Slovenija

Zakaj Šarec meni, da je že pred volitvami potrebna 'antijanša' zaveza med strankami KUL?

Ljubljana, 13. 08. 2021 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min
Avtor
Maja Kos, 24UR ZVEČER
Komentarji
1249

Zakaj Marjan Šarec meni, da so za dogovor oziroma povezovanje leve opozicije potrebne le tri zaveze? Kako odgovarja na očitke, da gre pri tem za izključevanje? Kako si predstavlja sodelovanje med Bratuškovo, Fajonovo in Mescem? V čem bi bili drugačni od Janše, Tonina in Počivalška?

Kdo bo koga na volitvah in kdo bo s kom po parlamentarnih volitvah vladal Sloveniji? Predsednik LMŠ Marjan Šarec je v svojem pismu Alenki Bratušek, Tanji Fajon in Luki Mescu jasen: Čas je, da stranke KUL podpišejo Dogovor o povolilnem sodelovanju brez Janeza Janše ali tistih ki ga podpirajo.

Takšen dogovor bi imel le tri zaveze za čas po volitvah: normalizacijo Slovenije, vrnitev k ustavnim temeljem in vrednotam, ki so nas osamosvojile in pripeljale v Evropsko unijo. Nato oblikovanje skupne vlade, ki bo močna in trdna, brez strank in posameznikov, ki sodelujejo ali podpirajo vlado Janeza Janše. In tretjo – predlog nastopa strank na volitvah s svojimi kandidacijskimi listami, lastnimi programi, a s skupnimi programskimi izhodišči in ob jasni predpostavki, da bo mandatarja izbrala tista stranka, ki bo na parlamentarnih volitvah prejela največ glasov.

V oddaji 24UR ZVEČER so ob tem gostili prvaka LMŠ. Povprašali so ga, zakaj mu je tako pomembno, da se že pred volitvami oblikuje blok proti Janši? In zakaj je pomembno, da se stranke tega bloka – se pravi SAB, SD in Levica – obvežejo, da ne bodo šle z njim v koalicijo? Šarec je odgovoril, da to ni pomembno samo zanje, pač pa to pričakuje od njih tako civilna družba kot tudi velik del javnosti. "In ta predlog – kot največje opozicijske stranke – namreč ne smemo pozabiti, da še vedno veljajo rezultati preteklih volitev, kjer je LMŠ največja po odstotku, dobljenem na volitvah ... in zato ne moremo sedeti križemrok. Zato smo tudi predlagali partnerjem, z njimi smo o teh zadevah tudi že večkrat govorili in v izogib temu, da bi ves čas poslušali očitke v javnosti, kako smo nesposobni sodelovanja, kako bi nas moral nekdo drug povezovati, mogoče tudi ljudje, ki se na volitvah niti ne bodo preizkusili, smo v naši stranki pač formulirali ta predlog, za katerega mislim, da nihče ne more imeti nič proti, ker so točke, ki so v njem zapisane, jasne, enostavne in bistvene za to, da lahko po volitvah sodelujemo."

A zakaj predsednik stranke LMŠ pravi, da je treba ta dogovor podpisati? Ne zaupa Bratuškovi, Fajonovi in Mescu na besedo? Zakaj podpis? "Jaz jim zaupam, v naši stranki jim popolnoma zaupamo. Ampak s tem odgovarjam na pozive javnosti in pozive civilne družbe. Namreč, kar se mene tiče, je popolnoma jasno, da bomo mi štirje, ki smo sedaj v opoziciji, tudi skupaj v vladi. Nemogoče je zdaj napovedati, kdo bo koliko dobil na volitvah, na volitvah se bodo zagotovo karte premešale. In tisti, ki bo dobil največ od nas, je logično, da bo tudi sestavljal vlado. Ampak civilna družba, velik del javnosti, pričakuje od nas sodelovanje in verjamem, da nobena od nas štirih strank nima nobenega namena ravnati drugače, kot tako kot od nas pričakujejo ljudje."

