Slovenija

Zakaj opozicijska SDS ni alternativa?

Ljubljana, 08. 02. 2020 10.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Alem Maksuti
Komentarji
1565

Po padcu vlade Marjana Šarca bodo slovenski volivci prej ali slej postavljeni pred dilemo, komu na naslednjih (predčasnih) volitvah nameniti svoj glas. Odhod prvaka DeSUS iz politike priča, da kult osebnosti večnega predsednika v slovenskem političnem prostoru ostaja le še prvak stranke SDS.

Ta ostaja vodilna etablirana stranka, ki kot alternativo ponuja politiko, utemeljeno na nacionalistični ideološki podstati. Stranka je šla celo tako daleč, da je izbrala enosmerno ulico, iz katere – z zdajšnjim vodjo in protagonisti njene politike – ni več vrnitve.

Besedilo je pripravljeno v projektu Homopolitikus, političnega think tanka Inštituta za politični manedžment. Kolumna izraža stališče avtorja in ne nujno tudi uredništva 24ur.com.

Da bi razumeli pot stranke SDS, se je treba nekoliko vrniti v preteklost. Kritična točka v razvoju postsocialističnih družb v Srednji in Vzhodni Evropi v obdobju 1989–1991 je bila izbira poti, po kateri so se novonastale države podale po padcu komunističnega totalitarizma. S poslanstvom iskanja lastne identitete so se stranke, kot glavni protagonisti reformacije družbenopolitičnega sistema, tako rekoč čez noč znašle v svetu političnega pluralizma.

Politična elita je pred seboj imela dve poti. Prva je vključevala intenzivno transformacijo družbenih in političnih institucij, predvsem države in ustreznih političnih teles, ki bi bila vključena v dolgoročni projekt demokratičnega razvoja v socializmu erodiranih podsistemov, vključno z ekonomskim. Ta pot predstavlja dejansko alternativo dediščini totalitarnega sistema. Druga pot se je nanašala na hitro in nominalno spremembo enopartijskega sistema v kvazipluralno družbo, za katero je značilno večstrankarstvo, utemeljeno na nacionalistični ideologiji, ki je bila uporabljena kot paravan, za katerim se je skrivala ideja o novi obliki avtoritarne oziroma totalitarne organizacije države.

Dr. Alem Maksuti, IPM Inštitut
Dr. Alem Maksuti, IPM Inštitut FOTO: osebni arhiv

Večina političnih strank je za oblikovanje svoje ontološke pozicije izbrala drugo pot. Pogled z današnje perspektive nam razkriva, da je to pot izbrala tudi takratna SDS. Primarni razlog za takšno izbiro najverjetneje tiči v dejstvu, da je bila ta pot preprosto lažja. Novonastale stranke so se želele čim prej osvoboditi komunizma in vseh negativnih asociacij, ki so se vezale na nekdanji totalitarni politični sistem. Problem, ki je s tem nastal, je, da te stranke niso imele jasne vizije o transformaciji družbenih in političnih institucij. Vse, kar so si želele, je prevzem oblasti, ki je prevladal nad dejanskimi potrebami po ustvarjanju pogojev za izvedbo demokratične transformacije družbe. Enak scenarij bi lahko našli tudi v drugih demokracijah Srednje in Vzhodne Evrope.

Ideološka podstat nacionalizma je utemeljitev nacionalne suverenosti na etničnem principu. Gre za nasprotje liberalni demokraciji, ki temelji na ideji suverenosti državljanov kot svobodnih ljudi, kar je nasprotje etniji (naciji) kot organski kategoriji. Medtem ko demokracija predvideva svobodno izbiro med različnimi interesi različnih družbenih skupin, nacionalistična ideologija temelji na zvezi med nacijo in ozemljem (nacionalna država). Državljani v tem smislu primarno pripadajo naciji.

Prvi rezultat takšne politike je vsekakor bil izbris dela državljanov na temelju politike, o kateri tudi v današnji SDS imajo stališče. Politika stranke SDS temelji na predpostavki, da ima nacija kot primarni element identifikacije prednost pred posameznikom. Nacionalni interes se postavlja nad pravice in svoboščine državljanov (priseljencev, Romov, istospolnih, umetnikov, socialistov itd.), čeprav je diskurz protagonistov te politike poln parol o človekovih pravicah in svoboščinah, ki so (kako simptomatično) vedno kršene le 'zavednim' Slovencem. Dominacija države nad državljani je element, ki je skupen tako komunistični (partijski) kot nacionalistični ideologiji. Skupni so jim totalitarni mehanizmi vladanja: od brezpogojne zvestobe stranki do kulta osebnosti dosmrtnega predsednika.

