Slovenija

Vse več nosečnic s sladkorno, si zdravstvo tako le polni blagajno?

Ljubljana, 04. 12. 2018 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Maja Račič
Komentarji
61

V letu 2017 se je moralo v diabetološki ambulanti zglasiti 1700 nosečnic, obravnava ene stane 85 evrov na mesec. Naši zdravniki so leta 2011 med prvimi v Evropi smernice za sladkorno bolezen v nosečnosti znižali na 5,1 milimola na liter na tešče. Zakaj je mejna vrednost postavljena tako nizko? S tem želimo spodbuditi k bolj zdravemu načinu življenja tudi na dolgi rok, odgovarjajo strokovnjaki.

Običajno o sladkorni bolezni govorimo takrat, ko se vrednost krvnega sladkorja na tešče zviša na 7,0 milimola na liter na tešče. Drugače je pri nosečnicah, pri katerih je – zaradi spremenjene presnove in rastočega ploda – mejna vrednost postavljena nižje. V Sloveniji od leta 2011 velja, da se med nosečnice s sladkorno boleznijo uvrščajo vse, ki imajo vrednost krvnega sladkorja na tešče 5,1 milimola na liter ali več.

Leta 2011 smo v Sloveniji uvedli nov način testiranja za ugotavljanje nosečniške sladkorne bolezni.
Leta 2011 smo v Sloveniji uvedli nov način testiranja za ugotavljanje nosečniške sladkorne bolezni. FOTO: Thinkstock

"Test je pokazal točno 5,1. Še ginekolog sam mi je potrdil, da to ni nikakršna sladkorna, ampak sem obravnavana zato, ker stroka niža meje."

"Zaradi obravnave, ki sem jo bila deležna (vrednost sladkorja na testiranju 5,3), sem bila vseskozi živčna, kaj jesti, kaj ne, kdaj lahko, kdaj ne smem, je že dovolj časa preteklo ... Tudi ta stres ni nedolžen."

"Mislim, da so tudi z namenom zaslužka tako spustili mejo. Samo na račun je treba pogledati, ko se v lekarni prevzame aparat, lističe in igle za merjenje sladkorja – veste, koliko denarja je v tem?"

"Test za sladkor je pokazal 5,3. Poslali so me v ambulato za sladkorne bolnike. To mi je dobesedno dvignilo pritisk (ponavadi imam nizkega). Na prvemu obisku v ambulanti mi je svetovalka za prehrano rekla, da lahko otrok tudi umre."

"Moj otrok je bil, čeprav sem bila obravnavana kot sladkorna bolnica, zahiranček in rojen z 2000 grami (sprožen porod v 37. tednu). Kako je to mogoče, če pa pravijo, da na krvni sladkor pazijo ravno zato, da se ne bi otrok rodil pretežek?"

To je nekaj izpovedi nosečnic, ki so svoje izkušnje delile na spletu. Kaj je torej res in kaj ne? Kdo je postavil smernice in zakaj? Se v zdravljenju gestacijskega diabetesa res vrtijo bajne vsote denarja?

V Sloveniji ima vsaka 12 nosečnica sladkorno bolezen

Krvni sladkor pri zdravih nosečnicah je bistveno nižji kot pri nenosečih ženskah, poudarjajo strokovnjaki. "Do tega pojava pride zato, ker se ob velikih hormonskih spremembah med nosečnostjo poveča tudi zadrževanje vode, to pa, če povem laično, razredči krvni sladkor," pojasnjuje dr. Jelka Zaletel z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Po njihovih podatkih je imelo v letu 2017 sladkorno bolezen v nosečnosti 1700 žensk, kar pri približno 20.000 porodih pomeni 8,5 odstotkov, torej vsaka 12 nosečnica. Koliko od teh se giblje na mejni vrednosti, nimajo podatka. "Znano pa je, da če so vrednosti bistveno višje, praviloma ne gre za sladkorno bolezen v nosečnosti, temveč za sladkorno bolezen tipa 2, ki je bila do tedaj še neprepoznana. Takšna bolezen po koncu nosečnosti ne izzveni, temveč je potrebno zdravljenje še naprej," dodaja Zaletelova.

