Slovenija

Zakaj je za sladkorne bolnike pedikura pomembna?

Ljubljana, 14. 11. 2020 16.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Karmelina Husejnović
Komentarji
9

Potem ko je vlada prejšnji teden dovolila obratovanje pedikerjev, so z novim zaostrovanjem ukrepov to dejavnost znova zaprli, saj gre po mnenju vlade za nenujno dejavnost. Tisti, ki potrebujejo pedikuro, med njimi tudi sladkorni bolniki, bodo tako morali z njo počakati vsaj še 14 dni, ko bi vlada lahko znova sprostila nekatere ukrepe. A profesionalna nega nog in zgodnje prepoznavanje sprememb lahko preprečita hude zaplete pri sladkornih bolnikih.

Po enem tednu od odprtja bodo morali pedikerji znova začasno zapreti svojo dejavnost.
Po enem tednu od odprtja bodo morali pedikerji znova začasno zapreti svojo dejavnost. FOTO: Aljoša Kravanja

Svetovni dan sladkorne bolezni oziroma diabetesa, ki ga vsako leto obeležujemo 14. novembra, letos mineva pod močnim vtisom posledic epidemije covida-19. Bolnikom je namreč epidemija otežila dostop tako do preventive kot zdravljenja. Negativne posledice se kažejo tudi pri odkrivanju bolezni. 

Za svetovni dan sladkorne bolezni je bil izbran 14. november, rojstni dan Fredericka Bantinga, ki je skupaj s Charlesom Bestom prvi razvil zamisel, ki je pripeljala do odkritja inzulina leta 1921.

Pri sladkornih bolnikih je denimo eden od preventivnih ukrepov za obvladovanje bolezni redna in ustrezna nega nog. Ta je namreč izrednega pomena za preprečevanje zapletov, ki lahko pripeljejo do amputacije nog pri ljudeh s periferno nevroishemičnimi okvarami. Vendar pa je izvajanje pedikerskih storitev v letošnjem letu precej moteno. Potem ko so morali kozmetični saloni 24. oktobra zaradi epidemije že drugič letos začasno prekiniti delo in zapreti svoje salone, je vlada po pozivih pedikerjev prejšnji teden pedikuro znova dovolila, od ponedeljka pa bo dejavnost znova zaprla.

Zakaj je pri sladkornih bolnikih pedikura pomembna?

Pri sladkornih bolnikih se lahko razvije tako imenovani sindrom diabetičnega stopala. Gre za razširjen kronični zaplet sladkorne bolezni, pri katerem je prizadeto živčevje v nogah, kaže se tudi v slabi prekrvavljenosti telesnih tkiv in nenazadnje okužbi, ki lahko vodi v razkroj vitalnih tkiv in nosilnih stopalnih struktur. Diabetično stopalo je resno bolezensko stanje, ki sladkornim bolnikom zmanjšuje kakovost življenja, otežuje hojo in povzroča bolečine. Preventivno ravnanje, z rednim pregledovanjem nog in njihovo nego, pa lahko preprečuje nastanek diabetičnega stopala. Pri tem igra pomembno vlogo tudi kakovostna profesionalna nega pri usposobljenih pedikerjih. Prepozen odziv na nastale spremembe na stopalih ali neupoštevanje navodil pa lahko iz sprva majhne poškodbe ali okužbe preraste v hudo akutno stanje, pri katerem je edina rešitev amputacija noge. 

Diabetično stopalo je po definiciji Svetovne zdravstvene organizacije skupina sindromov.
Diabetično stopalo je po definiciji Svetovne zdravstvene organizacije skupina sindromov. FOTO: Dreamstime

V Sloveniji se vsako leto v povprečju izvede od 400 do 500 amputacij nog. V približno 90 odstotkih se amputacija izvede zaradi sladkorne bolezni, ostale so posledica različnih poškodb, tumorjev in podobno. 

"Nega nog sladkornega bolnika je izrednega pomena, saj s tem lahko vzdržujemo stopala zdrava, hkrati pa lajšamo že obstoječe težave na stopalih. Pedikerska nega nog sladkornih bolnikov zajema prepoznavanje sprememb na stopalih, vključno s prepoznavo možnosti nastanka razjede ter obravnavo vseh pedikerskih problematik, kar vključuje krajšanje in oblikovanje nohtov in obnohtja, konzervativno obravnavo in sanacijo vraščenih nohtov, podporna obravnava pri zdravljenju glivičnih okužb, obravnava poškodovanih in deformiranih nohtov ter odstranjevanje keratoz, kot so kurja očesa, otiščanci in razpoke," je pojasnila kozmetičarka Gaja Udovič, sicer tudi predsednica Komisije za pedikuro pri Delovni skupini za pedikuro. Skupina ob podpori Diabetološkega oddelka UKC Ljubljana gradi koncept klasifikacije tipov pedikure, ki bo omogočal boljšo regulacijo celostnega področja pedikerskih obravnav.