Politika stranke SDS temelji na predpostavki, da ima nacija kot primarni element identifikacije prednost pred posameznikom.
Politika stranke SDS temelji na predpostavki, da ima nacija kot primarni element identifikacije prednost pred posameznikom. FOTO: Miro Majcen

Tako jugoslovanska partijska kot nacionalistična ideologija sta si podobni, ker predvidevata monopol moči in uporabo politične instrumentalizacije vseh pomembnih družbenih institucij, od sodišč do medijev. V tem smislu ni razlike med nekdanjim jugoslovanskim režimom in aparaturo Agitpropa ter današnjim delovanjem stranke SDS ustanovljenih 'medijev', ki so prepričani, da je njihova 'resnica' edina prava. Prepričani o svoji zgodovinski misiji vse, kar ni v skladu z njihovo resnico, kritizirajo z nestrpnostjo in sovražnim govorom. Temu gre dodati še nekatere 'intelektualce', predvsem pravnike in zgodovinarje, ki v duhu zgodovinskega revizionizma v zadnjem času javnost prepričujejo, da so med II. svetovno vojno Nemci in Italijani branili Slovence pred partizani.

V obdobju postkomunizma je stranka SDS komunistični kolektivizem tako rekoč zamenjala za kolektivistično ideologijo nacionalizma. Po prepričanju protagonistov politike stranke SDS mora biti moč skoncentrirana v rokah nacije oziroma države kot kolektivne avtoritete, ki bo nadomestila individualno nezaupanje in nemoč s skupno varnostjo in močjo. Ko pride do vzpostavitve čustvene vezi med nacijo in njenim vodjo – predsednikom stranke, ki je edina relevantna avtoriteta, o kateri se ne dvomi – bo zadovoljena potreba po varnosti pri vseh pripadnikih nacije.

Opozicijska SDS ni alternativa. Gre za lažno izbiro, ki se jo ponuja kot alternativno politično opcijo, ki naj bi predstavljala antipod neoliberalne politike, ki jo izvajajo praktično vse 'leve' slovenske vlade.
Opozicijska SDS ni alternativa. Gre za lažno izbiro, ki se jo ponuja kot alternativno politično opcijo, ki naj bi predstavljala antipod neoliberalne politike, ki jo izvajajo praktično vse 'leve' slovenske vlade. FOTO: Miro Majcen

Z drugimi besedami, ljudje, ki se niso sposobni uresničiti kot posamezniki, kot državljani do svoje identitete prihajajo skozi maso v nacionalističnem gibanju (od strankarskih odborov, preko društev, ki branijo vrednote Slovenske osamosvojitve, do individualnih in skupinskih iniciativ politkomisarjev, ki so pripravljeni svojo javno podobo žrtvovati za krivice, ki se dogajajo drugorazrednim državljanom, predvsem prvemu med enakimi – predsedniku njihove stranke). Bolj kot so posamezniki brezupni in nesposobni, močnejša je njihova potreba po identifikaciji z nacijo in vrhovnim vodjo kot najvišjo obliko avtoritete.

Ampak SDS ni edina stranka v Sloveniji, ki prisega na nacionalistično ideologijo. Zato se je treba vprašati, od kod takšni vzvodi v politiki in zakaj se je nacionalizem pokazal kot tako plodna ideologija? Splošni razlogi za izbruh nacionalizma ob koncu prejšnjega stoletja, tako pri nas kot v drugih državah Srednje in Vzhodne Evrope, gre iskati v nečem, kar poljski filozof Leszek Kołakowski imenuje univerzalni nihilizem in relativizem, ki je diskreditiral vrednotne kriterije in izbrisal smisel zgodovine. V takšni situaciji, po mnenju Kołakowskega, ljudje težijo k arhaičnim konceptom zgodovine in mitologiji, katere cilj ni pojasnjevanje smisla zgodovine, ampak zadovoljitev potrebe posameznika po pripadnosti, s katero se reducirata kaos in strah. Na primer. Pridemo na oblast in zapremo meje. S tem rešimo Slovenijo. Zveni znano?