V pismu je Šarec sicer zapisal, da se morajo predsedniki strank koalicije KUL usesti skupaj in se dogovoriti brez posrednikov. Ali to pomeni, da jih je bilo v njihovih prejšnjih opozicijskih akcijah veliko, da potez niso vlekli predsedniki opozicijskih strank, ampak drugi in so oni temu le sledili? Šarec odgovarja, da so jih ljudje volili na volitvah, ljudje so jim zaupali mandate. "Upam, da nam jih bodo tudi na naslednjih volitvah. In ko te nekdo izvoli v državni zbor, seveda od tebe pričakuje, da boš ti tisti, ki boš kreiral politiko. Namreč, moje, ali pa naše mnenje v stranki je, da kdor ni šel na volitve oziroma se ni preizkusil na volitvah, pač ni pošteno, da mora potem on odločati namesto tistega, ki pa je v parlamentu. In v parlamentu smo mi, in javnost in civilna družba tudi od nas, ki smo politiki, tudi pričakujejo, da bomo našli skupni jezik. In ga tudi bomo."

Prvak LMŠ sicer pravi, da se zdaj dogajajo prelomni trenutki, ki terjajo dogovor med opozicijskimi strankami? Kateri? Pravi tudi, da je zdaj čas za tektonske premike. Kakšne? "Čas je za tektonske premike – v tem smislu, da se skupaj usedemo, da se dogovorimo za te točke in da po volitvah ne dovolimo nikoli več, da pride do takšne situacije, ki jo imamo danes. Da bi vladali tisti, ki tudi policiste zmerjajo z lenuhi ... To je samo zadnja 'cvetka', ki smo je deležni. Skratka: tektonski premik v smislu normalizacije države, da jo utirimo nazaj tja, kjer je bila. Potem se je pa treba soočiti s podnebno krizo, s krizo v zdravstvu; javno šolstvo, javne dobrine so pod vprašajem. In seveda ekologija – klimatologi so ravno zdaj izdali tako imenovano 'zadnje opozorilo'. In tukaj bodo naše prioritete. Odločiti se bo treba, kaj narediti s TEŠ 6 – namreč, dokler TEŠ 6 ne bomo zaprli, ne moremo niti sanjati o kakšnem razogljičenju slovenske družbe. Treba se bo odločiti, kako graditi drugi blok jedrske elektrarne. In tako naprej."

In kakšen je odziv pri strankah, ki jih Marjan Šarec nagovarja k podpisu povolilnega dogovora? Je ponedeljkov poziv Šarca Fajonovi, Mescu in Bratuškovi dogovarjanje o povolilnem sodelovanju ali solo akcija LMŠ?

Generalni sekretar SAB Jernej Pavlič pravi, da si želijo sodelovanja – tesnega, "bolj kot to, pa da se dogovorimo in držimo teh danih zavez". Zato je pismo Stranko Alenke Bratušek presenetilo – sestankovanje so, v skladu z medsebojnim dogovorom, pričakovali za zaprtimi vrati po poletnih počitnicah.

Tanja Fajon pravi, da ni in ne bo dovolj, da samo premagajo Janeza Janšo na volitvah, ampak da za uspešnost povezovanja niso dovolj minimalne zaveze, ki si jih strnil v predlog treh točk, temveč močna skupna ambicija. V SD nad njegovo idejo sicer niso presenečeni, pravijo da je važen cilj in ne pot in da so le nadgradili njihovo junijsko pobudo, da ni cilj samo premagati SDS na volitvah, ampak narediti trdno vlado.

Obratno socialdemokrati, ki so na podlagi pobude Tanje Fajon z dogovarjanjem hiteli začeti že konec junija. "Nam se zdi ključno, da levosredinske politične stranke sodelujejo pred volitvami, seveda z jasno ambicijo, ne le premagati stranko SDS," pa izpostavlja poslanec SD Matjaž Nemec.

Pred- in povolilno sodelovanje zagovarjajo v Levici, s pozivom, da mora opozicija predstaviti jasno vizijo za Slovenijo in se zavezati, da ne bo nadaljevala škodljivih politik – ne trenutne, ne prejšnjih vlad, so zapisali. Tudi to, da na sestanek prihajajo z nekaj dodatnimi predlogi.

"Pohvalno je, da se te dni vnovič odkriva dobrobiti sodelovanja," pa je bil odziv vodje poslancev koalicijske SMC. S pripisom: "Ko bomo prenehali še z izključevanjem, bo Slovenija še bolj razvojno naravnana."

