Slovenija

Zakaj se Slovenija segreva dvakrat hitreje od svetovnega povprečja?

Ljubljana, 06. 03. 2020 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Podnebje se zaradi človekove dejavnosti v zadnjih 150 letih spreminja bistveno hitreje, kot se je nekoč. Skupaj z naraščajočo temperaturo zraka narašča tudi število izrednih vremenskih dogodkov, a podnebne spremembe se ne dogajajo v vseh delih sveta enako hitro. Nasini podatki kažejo, da se je povprečna temperatura zraka v zadnjih 150 letih najbolj dvignila na širšem območju Alp, v osrednji Aziji, Braziliji, Kanadi in na Arktiki. Zakaj ravno na teh območjih?

V zadnjih letih veliko govorimo, da zime niso več takšne, kot so bile nekoč. Tudi poletja postajajo vse bolj vroča, pogosteje pa smo deležni tudi t. i. stacionarnih situacij, ko določen tip vremena nad nami vztraja dalj časa. Tako lahko po daljšem suhem obdobju nastopi daljše obdobje deževnega vremena, tudi s poplavami.

Vse pogostejše izredne vremenske dogodke lahko pripišemo podnebnim spremembam. Te sicer niso nekaj novega, saj so se dogajale v vsej zgodovini našega planeta, so pa v zadnjih 150 letih zaradi človekove dejavnosti bistveno hitrejše, kot so bile nekoč. 

Podnebne spremembe so se dogajale tudi v preteklosti, a so v zadnjih desetletjih hitrejše.
Podnebne spremembe so se dogajale tudi v preteklosti, a so v zadnjih desetletjih hitrejše. FOTO: POP TV

Zima 2019/2020 je bila v Sloveniji med štirimi najtoplejšimi v zgodovini meritev

Letošnja meteorološka zima, ki se je v nedeljo končala, je bila ena izmed najtoplejših v zgodovini meritev. V večjem delu države je bila za dve do tri stopinje toplejša od dolgoletnega povprečja ter s tem tretja ali četrta najtoplejša vsaj od sredine minulega stoletja.

Po podatkih Agencije RS za okolje (Arso) je bila v vzhodni in osrednji Sloveniji povprečna zimska temperatura med tremi in štirimi stopinjami Celzija, na Goriškem šest, ob morju pa sedem stopinj Celzija. Zelo zgovoren je podatek, da se je pet najtoplejših zim v zadnjih 70 letih zvrstilo po letu 2000. V Novem mestu je bila s povprečno temperaturo 5 stopinj Celzija najtoplejša zima 2006/2007, na drugem mestu je zima 2013/2014 (4,1 stopinje Celzija), letošnja zima pa se je po prvih podatkih s povprečno temperaturo 3,9 stopinje Celzija uvrstila na tretje mesto, skupaj z zimo 2000/2001.

Pozitivna in negativna povratna zanka

Podatki kažejo, da se je povprečna globalna temperatura zraka od konca 19. stoletja do leta 2016 dvignila za eno stopinjo Celzija. Podatki za Slovenijo medtem kažejo na še precej višji porast temperature, ki presega dve stopinji Celzija. Zakaj je tako?

Graf gibanja povprečne temperature zraka po letih.
Graf gibanja povprečne temperature zraka po letih. FOTO: POP TV

Odgovor se skriva v razporeditvi oceanov in kopnega. Ozračje nad oceani se namreč segreva bistveno počasneje kot nad kopnim, kar znižuje globalno povprečje. Ker oceani predstavljajo kar dve tretjini našega planeta, se v veliko državah temperatura zraka dviga precej hitreje od globalnega povprečja. Tudi Slovenija seveda pri tem ni izjema. Največji dvig temperatur je sicer zaznati v Alpah, osrednji Aziji, Braziliji, Kanadi in na Arktiki.

Na teh območjih prihaja do t. i. pozitivnih povratnih zank. Kot primer take zanke omenimo permafrost oziroma trajno zamrznjena tla na območju Kanade in Sibirije, kjer je shranjena večja količina toplogrednih plinov, predvsem metana. Ta tla so se zaradi toplejšega vremena začela taliti, toplogredni plini pa so se začeli sproščati v ozračje, kar je le še pospešilo dvig temperatur.