Nov način testiranja sprejela že večina evropskih držav, Slovenija ga je uporabila med prvimi

Že med spremljanjem v nosečnosti si prizadevamo ženske spodbuditi k zdravemu življenjskemu slogu, poudarjajo strokovnjaki.
Že med spremljanjem v nosečnosti si prizadevamo ženske spodbuditi k zdravemu življenjskemu slogu, poudarjajo strokovnjaki. FOTO: Thinkstock

"Mejo za gestacijski diabetes so postavili strokovnjaki predvsem na podlagi obsežne raziskave HAPO, opravljene na več kot 23.000 nosečnicah, kjer so ugotovili, da tveganje za neželene izide nosečnosti narašča z naraščajočo vrednostjo krvnega sladkorja," pove dr. Draženka Pongrac Barlovič z Oddelka za endokrinologijo, diabetes in presnovne bolezni na UKC Ljubljana. "V bistvu pa ni pomembne 'točke preobrata', torej meje, nad katero bi bilo tveganje veliko večje kot pod določeno mejo. Zato so strokovnjaki oblikovali dogovor, kaj je glede na izide najbolj smiselno in varno," dodaja Pongrac Barlovičeva.

Predlog za nov način testiranja je sprejela večina mednarodnih strokovnih združenj, vključno s svetovno zdravstveno organizacijo (WHO). Države so se nato prilagodile temu predlogu glede na finančne vire in razvitost zdravstvenega sistema. "Slovenija je bila po zaslugi mnogih sodelavcev, ki se aktivno ukvarjajo z zdravjem nosečnic, ena prvih držav, ki je uspela vpeljati nov način presejanja, danes pa se ta način uporablja praktično v vseh razvitih državah Evrope in sveta," pove Pongrac Barlovičeva.

Težji in prezgodnji porod, zlatenica, v skrajnih primerih tudi smrt ...

Nosečniška sladkorna bolezen lahko povzroči, da otrok v maternici pospešeno raste, kar lahko oteži porod, vodi v potrebo po zgodnjem sproženju poroda ali po carskem rezu, pojansjuje sogovornica. "Bolezen lahko povzroči tudi preveliko količino plodovnice, kar prav tako lahko vodi v prezgodnji porod in težji porodni potek. Otroci imajo po rojstvu lahko prenizko koncentracijo glukoze v krvi in razvijejo zlatenico, v skrajnem primeru pa lahko pride tudi do znotrajmaternične smrti otroka, kar pa je ekstremno redko," dodaja Pongrac Barlovičeva.

Po zadnjih ugotovitvah strokovnjakov krvni sladkor lahko na presnovo otroka, čigar mama je imela nosečniško sladkorno bolezen, vpliva tudi dolgoročno: "Tako imajo takšni otroci v otroštvu ali zgodnji odrasli dobi večje tveganje za pojav debelosti, v odrasli dobi pa sladkorne bolezni tipa 2."

Stres lahko vpliva na raven sladkorja v krvi, vendar blago

Sogovornica mamici, ki je bila obravnavana kot sladkorna bolnica, potem pa se ji je rodil otrok s premajhno telesno težo, odgovarja, da je zvišan krvni sladkor le eden od razlogov za prevelikega otroka, še zdaleč pa ne edini: "Preveliki otroci se tako lahko rodijo tudi materam s prevelikim porastom teže med nosečnostjo, z motnjo v metabolizmu maščob, vpliv imajo genetski faktorji, višina staršev ipd. Ob spremljanju nosečnic z nosečniško sladkorno boleznijo ne spremljamo le glukoze v krvi, pač pa tudi druge dejavnike, kot je porast telesne teže, vnos ogljikovih hidratov s prehrano, pogostnost in število obrokov ... Če je vse to v priporočenem območju, zdravljenje gestacijskega diabetesa ne more biti razlog za zahiranega otroka."