NSi pa, da pismo LMŠ ne prispeva h krepitvi demokratičnega dialoga in vrednot. "Če želimo po prihodnjih volitvah oblikovati trdno in razvojno vlado, bo potrebno povezovanje in sodelovanje. NSi je na to pripravljena," so navedli.

"Moramo se zavedati, da bo po volitvah v naslednjem mandatu bistveno težje, saj bo treba vračati kredite, najete v koronakrizi, ko bo ponovno v veljavi tudi fiskalno pravilo. Zato bo še toliko pomembneje, da bo med strankami zaupanje in da bodo dogovori veljali, če bodo zapisani ali zgolj ustni," še dodaja Pavlič iz SAB. Pomemben je cilj, ne pot, jih opominjajo partnerji. Še več: da Šarčeva poteza kaže karakter. "Mi smo se pogovarjali, ampak vsaj v javnem izražanju ni bilo moč čutiti takšne odločnosti, kot jo je razbrati iz pisma," izpostavlja Nemec. A da – tako Tanja Fajon – za uspešnost povezovanja niso dovolj minimalne zaveze, ki si jih strnil v predlog treh točk, ampak močna skupna ambicija.

V sinočnji oddaji 24UR ZVEČER so Šarca tako še povprašali, ali je torej takšna "skupna ambicija"? Šarec upa in tudi verjame, da je. "Partnerji so se odzvali, kot so se odzvali. Sicer ti očitki o soliranju so se pojavili ..." odgovarja prvi mož LMŠ.

Kaj pa meni o tem odzivu SAB, ki gleda na njegovo pismo kot kršitev dogovora med njimi, da se na to temo usedejo jeseni, za zaprtimi vrati in stran od javnosti? Šarec pravi, da se bodo usedli stran od javnosti, definitivno, to je namreč tudi vedno bila njihova želja. "Že ko smo začeli sestavljati koalicijo KUL, takrat z Jožetom P. Damijanom, je bila naša želja, da ne bi bilo vse v medijih, še preden je kaj dorečeno. In tukaj je pač na mizi predlog, tukaj ne gre za nobene skrivnosti – to od nas javnost tudi pričakuje, pričakuje sodelovanje. In, kot sem rekel: Ta hip, ne vemo, kaj bo po volitvah, ampak ta hip smo še vedno največja opozicijska stranka in ne moremo sedeti križemrok in kar čakati, kaj se bo zgodilo. Zato mislim, da so te tri točke ta hip dovolj. Kajti, seveda ni dovolj premagati Janeza Janšo, ni dovolj biti samo proti Janši, je pa osnovni pogoj. Brez tega pogoja vsi drugi pogoji padejo. Mi moramo najprej preprečiti, da se ne ponovi takšna vladavina, kot jo gledamo zdaj," je jasen.

Pa ob tem odzivu SAB Šarec meni, da res lahko koalicija KUL po naslednjih volitvah glede na vsa ta mala trenja, ki se dogajajo, zdrži štiriletni mandat? Janša si morda pač misli: Tako ali tako se bodo spet skregali in takrat pridem jaz na vrsto. Predsednik stranke LMŠ poudarja, da je treba povedati, da tudi na desnici, ko se bodo bližale volitve, bo ne boj, pač pa mesarsko klanje. "Saj to se deloma že dogaja – saj vemo, kaj počnejo rumeni jopiči, kako grozijo, da bodo razkrili nekaj od Nove Slovenije, ne vem, kaj vse ... Tako da tudi na desnici ni take strašne enotnosti, kot se jo prikazuje – to je eno. Kar se pa tiče sodelovanja nas, bo naslednja vlada bistveno drugačna. Namreč, zakaj? Zato, ker bomo vse stranke v vladi. Veste, to je bistvena razlika. Zdaj smo imeli zunajkoalicijsko partnerico. In če ti nisi za isto mizo, če nisi del pogajanj od začetka do konca, je težko zadeve peljati. Zdaj bo pa ta bistvena razlika. In, kot sem rekel, partnerjem popolnoma zaupam, ta sporazum ni zato, ker jaz njim ne bi zaupal, je pa kot prikaz oziroma dokaz javnosti, da mislimo resno, dokaz civilni družbi, da mislimo resno, in nenazadnje, da bomo tudi mi opravili svoj del posla, tako kot ga je civilna družba na referendumu o vodah."

