Slovenija

Zakaj so jeseni na vzhodu bolj sončne in toplejše kot v preostalem delu države?

Ljubljana, 22. 10. 2021 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Rok Nosan
Komentarji
9

Jugozahodni veter je v preteklih dneh dodobra prepihal Slovenijo in nam prinesel zelo visoke temperature za ta čas. Najtopleje, tudi nad 20 stopinj Celzija, je bilo po nižinah vzhodne Slovenije, kjer so najmočnejši sunki vetra presegali hitrost 70 kilometrov na uro, še precej bolj pa je pihalo v višjih legah, lokalno tudi nad 100 kilometrov na uro. Ker je jugozahodni veter jeseni pogost, so jesenski meseci na vzhodu Slovenije običajno bolj sončni in toplejši kot v zahodni in osrednji Sloveniji. Ste se že kdaj vprašali, zakaj je tako?

Jugozahodni veter je posledica ciklona, ki se pomika po dokaj ustaljenih poteh od zahoda proti vzhodu. Takrat nad vzhodno polovico Evrope doteka zelo topel zrak, nad zahodno polovico Evrope pa se s polarnih območij spušča občutno hladnejši zrak, ki v nekaj dneh običajno preplavi tudi Slovenijo. Ker je jeseni nad polarnimi predeli vse več hladnega zraka, postanejo cikloni in spremljajoče fronte intenzivnejši, s tem pa tudi jugozahodni veter, ki zapiha pred hladno fronto.

 Jugozahodnik je med tremi najpogostejšimi in najizrazitejšimi vetrovi pri nas. Še posebej pogost je jeseni, kar je posledica vse večje temperaturne razlike med ekvatorjem in polom.
Jugozahodnik je med tremi najpogostejšimi in najizrazitejšimi vetrovi pri nas. Še posebej pogost je jeseni, kar je posledica vse večje temperaturne razlike med ekvatorjem in polom. FOTO: Shutterstock

Jugozahodnik je topel veter, ki nam poleg toplote iznad morja prinese tudi precej vlage. Kako daleč v notranjost države bodo segli oblaki, je odvisno od debeline plasti vlažnega zraka. Če je ta plast plitva, bodo oblaki prekrili le Primorsko in Notranjsko, če pa je debelejša, se bo oblačnost razširila tudi nad osrednjo Slovenijo. 

Povsem drugače je v vzhodni Sloveniji, kjer se zrak ob jugozahodniku spušča v predele z manjšo nadmorsko višino ter se pri tem ogreje in osuši. Vetru, ki se spušča s hribov v doline, zato pogosto pravimo tudi fen. Ravno zaradi fena so jeseni na Štajerskem in v Prekmurju ter pogosto tudi na Dolenjskem, v Beli krajini in Posavju v povprečju bolj sončne in toplejše kot v preostalem delu države. 

Sprememba vremena, ki smo je bili deležni v preteklih dneh, je bila posledica obsežnega in globokega ciklona, ki se je na začetku tedna izoblikoval nad severnim Atlantikom in se nato pomikal proti Skandinaviji. Posledično se je sredi tedna nad srednjo Evropo in našimi kraji ustvarila velika razlika v zračnem tlaku med ciklonom na severu in anticiklonom na jugu celine, kar je bil tudi glavni vzrok za tako močan veter pri nas.

Lečasti oblaki

Ob jugozahodniku nad vzhodno Slovenijo pogosto nastanejo t. i. lečasti oblaki. Zračni tok, ki naleti na gorsko oviro, se je namreč prisiljen dvigniti, kar ima ob stabilnem ozračju za posledico valovanje, ki se širi tudi za pregrado. Če je vlage v zraku dovolj, nastane cela serija takšnih oblakov, ki so pogosto večplastni. Nanje morajo biti še posebej pozorni piloti, saj je ozračje takrat zelo turbulentno, so pa ti oblaki pogosto tudi znak, da se bo vreme kmalu spremenilo.

Lečasta oblačnost, ki se je včeraj pojavila nad mariborskim letališčem.
Lečasta oblačnost, ki se je včeraj pojavila nad mariborskim letališčem. FOTO: Arso

Kakšno vreme lahko pričakujemo v prihodnjih dneh?