Nacionalni interes se postavlja nad pravice in svoboščine državljanov – priseljencev, Romov, istospolnih, umetnikov, socialistov itd.
Nacionalni interes se postavlja nad pravice in svoboščine državljanov – priseljencev, Romov, istospolnih, umetnikov, socialistov itd. FOTO: Damjan Žibert

Nacionalizem vsekakor gre razumeti kot anahronizem zgodovinskega obdobja, v katerem živimo. Ampak pri tem moramo biti nekoliko pesimistični, saj alternative, ki bi ga nadomestila, trenutno ni na vidiku. Slabosti demokracije se manifestirajo tudi zunaj meja postsocialističnih demokracij, kjer so vse bolj pogoste stranke, ki prisegajo na ekstremne desničarske ideologije (na primer AfD v Nemčiji). Namesto resnega premisleka o temeljnih družbenih delitvah, ki bi odpravile nekatere anomalije, ekonomska in politična elita raje zagovarjata pozicijo preseganja delitev, iz katere se izogibamo ukvarjanju z resnimi problemi. Vse skupaj poteka pod nadobudnim patronatom 'neodvisnih' mednarodnih institucij in finančnih trgov, ki ne delujejo v interesu državljanov, ampak izključno in samo v interesu licemerske finančne oligarhije, ki bo na oblasti podprla tudi samega hudiča, če ji bo s tem uspelo zavarovati svoje interese. Prizma vladnih politik je postala privatizacija vsega in uničevanje držav, latentna posledica delovanja pa povečevanje socialnih razlik in revščina ljudi.

Zato opozicijska SDS ni alternativa. Gre za lažno izbiro, ki se jo ponuja kot alternativno politično opcijo, ki naj bi predstavljala antipod neoliberalne politike, ki jo izvajajo praktično vse 'leve' slovenske vlade. Edina prava alternativa tiči v ideji, ki se bo uresničila, ko bodo ljudje dojeli, da je suverenost državljanov bolj pomembna od suverenosti etnije (nacije) in da je pravica do samoodločbe predvsem pravica, da državljani dobijo priložnost, da odločajo o obliki vladavine, v okvirih katere želijo živeti. Pot secesije nacije od obstoječe države – nekoč Slovencev od Jugoslavije, danes Kataloncev od Španije – ni prava pot. Nacionalizem kot ideologija banalnosti, ki se jo danes prodaja skozi parolo nacionalne enotnosti, ki je nekoč (leta 1991) obstajal, danes pa je ni več. Zabloda, ki nam zastruplja medsebojne odnose, siromaši družbo in nas kot državo počasi, ampak zanesljivo postavlja na periferijo Evrope in sveta.

Stranka je šla celo tako daleč, da je izbrala enosmerno ulico, iz katere – z zdajšnjim vodjo in protagonisti njene politike – ni več vrnitve.
Stranka je šla celo tako daleč, da je izbrala enosmerno ulico, iz katere – z zdajšnjim vodjo in protagonisti njene politike – ni več vrnitve. FOTO: Damjan Žibert
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1565)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

