Slovenija

Zakaj smo volivci politično neinformirani? Je nevednost sploh problem?

Ljubljana, 04. 06. 2022 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Tibor Rutar
Komentarji
71

Britanska odločitev za izstop iz Evropske unije bo imela hude posledice za gospodarstvo te otoške države. Na srednji in dolgi rok bodo negativne ekonomske učinke čutili ne le podjetniki, marveč tudi navadni ljudje. Manj investicij pomeni manj delovnih mest. Zamejena mednarodna trgovina prinaša zmanjšano realno kupno moč denarnice povprečnega Britanca. Močen upad evropskega priseljevanja v Britanijo ne bo razbremenil državnega proračuna (priseljenci namreč prek davkov vplačajo v državo veliko več, kot dobijo nazaj skozi storitve in transferje), ne bo zmanjšal kriminala in ne bo preprečil domnevno apokaliptičnih kulturnih sprememb.

Javnomnenjske poizvedbe kažejo, da je bilo v času odločanja za brexit med britansko javnostjo veliko zmotnih percepcij o političnem, ekonomskem in demografskem položaju Britanije. Posebej veliko zmot je bilo na strani tistih, ki so volili za brexit. Več kot polovica Britancev in 75 odstotkov tistih, ki so volili za, je zmotno mislilo, da je priseljevanje iz Evrope povečalo kriminal v Britaniji. Približno polovica državljanov in več kot 60 odstotkov tistih, ki so volili za brexit, je bilo (zmotno) prepričanih, da je evropsko priseljevanje opazno povečalo brezposelnost med v Britaniji rojenimi nizkokvalificiranimi delavci. Več kot polovica volivcev za brexit je imela zmotno prepričanje, da so evropski priseljenci poslabšali kakovost zdravstvenih storitev v Britaniji. 

Besedilo je pripravljeno v sklopu projekta Homopolitikus, političnega think tanka Inštituta za politični menedžment. Kolumna izraža stališče avtorja, in ne nujno tudi uredništva 24ur.com.

Politična nevednost v Britaniji je bila (in ostaja) splošno razširjena, toda razlike med segmenti volivcev v tem, kako nevedni so, so prav tako velike. Eden najslavnejših raziskovalcev politične nevednosti v drugi polovici 20. stoletja, Philip Converse, je pred časom povzel izsledke svojih in drugih raziskav s pikro trditvijo, ki povzema prav to dejstvo: "Dve najenostavnejši resnici, ki ju poznam glede informiranosti modernih volilnih teles, sta, da je povprečje zelo nizko, varianca pa zelo visoka." Ugotavlja, da je povprečni volivec precej neinformiran, a da obenem obstajajo volivci, ki so zelo dobro informirani. Organizacija Ipsos redno raziskuje politično nevednost po vsem svetu in je celo razvila "indeks nevednosti", s pomočjo katerega lahko razvrščamo države po stopnji nevednosti, ki jih bremeni. Strašljivo je, da se Britanija pogosto znajde med državami, ki so najmanj neinformirane, tj. ki se odrežejo najbolje.

Glede na to, da je bil na referendumu brexit podprt zgolj z nekaj odstotnih točk razlike, in glede na to, da je bila stopnja nevednosti veliko bolj razširjena med volivci za kot pa volivci proti, je razumno sklepati, da se brexit ne bi zgodil, če bi bile zmotne percepcije med volivci manj razširjene. Politična nevednost torej ni zgolj dejstvo, marveč je tudi nevarno dejstvo, zaradi katerega se nam – družbam – lahko zgodijo slabi politični izkupički, kot je brexit. Glede na kopico raziskav, ki kaže, da so neizobraženi in slabo informirani volivci tudi bolj nagnjeni k temu, da volijo za populistične samodržce, kot so Jair Bolsonaro, Viktor Orbán in Donald Trump, je težko zanikati, da je politična nevednost potencialno nevarna.