Stres lahko vpliva na raven krvnega sladkorja, vendar ne bistveno.
Stres lahko vpliva na raven krvnega sladkorja, vendar ne bistveno. FOTO: Thinkstock

V res redkih primerih se nosečnice tako močno upirajo farmakološkemu zdravljenju, da prekomerno zmanjšajo vnos ogljikovih hidratov, kar lahko pripelje do počasnejše rasti otroka. "Vendar na to aktivno pazimo in nosečnici pomagamo do najboljših izhodov nosečnosti. Največkrat pa so razlogi za upočasnjeno rast otroka drugje," pojasnjuje Pongrac Barlovičeva.

Potrdila pa je, da stres lahko "blago zviša koncentracijo glukoze v krvi". Glede izjave, da je nosečnica v posvetovalni ambulanti izvedela, da njen otrok lahko tudi umre, pa: "Mislim, da je pomembno, da te izjave, čeprav držijo (tveganje je v absolutnem smislu zelo majhno), vedno postavimo v ustrezen kontekst. Vsako nosečnost spremlja neko tveganje – ne glede na prisotnost sladkorne bolezni."

Pri polovici žensk z nosečniško sladkorno se v desetih letih razvije sladkorna bolezen

"Pojav nosečniške sladkorne bolezni je znak, da ima ženska nagnjenost k razvoju sladkorne bolezni tipa 2," opozarja Pongrac Barlovičeva. Po nekaterih podatkih je kar polovica žensk, ki je imela gestacijski diabetes, v desetih letih razvila sladkorno bolezen tipa 2. Te ženske pred kasnejšim pojavom sladkorne bolezni najbolj zaščiti ustrezna telesna teža in zdrav način življenja, poudarja sogovornica.

"Mnoge so živele zdravo že pred nosečnostjo, kar nekaj pa je takih, ki se prvič zares srečajo s potrebo po spremembi življenjskega sloga, da zmanjšajo uživanje sladkarij, sladkih pijač, ocvrte hrane – ter k temu pritegnejo tudi druge člane svoje družine. Na ta način postanejo nosilke zdravja v družini in poskrbijo za svoje otroke tako, da jim omogočijo zdravo okolje že v maternici, nato pa se ti otroci rodijo v družino, kjer je voljo veliko zdravih izbir pri hrani ter obilje aktivnega preživljanja prostega časa," še pojasnjuje Pongrac Barlovičeva.

Nosečnice v letu 2017 prejele 1.446 aparatov za merjenje sladkorja, eden stane 10 evrov

Cenovni standard, ki ga za aparat za določanje glukoze v krvi prizna ZZZS, znaša 10 evrov.
Cenovni standard, ki ga za aparat za določanje glukoze v krvi prizna ZZZS, znaša 10 evrov. FOTO: POP TV

Kakšni so stroški, povezani z nosečniško sladkorno boleznijo, smo preverili na Zavodu za zdravstveno zavarovanje (ZZZS). "V letu 2017 so nosečnice s sladkorno boleznijo z obveznega zdravstvenega zavarovanja prejele 1.446 novih aparatov za določanje glukoze v krvi in dve novi inzulinski črpalki," so nam sporočili. Cenovni standard, ki ga za aparat za določanje glukoze v krvi prizna ZZZS, znaša 10 evrov, za inzulinsko črpalko pa 1.840 evrov.

Do aparata je upravičena vsaka nosečnica, ki ji diagnosticirajo sladkorno bolezen in "ki aktivno sodeluje pri zdravljenju in je usposobljena za izvajanje samokontrole". Do inzulinske črpalke pa so upravičene le tiste nosečnice, ki se zdravijo z inzulinom in ki "nimajo dobro urejene sladkorne bolezni kljub zdravljenju z večkratnimi aplikacijami inzulina dnevno".