Kako pa gleda na odziv Nove Slovenije, ki njegovo pobudo vidi kot izključevalno, po drugi strani pa poudarja, da so pripravljeni za povezovanje po volitvah? Bi jih vzeli zraven? "Veste, kako je: ko si pripravljen storiti vse za to, da si v vladi, pa čeprav vlada Janez Janša z vsemi svojimi pritiklinami, ki jih gledamo vsak dan, in te ne skrbi za državo, potem težko komentiraš kakršno koli drugo zadevo. Tako da strank, ki so v trenutni vladi niti ne bi komentiral."

In kdaj se bodo predsedniki strank torej usedli in se pogovorili o tej njegovi pobudi? Šarec pravi, da bodo to opravili verjetno v septembru oziroma takrat, ko se bodo dogovorili. "Kot rečeno: to je priprava na volitve. Točk ni veliko in mislim, da se s temi točkami lahko vsi strinjamo," še sklene.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (1249)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Uporabnik1738812
16. 08. 2021 21.43
-2
Komedijant. On se politično pogovarja kako naj ne bi sodelovali z Janšo? Potreben je psihiatra? Slovenija potrebuje dobrega voditelja, predvsem pa program dela strank. Verjetno so minili časi, ko bodo stranke samo govorile, kako ne bodo sodelovale z Janšo. Velika krivda za takšno govorjenje so pa novinarji. Ti pa ne vem kje so se šolali? Seveda ne mislih vseh.
dober-man
25. 09. 2021 18.06
+1
dober-man
25. 09. 2021 18.10
+1
o dober dan. jansisti so se prebudili in družno udarili...
zlati70
13. 08. 2021 19.43
-2
🇸🇮👍🇸🇮⚘🇸🇮Puškometalca in v prazen bazen pogubnega skakalca😂ter Kamniškega dvornega norčka🤡. Al ga spet meče puberteta, al ima spet popravca🥳. Probaj se ŠMarjanček od našega sposobnega 🇸🇮PV🇸🇮 🇸🇮JANEZA JANŠE🇸🇮, naučit vsaj osnove politike in vladanja!! Mogoče pa kdaj spet postaneš predsednik kakšne manjše krajevne skupnosti!? 🤣😂🤡🥳 A, bognedaj! Našega JANEZA pa pusti pr mir, delej rajši za kar imaš šolo, al pa pejt rajši na pir🤣!!
dober-man
25. 09. 2021 18.12
+1
jaz vašega Janeza poznam osebno, se ko je komunist bil...nič pozitivnega ne vem o njem
Perivnik
13. 08. 2021 17.19
+0
Zato ker svojega programa itak nima. Njegov program je sovraštvo in izločanje.
bogdajmir
13. 08. 2021 16.59
-2
kdaj bo levi politični pol dobil stranko, ki bo imel spisan program in ideje za reforme, npr. nižji davki, pa višje plače za upokojence, pa poenostavitev študenta do dela, itd. ???
Karbid2
13. 08. 2021 18.56
+4
A ti še nekaj povem? V gospodarstvu rabimo višje plače.
sinhron
13. 08. 2021 15.28
+11
Pri vsem tem nastopita dva problema , prvi je nepotrebna in skoraj škodljiva anti Janša propaganda , ker se uničuje kar sam , to da pa naj bi bila vlada brez Janše , da , drugič je tu največji problem stranka LEVICA s svojim programom in nekompromisnim obnašanjem in močno radikalnimi posamezniki , ki ne morejo ali nočejo razumeti , da v neki skupnosti , če želiš , da dobro deluje mora prihajati do kompromisov in se ne zaletavati v zid , kajti v heterogeni skupnosti so pač vedno različni interesi in pogledi , ki jih je treba usklajevati !
bogdajmir
13. 08. 2021 17.00
+6
Levica, tudi če bo v levi vladi, bo koalicijskim partnerjem dajala nemogoče, zelo radikalne zahteve, ki pa jih bo leva koalicija morala podpisati, če bo želela vladati. Spet bomo prišli v stanje, kjer bo Levica nadstranka.
