je terapija prostor, kjer se počasi zgradi zaupen odnos. Mladostnik lahko deli svoje težave brez strahu, da bo z njimi bremenil še druge. Zaveda se, da bo deležen popolne zaupnosti in da to, kar bo povedal, ne bo direktno vplivalo na njegovo zunanje življenje. "Mladostniki se pogosto sprašujejo, ali jih bodo starši razumeli, ali bo imelo razkrivanje kakšne posledice, ali se bodo vrstnikom zdeli čudni zaradi svojih težav ... Zato svojih stisk pogosto ne delijo znotraj svojega sveta. Stiska s tem narašča. Terapevti pa smo odprti za vse. Ne obsojamo, ne sodimo, ampak jih sprejemamo z vsem, kar prinašajo. Skupaj z njimi raziskujemo, iščemo funkcionalne načine za umirjanje, poglabljamo razumevanje, odpiramo vprašanja … S tem se mladostnik nauči tudi strategij oziroma veščin za soočanje in razreševanje stisk, s katerimi se bo srečal še kdaj v prihodnosti. Torej je to tudi učenje za prihodnost, za življenje," razmišlja Sopkova.

Sabina Sopko: Terapevti pa smo odprti za vse. Ne obsojamo in ne sodimo, ampak jih sprejemamo z vsem, kar prinašajo. Skupaj z njimi raziskujemo, iščemo funkcionalne načine za umirjanje, poglabljamo razumevanje in odpiramo vprašanja.
Sabina Sopko: Terapevti pa smo odprti za vse. Ne obsojamo in ne sodimo, ampak jih sprejemamo z vsem, kar prinašajo. Skupaj z njimi raziskujemo, iščemo funkcionalne načine za umirjanje, poglabljamo razumevanje in odpiramo vprašanja. FOTO: Zavod Iz roda v rod

Strinja se z ugotovitvami Mladinskega sveta Slovenije, da je duševno zdravje v Sloveniji še vedno premalo sistemsko urejeno področje, o čemer smo že pisali v včerajšnjem članku. Zakaj je tako? Meni, da o tem ni treba 'ugibati', je pa očitno, da se o psihosocialnem zdravju premalo govori, še manj pa konkretno naredi. "Otroci v šolah pridobivajo polno faktografskega znanja, nikjer – s kakšnimi izjemami seveda – pa se organizirano ne 'učijo' odnosov, empatije, asertivnosti ali regulacijskih tehnik. V zadnjih letih so postale aktualne socialne delavnice z vsebinami, ki odpirajo določene teme s tega področja. Še vedno pa je mnogo premalo govora o telesnih senzacijah in odzivih, čustvih in prepoznavanju relacijskih potreb, kar bi drastično vplivalo na izboljšanje medsebojnega razumevanja, sprejemanja, podpore in sodelovanja. Za te stvari je vedno premalo časa, premalo denarja … Gre pa predvsem za nepoznavanje tega področja in zaradi tega je kar nekaj strahu in dvomov," je izpostavila svoj vidik.

'Šolske svetovalne službe so pogosto samo trenutni posredniki pri težavah v razredu'

Terapevtka hkrati opaža, da je otrok v šolah, ki imajo različne težave, iz dneva v dan več, kar se lahko prenaša na cele razrede, učitelje, starše: "Običajno se zapletejo v začarane kroge, kjer se vsi po malem čutijo nemočne in neodgovorne za težave. Javni zavodi in centri, ki delujejo na tem področju, so prepolni in se zato odzivajo prepočasi. Pogosto so sistemi preveliki in zato pretogi. Ljudje v stiskah ne dobijo pomoči takrat, ko jo potrebujejo. Ko pridejo na vrsto, mnogokrat sploh ne vedo več, kaj se je takrat dogajalo, ali pa se jim je zaradi neustreznih odzivov okolice zraven primarnih težav nakopičila še kopica drugih. Šolske svetovalne službe so pogosto samo trenutni posredniki pri težavah v razredu. Kljub njihovi notranji želji, da bi pomagali otroku, nimajo časa, mogoče pa niti ustreznih znanj. Vse prepogosto se ukvarjajo samo s šolskim delom in uspehom, ne prepoznajo pa pravih vzrokov za težave. V družinsko okolje si nihče več ne upa niti pokukati, kaj šele kako drugače ukrepati."