Na ZZZS ocenjujejo še, da zdravljenje nosečnice – če predpostavimo, da enkrat na mesec obišče diabetologa in si trikrat na dan meri sladkor v krvi – stane približno 85 evrov na mesec. V to niso vključeni stroški zdravil, aparata za določanje glukoze v krvi ali inzulinske črpalke.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (61)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

NotMe
11. 01. 2021 21.59
+1
Svetovna bedarija, enkrat so me navlekli za dva meseca s špikanjem. Sem jih nekam poslala, ko so najedal zaradi decimalko povišan cuker po obroku, da o čakanju na kontrolah ne govorim. Ginekologinja se je strinjala in iz srca nasmejala, ko sem vpričo nje zabrisala merilec v smeti. Oba otroka malo nad tri kilce.
FAUSTOS1
05. 12. 2018 17.53
+13
kdor trdi da 5,1 na tešče sladkorna bolezen se norčuje iz medicine, kajti običajno rečejo da imaš sklonost za diabetes če je na tešče tvoj sladkor okoli 10 pa še tedaj ni stoprocentno,da si sladkorni bolnik saj si lahko večerjal malo več ogljikovih hidratov in imaš pač višji porast krvnega sladkorja-tako da si je nekdo spet iznašel način kako prodati in zaslužiti pa še nekaj logičnega vsako testiranje se mora ponoviti večkrat ,da se izključijo napake ne pa ekratni dvig nad 5,1 pa takoj zdravljenje-ja denar in denar vsi smo potencialne žrtve pohotnih lekarn in njihovih vazalov v belih haljah saj za safari v afriki ali neki simpozij v mehiki spač moraš nekaj prodati četudi zdravim nosečnicam
Onewaystreet
04. 12. 2018 21.10
+16
Tole pa ne morem mimo - sem mama in po tem kar berem sem vesela da sem rodila se v casu zdrave pameti - sladkor so nam sicer merli med pregledi ampak iz nosecnosti niso delali ultra hude bolezni! Danes je ze skoraj vsaka druga v bolniski (zakaj?) - sama sem delala v trgovini do
Onewaystreet
04. 12. 2018 21.12
+2
Poroda, dvigovala skatle in se kaj. Danes pa kihnes in gremo v bolnisko. Verjamem pri rizicnih nosecnostih ne pa kr skor vse po spisku. Sladkorno ima pa tak menda ze skoraj vsaka prej zdrava nosecnica?
Red Baron
04. 12. 2018 18.32
+17
Kradejo kjer se da na pacijentih banda...…...
čevapgpt
04. 12. 2018 17.58
+20
Samo polnenje svoje malhe. Na izi način. Strašenje nosečnic za brezveze.
Save Palestina
04. 12. 2018 16.11
+10
Aja da povem. Moj otrok je bil po rojstvu tezak 5 kg in velik 51 cm. In je danes suh.
Save Palestina
04. 12. 2018 16.08
+34
Po mojih izkusnjah, zensko nosečnico samo sekirajo za prazen nic. Pri meni so rekli, da imam povišan sladkor in da moram jemati insulin. Da ne bo otrok prevelik. Se vedno ne razumem. Kaj mislijo s tem, da ne bo otrok prevelik? Moj otrok je bil drugi največji v porodnišnici in danes je suh 4 letnik, ki ima dobre predispozicije za sportnika. Najhitrejsi v vrtcu. Jaz pa sem izgubila 25 kg po porodu. In se požvižgam na vaše medicinske diagnoze.
Ramzess
04. 12. 2018 16.02
+24
Potem pa še čudite, če nekdo pravi da medicina (kot tudi psihiatrija) proizvaja bolezni, počasi zanje noben ne bo več zdrav. Ponekod (v nekaterih državah) je že vsak drugi otrok na ritalinu, otroci so dejansko omamljeni.
