Slovenija
Oglas

Zakaj ne bi posejali stare sorte semen zelenjave?

Ljubljana, 16. 03. 2022 00.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Če so pred leti vrtovi dobesedno izginjali iz naših ohišnic, danes temu ni več tako. Vse več ljudi ima doma vrtiček ali vsaj na balkon v korita poseje najbolj osnovne vrtnine. Ljudje so čedalje bolj osveščeni tudi glede ohranjanja avtohtonih in tradicionalnih sort semen, ki so prilagojene našemu okolju in zrastejo večinoma brez kemije.

SPAR Kot nekoč

Obujene slovenske sorte semen

Da boste skozi vse leto jedli svežo sezonsko zelenjavo s svojega vrta, je zdaj pravi čas, da začnete z načrtovanjem. Velikokrat ljudje potarnajo, da pogrešajo tradicionalne sorte semen vrtnin, ki so 'izginile' z naših vrtov. Vse več vrtičkarjev si želi, da bi spet lahko jedli okusne stare sorte solate, fižola, čebule, radiča, motovilca … A pozor! Tudi s pomočjo ozaveščenih trgovcev, kot je Spar Slovenija, lahko pri nas kupimo kakovostne avtohtone in stare sorte semen, kakšne so sejale naše babice.

Da te sorte ogroženih zelenjavnih vrst ne bi popolnoma izginile, SPAR Slovenija že nekaj let s projektom SPAR Kot nekoč oživlja domača, avtohtona in tradicionalna semena zelenjave. Tudi letos pri njih najdete več kot 30 slovenskih starih sort semen zelenjave. Tokrat so v ponudbo dodali še seme prve sorte slovenskega graha Vitičarja, ki je že skoraj izginil iz naših vrtov. K obuditvi so tekom več let skrbnega odbiranja semen prispevali strokovnjaki pri Semenarni Ljubljana. V letu 2018 so ga po dvajsetih letih uspešno vpisali v Sortno listo Republike Slovenije. 

Grah Vitičar prav zaradi številnih vitic ne potrebuje opore. Zraste srednje visoko, do osemdeset centimetrov. Srednje dolgi stroki so zelo polni, zrna so sladkega okusa in svetlozelene barve. Poberemo ga v fazi surovega zrna. Primeren je tudi za setev v jeseni ali zgodaj spomladi. Ob prvih spomladanskih otoplitvah hitro raste in prekrije tla. Njegovi dobri sosedi so: korenček, redkvica, redkev, solata, zelena, špinača, bučke, koruza in koper. Med novostmi ponudbe SPAR kot nekoč je tudi pakiranje priljubljenega nizkega fižola Češnjevca, ki ga zdaj lahko dobite v škatli in ne več samo v mali vrečki.

SPAR Kot nekoč

Starodavna hrana z našega vrta

Grah predstavlja prvo poletno stročnico. Z žiti in fižolom spada med najstarejše oblike gojenih vrtnin. Če se ga obere, ko so stroki še zelo mladi in je zrnje mlečno, se lahko uživa cel strok z listjem vred. Pripravimo ga v juhah, enolončnicah ali kot dodatek rižu, testeninam, krompirju, prijetno tudi zaokroži okus hladnim ali toplim solatam in namazom. Stročnice vsebujejo malo maščob in različne beljakovine, so bogat vir vitaminov, so poceni in so lahko dober nadomestek mesa.

Če stročnice uživamo v majhnih količinah, se bo telo nanje navadilo, kar nam bo zmanjšalo prebavne težave oziroma napenjanje. Zrna stročnic se obvezno kuha daljši čas, kar je odvisno od velikosti zrna in debeline njihovega ovoja. Azuki fižol ima tanjši ovoj, zato se ga kuha 45 minut; rjavi fižol s tršim ovojem se na zmernem ognju lahko kuha tudi 2 uri. Krajši čas kuhanja velja za pripravo v ekonom loncu. Zrna najprej vedno namočimo za nekaj ur in nato posebej skuhamo. Vodo, v kateri smo namakali in kuhali stročnice v zrnu, vedno zavržemo. Kuhana nato pripravimo za izbrane jedi. Če vas je zamikalo, da bi si privoščili kakšno jed, vam predlagamo nekaj receptov za slastne jedi z grahom in fižolom

Ali bi imeli na vrtu malino in lesko 

Od 30. marca dalje bosta v trgovinah Interspar na voljo dve novi sorti sadik sadnega drevja, Spar Kot nekoč dvakrat rodna Malina Heritage in Istrska dolgoplodna leska. Malina s sočnimi plodovi, primernimi tako za svežo uporabo kot predelavo, je v pridelavi že od leta 1976. Primerna je za gojenje na vrtovih in raste v obliki grma. Je dokaj nezahtevna rastlina, ki ima rada sončne lege in ne pretežka, s humusom bogata tla. Plodove obiramo v juliju in avgustu. Da boste z veseljem posadili na vaš vrt malino, predlagamo, da si ogledate, kako naredite malinovo rulado za takrat, ko boste tudi vi pobirali sveže maline z vašega vrta.

Istrska dolgoplodna leska je ena izmed najstarejših sort leske v Sloveniji. Raste srednje bujno in obilo obrodi, zato je ena najbolj iskanih sort za nasade. Lešniki so veliki in podolgovati, zorijo v sredini septembra.

SPAR Kot nekoč

Skupaj ohranimo tradicijo!

Dragoceno znanje o vzgoji rastlin, prilagojenih na naše razmere in zemljo, so si naši predniki predajali iz roda v rod, v Sparu pa ga želijo ohranjati še za prihodnje generacije. In prav zavedanje o pomenu slovenske dediščine in želja po ponudbi lokalnih in avtohtonih izdelkov najvišje kakovosti sta bila glavna razloga za nastanek Projekta SPAR kot nekoč, ki živi že vrsto let.

V trgovinah SPAR in INTERSPAR ne spreglejte pestre ponudbe semen avtohtonih in starih slovenskih vrtnin SPAR Kot nekoč in tudi vi poskrbite za varovanje in ohranjanje tradicije ter znanja naših prednikov.

SPAR Kot nekoč

 


Naročnik oglasa je SPAR Slovenija.

  • 20 - Liv Amiti E+ 3 (žensko)
  • 19 - Liv Vall E+ 2 (žensko)
  • 18 - Gravel kolo Giant Revolt 0
  • 17 - Giant Reign E+ 1
  • 16 - Giant Propel Adv Pro 0
  • 15 - Giant DailyTour E+ 1 RT
  • 14 - Giant Stance E+ 2 29
  • 13 - Liv Avail Adv 1 (žensko)
  • 12 - Giant Propel Advanced Pro
  • 11 - Giant Trance X E+ 1 Pro 29
  • 10 - Giant Talon 1 29 GE
  • 9 - Giant Defy Advanced 2
  • 8 - Giant TCR Advanced 1 Disc
  • 7 - Giant Explore E+ 2
  • 6 - Giant Trance X 1 29er
  • 5 - EnviLiv Advanced (žensko)
  • 4 - Liv Embolden E+ 1 (žensko)
  • 3 -Giant Propel Advanced 1ct
  • 2 - Giant Fathom E+ 2 Pro
  • 1 - Giant TCR Advanced SL 0