Ozračje nad kopnim se segreva nekajkrat hitreje kot ozračje nad oceani. Prikazan je dvig povprečne temperature zraka od leta 1880 do leta 2018.
Ozračje nad kopnim se segreva nekajkrat hitreje kot ozračje nad oceani. Prikazan je dvig povprečne temperature zraka od leta 1880 do leta 2018. FOTO: NASA GISS

Primer pozitivne povratne zanke je tudi arktični morski led, ki se zaradi vse višjih temperatur prav tako tali, taljenje tega pa pospešuje še dejstvo, da nezaledenela morska površina vpije bistveno več Sončeve energije, kar le še bolj segreva to območje. Prav v polarnih predelih se je ozračje v zadnjih 150 letih najbolj ogrelo, in sicer za okoli 3,5 stopinje Celzija.

Zaradi taljenja arktičnega ledu se proti jugu zlivajo ogromne količine mrzle vode, ki hladijo severni Atlantik in posledično tudi zrak nad njim. To pa je primer negativne povratne zanke, zaradi česar se je ozračje nad severnim Atlantikom v zadnjih 150 letih celo nekoliko ohladilo. Pozitivna povratna zanka torej pospešuje podnebne spremembe, negativna pa jih zavira.

Taljenje arktičnega ledu ima velik vpliv na vremenske vzorce v zmernih geografskih širinah, kjer leži tudi Slovenija.
Taljenje arktičnega ledu ima velik vpliv na vremenske vzorce v zmernih geografskih širinah, kjer leži tudi Slovenija. FOTO: Dreamstime

Kaj pa pri nas?

V Sloveniji smo v zadnjih desetletjih vse pogosteje priča t. i. blokadam, ko se nad nami dalj časa zadržuje območje visokega zračnega tlaka, ki nam prinaša sončno vreme. Trdovraten anticiklon je zaznamoval tudi večji del pravkar končane meteorološke zime, še pogostejše pa so razmere z anticiklonom v poletnem času. Zaradi anticiklona pade manj padavin, to pa lahko ob močnem soncu in visoki temperaturi zraka privede do suše, ki potem še okrepi vročino.

Kot kažejo podatki Arsa, se pri nas ravno poletja segrevajo najhitreje, zelo blizu pa so tudi pomladi in zime, medtem ko jeseni v primerjavi z dolgoletnim povprečjem ni zaznati večjih sprememb.

Kakšen je dolgoletni trend?

Povprečna temperatura zraka se je torej v Sloveniji dvignila za okoli dve stopinji Celzija, skoraj ves dvig je iz obdobja zadnjih štiridesetih let. Morda se to ne sliši veliko, a vsak dvig temperature za stopinjo Celzija pomeni okoli 150 metrov višjo mejo sneženja, s tem pa tudi precej manjšo možnost za sneženje po nižinah. Izračun pokaže, da sneg v povprečju vsako novo desetletje prekriva tla od dva do štiri dni manj kot v desetletju pred tem. To pomeni, da se je skupno število dni s snežno odejo od sredine minulega stoletja marsikje že prepolovilo.

Zmanjšuje se tudi skupna količina zapadlega snega, in sicer v povprečju za približno osem odstotkov na desetletje, kar pomeni, da danes zapade za skoraj polovico manj snega, kot ga je zapadlo pred 50 leti.

Takšni prizori so pri nas tudi v alpskih dolinah vse bolj redki.
Takšni prizori so pri nas tudi v alpskih dolinah vse bolj redki. FOTO: Robert Erjavec

Na meteorološki postaji z najdaljšim merilnim nizom pri nas v Ljubljani je skupna vsota višin novozapadlega snega v šestdesetih letih prejšnjega stoletja (1960–1969) znašala 12 metrov in 32 centimetrov, v zadnjem desetletnem obdobju (2010–2019) pa le še sedem metrov in 48 centimetrov, kar v povprečju pomeni okoli 75 centimetrov na sezono. Dejanska najvišja višina snežne odeje je seveda občutno manjša, saj se sneg sproti tali in poseda. Največjo vsoto višin novozapadlega snega smo v zadnjih desetih letih sicer imeli v sezoni 2012/2013, ko je v večjem delu nižin skupno zapadlo od 1,5 do 3 metre snega.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (186)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