Brexit
Brexit FOTO: Adobe Stock

Ampak zakaj je tipični volivec le šibko informiran? Splošna inteligenca je, kot kaže Flynnov učinek, v zadnjih 70 letih narasla. Splošna izobraženost je prav tako močno narasla. Še leta 1900 je v Nemčiji, na Finskem, Poljskem in v Španiji zgolj 50 odstotkov otrok hodilo v osnovno šolo. Na Portugalskem in v Grčiji je bilo stanje slabše. Stanje se je po drugi svetovni vojni izrazito izboljšalo in danes so stopnje osnovnega šolanja v Evropi blizu 100 odstotkov. Povprečna leta šolanja v Evropi so pred drugo svetovno vojno znašala pet let ali manj. V osemdesetih letih se je povprečje povzpelo na okoli osem let. Leta 2015 je bilo povprečje okoli 12 let. V zadnjih 40 letih se je tudi silovito povečal delež prebivalstva z več kot srednješolsko izobrazbo.

Enostaven, hiter in brezplačen dostop do informacij se je prav tako večal skozi 20. stoletje. Posebej opazno povečanje se je zgodilo v zadnjih dveh ali treh desetletjih z internetom. Informacije na internetu res niso vedno zanesljive, toda dostop do zanesljivih virov informacij na internetu je prav tako omogočen vsakomur in se zaradi krepitve digitalizacije državnih služb in uradnih poročil ter zaradi vse večje motivacije znanstvenikov, da izsledke svojih raziskav naredijo široko dostopne in razumljive javnosti, le veča. Državljani s pridom izkoriščajo enostaven dostop do poglobljenih informacij v svojem vsakdanjem življenju, ko gre za njihovo osebno zdravje ali odločitev za nakup avtomobila. Zakaj si ne vzamejo nekaj časa in se ne podučijo o vplivu minimalne plače na stopnjo brezposelnosti, vplivu priseljencev na državo blaginje ali kriminal, vzrokih in morebitnih rešitvah za podnebne spremembe, programih in realističnosti programov različnih političnih strank? 

Enostavna razlaga, ki je skladna tako z dejstvom, da je politična nevednost danes enako razširjena med prebivalstvom kot pred 70 ali 50 leti, kot tudi z dejstvom, da so se formalna izobraženost in priložnosti za informiranje v tem času močno povečale, gre takole. Ena glavnih vrlin demokratičnih družb je, da je moč vsakega posameznega volivca izrazito majhna. Seveda imajo bogati večjo moč kot srednji razredi ali revni; volilni listič ni edino, kar šteje. Toda če se osredotočimo zgolj na volilni glas, je jasno, da glas enega samega posameznika ne šteje skoraj nič. To je, kot pravim, lepota demokratičnih volitev. Šele če se poleg mene nabere tisoče, deset tisoče in več drugih volivcev, ki bi radi isto kot jaz, bomo lahko svojega predstavnika spravili v parlament. Težava, ki ob tem nujno nastane, je, da noben posameznik nima več močne spodbude, da bi porabljal svoj čas in napor za informiranje samega sebe o trenutnem ekonomskem ali demografskem stanju države, o političnih strankah in politikah, ki so predlagane.

Tibor Rutar
Tibor Rutar FOTO:

Z informiranjem samega sebe o učinkih minimalne plače ali privatizacije zdravstva, ali pa o posledicah priseljencev za državo blaginje, ki jih dokazujejo znanstvene raziskave in uradna poročila, si naberemo veliko stroškov. Umirjeno, brezstrastno, poglobljeno informiranje zahteva čas in napor – čas in napor, ki bi ju lahko namesto tega porabili za svoje delo, svojo družino, oddih itd. Kaj pa so potencialne koristi mojega informiranja samega sebe in domnevnega oblikovanja informiranega volilnega glasu? Koristi so skoraj popolnoma zanemarljive. En sam glas se ne bo poznal niti na 3. ali 4. decimalki pri štetju glasov ob končanih volitvah. 

Volitve so za posameznika zelo drugačna situacija kot nakup avtomobila. Če kupim napačen ali slab avto, ker se nisem informiral o svojih možnostih, izgubim svoj denar in pridobim slab avto. Tej neprijetnosti se z iskanjem informacij lahko izognem. Če pa volim za napačnega ali slabega politika, ker se nisem informiral o svojih možnostih, bo na koncu zmagovalec (ali razporeditev sedežev v parlamentu) ravno takšen, kot bi bil, če bi se jaz pred volitvami informiral in obkrožil nekoga drugega. Ko kupujem avto, imam močno, sebično spodbudo, da se informiram (če mi je mar za to, kakšen avto dobim za svoj denar). Ko pa volim, nimam podobno močne spodbude, da se informiram. Informirani ali neinformirani glas mi ne moreta ne koristiti ne škodovati. 