Prepričana je, da je na drugi strani na voljo toliko znanja in dognanj znanosti o teh problematikah, da ne bi smeli več imeti izgovorov, da se tega področja ne lotimo intenzivneje in bolj načrtno. "Sicer je na trgu veliko različnih izvajalcev psihosocialne pomoči, ki pa na žalost delujejo precej razdrobljeno, informacij o nas je premalo, poleg tega pa gre za samoplačniške programe, ki mnogim ostajajo nedosegljivi," je izpostavila problem. 

Mladi se pogosto sprašujejo, ali jih bodo starši razumeli in ali se bodo vrstnikom zdeli čudni zaradi svojih težav.
Mladi se pogosto sprašujejo, ali jih bodo starši razumeli in ali se bodo vrstnikom zdeli čudni zaradi svojih težav. FOTO: Zavod Iz roda v rod
V zavodu Iz roda v rod smo skupaj z Otokom peska – zavodom, ki deluje na enakem področju – ustanovili družinski center Srečni kot zaradi povezovanja, neformalnega druženja, izmenjevanja izkušenj in pridobivanja novih znanj, veščin za vse generacije. Za posebej ranljive skupine in ljudi, ki so zašli v slepo ulico (žrtve nasilja, ljudi po zlorabah, v odvisnosti, izgubi smisla življenja … ) smo oblikovali tudi poseben program z možnostjo nastanitev v našem večgeneracijskem centru.  Sabina Sopko, direktorica zavoda Iz roda v rod

Da bi čim bolj razširili zavedanje in znanje, je zavod Iz roda v rod skupaj z zavodom Otok peska razvil in tudi v praksi že večkrat preizkusili program za strokovne delavce Pedagog za danes in jutri. "Ta znanja in veščine pri pedagogih delujejo zaščitno pred izgorelostjo, hkrati pa otrokom omogočijo bolj zdrav in poln razvoj, boljšo samopodobo, večjo uspešnost in zadovoljstvo. Vse to pa je zaščita pred izzivi mladostništva, kot so delinkventno vedenje, zasvojenost, osebnostne motnje in razvoj hujših stisk. 'Stranski učinek' pa je mirnejše in bolj sproščeno delo v razredu," je pojasnila terapevtka Sabina Sopko in dodala, da ima njihov zavod tudi precej programov s tega področja za otroke in mladostnike, pa tudi za starše. 

Sogovornica meni, da je skrajni čas, da v šolski sistem uvedemo obvezne vsebine s tega področja in da usposabljanje – tudi osnovno izobraževanje – dopolnimo s tovrstnimi temami in z dognanji nevroznanosti. "Vsaka šola bi morala imeti redno zaposlenega strokovnjaka s tega področja za sprotna razreševanja zapletov in sodelovanje v strokovnih timih. Določene vsebine bi lahko vključili v razredne ure. Zelo koristno bi bilo, če bi vsaka šola imela na voljo zunanjega strokovnjaka, ki bi bil dostopen učencem, njihovim staršem in strokovnim delavcem, konec koncev pa tudi tehničnemu osebju. Na tak način bi bila podpora, znanja in veščine vedno na voljo za hitro in konkretno razreševanje zapletov in stisk. Pa tudi za osebno rast, kar bi pripomoglo k vzgajanju uspešnih in zadovoljnejših generacij otrok, ki bodo zrasli v uspešne in zadovoljne odrasle. Ali si ne želimo tega prav vsi?" je nekaj možnih rešitev za konec predlagala terapevtka Sabina Sopko.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Koronavirus pasica nova
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (60)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Burkež
04. 04. 2021 20.38
+1
24ur,kot prvo... Ravno vprašali naše osnovnošolce, če čutijo kako stisko, če so kaj žalostni, ker morajo biti doma... Smeh na vsa usta, pogled "kaj je s tabo", men je super, da smo malo šoli, malo doma... Ok to je iz prve roke-tisti otroci, ki trpijo, pa trpijo tudi med normalnimi poletnimi počitnicami, Oz. Vsake počitnice, ker doma pač ne "štima".... Nehajte bluzit, otroci uživajo, mi smo še bolj povezani, kot kadarkoli!!! V bistvu nas je epidemija družinsko še bolj zbližala
Tir1
04. 04. 2021 20.41
+2
Ja vas. Ne bodi egoist, odrasti. Pomisli na otroke, ki nimajo takih pogojev kot tvoji... javna šola je pomembna že zato, da se odkrivajo zlorabe.