arthur1982
11. 07. 2020 19.49
+1
Zaradi Janšata in njegovih pizdunov.
RdecaZvezda
06. 04. 2020 17.33
+0
Slovenija se segreva hitreje zato,ker je polovica juga stlačena po vsej državi.
Slovenska borka
07. 05. 2020 09.37
Mogoče maš prau samo ta juga je postavila Slovenijo ;)
ssbobo
25. 03. 2020 19.27
-1
Briga me za podnebne sprememmbe ...... bolj me skrbjo migrantje pa njihovo početje z najstnicami
manasa
10. 08. 2021 09.50
kure bedne
06. 03. 2020 20.03
+6
Te sorošovee zdraharske novinarje bi bilo potrebno mal na roke zaslišat-glede segrevanja. Kakšni neumni naslovi in članki, da te kar srrrat pritisne.
Venom.
06. 03. 2020 17.17
+3
24UR - A boste tudi o vaših komentatorjih napisali sliko nacionalnosti v Sloveniji in koliko nacionalnega sovraštva je tukaj (ne samo na vašem portalu) tako, kot ste objavili dobro plačanega pravnika, ki bojda zagovarja nogomet?
zdrava.pamet
06. 03. 2020 17.06
-8
Z co2 smo segreli ozračje toliko, da se topi permafrost, ki spušča metan, ki je 20x hujši toplogredni plin.... permafrosta pa je za celo sibirijo in kanado... bo narava naučila človeka kozjih molitvic... Podnebje smo spremenili v toliksni meri, da nihče ne ve kako bo zemlja reagirala.... lahko se segreje do te mere, da bomo izumrli, lahko se ohladi do snežne kepe, kot je že bilo v prazgodovini in so prezivele samo bakterije, preberi si na internetu ali pogljej na NGC....
VAREN
06. 03. 2020 17.10
-1
Še enkrat. Če bi vedel, koliko % CO2 izpusti človeštvo, si še kosila nebi mogel skuhat. CO2 je naravni plin, katerega čez 80% prihaja v ozračje iz morja po naravni poti. Izumrli pa bi lahko samao zarad človeške neumnosti, ne pa naravnih dogodkov. Zadaj pa v akcijo in preverite dejstvo predno komentirate.
tilentim
06. 03. 2020 17.02
+6
Naivneži! Pogooglajte malo tuje spletne strani: vpišite Twice as fast as Aljaska, Russia, America, in kaj hitro boste ugotovili, da v vseh državah spinajo iste članke, le menjajo naziv države ali regije. Verjetno gre res za nekolikšno segrevanje, a le kot cikel sončevih peg. Seveda smo energetsko potratni, a to moramo spremeniti vsak pri sebi - lokalna proizvodnja in lokalni nakupi...
VAREN
06. 03. 2020 17.06
-1
Seveda vsi pišejo isto. Saj so vsi obsedeni s podnebnimi spremembami. Človek ne more bit nikol toliko energetsko potraten, da bi vplival na podnebje, pa če se s tem sprijazniš ali pa ne.
preprostež
06. 03. 2020 17.15
-3
Samo poglej lastniško strukturo spletne strani.
Lumpx
06. 03. 2020 16.00
-1
Ja menda zato ker se ne segreva 3 krat hitreje. Se dober da je padu sneg na Gorenjskem. Idite si ga LJ fdv novinarcki mal pogledat.
TistoPravo
06. 03. 2020 16.19
+1
Čak da spet pripiha iz Karavank..,bo še padala in letelo po luftu...in tudi topleje je, ker to nenaravno razlivanje padavinskih voda v obliki meteornih vod iz streh hiš dvorišč...asvaltnih, kolovoznih cest in vsega s čimer je človek posegel v okolje,,,povzroča neenakomirno in zdaj že kar stalno neenakomirno razmočenost tal. Tako se v zračno maso meša vlaga v nenaravni postopni vlažnost, torej uglavnem po dolinah bo to povzročalo veliko probleme...saj ko veter butne v te zračne mase neenakomirno vlažne, podira marsikej lahko.,,rakompa tudi sonce, ko segreje to vse skupej....povzroči pregrevanje in na vrhuncu neurja skupaj z oblaki,
Lumpx
06. 03. 2020 16.47
+5
Ko bo prisla spet huda zima boste pa jamrali da prihaja ledena doba. Ajd.
zdrava.pamet
06. 03. 2020 15.53
-2
Z co2 smo segreli ozračje toliko, da se topi permafrost, ki spušča metan, ki je 20x hujši toplogredni plin.... permafrosta pa je za celo sibirijo in kanado... bo narava naučila človeka kozjih molitvic
VAREN
06. 03. 2020 16.23
+2