Stanislava Zidar
04. 12. 2018 20.32
+2
Čisto res je... Mam očeta na zdravilih za SB in enega izmed otrok poznam ki je na inzulin Oz tisti zadevi ki jo ima zraven in luštno ni
Fulano in Beltrano
04. 12. 2018 15.47
+20
Slovensko zdravstvo v trenutku ko pacientu ob vrednosti glukoze v krvi 7.0 pove, da je doživljenjski diabetik. Naslednji korak je "predavanje" o zdravi prehrani, kjer povejo, da je popolnoma normalno dnevno pojesti 5 belih kajzeric. Potem ti predpišejo zdravila, ampak pozabijo povedati, da ta zdravila s časom uničujejo vitamin B v telesu. Ob tem pride še zadržanost osebja in vzvišenost, da o popolni odsotnosti človeškega sočutja sploh ne izgubljam besed. Nikoli pa preprostim ljudem ne povejo, da ni problem samo glukoza v krvi, ampak, da je celo telo zasičeno s sladkorjem. In bog ne daj, da bi že v štartu dali napotke, kako se lotiti "obnove" trebušne slinavke. Ljudje pa še lepo naprej malicajo bel kruh, z enim ali dvema piškotkoma iz Eurospina, kjer so najcenejši po kosilu pa res ne bo nobene velike razlike, skratka...sami sebe ženejo v nove in nove težave.
flojdi
04. 12. 2018 15.22
-1
. nečesa pa res ne štekam. zakaj pri 60+ nimam ne sladkorne ne hojlasterola, ali česa podobnega, modernega. pa kwa je narobe z mano ???
flojdi
04. 12. 2018 15.23
+0
. nazadnje so mi vse zMerili kaki dve leti nazaj. AMA NIČ
topo
04. 12. 2018 13.35
+1
Dekleta bodite previdna,če im partner med seksom sladkorno jo boste prej ali slej dobile tudi vi.Ni dokazano ampak je nevarno.
Miha Kepic
04. 12. 2018 13.29
+6
ma dj dj, kakšna je bla meja za sladkorno pred 20 leti ? pred desetimi ? petimi in danes ? XD
akmt
04. 12. 2018 15.50
-2
Pred 2 desetletjema je bila meja 8.Ljudi s sladkorjem 6-8 ni nihce obravnaval, vodil. Se je pa s casom pokazalo, da je ravno ta neobravnavana skupina imela ogromno zapletov sladkorne. Predvsem infarkti, slepota, amputacije.. Zato so sedaj mejo spustili, da se obravnava tudi to skupino.Da se preprecijo tako hude stvari. I nikakor ne zaradi zasluzka farmacije. S pravim nacinom zivljenja se lahko izognes tudi tabletam, ne le inzulinu.
bekson74
04. 12. 2018 11.55
+21
ni samo sladkor problem, tudi za holesterol je pri sosedih višje postavljena meja pa še kaj drugega se najde...samo, da nam filajo zdravila in ostalo sranje..
NotMe
04. 12. 2018 11.49
+32
Jp, polnenje. Po treh mesecih psihiranja s številkami sem se ob strinjanju z ginekologinjo nehala zbadat in živela kot do tedaj. Otrok prej suhcen, kot debel. V drugo se sploh nisem pustila, ko je bil obremenilni test na meji. Gladko jedla vse od kraja. Dobila obakrat gor 15 kilc, jih stresla 20 v prvih šestih mesecih, tako da tehtam 10 kil manj kot ob prvi zanositvi. Brez diet, se razume, tudi brez športanja (če ne štejemo vozičkanja in letanja za ta malima). 10 evrom za merilec pa prištejte še 25 evrov na dva tedna za merilne lističe. Pa posvetovanja, svetovanja....bikov kakec skratka v 75% primerov. Aja, cimra bila full pridna, dieta, gibanje, imela zmerjen mejni diabetes in rodila 2300 težko bitjece. Na meji zahirančka skratka. A ni dovolj tehtnica in obseg trebuha?! Naj namesto tega raje dajo po defaultu kak UZ več!
