Slovenija

Zakaj so policijske plače javne, zdravniške skrivnost, tožilske pa nedostopne?

Ljubljana, 11. 01. 2023 07.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Damjana Seme, Nika Kunaver
Komentarji
301

Stališče Informacijskega pooblaščenca in Upravnega sodišča je, da so plače uslužbencev javnega sektorja javne, s polnimi osebnimi podatki, kot so ime in priimek, delovno mesto oziroma funkcija in bruto znesek plače. Pa vendar v praksi ta sistem ne deluje. Če so policijske plače v mandatu prejšnje vlade objavljali kar na spletni strani notranjega ministrstva, pa jih tožilstvo ne želi razkriti. Tudi v UKC Ljubljana ne želijo razkriti zdravniških plač.

Za tožilske plače smo zaprosili že aprila leta 2021, pa jih še vedno nismo prejeli. Po vseh možnih pritožbah in tožbah je informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik konec decembra lani ponovno odločila, da nam mora Vrhovno državno tožilstvo posredovati podatke o plačah. 

Zakaj so policijske plače javne, zdravniške skrivnost, tožilske pa nedostopne?
Zakaj so policijske plače javne, zdravniške skrivnost, tožilske pa nedostopne? FOTO: 24ur.com

V času, ko je Ministrstvo za notranje zadeve (MNZ) vodil Aleš Hojs, so na spletnih straneh ministrstva začeli objavljati poimenski seznam vseh zaposlenih z vsemi osebnimi podatki, razkrili so delovna mesta tudi za vse tiste, ki so v Policiji delali na občutljivih delovnih mestih, ko bi bilo bolje, da ne bi bilo javno, kakšne so njihove naloge. Minister Hojs je pač zavzel stališče, da se lahko vsi državljani seznanijo z višino plač vseh zaposlenih v Policiji oziroma MNZ, kar je sprožilo val ogorčenja, saj je lahko na spletni strani vsak preverjal, koliko zaslužijo policisti in kriminalisti. To je bilo tudi edino ministrstvo, ki je plače zaposlenih javno objavljalo. Ostali ministri se za kaj takšnega niso odločili.

Isto leto, torej 2021, smo za podatke o plačah zaprosili tudi na tožilstvu. A na Vrhovnem državnem tožilstvu, ki ga vodi generalni državni tožilec Drago Šketa, so bili povsem drugačnega mnenja kot na notranjem ministrstvu. Odločbo informacijske pooblaščenke, ki jim je naložila, da nam morajo posredovati podatke o tožilskih plačah, so izpodbijali, tudi na Upravnem sodišču. V tožbi je Vrhovno državno tožilstvo navajalo več razlogov, zakaj nam podatkov o plačah ne morejo posredovati, niti jih ne želijo razkriti.

Med drugim tudi zato, ker da ne razpolagajo z ustreznimi orodji, sistemom ali z drugimi dokumenti, iz katerih bi bilo mogoče pridobiti podatke, ki smo jih zahtevali. In da noben izpis iz njihovega informacijskega sistema ne omogoča pridobivanje podatkov, ki jih želimo. Tako ministrstvo za finance kot ministrstvo za javno upravo naj bi po navedbah tožilstva potrdila, da se takšnega izpisa ne da izdelati.

Generalni državni tožilec Drago Šketa, ki mu mandat poteče maja letos, znova kandidira za najvišjo tožilsko funkcijo.
Generalni državni tožilec Drago Šketa, ki mu mandat poteče maja letos, znova kandidira za najvišjo tožilsko funkcijo. FOTO: POP TV

Vrhovno državno tožilstvo se je v tožbi sklicevalo tudi na stališče, da ni potrebe, da bi javnost seznanjali s tem, koliko zaslužijo konkretne osebe, saj da bi javna objava izplačanih plač organu in zaposlenim povzročila veliko škodo, ker da gre za organ pregona storilcev kaznivih dejanj. In da bi to lahko pomenilo tudi nevarnost poskusov podkupovanja ali drugega vplivanja z namenom pridobitve podatkov, s katerimi razpolagajo zaposleni na tožilstvu, tudi tajnih.

Upravno sodišče je nato v sodbi oktobra lani odločilo, da je odločba Informacijskega pooblaščenca premalo obrazložena v delu, ki se je nanašal na tehnično pridobitev podatkov iz tožilskega informacijskega sistema in je zadevo vrnilo v ponovno odločanje.

Vedno obstaja možnost vplivanja na zaposlene s strani kriminalnih družb

Informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik je konec lanskega leta izdala novo odločbo in Vrhovnemu državnemu tožilstvu ponovno naložila, da nam morajo posredovati podatke o tožilskih plačah. Še prej pa so si na tožilstvu še osebno ogledali informacijski sistem oziroma bazo podatkov o plačah. Na uradu Informacijskega pooblaščenca so ugotovili, da ne držijo navedbe tožilstva, da nimajo dokumenta, kjer bi bil poimenski seznam plač zaposlenih, vključno z delovnimi mesti in plačo. Kot so zapisali v decembrski odločbi, so po vpogledu v bazo podatkov ugotovili, da se vendarle da le z nekaj kliki urediti, da se izberejo in izvozijo zahtevani podatki in pobrišejo tisti, ki niso za objavo. Za izpis takšnega dokumenta, ki obsega podatke za 50 zaposlenih, naj bi potrebovali le nekaj minut.