KRALJKEKEC
10. 02. 2020 13.27
+1
Bog živi našega poštenega,ponosnega,vestnega in častnega Janeza Janšo,in na katerega ste ponosni levičarji?...Jankoviča,Ropa,Kresalko,Šarca,Mesca,Židana,Erjavca,Cerarja....
Domendo
10. 02. 2020 08.12
-2
Počas gre članek v pozabo in tako je tudi prav. Drugič se pa vsaj nauči spoštovat ljudi, ki ti dajejo kruh, ker bontona in kulture te doma niso. Provocirate potem pa kričite, da so ljudje do vas nestrpni in nevem kaj še vse. Poznam več muslimanov in vsi so pametnejši od tebe in tistih na poptv, pa nimajo dr. pred imenom in priimkom.
vinogradnik33
09. 02. 2020 13.16
+10
Maksuti je v tej kolumni razgrnil in ugotavlja to , kar nekateri že dolgo časa govorimo , zato je samo potrdil , da je naše razmišljanje pravilno in da Janša ni rešitev problemov ampak vir problemov in njegovi sledilci z njim !
dragan krstic
09. 02. 2020 12.04
+3
Kakšen bolan um je tale Maksuti pove njegova trditev da secesija Slovenije od Jugoslavije ni bila prava pot. Ja po njegovi logiki bi morali ostati verni Beogradu, torej je popolnoma razumljivo da ta tovariš Maksuti zanika desno politično opcijo. Aja, zdaj pa razumem zakaj tovariši sovražijo Janšo ki je prvi med osamosvojitelji povzroitelji skrenitve s prave poti. Bravo tovariš Maksuti, ti si genij.
Ejga-Tega
09. 02. 2020 11.33
+1
Z objavo takih kvazi komentatorjev, se je ta portal lepo politično opredeliv. Koliko vam bomo potem v bodoče še lahko verjeli?? Kajti s takimi potezami ste si totalno zapravili kredibilnost. Zdej me pa hiter zbrišite, da kdo ne prebere tega
Kaktus111
09. 02. 2020 11.36
+3
Ejga-Tega
09. 02. 2020 11.21
-5
Danes ko je nedelja, bi lahko skupaj eno zmolili za domovino 😜
Domendo
09. 02. 2020 11.20
-3
Že dva dni je ta nepomemben lažljivi članek v ospredju. Ko pa objavite barabije vaših ljubih komunističnih lopovoc in lažnivcov pa po hitrem postopku članke rinee v ozadje. Noben ne verjame temu članku, ker že v naprej obsoja ljudi in ta ki je spisal ta članek je zelo zelo lab človek. Hitler je tudi vsem po vrsti sodil na podoben način. Če ne verjamete, da so vaša dejanja podobna hitlerju vam dam samo en primer. Hitler je najprej ljudem tudi začel jemati premoženje in jim jemat nepremićnine razlika je samo v tem, da je on to naredil premožnim židom vi ste pa to naredil revim na socialni pomoči. In ta analitik naj najprej sam sebe vpraša za kakšne barabe dela in piše članke in v naprej obsoja kako bo in misli, da je zdaj pameten in pomemben, ker je skupaj spacal nkaj stavkov ki i jih je podćrtal ko je bral stare knjige. Maksuti zaradi takših kot si ti se države razvijajo prepočasi in zaradi takšnih so vojne v svetu, ker ste v miselnosti najmanj 500 let za današnjim razvitim sveom.
dragan krstic
09. 02. 2020 11.17
-2
Počakajte še nekaj ur do večera ko bo objavljena nova anketa glede podpore političnih strank. Če bo SMC še vedno kazalo slabo potem levakarji ne bo nič z volitvami, enako velja za Desus ki mora biti v vladni koaliciji, levi ali desni ker le v tem primeru se lahko bori za upokojence.
poneumljanje
09. 02. 2020 10.41
+1
A je Janez že kaj Twerkal v zvezi z člankom ?
VolkBrenin
09. 02. 2020 10.49
-1
šteje koruzo na varnem v kleti 4 .......nima časa
poneumljanje
09. 02. 2020 10.51
+2
Uporabnik443897
09. 02. 2020 10.35
-5
Zakaj SDS ni alternativa odgovorim velecenjenemu piscu. Levičar spremeni MIŠLENJE, ko se v grob ZVRNE. V preprostem prevodu za levičarje, ki težko razumejo kar ni LEVO. Levičarvtudi sebi ne prizna, da ima dve roki in nogi in da sta ena leva in ena desna. p.p. Pa še malo za hec, levičarji pa taki, pišejo pa z DESNO ROKO 😀😀😀
kaktusar1