Danes se bo oblačnost nad Slovenijo pod vplivom hladne fronte hitro spreminjala. Na severu bo večinoma suho, drugod bodo nastajale krajevne padavine, predvsem na Primorskem in Notranjskem se bodo lahko razvile tudi posamezne nevihte z nalivi. V nasprotju s preteklimi dnevi izrazitejšega vetra danes ne bo, popoldanske temperature pa bodo le za kakšno stopinjo ali dve višje od jutranjih. Po nižinah vzhodne in osrednje Slovenije bo od 12 do 15 stopinj Celzija. Podobno bo tudi na Gorenjskem in Notranjskem, na Primorskem pa bo okoli 18 stopinj Celzija. 

Po dveh dneh toplega jugozahodnega vetra se bo danes v visokogorje vrnila zima. Pobelilo bo predvsem lege nad okoli 2200 metri nadmorske višine, nižje pa bo za sneg še vedno nekoliko pretoplo. Po najvišjih vrhovih Julijskih Alp lahko do večera zapade okoli 10 centimetrov snega. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Jutri bo vreme pri nas krojil vzhodni veter, s katerim bo k nam dotekal še nekoliko hladnejši zrak. Na Primorskem bo večinoma sončno, drugod bo veliko nizke oblačnosti. Predvsem dopoldne bo ponekod še rahlo deževalo ali rosilo. Meja sneženja bo na nadmorski višini okoli 1600 metrov.

Tudi v nedeljo dopoldne bo po nižinah še nekaj nizke oblačnosti, popoldne pa bo povsod sončno. Na Primorskem bo pihala šibka burja. 

V prihodnjem tednu bo vreme pri nas krojilo območje visokega zračnega tlaka. V višje lege bo dotekal toplejši zrak, po nižinah pa se bo ob odsotnosti izrazitejših vetrov krepil temperaturni obrat. Na Primorskem in v hribih bo večinoma sončno, drugod bo predvsem ob dopoldnevih, ponekod pa lahko tudi večji del dneva veliko megle ali nizke oblačnosti. Jutranje temperature bodo v večjem delu Slovenije malo nad ničlo, popoldanske v krajih z dolgotrajnejšo meglo le od 5 do 10, v krajih s soncem pa lahko tudi nad 15 stopinj Celzija.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

cukndedavrac
22. 10. 2021 09.06
+1
Zato, ker na vzhodu nimajo butaste vlade.
TistoPravo
22. 10. 2021 09.03
+1
Drgač pa je bil kar lep del poletnega dela vzhoda za 2 stopinji hladnejši od zahoda...tudi realno se zahod bolj segreva glede na preteklost. To je čisto odvisno, koliko juga prijadra v notranjost, kot kaže ga vse več in to je dobro
brabusednet
22. 10. 2021 08.47
+1
Ker so boljši ljudje in delovni kmetje,ki rabijo lepo jesen bog to upošteva.
BLAŽEN
22. 10. 2021 08.44
+1
kot se vidi na vsakodnevni vremenski karti, je južna primorska vedno toplejša za 2-3 stopinje. torej trditev ne drži..
TistoPravo
22. 10. 2021 08.49
+1
Logično, na primorsko ima jugo neposreden dostop....kar pa se vse pogosteje dogaja tudi v Črnomlju recimo...
TistoPravo
22. 10. 2021 08.31
+1
Od jugozahodnika me zanima zgolj jugo. Lahko bi še napisali, da brez juga nebi blo tako kot je. Iz v zahoda, vzhoda in severa mč pažetnega ne pripotuje. In če jemdovolj juga, je tudi zračni pritisk tak kot mora bit...da nas mnozično poseljen sever z zračnim pritiskom dobssedno ne "povozi"...kar pa seveda tudi za severnjake ni okej, ampak oni mislijo da je problem vremena na jugu.
Walter Pravicek
22. 10. 2021 08.19
+3
Mi ŠTAJERCI-KDO NE VE TO JE VZHODNI DEL SLOVENIJE OD TROJAN PROTI REKI MURI,imamo"pušnšanke"dobrote tekočin iz grozdja,jabolk,hrušk ali prežgano 2 krat,imamo pesmi,lepe deklice od 20 do 70 let,ki pojejo plešejo,PEČEJO V PRATRORI ALIM KRUŠNIH PEČEH:povitice,kvasenice,gibanice ali sveži kruhek.Meseka iz tunke,zasekico,ocvirke,klobasice,pa kakšno puro,kuro ali gosko.Pa teletino ali druge dobrote iz Tuša po ceniku z minus 30%.Ja ka bi še radi boljšega.?Še Primorci so vesele narave na osmicah!Prav je tak!Se pokvarjena politika pozabi!
murinar
22. 10. 2021 08.29
Sir Oliver
22. 10. 2021 08.00
+6
Bravo. Tako se napiše o vremenu.