SLOVENIJA
OGLAS

Zakaj odpreti podjetje v BIH?

Ljubljana, 06.07.2022, 6:00 | Posodobljeno pred manj kot minuto

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
AVTOR
Zaradi napovedi o zvišanju dividend in davka od dobička nove vlade, se vedno več slovenskih podjetnikov odloča za odprtje podjetja v tujini.Bosna in Hercegovina(v nadaljevanju BiH) je država, kjer dividende oz. izplačilo dobička lastnikuni obdavčeno. V BiH je obdavčeno le podjetje z od 0 do maksimalno 10% davka.

Če poenostavimo na primeru: v Sloveniji mora podjetnik od zasluženih 100.000 EUR letnega dobička državi najprej poravnati 19% davek od dobička pravnih oseb, nato, ko si želi ta dobiček izplačati kot lastnik podjetja mora državi trenutno plačati dodatnih 25 % davka na dividende (izplačan dobiček).  Torej podjetnik mora v Sloveniji plačati od zasluženih 100.000 EUR, 44 % dajatev (davek od dobička pravne osebe in obdavčitev dividende). Ostala mu bo cca. polovica trdo zasluženega denarja, polovico bo pobrala država.

Ddr. Rok Snežič, davčni svetovalec z licenco
Ddr. Rok Snežič, davčni svetovalec z licencoFOTO: Arhiv naročnika

V Bosni in Hercegovini pa je podjetnik obdavčen izključno z maksimalnim davkom in sicer 10% davka od zasluženih 100.000 EUR. Prav tako pa BiH pozna splošno davčno olajšavo v višini 60.000 EUR. Kar pomeni, da za prvih 60.000 EUR dobička ne plačate niti 10% davka. Torej če boste poslovali preko bosanskega podjetja boste prihranili 50% vašega trdo zasluženega denarja, kar v konkretnem primeru znaša 50.000 EUR.

Podjetje Snežič davčni inženiring, d.o.o. vam nudi v sodelovanju s partnerskim podjetjem Moj Pravnik d.o.o. Banja Luka, katerega prokurist je ddr. Rok Snežič univ. dipl. prav., celovito pomoč pri odprtju podjetja v BiH. Prav tako za vas uredimo delovno dovoljenje če želite biti v bosanskem podjetju tudi zaposleni, po bosanski zakonodaji v podjetju nihče ne rabi biti zaposlen temveč lahko direktor podjetja (slovenski državljan) opravlja vse posle kot so: izdajanje računov, podpisovanje pogodb, na podlagi managerske pogodbe. To pomeni, da ne rabite plačevati prispevkov za nobenega zaposlenega v BiH podjetju. Nudimo vam tudi davčno in pravno pomoč v Bosni in v Sloveniji.

Ustanovitev bosanskega podjetja (d.o.o.) uredimo v roku 10 dni od podpisa vašega pooblastila. Prav tako za vas uredimo prijavo začasnega prebivališča in za vas priskrbimo sedež vašega podjetja v BIH.

Potrebno je poudariti, da BiH NI na seznamu davčnih oaz (seznam davčnega odtegljaja, ki ga vodi Ministrstvo za finance), zato vam slovenski davčni organ NE more ob nakazilu storitev v BIH zaračunati kakršnih koli dodatnih davščin.

Potrebno je poudariti še, da je v BiH minimalna plača 250 EUR (bruto), zato so prispevki za zaposlenega z minimalno plačo 100 EUR.

Ustanovitev Bosanskega podjetja v roku 10. dni
Ustanovitev Bosanskega podjetja v roku 10. dniFOTO: Arhiv naročnika

BiH ni članica Evropske unije niti podpisnica sporazuma OECD o izmenjavi podatkov o bančnih transakcijah in lastnikih bančnih računov v BiH. Tako da BiH ne sporoča podatkov bosanskih pravnih subjektov slovenskim davčnim organom. Prav tako nima nikakršnega zakona o izvoru premoženja. Tako, da Bosanskih podjetij in Bosanskih rezidentov ne slovenski ne bosanski davčni organi ne morejo povpraševati po izvoru premoženja saj nimajo zakonske osnove. Slovenski FURS pa nad bosanskimi podjetji in bosanskimi rezidenti (kljub temu, da so slovenski državljani) nima jurisdikcije.

Lastnik podjetja lahko gotovino na bosanskih bankah iz računa svojega podjetja dviguje neomejeno po plačilu 10% davka od dobička pravne osebe. Lahko pa slovenski podjetnik pri bosanski banki zaprosi tudi za bankomat kartico podjetja, katerega je lastnik in tako gotovino (do 5.000 EUR/dan) dviguje kjerkoli po Evropi iz računa bosanskega podjetja katerega je lastnik in direktor. Podjetje Snežič davčni inženiring, d.o.o. vam lahko pomaga in svetuje pri pridobitvi bosanskega rezidentstva, kar pa ne pomeni, da morate vrniti slovensko državljanstvo le spremenite rezidentstvo (kar pomeni državo, kjer ste zavezani plačevati osebni davek kot fizična oseba) in s tem Slovenija nad vami izgubi davčno jurisdikcijo in možnost vaše obdavčitve.

 Za ustanovitev podjetja v BiH nas kontaktirajte na: info@snezic.si in z veseljem se vam bomo odzvali.

Ddr. Rok Snežič, univ. dipl. prav, davčni svetovalec z licenco

Dr. Klavdija Snežič, davčna svetovalka z licenco
 

Naročnik oglasa je SNEŽIČ DAVČNI INŽENIRING, davčno in pravno svetovanje ter zastopanje, d.o.o.

Namizna aplikacija Internet Explorer odhaja v pokoj

Zagotovite si nemoten vstop v svet aktualnih novic in jo nadomestite z najnovejšo verzijo Chromea, Firefoxa, Safarija ali Microsoft Edgea.