09. 02. 2020 10.53
-1
unclub
09. 02. 2020 10.15
+7
Že po plusih in minusih se vidi, kako smo Slovenci razdeljeni kot narod! Ni lepšega za " našo" oblast. Levo ali desno
?ebula
09. 02. 2020 09.41
-6
24 ur.com - prav ste ugotovili, da je ta članek na voljo že tri dni. Tako ga bodo svečkarji lahko večkrat prebrali in morda končno skapirali za kaj gre.
poneumljanje
09. 02. 2020 10.31
-7
Nič ne bodo skapirali, za to je treba imet ustrezno izobrazbo !
Lumpx
09. 02. 2020 13.04
+0
Ha ha ja mors met vsaj dr. FDV iz "bluzenja trazenje rude i gubljenje davkoplacevalskega denarja". Mimogrede kaksno izobrazbo mas pa ti poneumljenje?
el capitan 1
09. 02. 2020 09.35
-2
Tale si pa res zasluzi it le na odpad zgodovine.No more coments! Si je ne zasluzi!
Kopriva60918022
09. 02. 2020 09.16
-5
kje ste zdraharji, že dolgo ni blo nobenga sovražnega komentarja..vsi pri maši??
el capitan 1
09. 02. 2020 09.37
+1
Mi imamo vsaj zeveti za neke vrednote. Vi levaki ste si pa vse vrednote in kredibilnost celotne Europe itak ze zdavnaj zapravili z vsemi povojnimi poboji. Zato mi ne pisite taksnih pravljic, ker so dobre le zato, da me nastran prime
unclub
09. 02. 2020 10.12
+6
Nisem levičar, res ne! Bi pa prosil za odgovor! Kaj bi domobranci in ustaši naredili z partizani (in tistimi,ki so jih podpirali), če bi zmagali nacisti?
Uporabnik443897
09. 02. 2020 10.28
+6
Verjetno isto, to je v genomu ljudstva ❗️❗️❗️
VolkBrenin
09. 02. 2020 10.44
+3
capitanček bo SEVEDA ZNAL napisati koga , kje in kdaj....na katerem to sodišču je bila ENA sama domobranska sodba ...preden do klali domobranci slovence....!!! ali pa se bo nek capitanček raje potuhnil...
VolkBrenin
09. 02. 2020 10.46
+2
unclub...domobranci so pobijali slovence BREZ ENE SAME SODBE...gre za evidentne izvensodne POBOJE...NITI ENE SAME SODBE NIMAJO KOT TEMELJ ZA SVOJE ZLOČINE....
unclub
09. 02. 2020 11.31
+3
VolkBrenin
09. 02. 2020 15.30
+1
kolbek460
09. 02. 2020 08.54
+2
Prav želim se jih da jih v jesen pospremimo z nalomljenim tonalitom kot zadnjikrat in upam da z zmeraj ,delavci,uslužbenci in zombiji ,in ulica bo naša izbira ,!!!!!!!!!!!!!!!!
SLOVENEC
09. 02. 2020 09.20
+5
Za koga? Za nove obraze? Obrazi so res novi, politika pa še vedno stara. Kučanova klika.
SLOVENEC
09. 02. 2020 09.21
+2
el capitan 1
09. 02. 2020 09.38
-4
Ti pa si en model ja...... Ko jo bos dubu u glavo si bos premislil, da si sploh pomislil kaj taksnega!
Lumpx
09. 02. 2020 13.07
-2
Lepo. Ni problema se vec mladih se bo izselilo v tujino kot se sedaj. Tak da boste "tonalitcani" kaj kmal ostali sami v Sloveniji. Me sam zanima al bodo pol za vase socialke res delali "ilegalni" migranti oz kdo. Levaki mate dve leve roke pa ste se vedno in povsod iz zlata uspeli nardit sam drek.
Ejga-Tega
09. 02. 2020 08.23
+3
Bog si ga vedi, kaj nam levičarji še pripravljajo v prihodnjih dneh. Z vsakim takim člankom, z vsakim dodatnim žaljenjem, polivanjem gnojnice po nasproti mislečih, si zabijajo žeblje v krsto 23 letne leve oblasti. Zelo zanimivo vas je opazovati kako grabite za vsako bilko. Nekaj časa pa je že jasno, da so vaši časi mimo.
VolkBrenin
09. 02. 2020 08.40
+2
Bog si ga vedi, kaj nam DESNIČARJI še pripravljajo v prihodnjih dneh. Z vsakim takim člankom, z vsakim dodatnim žaljenjem, polivanjem gnojnice po nasproti mislečih, si zabijajo žeblje v krsto 30 letne kvazi desne oblasti. Zelo zanimivo vas je opazovati kako grabite za vsako bilko. Nekaj časa pa je že jasno, da so vaši časi mimo.
Ejga-Tega
09. 02. 2020 11.16
-2
VolkBrenin
09. 02. 2020 15.33
+2