Tipični volivec je zato pogosto racionalno neveden. Neinformiran je, a to ne zato, ker bi bil nespameten (kot bi se zgodilo, če se ne bi informiral ob nakupu avtomobila), marveč zato ker nima močnega razloga, da bi se informiral. Seveda, ko je mnogo volivcev racionalno nevednih, je tragični rezultat ta, da prek volitev dobimo politiko, ki nam škodi. Kar je smiselno s perspektive enega posameznika, je lahko zelo nevarno, ko to stori veliko posameznikov. Tragedija je še večja, saj tudi zdaj, ko to dejstvo poznamo – tj. da racionalna nevednost vsakega posameznika ni problematična, je pa problematična na kolektivni ravni – moja spodbuda za informiranje samega sebe pred naslednjimi volitvami ni nič večja. Vem namreč, da tudi če se naslednjič dobro informiram, to ne bo pomagalo nikomur, razen če se bo naslednjič informiralo tudi tisoče drugih volivcev. Toda v tem drugem primeru – tisoče informiranih volivcev – spet nimam nobene spodbude, da informiram samega sebe! V morju tisočih na volitvah je moj glas zanemarljiv.

Racionalna nevednost volivcev je strukturni problem demokracij, ki ga ne moremo odpraviti zgolj z več formalnega izobraževanja ali z golim moralnim prigovarjanjem, naj se volivci informirajo zavoljo skupnega dobrega. K sreči so bogate liberalne demokracije, kljub politični nevednosti, daleč najboljši (ali daleč najmanj slab) politični režim na svetu, če nam je mar za materialno prosperiteto, relativno nizko stopnjo korupcije, notranji in zunanji mir, svoboščine, izogibanjem ekstremnim gospodarskim polomom itd. Politična nevednost nam bo v okviru siceršnje družbene blaginje vedno znova delala vsaj zmerne težave, sploh ko se ljudstvu ponujajo populistični demagogi – razen če demokracije institucionalno ne nadgradimo z eksperimenti, kot so deliberativna demokracija, oblike politične loterije in celo blage vrste epistokracije.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (71)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