Kapitan kljuka
13. 08. 2021 15.27
+6
Da bi Šarec imel 60 % volilne baze, da ga vidite potem kako bi bil za sodelovanje. Vse 3 bi nagnal da bi bilo veselje. Tile se v bistvu sovražijo, ker drug drugemu jemljejo volilce in takšna četica pokvarjencev in med seboj sprtih osebkov naj bi nam vladala ??? Dokler Šarec še ni popolnoma snel maske je še imel nekaj volilcev in na to je računal ko je vrgel puško v koruzo. Ni se mu izšlo ker si je smc in desus še želel stolčkov in sedaj se mu blede od sovraštva do Janše. Zagotovo si bo drugo leto spet zaželel biti predsednik a mu seveda ne bo uspelo. Enostavno ga je narod prokužil. Takšna pokvarjena banda nas lahko popelje edino nazaj na balkan.
Škrat na kvadrat
13. 08. 2021 15.12
+2
Po vseh stadardih sem jaz fašist. Ker ne odobravam komunizma, ilegalnih migracij, lenuhov.
Marjan Starec
14. 08. 2021 08.02
+2
Po tej definiciji nas je 70 procentov fašistov
zoran pušenjak
13. 08. 2021 15.06
+8
Saj KUL nima nobenega progama, kot ga niso imeli, ko so vladali. Edini program je vladanje in nič delati.
jodr
13. 08. 2021 16.09
+0
bogdajmir
13. 08. 2021 17.01
+3
19 mesecev brez ene reforme. Dam jim edino, da so kredite z novimi krediti malo znižali, to pa je to.
+0
Šarec je kriv, da nam zdaj vlada Janša, ker mu je prepustil že osvojeno mesto. Predsednik vlade JANEZ JANŠA je močan je kot hrast, pokončen kot Triglav, nepopustljiv do zadnje kaplje krvi. ZA SLOVENIJO - ZA SLOVENKE in SLOVENCE! Bogu Hvala zanj. SREČNO SLOVENIJA!
Dbist
13. 08. 2021 16.19
-2
Malinha
13. 08. 2021 16.41
+0
N vem, če razumem: Bog je umrl, kaj je Jansha tudi?
bogdajmir
13. 08. 2021 17.02
+2
ne samo Šarec, celotna leva koalicija se je za zaprtimi vrati grizla in na koncu pogrizla, dokler ni ostalo pogorišče - med seboj so se sovražili, Šarec pa je blefiral s takojšnjimi predčasnimi volitvami
Luka64
13. 08. 2021 18.08
+4
Missa a še zmer ne vidiš, da takšne, kot si ti v Sloveniji več niohče ne mara. Eno par Yugonostalgikov in kruhoborcev, ki vas je še ostal in, ki hočete vsem ostalim vse slabo ne more ogrozit razvoja in napredka slovenske demokratične družbe. Vas žene edin sam še mržnja do vsega, kar je slovenskega isto, kot serpentinška, zaradi izgube oblasti, vas par pa zaradi izgube državljanstva v preteklosti.
Škrat na kvadrat
13. 08. 2021 15.03
+1
Vsi Slovenci in ostale republike bivše juge smo žrtve sfrj in balkanske mentalitete. In nič se ne spremeni.
Škrat na kvadrat
13. 08. 2021 15.01
+0
Hihi sami dobri programi v Sloveniji. Moj program je, da odprem podjetje in bom izkoriščal delavce iz bivše juge. Dam jim minimalca in stanovanje, ki ga seveda morajo plačati.
Uporabnik2068339
13. 08. 2021 14.55
+3
Da volilci vemo kaj se bo zgodilo po volitvah. Ne samo da nekaj zvolimo potem pa vlada čisto tretji!
ksrecko
13. 08. 2021 15.07
+0
jaz150,,,boje se rdeče nesnage ki leze iz luknjic butl opanoglavec.
madras
13. 08. 2021 14.54
-4
5000 corona Slovencev žrtev janšaluka, 75X krat več kot Australija.
staridida
13. 08. 2021 14.56
+4
Zato, ker je tričetrt necepljenih cepcev...
ksrecko
13. 08. 2021 15.06
+1
