Slovenija

Zakaj nikoli ni pogledal v oči?

Ljubljana, 07. 02. 2023 14.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Sara Volčič
Komentarji
78

Ni dolgo tega, kar sem spremljala sojenje enemu bolj okrutnih zločinov pri nas. Gre za trojni uboj v mirnem in majhnem naselju Škocjan pri Domžalah, 13. junija 2020, ko je tedaj 24-letni Peter Gaspeti z mesarskim nožem, ki je bil last njegovega očeta, vzel življenje svoji babici, dedku in stricu. Vsi trije so bili precej nemočni: 81-letna babica Martina nepokretna, 74-letni dedek Ciril je hodil s pomočjo palice, 51-letni stric Zvonko pa je bil invalidsko upokojen zaradi psihičnih težav.

Zaradi naštetega je za Petra Gaspetija tožilka Maša Podlipnik do zadnjega zahtevala dosmrtni zapor, a ji Vrhovno sodišče ni ugodilo. Odločilo je, da v tem primeru ni šlo za očitane umore na grozovit način, ampak za uboje, za katere je kazen seveda nižja, in zaradi tega razsodilo: Peter Gaspeti gre v zapor za 30 let. A bolj kot odločitev sodnikov, ki daje mlademu moškemu s tako težkim zločinom na svojih ramenih še eno možnost – če bo vse po sreči in se bo v zaporu lepo vedel, bo lahko na prostosti okoli svojega 50. leta, je mojo pozornost pritegnilo nekaj drugega. Zakaj vedno zre v prazno? Zakaj nikoli nikogar ne pogleda v oči? Ali so mu ljudje tujci? Kaj razmišlja ob tem, ko tako nemo in brezoblično sledi dogajanju v sodni dvorani? Ko izvedenec patološke stroke do najmanjše potankosti opisuje, kolikokrat, na kakšen način in kako globoko je zaril v svoje ožje sorodnike očetov mesarski nož ... Ali sploh kaj čuti? Ali mu je vseeno in ga pogovor o tem sploh ne zanima, kot če bi se pogovarjali o ceni krompirja na ljubljanski tržnici?

Po te odgovore sem se napotila do ljubljanskega odvetnika Anžeta Mlinariča, ki je Gaspetija zastopal po uradni dolžnosti. Kakopak. Gaspeti ni delal, ni imel svojega denarja, da bi si plačal sam odvetnika. Prav tako pa lahko razumemo, da tega niso storili v njegovi matični družini, ki je čez noč ostala brez treh domačih. Je morda njemu povedal, kaj ga je pognalo v tako hud zločin?

"Tudi če bi vedel, vam ne smem povedati zaradi zaveze molčečnosti med mano in stranko. Ampak načeloma lahko povem, da to, kar je znanega v javnosti, to, kar je v sodbi, to je tisto, kar se je izvedelo, več od tega ni. Motiv torej ni znan," je za oddajo Preverjeno povedal Mlinarič. Tudi njegov poskus pomagati svoji stranki je bil zaradi njegovega molka vsekakor otežen. "S takšnim načinom kot sogovornik težko dobim vse okoliščine, ki jih lahko potem tudi predam na sodišču, če bi bile uporabne za obrambo. In pa nenazadnje predlagam ustrezne dokaze za izvedbo. Tako da tukaj je težko, če zagovornik ostane sam oziroma je obramba bistveno otežena," je dodal za oddajo Svet na Kanalu A.

Kraj zločina
Kraj zločina FOTO: Sara Volčič

Je možno takšen dogodek napovedati? Ga je možno preprečiti? V sodni dvorani smo od staršev obsojenega slišali, da je bil od malega ljubljenček starih staršev, da je tako rekoč od njiju dobil vse, kar si je zaželel, tudi takrat, ko so bili starši proti temu. Da pa je zatem z odraščanjem, ko je občasno kadil travo in pil alkohol, ko je postopal doma, saj ni bil zaposlen, denarja po očetovih besedah začelo primanjkovati oziroma dedek ni več sledil vnukovim potrebam. Zanimivo, da je Peter Gaspeti na fakulteti opravil hitro vse izpite. "Napisal je tudi diplomsko nalogo, ko bi moral narediti še popravke, pa je vse skupaj vrgel in se šole ni več dotaknil. Zapiral se je vase," se je v sodni dvorani izpovedal njegov oče, vidno skrušen zaradi družinske tragedije.