User300173
05. 06. 2022 09.31
+1
Zakaj so volivci glasovali za Goloba? Ker je dober politik? Ne. Ker imajo preko glave Janše demokrata, na levem polu medsebojno metanja polen pod noge v Sarcevi vladi. To je bistvo in vsa razgledanost volilnega telesa.
User2313559
05. 06. 2022 09.08
Toliko usajanja med komentatorji in nepotrebnega prepiranja. A se sploh zavedate, da se levi komentatorji predstavljajo kot polpismeni desničarji in desni komentatorji kot vulgarni levičarji? Ne nasedajte. Resničen volivec leve provenience in resničen volivec desne bosta civilizirano izmenjala stališči, če gre za civilizirana posameznika. Ne na osnovi skrajnosti ustvarjato sliko o volivni bazi posamezne provenience. Ne bodite no naivni. Svet izza vzdevkov je povsem zmaličena podoba realnosti. Levičar skrajnež bo namenoma napisal podporo desnici v nekakšni polomljeni slovenščini, ker tako ustvari sliko desnega volvica, ki je nepismen. Enako dela desni skrajnež. Ko boste to dojeli, boste razumeli zakaj se ni smiselno preprirati na spletu. To vam pišem kot volivec SDS, ki z veseljem normalno poklepeta z volivcem stranke Roberta Goloba.
WolfeWoof
04. 06. 2022 19.10
Osnove politike so laži. "Za domovino in narod" pomeni "za moj dobiček in moč elite". Vodijo use kot ovce. Nobenih problemov nočejo rešit ker to bi pomenilo nč več maltretiranja naroda za profit.
Max Kurschner
04. 06. 2022 13.12
+1
Vprašajte volilce SDS zakaj so jih volili, ne bodo vedeli... Enako velja za volilce svobode, obe stranki zgrajeni na kultu osebnosti...
Ici
04. 06. 2022 19.55
User2313559
05. 06. 2022 08.18
Jaz sem volil SDS zato, ker ocennujem, da je družba preveč razpuščena in pretirano svobodna, že sprijena. Preveč pravic vodi v nered. Ljudje smo kot vrsta izjemno podvrženi kaosu in potrebujemo strogo vodenje s strani inštitucij. Žal pa tega večina noče slišati. Odgovor sem ti napisal spoštljivo, dobil bom pa zdaj "iz lavorja" žaljivk, drži?
Yanz
05. 06. 2022 09.14
IpsoFacto se strinjam glede razpuscenosti druzbe, je pa problem, ki se je pac pri SDS pokazal, da so sli v prevelike skrajnosti in represijo. Za moje pojme je vseeno kdo je na oblasti, le da ni skrajnosti in da 'fura' neko srednjo pot. In seveda, kaksen vzgled nam dajejo (nekdo, ki je bil obsojen ne more biti PV). Zakaj moram jaz imeti izpisek iz kazenskih evidence, da lahko opravljam svoje delo, JJ pa, ce me spomin ne vara, je celo hodil iz zapora v parliament.
sl55
04. 06. 2022 13.12
-2
ŽIVELA SDSIN ŠE DESETKRAT SDS.
Max Kurschner
04. 06. 2022 13.13
+2
Ramzess
04. 06. 2022 12.15
+4
Odvisno kaj imete neinformiranost. To, da nekdo ne ve, da v resnici ne voli nikogar, oz. te, ki so mu jih nastavili drugi, za povrh pa v ozadju manipulirajo z volitvami, zadnje čase celo javno, da vsi vidijo, a v resnici vidijo redki. Treba je razumeti kako programi (vse je bila laž kar so vedeli) so bili ljudje v zadnjih sto in nekaj letih in da prebujanje ni lahek proces.
Rezervni Kristus
04. 06. 2022 12.09
+7
Prebrali so vas in vam dali natanko to,kar ste hoteli,svobodo,široke nasmehe,visokoleteče obljube,ples,niso pa vam povedali,da ima vse to zelo omejen rok trajanja. Ampak narod je dovolj zaslepljen,da ne vidi niti sekunde naprej.
Rezervni Kristus
04. 06. 2022 12.01
+5
Soslovenci ste zaradi preteklih dveh let očitno postali težki politični fanatiki,a ravno zaradi teh dveh let bi morali politično sceno popolnoma ignorirati in bojkotirati. Kako so vas spet nat.
Bolfenk2
04. 06. 2022 11.59
+7
Malo nas je takih ki spremljamo tako leve kot desne medije. Če nekdo spremlja le RTV in 24ur je povsem logično, da je volil Goloba. Sedaj se bodo pa vsi čudili od kod naenkrat tako visoki davki.
Jožajoža
04. 06. 2022 11.43
-2