rdeči se zmiraj bolj drži zloba sami podo padli v luknjo kisojo skopali drugim
bogdajmir
13. 08. 2021 17.02
+2
kdo pa je delal reklamo za necepljene ... ja poglej jo spet Fajonko
Luka64
13. 08. 2021 18.16
+3
madras, ampak ti pa si največja žrtev samga sebe.
Pepe Bolcev
13. 08. 2021 14.51
+0
Zakaj taka panika med fasisti?
Pepe Bolcev
13. 08. 2021 14.51
-3
Volilci so z veliko večino zavrnili novelo zakona o vodah v vseh volilnih okrajih v državi. Za zakon o vodah je po 98 odstotkih preštetih glasov glasovalo 13,5 odstotka udeležencev referenduma, proti pa več kot 86,5 odstotka.
marcpazz
13. 08. 2021 15.35
+0
Pepe Rev-ček, a nimaš kaj druzga za napisat v opravičilo svoje be-de in mi-zerije
Luka64
13. 08. 2021 18.20
+1
Pepček Bolanček a sedaj že repliciraš samemu sebi. Si pač bolnik vreden usmiljenja samga sebe.
Zantaja
13. 08. 2021 14.49
+6
Toti naši politiki so kot, da bi poslušal Murkota ,Fredi Milerja ipd.. vsi si mislijo,da so najboljši, a ti gre na kozlanje ko jih poslušaš.
Pepe Bolcev
13. 08. 2021 14.48
-7
Nelegitimna vlada zivotari in caka svoj konec. Vsak dan smo blizje. Zato je panika na desnici razumljiva.
bogdajmir
13. 08. 2021 16.05
+3
kje vidiš paniko na desnici? v maničnem pisanju sporazumov pri KUL-u? Šarec je zate že desnica?
Luka64
13. 08. 2021 18.21
+2
Pepček Bolanček a sedaj že repliciraš samemu sebi. Si pač bolnik vreden usmiljenja samga sebe-
patogen
13. 08. 2021 14.37
+6
Fajonizem, postaja največja nevarnost za Slovenski narod. Spomnite se wellcome partyja v Ljubljani 2016.
Blokiran Drugi Človek
13. 08. 2021 14.39
-8
Vas janšiste bo težko izrinila iz prestola največje nevarnosti za slovence😉
patogen
13. 08. 2021 14.41
+5
Spomnite se wellcome partyja v Ljubljani 2016 in zasmehovanja Šenčurskih domoljubov.
Definbahija
13. 08. 2021 14.33
-1
A se spomnite ko je Benito poitalijančenje prenesel na slovenska imena in priimke? Iz Jože v Đusepe? No Nova24 je že DončiĆa preoblikovala v DončiČ....le kam to pelje
murinar
13. 08. 2021 14.36
-1
Castrum
13. 08. 2021 14.38
+3
Ene je preimenoval fašizem, drugi so se preimenovali sami, recimo Jože Pirjevec v Giuseppe Pierazzi........
patogen
13. 08. 2021 14.39
+1
Do leta 2000 je bula uporaba ć v Sloveniji striktno prepovedana. Poglej si stare časopise. Ljubljanski levičarji so ga začeli na silo uvajati s pojavom računalniških tipkovnic.
Castrum
13. 08. 2021 14.39
-1
Sicer pa, "Đ" ????? Italijani nimajo te srbske črke, saj veš ne????
Pepe Bolcev
13. 08. 2021 14.46
-1
Castrat, ne pozabi na ideologa sdsa. Tistega hrvata Brśćića, ki je fotrov priimek zatajil in so mehkega v trdega spremenil. Ampak ni nic pomagalo. Vprasaj Normo!
polikarbonatka
13. 08. 2021 14.33
-7
Svečkarji,ste imali dan odprtih vrat v kleti?Janševistički vojački,kako boste presenečeni po volitvah,realnost je povsem drugačna.Po moje boste naredili skupinski samomor ko bo vodja padel.To bo neprecenjivo!
Pepe Bolcev
13. 08. 2021 14.31
-4
Je pa lustno opazovat te analize jansistov. Ocitno se se vedno ne zavedajo kaj jih caka…
asgard
13. 08. 2021 14.39
+4
Kaj je pepček. Spet nekaj napletaš brez rezultata :) Raje čokolešnik pojej do konca , da ti mamica potem odveže slinček....