Spremembe vedenja, opustitev šolanja ali neke dejavnosti, ki jo je mladostnik prej z veseljem opravljal, in zapiranje vase so gotovo opozorilni znaki za pretečo nevarnost, na katere se starši ali skrbniki morajo odzvati, pa svari prof. dr. Borut Škodlar z Univerzitetne psihiatrične klinike Ljubljana. "Če obstaja neka kronična, če tako rečem, skratka dolgotrajna prizadetost, ki je ne moremo izpostaviti kot eno travmo ali eno zlorabo, ampak poteka dolgotrajno. In potem jeza, nek občutek, da ni nobene možnosti, da nisem viden, nisem razumljen, nihče me ne upošteva, me sploh ni," opiše Škodlar doživljanje posameznika, ki bi, če mu ne bomo ponudili pomoči ali razbremenilnega pogovora, lahko danes, jutri ali pa čez eno leto naredil kaj impulzivnega, kaj nepremišljenega. 

Sara Volčič
Sara Volčič FOTO: POP TV

Nekaj, česar bližnji nikoli ne pričakujejo, da se lahko zgodi tudi njim. Da otrok dvigne roko nad tistega, ki mu je življenje dal. Včasih so seveda v ozadju težke zlorabe v otroštvu, nasilje, alkoholizem, včasih pa nič od tega. Včasih je enostavno vsega preveč, starši pa ne zmorejo ali nočejo videti resnice. Vrhovna državna tožilka Mirjam Kline, nekdanja vodja Oddelka za mladoletniško, spolno in družinsko kriminaliteto na Okrožnem državnem tožilstvu v Ljubljani, je opozorila, da se starši ne odzovejo dovolj zgodaj, ko se pojavi vedenje, ki odstopa od pričakovanega. Beri – ko mladi ne izpolnjujejo šolskih obveznosti, ko visijo ure in dneve na računalniku, ko starše zmerjajo, žalijo ali celo tepejo. "Starši smo tudi zaščitniški do svojih otrok. Nekako ga braniš pred drugimi, ga ne želiš izpostavljati. Tudi to je zelo narobe. Ko smo imeli kakšne obravnave v mladoletniških postopkih, so starši velikokrat branili svoje otroke, češ, saj on je v redu, je zapadel v slabo družbo," opiše Klinetova. A praviloma se tako zagovarjajo vsi starši otrok iz te slabe družbe, ki zabrede v težave. In vsak od staršev vidi krivca v drugem otroku ...

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (78)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