capprian
04. 12. 2018 11.44
+48
Rad bi videl tega strokovnjaka ,ki je rekel ,da stres ne vpliva na raven sladkorja. Sladkorno tipa 2 sem dobil samo zaradi stresa, pa tudi sedaj mi podivja sladkor ob stresu. KDO PIŠE TE NEUMNOSTI.
sandi101
04. 12. 2018 11.23
+3
Danes boste brali samo komentarje, ki pljuvajo po novih spoznanjih v korist nosecnice in otroka. Slovenci so z iznajdbo interneta postali ultrapametni. Ne rabijo vec zdravnikov, lekarn, cepljenj,... Nosecnica naj bo cimbolj stara, itak gre takoj na bolnisko, ukvarja se s fitnesom, po porodu mora naslednji dan objavit fotko na fb, ces da nima vec "grdega" trebuha in se isti dan skoci sopingirat. Doji ne,ker "nima mleka", celo porodnisko se ukvarja predvsem s svojo zunanjostjo. Imena otrok so na svetovnem nivoju"abcde". Aja, pa pozabila sem na najnovejse internetno znanje:ne hodite rojevat v najvarnejso porodnisnico na svetu, rojevajte kar doma, to je inn, namesto babice bosta moz in starejsi otrok, pa prijateljica doula.
NotMe
04. 12. 2018 11.50
+17
Ne komentiramo iz "interneta" ampak iz izkušenj. Pa zdrave pameti!!!
Uporabnik483970
04. 12. 2018 12.50
+2
topo
04. 12. 2018 13.37
+4
Sandi,ali ste se kdaj vprašal,zakaj je vsak dan več otro z alergijo..
devlon
04. 12. 2018 11.10
+9
visoki
04. 12. 2018 11.22
+3
Ja ene navadne bakterije komaj odkrijejo tukaj pa pametujejo o tipu 2
METKA102
04. 12. 2018 10.09
+25
Prav je, da se kontrolirajo nosečnice in plod, pretiravati pa res ni treba. Saj imajo skoraj vse rizično nosečnost in ogromno carskih rezov. Res je nataliteta prenizka, morda bi se pa ženske le odločile, da bi imele otroke malce prej, preden že skoraj odbije biološka ura. Takih težav bi bilo manj.
visoki
04. 12. 2018 11.15
+5
4nni3
04. 12. 2018 10.03
+38
V casu celotne nosecnosti sem bila najveckrat obravnavana prav v diabetoloski, seveda s koncesijo! S povprecno mesecno meritvijo 5,1. In smernice zdrave hrane seveda razumem in upostevam, ko ti pa crtajo se sadje, no tukaj pa zakljucimo. V praksi tako punce pogosto lazejo glede prehrane in meritev.
Uporabnik483970
04. 12. 2018 12.52
+3
No o tem pišem tudi jaz...in to je za moje pojme neumno...
iwilliwillhacku
04. 12. 2018 15.50
+1
zanimivo, nam niso črtali sadja... so edino svetovali da se izogibamo tistega najbolj sladkega, se pravi tropsko sadje, melona, grozdje in lubenica to je kao odsvetovano. so bol priporočali jagodičevje jabolka in ne močno zrele hruške. sicer pa tudi tu pa tam kaj sladkega ni prav nič narobe, jaz sem kompenzirala potem s tem da sem šla na daljši sprehod in je bil sladkor ok.
Bassettt
04. 12. 2018 10.01
+2
Še en primer nezdrave navezanosti. Takole je: v državah, kjer je stpnja zdrave (zdrave!) navezanosti mati-otrok (MATI—->otrok) večja, višja je vrednost meje za ugotavljanje sladkorne pri nosečkah in pol manj kupovanja pripomočkov za merjenje sladkorja