seveda....Ne bog...ampak večina slovencev ve.... da je vaša edina bilka tisočkrat ponovljena laž...se mi ne da naštevati še vsega kriminala , lepljenja dokumentov etc....Za svečko se javi pri grimsu...gorenak nima časa...kleči na koruzi...
puntova
09. 02. 2020 08.21
+1
A je to kaj slabega, če je gdo nacionalist- NE. V tem je samo nekaj dobrega in protiutež nacionalistom komunistom ali pa lepše levičarjem. Bolševiki so svojga naroda bojijo.
VolkBrenin
09. 02. 2020 08.24
+0
VolkBrenin
09. 02. 2020 08.25
+4
bi bil puntovna tako prijazen in napisal ....kaj pomeni zate -- nacionalist...! Hvala
kolbek460
09. 02. 2020 08.52
-1
Nacionalist da sem jaz večji Slovenec od tebe Slovenca ali dasem večji slovenec od Hrvata ,roma ali bilo koga druge nacije ali vero izpovedi ,
VolkBrenin
09. 02. 2020 10.47
+2
kolbek...itak nima POJMA o čem pravzprav mekeče....
VolkBrenin
09. 02. 2020 08.20
-4
neki mitjasr alias monty python alias ne vem kaj nižje sanjari z nekim zapisom štuhca o pokojnem Moši Pijade....Zato nekaj dejstev...seveda preverljivih / in NE izmišljotin nekega klerika štuhca.....Ivan Štuhec je na spletni strani Nova24 objavil komentar, v katerem je poudaril, da »obstaja resna nevarnost, da bodo levičarji vsako naslednjo krizo uporabili za svojo oživljajočo utopistično ideologijo«, tako kot so fašistično okupacijo »izkoristili za revolucijo«. Za podkrepitev te teze je zapisal, da je Moša Pijade leta 1942 na prvem zasedanju Avnoja v Bihaču govoril o tem, da želijo revolucionarji »ustvariti toliko brezdomcev, da bodo ti predstavljali večino v državi«. Tako se začne enajst stavkov dolgi citat, ki naj bi pokazal, da so borci proti okupatorju želeli, da so ljudje v čim večji bedi, saj naj bi potem »postali komunisti«. Sestavek se konča z besedami: »Mi smo smrtni sovražnik vsakega blagostanja, miru in reda.«
VolkBrenin
09. 02. 2020 08.21
+5
Citat naj bi leta 2013 odkril Ambrož Kodelja, župnik v italijanskem Doberdobu, potem ko naj bi ga na to opozoril neki znanec. Našel naj bi ga v četniškem delu arhiva v Vojaškem arhivu Beograd. Srbski zgodovinar Kosta Nikolić je leta 2014 za hrvaško spletno stran narod.hr povedal, da tega dokumenta tam ni našel. Zelo malo verjetno je, da sploh obstaja, ocenjuje tudi dr. Bojan Godeša s slovenskega inštituta za novejšo zgodovino. Na prvem zasedanju Avnoja se je namreč rodila krilatica o bratstvu in enotnosti, zato bi bil govor o »ustvarjanju brezdomcev« tam zelo tuj. »Tudi nasploh ne gre za jezik in terminologijo, ki bi ju uporabljali komunisti, sploh ne v javnih govorih,« pravi. Še najpomembnejše pri ocenjevanju verodostojnosti citata je po njegovem to, da govori s prvega zasedanja Avnoja niso bili nikoli zapisani, ampak zgolj stenografirani. Ampak če Štuhec danes svari, da se bo ponovila komunistična revolucija, je logično, da navaja tudi prirejene dokumente …
VolkBrenin
09. 02. 2020 08.22
+6
govori s prvega zasedanja Avnoja niso bili nikoli zapisani, ampak zgolj stenografirani. Ampak če Štuhec danes svari, da se bo ponovila komunistična revolucija, je logično, da navaja tudi prirejene dokumente …
yvinega
09. 02. 2020 08.16
-4
Kar piši nebuloze, tokrat ti ne bo ratalo.
vinogradnik33
09. 02. 2020 08.07
+8
Maksuti je v tej kolumni razgrnil in ugotavlja to , kar nekateri že dolgo časa govorimo , zato je samo potrdil , da je naše razmišljanje pravilno in da Janša ni rešitev problemov ampak vir problemov in njegovi sledilci z njim !
Lumpx
09. 02. 2020 13.11
-4
Razkril ... Lepo prosim v tem skrupocalu od clanka je edino jasno da je "proti osamosvojitve Slovenije in sedaj Katalonije". Vse ostalo je enostavno mlatenje prazne slame . Vsak osnovnosolec zna oz bi moral znati napisati zadevo bolj jedernato in razumljivo.