Slovenija

Zakaj nastanejo močni nalivi?

Ljubljana, 07. 08. 2020 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Aleš Satler
Komentarji
12

Prejšnje dni sta zaznamovala ciklon in hladna fronta, ki se je počasi pomikala čez Alpe. V višinah je pihal vlažen jugozahodni veter, pri tleh šibak vzhodnik. Velika količina vlage, spreminjanje hitrosti in smeri vetra z višino ter velika temperaturna razlika med tlemi in višinami so dober recept za močne nalive. V naslednjih dneh bo vreme pokazalo svojo lepšo plat, nevihte z nalivi bodo zelo redke.

Za nami je obdobje s pogostimi padavinami, marsikje po Sloveniji je z vmesnimi premori deževalo pet dni zapored, kar je precej nenavaden pojav za začetek avgusta. Po podatkih Agencije za okolje je bilo v prvih dneh avgusta največ dežja na Primorskem in Celjskem, na Letališču Portorož so namerili 88 milimetrov oziroma litrov na kvadratni meter padavin, v Celju 76 mm, v Murski Soboti 58 mm, na Letališču Maribor 53 mm, v Novem mestu 46 mm in v Ljubljani 43 mm.

Jugozahodni veter iz Sredozemlja proti Severnem Jadranu prinaša veliko količino vlage.
Jugozahodni veter iz Sredozemlja proti Severnem Jadranu prinaša veliko količino vlage. FOTO: POP TV

Poleg velike količine padavin so se pojavljali tudi močni nalivi, v ponedeljek je v Portorožu v pol ure padlo 35 mm dežja, v torek je na postaji v Sevnem v istem času padlo 28 mm dežja. Krajevni nalivi so povzročili močan porast hudournikov in manjših vodotokov, a hujši škodi na račun nalivov smo se tokrat na srečo izognili.

V kakšnih razmerah se pojavijo močni nalivi?

Za nastanek močnih in dolgotrajnih nalivov mora biti v ozračju izpolnjenih več pogojev. Najprej moramo imeti na voljo ogromno količino vlage, ki jo k nam običajno prinaša južni do jugozahodni višinski veter. Izhlapevanje vode iz Sredozemskega morja je v poletnih sočnih dneh veliko, in če nad tem območjem piha južni veter, vlažen in topel zrak prihaja naravnost k nam.

V nestabilnem ozračju temperatura z višino hitro pada, nastajati začnejo padavine.
V nestabilnem ozračju temperatura z višino hitro pada, nastajati začnejo padavine. FOTO: POP TV

Za nastanek padavin potrebujemo nestabilno ozračje. Enostavneje povedano, temperatura mora z višino dovolj hitro padati oziroma mora biti razlika med temperaturo pri tleh in v višinah dovolj velika. Za to običajno skrbi hladna fronta, k nam takrat začne v višinah dotekati hladnejši zrak, pri tleh pa zaradi močnega poletnega sonca ostane toplo.

Zelo pomemben pogoj za nastanek močnih nalivov je tudi spreminjanje smeri in hitrosti vetra z višino oziroma vetrovno striženje. Če je veter zelo šibak ali če se njegova smer in hitrost po višini ne spreminjata, se nevihtne celice hitro zadušijo in nalivi so kratkotrajni in ne zelo močni. Ob zadnjem poslabšanju je večino časa pri tleh pihal šibak vzhodni veter, v višinah pa razmeroma močan jugozahodnik. Na ta način so se padavine obnavljale, nevihte, ki so prinašale nalive, pa so bile dolgožive. Zaradi razmeroma močnega vetra v višinah so se padavine hitro pomikale čez Slovenijo in to je bila sreča v nesreči zadnjega deževja. Ob nekoliko šibkejšem vetru nad nami bi nalivi dlje časa vztrajali na enem območju in škoda bi lahko bila precej večja.