red1111
08. 02. 2023 11.51
+5
Dosmrtni zapor bi bila še najbolj primerna kazen za take in podobne, ki se odločijo da bodo drugim jemali življenje…zdaj mu bo lepo v luknji.
zapiramvamusta
08. 02. 2023 10.46
-2
Žal bo vedno več tega. Covid ukrepi in pritisk so naredili svoje. Cepljeni so postali čisto besni in neprištevni.
amedeo
08. 02. 2023 10.21
+8
Dobil je 30 let premalo...
matdej
08. 02. 2023 09.09
+9
Kaj ves kaj se takšnim plete po glavi…V nekaterih državah bi taksne posedeli na el.stol in bi bilo hitro fertik…Pri nas ga bomo pa se mi hranili in plačevali vse storitve…Se ni za cudit,da je vedno vec tega pri tako milostnih kazni…
NiggerianScam
08. 02. 2023 08.35
+14
In kaj ko pride ven iz zapora bo med nami spet hodil nekdo, ki je brez znanega motiva zaklal 3 ljudi? Do takrat bomo pa vsi, ki delamo prispevali za stroške njegovega bivanja, zdravstvene oskrbe, varovanja, sodnih postopkov, hrane itd.
slovenc59
07. 02. 2023 21.38
+10
Pa kak odvetnik ! Bože kako mi zapravljamo denar ! Zapr to pa ključ v Savo, ni druge ! Zanima me koliko kosta en tak cirkus na sodišču ? Verjetno ni mala cifra, in delavni ljudje to vse plačujemo ! Pa takih primerov je čedalje več !!
Betuul
07. 02. 2023 19.54
+0
Otroci; še zlasti dečki; fantje; so nekaj posebnega ! Zahtevajo več pozornosti od deklic!? Zdaj kdo od staršev morda pok starih sorodnikov je naredil napako! Sam ne bo nič povedal!
slimy12
07. 02. 2023 19.44
+4
red1111
07. 02. 2023 19.03
+9
Zapret pa ključ u smeti.
Betuul
07. 02. 2023 21.23
-6
antar
07. 02. 2023 18.51
+12
Ni opravičila za tako sprevrženo dejanje. A še za nekaj drugega ne bi smelo biti opravičila. Patološka nagnjenja psihopata se ,,kuhajo,, dolgo obdobje in v družini, vrtcu in šoli čisto postopoma se pojavljajo. V šoli so učitelji nekoč vsa odstopanja in posamezne prekrške vpisovali v šolski dnevnik, danes pa se to ne sme več. In tako se patoloških posameznikov ne da pravočasno zaznati, in še manj nuditi strokovno pomoč pravočasno. Tu imajo učitelji in ostali vzgojni kadri zvezane roke, pa čeprav vedo, da vsi otroci ne bodo postali geniji, niti pošteni državljani. In zato se ne da take zločine pravočasno preprečiti.
Fulano in Beltrano
07. 02. 2023 19.13
+3
Vsi mi, ki smo bili rojeni v Sloveniji in imamo danes malo več kot 30 let, smo bili produkt okolja, kjer se je večinoma delalo na silo. Lažje je bilo reči, "mora že bit tako" ali "tako je Bog zapovedal", kot pa da bi kdo koristil svojo pamet. Klofute so bile same po sebi umevne, če je mož malo za sprostitev pretepel ženo, je bila zanjo največja sramota, če kdo to izvedel. Če je nekdo pil do nezavesti, so ga odnesli domov in čez par dni se je zgodba ponovila. In potem se po tvoji logiki prikaže čudežni učitelj, ki zapisuje odstopanja v obnašanju potencialnega psihopata. Daj zraven še tradicionalno slovensko nagnjenost k suicidnosti, naslajanje ob težavah sosedov, travmatične izkušnje iz svetovnih vojn...učitelj pa družbi naredi korist, ko v letno poročilo za 10 let starega otroka napiše, da ima občutek večvrednosti, ampak mu da istočasno vzorno vedenje....eno je teorija, drugo je slovenska realnost....
Killer999
07. 02. 2023 18.51
+1
Vrjetno so mu pametovali 3je starci znajo manipolirat z mladino in mu je pod dolocenim substancim strgal
juventina10
08. 02. 2023 08.44
+6
kaj pa pomeni pametovati?ko te učitelj uči predmeta?ko te starši naučijo razne stvari v otroštvu,potem pa pri 20 ugotoviš,da si pameten, brez vrednot in končane šole?
Iqos
07. 02. 2023 18.46
+15
Najbrž je fant že pred tem imel kake psihične težave in bolezni, ki jih pinavadi družine rade skrivajo pred javnostjo. Saj so ja pošteni, delovni in celo v cerkvi vsak ta drug dan. Podobno je tudi pri samomorih otrok, ki so psihirani v uspešnih družinah. Nobeden drug kriv.
Jous
07. 02. 2023 18.27
+20
V Škofji Loki je fant ubil svojo mamo. Imel je hude psihične težave (nenadoma po nekajkratnem zaužitju trave, prej je bil odličen dijak in športnik). 14 dni pred dogodkom je hotel narediti samomor, odpeljali so ga na psihiatrijo, oni veleumi pa so ga poslali nazaj, češ da mu nič ni. Bogve, če ni bilo tudi sctem fantom tako.
