Slovenija

Zakaj nas obilne padavine najpogosteje zajamejo prav jeseni?

Ljubljana, 16. 09. 2022 08.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Rok Nosan
Komentarji
4

Suše je v večjem delu Slovenije konec. Nizkovodne razmere so ponekod v le nekaj urah zamenjale narasle vode in poplave. Zajelo nas je namreč prvo obilnejše deževje v letošnji meteorološki jeseni. Ponekod je v le 24 urah padlo že skoraj toliko dežja, kot ga je pred tem padlo v celem poletju skupaj. In deževje se bo še nadaljevalo. Seveda ni prav nobeno naključje, da nas večdnevne obilne padavine najpogosteje zajamejo prav jeseni.

Kot kažejo podatki Arsa, je ravno september tisti mesec, ki nam v povprečju prinese največ dežja, zelo blizu sta mu tudi oktober in november. Glavna razloga za to sta dva: hladen zrak s severa in zelo toplo morje, ki v primerjavi s kopnim dalj časa ohranja visoko temperaturo.

Septembra količina toplote, ki jo kraji na severni polobli prejmejo od Sonca, hitro upada. To je še posebej izrazito nad polarnimi predeli, kjer se ravno v tem mesecu začne oblikovati gmota mrzlega zraka. In ta zrak se jeseni ob severnih vetrovih pogosto razširi tudi naše kraje, a še preden nas doseže občutna ohladitev, običajno zapiha okrepljen jugozahodni veter, ki nam iznad morja prinaša ogromne količine vlage.

Dež se še dodatno okrepi, ko topel in vlažen zrak naleti na prve hribe. Ker lahko toplejše morje v ozračje odda več vlage kot hladnejše, je jeseni ob višji temperaturi morja večja možnost za obilne padavine. Vročim in suhim poletjem so tako tudi v preteklosti pogosto sledile poplave. K veliki količini padavin je v zadnjih 24 urah zelo pripomogla tudi nestabilnost ozračja, ki je povzročila nastanek nevihtnih pasov. Ti so se nad istimi območji obnavljali tudi dalj časa.

Na 24-urni radarski akumulaciji padavin sta lepo razvidna dva maksimuma, eden na območju Polhograjskega, Škofjeloškega, Cerkljanskega in Idrijskega hribovja ter drugi pa na območju Gorskega kotarja. Skupna količina dežja je ponekod že presegla 200 litrov na kvadratni meter.
Na 24-urni radarski akumulaciji padavin sta lepo razvidna dva maksimuma, eden na območju Polhograjskega, Škofjeloškega, Cerkljanskega in Idrijskega hribovja ter drugi pa na območju Gorskega kotarja. Skupna količina dežja je ponekod že presegla 200 litrov na kvadratni meter. FOTO: Arso

Najsilovitejši nalivi so včeraj popoldne nastajali v hribovitem svetu severne Slovenije, zvečer in ponoči pa se je glavno nevihtno dogajanje preselilo nad osrednjo Slovenijo. Po podatkih Arsa je v Breginju včeraj v samo dobrih dveh urah padlo 154 litrov dežja na kvadratni meter, kar predstavlja dve tretjini dolgoletnega povprečja za celoten september. Blizu sto litrov dežja na kvadratni meter so včeraj popoldne izmerili tudi v Hrastjah pri Ljubljani, Žireh, Dvoru pri Polhovem Gradcu, Osilnici, na postaji Ljubljana - Bežigrad in v vasi Krn. Ponoči pa so bili najsilovitejši nalivi zabeleženi na Šebreljskem vrhu, kjer je med 20. in 7. uro zjutraj padlo kar 168 litrov dežja na kvadratni meter. Sledijo Idrija z 147, Vrhnika z 126 in Blegoš z 107 litri na kvadratni meter. Skupna količina dežja je na območju Polhograjskega, Škofjeloškega, Cerkljanskega in Idrijskega hribovja ponekod že presegla 200 litrov na kvadratni meter.

Siloviti nalivi so poskrbeli, da so sušne razmere ponekod v le nekaj urah zamenjale narasle vode in poplave. Včeraj pozno popoldne je močno narasla Nadiža, ki se ji je pretok v le dveh urah povečal za kar 230-krat. V zgornjem toku sta v zgodnjih jutranjih urah močno narasli ter pričeli poplavljati tudi Gradaščica in Poljanska Sora. Padavine bodo na tem območju vztrajale, tako da se bodo poplavljene površine še povečale oziroma se bodo dopoldne širile dolvodno. Naraščanje rek se bo s krajšimi prekinitvami nadaljevalo vse do jutrišnjega večera.

Takšno je bilo hidrološko stanje danes ob osmi uri zjutraj.
Takšno je bilo hidrološko stanje danes ob osmi uri zjutraj. FOTO:

Podrobnejša vremenska napoved za Slovenijo

Danes bo na vreme pri nas vplivala izrazita hladna fronta. V večjem delu Slovenije se bo nadaljevalo oblačno in deževno vreme. Še bodo nastajali dolgotrajni krajevni nalivi, na Primorskem, kjer bo nestabilnost ozračja največja, so možna tudi še krajevna neurja z močnimi sunki vetra in točo. Od severovzhoda bo k nam dotekal vse hladnejši zrak, zato bo popoldne marsikje hladneje kot zjutraj. V večjem delu Slovenije bodo popoldanske temperature od 12 do 15 stopinj Celzija. Precej topleje bo na Primorskem, kjer se bo še ogrelo do 25 stopinj Celzija.

Tudi jutri bo sprva oblačno in deževno, v visokogorju bo snežilo. Na Primorskem bo dopoldne zapihala zmerna do močna burja, drugod severovzhodni veter. Popoldne bodo padavine slabele in postopno ponehale, najkasneje na jugu Slovenije. Ohladilo se bo. Proti koncu padavin se bo meja sneženja predvsem na območju Snežnika lahko spustila tudi pod 1500 metrov nadmorske višine. V visokogorju bo predvidoma zapadlo od 10 do 20 centimetrov snega. V večjem delu Slovenije bodo popoldanske temperature le okoli 10 stopinj Celzija.

V nedeljo se bo k nam začelo širiti območje visokega zračnega tlaka, ki bo nad nami vztrajalo vse do konca prihodnjega tedna. V tem obdobju bo prevladovalo večinoma sončno vreme, občasno pa bo tudi nekaj oblačnosti, a bo ostalo večinoma suho. Jutra bodo hladna in po nekaterih nižinah meglena s temperaturami le okoli pet stopinj, in tudi čez dan bo razmeroma sveže. V večjem delu Slovenije bomo izmerili od 15 do 20 stopinj Celzija. Kakšna stopinja več bo le na Primorskem.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bossanoga
16. 09. 2022 10.19
+6
Vprašanje: Zakaj v zadnjem času vedno več novinarjev postavlja neumna vprašanja?
Jagoda1
16. 09. 2022 09.04
-4
uuuuuuu,zopet noskove teorije zarote....
Diabloss
16. 09. 2022 08.51
+9
Celo poletje ni padlo skoraj nič dežja za to je bila tudi takšna suša.
MojsterSplinter
16. 09. 2022 10.12
+2
Bistra ugotovitev. Le kako se sam nisem domislil tega?