Slovenija

Zakaj so oblačne noči bolj tople od jasnih?

Ljubljana, 02. 11. 2017 19.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Začel se je zadnji mesec jeseni, a zjutraj smo v minulih dneh že beležili povsem zimske temperature. In zakaj se noči ohlajajo? Zemlja čez dan prejema sončno energijo kot kratkovalovno sevanje. Tla se segrevajo, nekaj energije pa se odbije nazaj v vesolje. Ponoči sončne energije ni, tla pa energijo še vedno oddajajo in to povzroči padec temperature pri tleh. Oblaki pa preprečujejo uhajanje toplote v ozračje.

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

User1063544
02. 11. 2017 20.28
-5
Ok vi veterni veleumi pojasnite tale eksperiment: Tega lahko tudi vi ostali kavč-filozofi probate: Vzamite si noč ob polni luni, na dva stebra (nabita v zemljo) ki sta visoka cca 1,5m namestite dva identična termometra (zaradi točnosti meritve predlagam digitalna). Meritev se izvaja kot sledi: na prvem stebru nameščen termometer v celoti izpostavljen mesečini med tem pa je drugi termometer pokrit (kos kartona) in je v senci oz. skrit pred lunino svetlobo. Termometer izpostavljen mesečini bo pokazal cca, 0,7-1,2 stopinje nižjo meritev kot termometer ki je izpostavljen polni mesečini. Vprašanje: Kako je to možno če je mesečina v bistvu sončna svetloba, ki se od meseca odbija nazaj na zemljo. Po logiki bi termometer ki je v senci moral pokazati nižjo temperaturo. Ta pojav je že dolgo znan in iz strani fizike ignoriran, je pa zanimivo eno dejstvo da je ta pojav v starih spisih omenjen kot: Šibka-hladna svetloba (Lunina svetloba) in Močna-topla svetloba (Sončeva svetloba). Kar pa vse skupaj še bolj absurd pa je dokaz da ravno na podlagi meritvenega primera Mesec oddaja lastno - hladno svetlobo????? Pa obilo eksperimentiranja želim... P.s. Zemlja je ravna. ;)
ni_mi_vse_eno
02. 11. 2017 20.58
+7
Ok, Zemlja ni ravna, vendar vedoželjni bodo naredili eksperiment in se poučili. Takoj jutri preverim.
frako
03. 11. 2017 12.02
čak a je bla polna al bo zdele u kratkm polna luna bi mogl bit najbl jasna razlika.
HorstWiesel
03. 11. 2017 17.04
+1