bimmbolina
04. 04. 2021 21.36
+2
Žalostno, da ugotavljate, da vas je epidemija zbližala. Pri nas se sedaj, med epidemijo družinski utrip niti ni spremenil. Midva še vedno delava, ampak delava v neposredni bližini stanovanja. Nisem občutila, da bi imeli kakšno stisko, res pa da kot starša ne komplicirava. Živimo na podeželju in ni problema, se otroci epidemij navkljub vseeno srečujejo s prijatelji. Res je, da tudi naši pravijo, da je bolje, ko ni šole, samo vseeno, mislim da je to šolanje na daljavo v veliko škodo vseh teh naših otrok. Pa nisem starš, ki bi želel predlagati odgovornost glede učenja, navad ali česarkoli drugega na učitelje. Vendar to šolanje na daljavo nikakor ni enakovredno vsemu kar prinaša šola v pravem pomenu. Nikakor ni in ne bo. In OK, mi pač ne občutimo tega, mi je pa žal za vse, ki pa imajo zato hudo stisko.
Tir1
04. 04. 2021 20.37
+2
Na otroke pozabljajo, zato ker niso glasni, ampak se ob težavah zaprejo vase, vodilni jim nočejo prisluhniti, češ, kaj nam bodo pametovali. Ko pa kaj javno rečejo, jih pa vlada kaznuje!
Marcelo Malani
05. 04. 2021 14.53
-1
Laž na laž in čakate da bo vam bo država otroke mirkala in še redila po vrhu.
Las Vegas
04. 04. 2021 20.21
+4
Ampak ponujene terapije preko zooma in telefona so oprostite kot sex čez steklo.. sploh se ne zavedajo dodatnih zlorab situacije ampak take terapije so res bolane.
Build NEK2
04. 04. 2021 20.02
-2
Jaz sem v stiski, ker moram nositi masko na prostem kljub temu, da sem cepljen.
Marcelo Malani
05. 04. 2021 14.54
-1
če te moti maska daj na glavo najlon vrečko
tutp
04. 04. 2021 19.44
+6
Včeraj leclerc vidim zgradil parking hišo. Notri 2000 ljudi. Slovenci mi bomo zaprti še dolgooo
tutp
04. 04. 2021 19.43
+5
Pa še to..omejitev zbiranja..maske..petrol..po 10 bosanskih državljanov pije kavo danes..otroci v parku..kakšna distanca. 10 skritih v parku sedi mladoletnikov. Lani ob prvem valu ko je.bilo.900 mrtvih vsak dan v italiji sem pa.bil sam v avtu. Po cesti iz btc ja.enega avta ni.bilo. zdaj vsem.dol.visi!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Tir1
04. 04. 2021 20.38
+1
Lani so bile zaprte industrija in trgovine in šole. Kaj pa zdaj? Še Tedi dela, ki prodaja samo šaro. Seveda, šole so pa zaprte, ker so prioriteta.
periot22
04. 04. 2021 19.35
+3
Gestapo na oblasti ne dovoli niti sportnih aktivnosti!