Za dolgotrajne nalive mora biti v ozračju nujno prisotno vetrovno striženje.
Za dolgotrajne nalive mora biti v ozračju nujno prisotno vetrovno striženje. FOTO: POP TV

Najmočnejši nalivi v Sloveniji

Najmočnejši izmerjeni naliv v Sloveniji na uradni meteorološki postaji je bil zabeležen 19. maja 2009 na Lisci, takrat je v 10 minutah padlo kar 51 litrov dežja na kvadratni meter. Močno je deževalo tudi 21. avgusta leta 1988, ko je na postaji Kekec nad Novo Gorico v pol ure padlo 84 litrov padavin, v eni uri pa kar 141 litrov dežja na kvadratni meter. Zanimovo je istega leta le dobra dva tedna prej izjemno močan naliv prizadel Bovec, tamkajšnja postaja od Arsa je v šestih urah namerila izjemnih 275 litrov dežja na kvadratni meter.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

martinov
08. 08. 2020 11.44
-1
Na to vprašanje boste dobili odgovor le na POP TV in Kanalu A. Samo tu se sprašujejo o vremenskih zadevah in nam njigove ugotovitve in svetovanje zelo pomagajo ! Nekateri kristjani, poleg Papeža, premalo molijo in darujejo ! Molite, da ne bo nalivov, Cerkve darujte, da jih ne bo. Na Zavarovalnice pa pozabljate, da bi dobili zavarovano škodo kdaj in če boste dobili povrnjeno !! Noben Bog vam škode ne bo vrnil, le preko zavarovalnine lahko upate.
Teoretik zarot
08. 08. 2020 08.53
-1
geoinženiring?
G8J
07. 08. 2020 19.06
+1
Očitno ste vsi prešpricali učne ure pri kemiji in geografiji ter v zlati dobi odklanjali sestanke in eksperimente. Priporočam vam obisk Hidrometeorološkega zavoda Slovenije ob dnevu odprtih vrat
štumbamfirer
08. 08. 2020 09.10
+3
napiš kako koristno informacijo,ne se bentit ,bomo še ostali kaj izvedeli kar ti veš
zalitasve?ka
07. 08. 2020 14.46
+1
zigajan11111
07. 08. 2020 11.26
+3
NATO zastrupljevalci... TESLA orozje !!!!
Božji hram
07. 08. 2020 11.25
+1
Nebò plaće plačem i ja....
Davidoff297
07. 08. 2020 09.14
+16
Dovolj dežja, dovolj sonca; odlični pogoji, da je potrebno vsak tedna kosit okoli hiše in čistit vrt... Toliko kot letos, še nisem kosil nikoli...
TistoPravo
07. 08. 2020 16.37
+0
Tudi stalno košnja povzroča preterano izparevanje v ozračje vlage iz zemlje...delček nevihte je tud tvoje, dragi moj
Bott
07. 08. 2020 08.26
+12
boljše dež kot suša
Evidence2000
07. 08. 2020 08.23
-1
zarad tega ker spustimo v luft vse sorte pol pa nazaj pride čist preprosta definicija kva vm ni jasn
TistoPravo
07. 08. 2020 08.01
+11
Vse razmere so dejansko naravnega izvora, a vsak dan več je človekovih dodatkov. To, da smo vse pozidali in preasvaltirali...utrdili še poti po poljih in gozdovih, speljali meteorno vodo sem ter tja....padavinska in voda rosenja zraka se ne more enakomirno raztekat po zemljini, imamo vse več prevlaženih območji...in to se na teh mestih v idelanih pogojih izpareva...potem iz morja pripiha še prevlažen zrak, ali iz kje drugje pripotuje oblak in se vse skupaj združi...dodamo še lahko vpliv kanalizacijsko vodovodnih sistemov, preko katerih 24h na dan 365 dni v letu 8 milijard dela na vlaženju zemljine in zraka....rezultati so tu. Ko oblakov ni, je občutek vročine dvojni...ko pada dž ali toča pada trojno....normalno, stalno prevlaževanje zemlje in zraka prinaša vse bolj neugodno klimo in občutek vročine in mraza...hujši vetrovi, grmenje, in plazenje. Vsak dan je v zraku tudi več kemije, praškov in čistil...in vse ostalih zadev, od ostankov zavornih ploščič ko avtomobili tovornjaki zavorajo do kurjenja... Ampak glavo pokonci, boljše je če človek ve pravi "zakaj"...ker na koncu vse bo, nas pa nč več....lep sončen petek vsim