Phan Thi Kim Phuc
07. 02. 2023 19.34
+1
po nekajkratnem zaužitju trave ni prišlo do psihičnih težave...ker je to nemogoče...Konec navedka .
Uporabnik1888402
07. 02. 2023 18.25
+5
V glavi mu zmanjkalo zebljev za eno stavbo. To je motiv ...
zajfa
07. 02. 2023 18.06
+6
Če je to naredil zaradi droge, je posredi 100% heroin. In naša zakonodaja meče vse trde droge v isti koš in predpisuje enake kazni za distribucijo ... Namesto da bi Heroin bil No.1 sovražnik in se kaznovalo krat 100 kot je to na Kitajskem imamo po zaporih ljudi, ki švercajo droge, ki se niti slučajno ne morejo primerjati z opijati in telesno odvisnostjo od le teh. Nihče nima jajc da bi spremenil Kazenski zakonik in Heroin brisal z naših cest.
Blue Dream
07. 02. 2023 18.12
+2
ti se pa ne spoznaš preveč na mamile a je tko?
RichPiana
07. 02. 2023 18.58
+5
Jaz tudi enga poznam, ki je zabodel starejsega cloveka. Pa je bilo tudi zaradi heroina.
Intihar
07. 02. 2023 17.54
+17
In tega psihiča bomo zdaj 30leh meli na grbi?se ne da to po hitrem postopku resit
Blue Dream
07. 02. 2023 18.08
-5
vprašaj se ali nisi tudi ti psihč ker take pišeš
Blue Dream
07. 02. 2023 18.16
+4
po hitrem postopku rešit = enako kot je omenjeni v članku rešil
Blue Dream
07. 02. 2023 18.19
+4
to ni rešitev za 0. Samo novo nasilje je povzročeno in umor
Blue Dream
07. 02. 2023 18.25
+0
Intihar
07. 02. 2023 21.59
+7
Blue domov si ga pelji pa ga posadi na kavc ti klovn
Betuul
07. 02. 2023 17.51
+3
Nič od tega kar zgoraj piše! Preprosto; ne pusti se vzgajat in je nevzgojliv!? Si predstavljate starša z tremi otroci!? Vsak je neki zase! In na 200 se rodi popolnoma nevzgojliv ?? Še najbolj noro je ; da pravzaprav vse brihtni ve ; ampak ima neko mežečko zAblojenist in kar je v opisanem članku ugotovila?? To je tist nevarna odsotnost!? Iz igrc internetov in pokvarjenost
metaloh
07. 02. 2023 17.27
-1
A ste normalni.Ta človek rabi samo pomoč in nič drugega !!
lakala28
07. 02. 2023 17.56
+7
Res je. Zemljevid do sv. Petra rabi pod nujno. Samo to, in nič več. Vrhovno sodišče pa ornk pogovor s psihiatrom, če so pri sebi.
Bebo2
07. 02. 2023 17.58
+8
kakšno pomoč neki? samo v zapor in ključ stran vreči.
kokicas
07. 02. 2023 17.22
+7
Neko ugotavljanje ali je dovolj ali ni. Dejstvo da je umoril tri osebe svoje bližnje in enkrat bo on zunaj. Tako kot dementni lahko so en trenutek uredu razumejo vse pa v naslednjem spet naredijo neumnost. Če ne spregovori in gleda v prazno tudi pred psihiatri in ostalimi ni človeka ki bi lahko zagotovil da se dejanje ne ponovi. V Ameriki ne pridejo taki ven iz samice to so heci samo v naši državi s čim se sodišča ukvarjajo pregovarjajo. Pa spet članek o morilcih na tv res imajo lepo zapolnjen termin oni v oddaji
tornadotex
07. 02. 2023 17.20
+5
Mislim ,da je ta fant žrtev lastnega še bolj pa sistema in ljudi okoli njega, ki bi mu morali v danem trenutku zagotoviti pomoč, saj je v nekem trenutku prišel do razpotja, ko nimaš delovnih navad, navadil se je na droge in v tem trenutku mu je bila še odtegnjena edina pomoč to se pravi denarna za droge in s tem tudi ljubezen sorodnikov/vprašanje je če je od domačih sploh kaj dobival) in ta fant se je v tistem danem trenutku postavil pred globokim breznom in verjetno je prvič v življenju bil primoran ukrepati kot odrasel, vendar razumljivo napačno....je zelo pameten intelegenten in tudi spoznal takoj kaj je naredil...zato molk, pametni molčijo in tako bolečino nositi v sebi je nekaj najbolj trpečega na tem svetu...Mislim,da se mu dela krivica, ker si zasluži samo strokovno pomoč, vendar naš sistem se je zopet odločil napačno...Veliko takih z najhujšimi zločini se lažno zdravijo,tako da so v 5 letih zunaj...medtem pa je ta fant resničen v svoji bolečini zatajil samega sebe in sistem ga je izvrgel kot nekaj najhujšega....mislim da so ga je tukaj sodstvo tožilstvo in vsi ostali eksperti hudo polomili...
jazpatipažidanamarela
07. 02. 2023 17.24
+9
Če je bil zaradi droge pripravljen ubiti kar tri ljudi s katerimi je živel, potem je ta zelo nevaren za okolico, ker bo vedno našel razlog zakaj nekoga pospraviti.