tutp
04. 04. 2021 19.40
+1
Kdo ne dovoli športa ne vem. Vem pa da zdaj 3x so mi trening fitnes kolo zaprli. Ni kriv ni dolžen sem. Ne morem v avstrijo..italijo loto vplačat. Nič. Evo kot vi vsi visim na tem portalu. Začel.pisat komentarje. Ob 22 pa hitro gor v stanovanje. PA SEM POŠTEN IN ZAPRT !!!😡🙁😡
Las Vegas
04. 04. 2021 20.23
+1
In po 22 ne mores vec komentirat na tem portalu... zakaj? Ker je korona in ne pusti komentarjev..
btbslo
04. 04. 2021 21.58
Marcelo Malani
05. 04. 2021 14.56
RTVjeZAKON
04. 04. 2021 19.27
+2
Obvezno služenje vojaškega roka in uvesti mladinske delavne brigade. Ne bo imel nihče časa razmišljati o samomoru ali imel psihičnih težav. 😂😂🤣🤣🤣
Las Vegas
04. 04. 2021 20.25
+0
DKR
04. 04. 2021 20.37
+0
Ni enostavna , je pa predlog Viga dober začetek.
tutp
04. 04. 2021 19.25
+3
Otroke bo predsednik vlade spustil v šolo zdaj. Junija pa starše na dopust. Zdaj bomo v rdeči fazi in vse ostane tako kot je. Še čez mejo NE SMEMO ITI. Noro.
lustracija
04. 04. 2021 19.20
-3
Če bi prepovedali transparente, ki napovedujejo smrt, bi mladi imeli manj težav. Npr. petkovi protesti in mediji so padli na izpitu, žrtve so predvsem mladi.
V SHESHELJ
04. 04. 2021 19.13
+2
Preprosto, da terapevto sluzijo. Ce bi drzava poskrbela za normalno zivljenje bi bilo 90% manj traparij. To je realnost! Leta 1990 ni bilo terapevtov kot jih je sedaj. Ni bilo stresnega zivljenja...danes vsi hicemo iz otroka narediti genija...zal ne gre uresnicevati sanj katere starsi niso dosegli. Hvala
tutp
04. 04. 2021 19.21
+3
Srbija...terapevtka una ena luštna ima 4 otroke. Ona zasluži fino 100 eur na uro. Briga njo za vaše otroke. Na konferencah vlade se sladko smejijo ti terapevti.
Metalllca
04. 04. 2021 19.10
+3
Kakšna izoliranist neki, že pred Korono je bla večina mestne mularije prostovoljno zaklenjene za štirimi stenami pred računalniki, igrišča pred bloki pa prazna. Problem je širši kot ti psohoterapevti tle jodlajo, istagram, Facebook, resničnostni šovi, Tik Tok, permisovna vzoja...to pa noben ne izpostavlja
tutp
04. 04. 2021 19.15
+2
Imate prav. Vse to sem spodaj tudi jaz napisal. Tudi v normalnih časih buljijo v mobitel. Druženj kot so bila nekoč ni. Pa veliko igrajo stave na petrolih.
tutp
04. 04. 2021 19.16
+2
Aja pa zdej prek neke aplikacije samomore delajo. Obup. Tik tok.
TistoPravo
04. 04. 2021 19.06
+1
Kaka stiska bi nastala ob potresu, ostali bi čisto vsi kar naenkrat brez elektrike...članki so stalno napačno usmerjeni, ker so v večjih stiskah starši...ki otrok nimajo za sebe, oziroma iz srca spočete...in sedaj bi jih radi v vsakem primeru sistemu "v roke" rinili...
User1832247
04. 04. 2021 18.40
+2
ne samo mladi - če se bo tako naadaljevala bo pomoč rabila tretjina državljanov.
tutp
04. 04. 2021 18.45
+3
Marcelo Malani
05. 04. 2021 15.01
Kot se je izkaza 1/3 državljanov bi rabila določene terapije že deset let pred virusom sedaj je že prepozno .
Iqos
04. 04. 2021 18.40
+4
Normalne pogoje življenja jim omogočite, pa ne bo trena nobenih psiho terapevtov.