Pri dobičkih in premoženju Slovenija kot evropska davčna oaza Napoved progresivne obdavčitve premoženja je razburil številne ekonomiste, delodajalska združenja in opozicijo, ki svarijo pred begom ljudi in kapitala v tujino. Primerjave davčnih stopenj pa pokažejo, da je Slovenija po obdavčitvi dobičkov in premoženja pravcata evropska davčna oaza.
Ici
04. 06. 2022 19.57
Davčnim oazam je skupno, da ne pobirajo davkov (ali pa so le-ti zelo nizki), zelo malo ali nič omejitev glede članov offshore finančnih centrov, poenostavljeno upravljanje podjetij in da je v njih zagotovljena bančna tajnost - davčne oaze ne sodelujejo z davčnimi upravami drugih držav. 
dijak627
04. 06. 2022 11.36
+4
Tezko je biti na takem podrocju posteno izobrazen, ce ni niti enega vira informacij, ki bi o tem govoril nepristransko
oježeš
04. 06. 2022 11.35
+0
A zakaj je tipičen volivec tako slabo informiran? To se lahko zahvalimo le politikom, ki zbijajo moralo in interes za politiko. Politiki so namenjeni bolj samim sebi in svojim zabavam s kregi, za ljudi jim je pa malo mar razen v času ko se približujejo volitve, kar pomeni, da nas pa takrat potrebujejo. Nekaj prispeva še pristranskost posameznih novinarjev, ki držijo z eno politično opcijo in ne znajo in ne zmorejo gledati na politično dogajanje z nevtralnim razmišljanjem in pisanjem. In potem se ne čuditi zakaj ljudi ne zanima politika in delo politikov.
Kers123
04. 06. 2022 11.31
+8
Ker MSM briše komentarje in zavaja z pol resnicami...
Pepo Bolcev
04. 06. 2022 11.26
-7
Najbolj glasni pa izobrazeni sdsovcki! 😂🤦🏼😂
AlternativeFacts
04. 06. 2022 11.32
+2
Zlati valetnik, gčlede glasnosti, klikni na uporabniško ime in se čudi tvojemu besedičenju.....kdaj imaš malico Runo?
Pepo Bolcev
04. 06. 2022 11.26
-5
Alter nakladac in njegove halucinacije
Pepo Bolcev
04. 06. 2022 11.25
-3
Ja seveda zoran! Mediji so krivi! 😂🤦🏼😂to, da si ti ne znas poiskat informacij je pa medijski konstrukt a ne… 🤦🏼🤦🏼🤦🏼
zoran pušenjak
04. 06. 2022 11.20
+7
Saj so mediji največ krivi za slabo informiranost, ker forsirajo samo eno stran, drugo pa uničujejo
AlternativeFacts
04. 06. 2022 11.19
+1
Kakršni mediji, takšna je posledično (un)informiranost volivcev....lep primer, katerega del informiranja smo volivci, je trenutno poročamke o vojni v Ukrajini...
Ramzess
04. 06. 2022 12.17
Mediji eno, laži, ukrajinci pa drugo, s posnetki iz mest, kjer ni sledi o vojni. V Ukrajini ni vojne, le lokalne bitke oz. čistke HM, ruska vojska čisti HM. Ukrajina je zadnja baza HM, ali DS, med tem ko bogataši bežijo ven, drugi slavni in znani bežijo tja, pred kaznimi seveda, ker so dušo prodali napačnemu, za uspeh in bogastvo.
Ramzess
04. 06. 2022 12.19
+1
Ljudje se zavedajo koliko dogodkov, ki prikazujejo ali pišejo MSM mediji je bilo zrežiranih, posnetih, ne pa resničnih. Vse to je del programiranja mas. Napake ki jih delajo opazijo redki, pa še ti so prebujeni, programirani jih ne.
Ramzess
04. 06. 2022 12.23
In prav te napake jih izdajo, stare slike, slike iz drugih dogodkov, filmov, napake pri računalniški montaži itd. Si predstavljate, da ljudje ne opazijo, da je posnetek bežečih ljudi v nekem dogodku v vojni v Ukrajini dejansko vzet iz snemanja nekega filma v Ukrajini, ali posnetek bombnega napada v Beogradu, uporabljen kot v zrcalni obliki, kot posnetek takega napada v Ukrajini. takih primerov je še veliko. Napaka pa taka, ki ji izdala, posnetek vojne na bližnjem vzhodu, na njem pa liki iz filma Vojne zvezd.
Millady
04. 06. 2022 11.15
+2
Če si informiran in želiš informacijo posredovati naprej (recimo v obliki komentarja), ti je to onemogočeno. Pomeni, da je neinformiranost zaželjena, biti neinformirana🐑 je v redu.
Ramzess
04. 06. 2022 12.43
+2
Elita ne želi ljudi, ki bi vedeli, vedeli preveč, ker je se potem upirajo. Zato pa ljudi že stoletja programirajo z lažmi. Zato ljudje ne verjamejo, da je skoraj vse kar učijo v šolah laž, da je skoraj vse na TV laž.
Pepo Bolcev
04. 06. 2022 11.14
-4
Sodnica. Gledas naprej? Kam tocno to? V rasizem ksenofobijo in homofobijo?