Pedikura je po definiciji nega zdravih, lažje poškodovanih in utrujenih nog. Vendar pa nikakor ne gre zgolj za nego, ki bi nudila estetske učinke. Vraščeni nohti, otiščanci in kurja očesa so lahko zelo boleča nadloga, ki marsikomu predstavljajo hude bolečine pri hoji. Pedikura je zato tudi lajšanje bolečin pri hoji, sanira nebolezenske spremembe stopal, nudi podporo pri zdravljenju bolezenskih sprememb stopal in predvsem nudi preventivo pred zapleti pri sladkornih bolnikih. 

Ko se pri sladkornem bolniku na nogah že pojavijo diabetične rane, mu sicer pedikura ne more pomagati, takrat je pomembno zdravljenje. Vendar pa lahko pediker še pravočasno prepozna določene spremembe in jih pomaga preprečevati oziroma bolniku svetuje obisk pri zdravniku. "Ne pozabimo namreč na dejstvo, da lahko pri sladkornih bolnikih s časom pride do okvar žilno-živčnih struktur, kar pomeni, da bolniki težje ali pa sploh ne zaznavajo več bolečin na stopalih in s tem spregledajo nastanek mnogih alarmantnih stanj, ki lahko vodijo do amputacije delov spodnje okončine," pravi Udovičeva. Zato sladkornim bolnikom svetuje, da izvajalce pedikerskih storitev vedno povprašajo po izobrazbi, pridobljenem znanju in izkušnjah. 

Pri nas je namreč področje pedikure precej neregulirano. "Zato je zelo pomembno za vse, ki imajo resnejše težave s stopali, še zlasti pa za osebe z diabetesom, da se prepustijo res le dovolj usposobljenim pedikerjem glede na njihovo problematiko in sami preverijo njihovo izobrazbo," opozarjajo na Visoki šoli za storitve.  

Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) se število oseb z odkrito sladkorno boleznijo v Sloveniji povečuje. Lani je bilo tako sladkornih bolnikov po njihovih ocenah 136.911, od tega se jih je 116.374 zaradi sladkorne bolezni zdravilo z zdravili. To je skoraj 26 odstotkov več kot v letu 2010. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Periot222
14. 11. 2020 20.54
+0
VELIKO SI CLOVEK LAHKO SAM POMAGA CE IMA VOLJO SPLOH CE NIMA DENARJA!!!!!!!
putanesca
14. 11. 2020 19.48
-2
Razlika med medicinsko pedikuro za bolnike in pedikuro za babje kremplje se razlikujeta in do medicinske pedikure se da priti v zdr. ustanovah. Prav je tako.
Svetlobasrca
15. 11. 2020 08.54
-1
Sploh zdaj, ko te še notri ne spustijo. Ne zavajaj.
BroNo1
14. 11. 2020 19.10
+0
Sanela ne more na nokte?!?! Katastrofa, no......
Vittorio
14. 11. 2020 17.39
+2
Ce bi imela diabetes bi vedla o cemer pisejo
BroNo1
14. 11. 2020 17.26
+2
Specializirana pedikura je npr. v UKC Ljubljana, odprta. In taka vrsta pedikure je odprta tudi drugod po bolnicah, zato SPET ne zavajajte!!! Zdaj pa če si ena ne bo mogla nalakirat nohtov po pedikurah pa res nima veze, kajne??
celjan2
14. 11. 2020 17.58
+1
Kjer se le možno, bombandirajo vlado vsaj z polresničnimi ali prikrojenimi informacijami.
štumbamfirer
14. 11. 2020 19.37
+6
vlado vsi kritizirajo itd ,ker jo preprosto ne marajo ,poln kufer lopovščine in korupcije,vse so spravili na dno ,zdaj pa pričakujejo pokorščino,žal ne gre tako in več tudi ne bo šlo,s to corono se bo marsikaj končalo,ker se mora
zibertmi
15. 11. 2020 13.55
+1
dejstvo je tudi ,da medicinjske pedikure ,kot jo tu navaja te ni v vseh bolnicah.pa dobro bi bilo,da bi se ljubljančani enkrat zavedali da se svet ne vrti okoli ljubljane.drugo dejstvo pa je,kar je na nek način sicer pričakovani,da so ljubljano tako kot je zgradili tako v jugoslaviji kot v samostojni deželice.žalostno pa je,kar se dogaja po celi državi ,da vse kar se gradi,prevsem stanovanje.je vse v privat lasti.se pravi navadni ljudje do tega niti ne pridemo,ker je po večini predrago.v samostojni sloveniji se je pa raznih bolnic in podobnih stvari zgradilo ,da verjetno lahko prešteješ na prse ene roke