Zelena travica
04. 04. 2021 18.09
-4
Ma nehite že nakladat o teh stiskah mladih. Vedno je bil delež takih minimalen in so stiske imeli že prej, jih imajo še zdaj, in jih bodo imeli tudi po ukrepih. Mulariji paše šola na daljavo. Res ne poznam nobenga k bi otroke in mladistnike zaklepal v hiše, ne glede na ukrepe. Res je mogoče manj zabav po klubih, ampak se da kompenzirat, lahko se znorijo v kakem športu pa je. Za sprehode in kakšen tek, ne rabiš bit bogataš.
tutp
04. 04. 2021 18.44
+3
Trava prav ima. Ne mu minuse tolčt. Ha. Evo...ko sem hodil v playo na kavo vsi buljijo v mobitel. Vsi tiho. Odkar je virus vsi hodijo..kolesarijo. Pred nobenga ni bilo. Sosed psa zanalašč ob 21 uri ven peljal ko mi nismo smeli ven. Psihološko. Otroci..suhci tečejo..se igrajo..debeluhi (jaz sem shujšal.94 kil) pa bulji v mobitel s fiksno kole v roki. Ahahahah. Vsak dan sedim na sončku v jaršah in opazujem folk. To je to dragi SLOVENCI ❤
periot22
04. 04. 2021 19.39
-2
Samo prazno nakladanje zafrustriranih Jansistev!
tutp
04. 04. 2021 19.53
+1
Care o čemu ti govoriš. Kakšno nakladanje. Kakšen janša. Briga me za vse njih. Jaz sem eno leto zaprt ker je un bogatun smučal v italiji..to sezono pa un ubija.leve za 6000.eur.v sahari. Šta pričaš ti momak?????
Marcelo Malani
05. 04. 2021 15.03
Debely
04. 04. 2021 17.55
+6
Najbolj bi terapevtsko pomoč rabil puklasti Jajo, vprašanje pa, če bi mu bil sploh kdo sposoben pomagat.
medus
04. 04. 2021 18.14
+5
Marcelo Malani
05. 04. 2021 15.05
Nam lahko pomagate sami,da vsi nedelneži izbrišete iz Slovenije,če vam tu ne paše.mal bomo jokali ampak bomo zelo veseli.
proofreader
04. 04. 2021 17.43
-9
Levičarji lahko otroke vpišejo v vrsto hkrati ko gredo v šolo.
DianaMul
04. 04. 2021 17.35
-16
Najbolj prizadeti so pa ti študenti, ki študirajo do 35. leta izsiljujejo starše za denar, ostale tudi, potem pa vse utrujeni na zavod kjer vedrijo do penzije, jim niso našli službe.. na sociali , celo življenje paraziti..
Absurdistan
04. 04. 2021 17.43
+10
Zentrum
04. 04. 2021 17.59
+5
Najbolj prizadeti so študenti z obvezno prakso.
morleone
04. 04. 2021 18.20
+4
Diana, imate duševno motnjo? Trpite za psihopatijo? Škoda, da vam mladosti, ko je bil še čas, niso uredili psihičnega zdravljenja.
User1832247
04. 04. 2021 18.43
+1
v bivši jugi so bili vsi srečni in veseli ter zdravi- lol.takret se na to ni prav nihče oziral in mnogi nosijo posledice celo življenje!
periot22
04. 04. 2021 19.41
-1
Najbolj prizadeti in nepismeni ste Jansisti vam nobeden psiholog ne more pomagat!!!!!!!
tutp
04. 04. 2021 19.57
+0
Fant pišeš skoz o janši. On je zdaj v stanovanju za 400.000 eur z ženo. Dol.mu visi.in zate in zame.
Marcelo Malani
05. 04. 2021 15.06
Komu bi prodajali drogo,če teh potrošnikov ne bi bilo
DianaMul
04. 04. 2021 17.32
+2
SAZAS jim je uničil zabavno in kulturno življenje, ostalo pa neodgovorno starši..tako pač je..