Ti pa si res nerazgledan. Če bi vedel, koliko % CO2 izpusti človeštvo, si še kosila nebi mogel skuhat. CO2 je naravni plin, katerega čez 80% prihaja v ozračje iz morja po naravni poti. Zadaj pa v akcijo in preverite dejstvo predno komentirate.
VAREN
06. 03. 2020 15.46
+2
Podnebne spremembe so naravni pojav. Podnebnih katastrof ni. So samo podnebni dogodki. Tako je bilo in tako bo. Človek na naravo ne more vplivat.
VAREN
06. 03. 2020 16.04
-4
A samo to znaš povedat. Si pa res neizobražen.
zdrava.pamet
06. 03. 2020 17.05
-3
Z co2 smo segreli ozračje toliko, da se topi permafrost, ki spušča metan, ki je 20x hujši toplogredni plin.... permafrosta pa je za celo sibirijo in kanado... bo narava naučila človeka kozjih molitvic... Podnebje smo spremenili v toliksni meri, da nihče ne ve kako bo zemlja reagirala.... lahko se segreje do te mere, da bomo izumrli, lahko se ohladi do snežne kepe, kot je že bilo v prazgodovini in so prezivele samo bakterije, preberi si na internetu ali pogljej na NGC.... neizobražen si ocitno ti
VAREN
06. 03. 2020 17.43
+0
3x si se že ponovil. Saj ne rabiš kopirat tolkrat svoje stavke. Če imaš s čim zbij moje argumente. Pa da vidiva kdo je bolj izobražen.
Ježek JEBE POP SMRADE
06. 03. 2020 15.30
-1
DEEP
06. 03. 2020 15.11
+1
Faušarija, odaja posebej močno,negativno energijo a ti z juga, se močno zigrevata ,ker delajo za minimalno crkavico!!
TistoPravo
06. 03. 2020 15.08
+1
Ko asvalta smo napeljali, kolk vode speljali nekam poleg....ki se sedaj ne more razlivat po naravnih principih postopoma počasi ampak po človeških...poimenovanih meteorne vode. Asvalt in vsa pozidava oddaja akumulirano energijo nazaj, poleg tega da v zimskem obdobju še grejemo logično. Vse stavbe ravno tako vsebujejo meteorne vode, kot ceste. Sedaj gledamo, kako imajo vetrovi vse večjo moč...le zakaj? Kam butne recimo karavanški fen, kot prileti v doline....v zrak, ki je v dolinah,.,ta pa zaradi nenaravnega razlivanja vod veliko bolj vlažen na določenih področjih, kot bi bil sicer ob naravno napadani in raztečeni vodi ob padavinah po zemlji. Tudi segrevanje in hlajenje ima drugačne zakonitosti, če je nenaravno naenkrat zemlja bolj razmočena kot bi bila vključno z zrakom ki vsebuje povečano izpuhtelo vodo iz lete zemlje. Vsim je verjetno jasno, da povzroča recimo zrak pri 25 stopinjah ki je bolj vlažen...mnogo večji občutek toplote,,,,torej mnogo bolj vpliva tudi na vse okrog človeka ta "povečan občutek" vročine, ki je tudi dejansko večji v obliki sevanja lete naokoli s pomočjo večje navlaženosti ozračja.
VAREN
06. 03. 2020 15.38
-1
cesar1
06. 03. 2020 15.00
+3
Za podnebne spremembe vso odgovornost “nosi Janša”....... . To pišem zato, da si preveč ne obremenite možganov...
kuncci1
06. 03. 2020 14.40
+2
Še en TEŠ naredite, pa gozdove izkrčite....
Maribor?an 1
06. 03. 2020 14.38
+7
Vam bom povedal zakaj se SLOVENIJA segreva 2x bolj ko ostale države. V zadnjih letih nisem videl da bi kdo sadil drevesa. Obstaja organizacija v Dupleku ki se ji reče OHRANIMO NARAVO ČISTO, ki sadi drevesa na občinski zemlji z lastnim denarjem..... Sramota za Slovenijo
VAREN
06. 03. 2020 14.51
-2
Mariborčan1 manjka ti splošna razgledanost. Potem nebi pisal takih bedarij.
nemo1
06. 03. 2020 14.38
+3
Pridejo južnjaki in z njimi toplejša klima
štrekeljc
06. 03. 2020 14.34
-1
To ni še nič! Kaj bo šele zdaj, ko imamo Pustno vlado, Pust pa mraz preganja. Samo kaj bo Grims rekel?
scipio
06. 03. 2020 14.17
+2
Na sončni strani alp. In rad imam mleko.
VAREN
06. 03. 2020 14.05
-10
Še bolj naj žge. Hočem Indonezijo in Maldive tukaj.
Infraping
06. 03. 2020 14.33
+1
Tak se govori. Pa de ne bi več moral plačevati in delati za ogrevanje.
VAREN
06. 03. 2020 16.42
-1
Pa da mam na seb ene japanke, majco pa kratke hlače celo leto.