Stališče informacijske pooblaščenke Mojce Prelesnik je, da so vse plače javnih uslužbencev javne, vključno z osebnimi podatki zaposlenih.
Stališče informacijske pooblaščenke Mojce Prelesnik je, da so vse plače javnih uslužbencev javne, vključno z osebnimi podatki zaposlenih. FOTO: Bobo

V uradu Informacijskega pooblaščenca so se znova opredelili tudi do navedb tožilstva, da bi posredovanje plač javnosti lahko povzročilo motnje pri delovanju organa oziroma posameznih državnih tožilstev in da bi javno izpostavljanje plač zaposlenih lahko pomenilo tudi nevarnost poskusov podkupovanja. Zaposleni pa, da bi lahko postali tarča kriminalcev ali združb, ki imajo v predkazenskih postopkih interes, da pridejo do podatkov tožilstva, so še zapisali na Vrhovnem državnem tožilstvu. Informacijski pooblaščenec se s tem ne strinja in je mnenja, da vedno obstaja možnost vplivanja na zaposlene s strani kriminalnih združb, tudi v primeru, da podatki o plačah zaposlenih v pravosodju ne bi bili javno dostopni. In dodajajo, da je v prvi vrsti možnost morebitnega vplivanja na javne uslužbence in funkcionarje vedno odvisna od osebne integritete vsakega posameznika.

Medtem pa se tudi nekatere zdravstvene ustanove postavljajo nad odločitve sodišč in ne želijo posredovati podatkov o plačah zaposlenih. V UKC Ljubljana jih ne želijo razkriti, v UKC Maribor so nam podatke sicer poslali, vendar brez osebnih podatkov. "Ko so se v javnosti pričele pojavljati informacije o višinah bruto prejemnikov, so bili naši zaposleni izpostavljeni različnim oblikam groženj po sporočilih, tudi uničevanju lastnega premoženja. Zaradi varnosti zaposlenih zdravstvenih delavcev, za katere obstaja bojazen, da bodo z razkritjem imen še večja tarča raznih oblik neupravičenega pritiska in celo telesnega ogrožanja, v želji po ohranitvi osebne varnosti sodelavcev in njihove zasebnosti, osebnih podatkov ne moremo podati in vam v prilogi posredujemo seznam najbolje plačanih zaposlenih zdravnikov brez imena in priimka," so zapisali.

Če so plače javnih uslužbencev po zakonu javne, bi morale biti javne za vse. Tako pa so javne le za peščico, večina jih uspešno skriva.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (301)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Sowkenc
20. 02. 2023 11.01
+0
Če bi bilo vse pošteno bi bile plače javne brez problema. Tako pa se krade, laže in skriva. Lopovščina.
kekec154
12. 01. 2023 12.06
+6
Mojo plačo raziskovalca naravoslovne smeri lahko brez problema objavijo...
janezdollar
12. 01. 2023 11.39
+7
Tam kjer je prisotnega največ kriminala in korupcije se seveda ne sme razkrivati številk zaslužkov...simpl ko pasulj...
zibertmi
12. 01. 2023 10.39
+8
ker bele halje in tožilstvo preveč zasluži
Marcus Aureliuss
12. 01. 2023 10.35
+3
Objaviti bi bilo potrebno poimensko plače vsej javnih uslužbencev . Kr nekaj stavk ne bi bilo. Dokler so pa bile objavljene samo policijske, je potrebno Hojsa in puklastega kaznovati, da sta to naredila.
cirenij
12. 01. 2023 10.21
+5
Če bi imeli minimalne, bi jih gotovo objavili. Če pa zaslužiš mesečno kot en garač ali penzionist v enem letu, je to skrivnost.
Mozart60
12. 01. 2023 11.16
+4
Zidarrr
12. 01. 2023 10.07
+4
lahko pomenilo tudi nevarnost poskusov podkupovanja ali drugega vplivanja z namenom pridobitve podatkov, s katerimi razpolagajo zaposleni na tožilstvu, tudi tajnih.🤨🤨🤨😱😱😱potem naj sodišče tudi nima pravice obtoženu kateri ni pravnomočno obtožen in je v postopku na sudišču mu odvzet prisilno njegovo imetje ter preverba od kot mu denarrr
medvedJEkriv
12. 01. 2023 09.51
+11
Zdravstvo in sodnijo bo pač treba razkrinkat! Obvezno uredit samo transakcijska plačila, pregledat račune za"svetovanje" in izračunat koliko devovnih ur je opravjenih. Ko pogledaš na ajpes, so vsi z vilami na morju, hišami pri smučiščih, avtomobili 100k naprej in raznimi plovili, največji reveži poslovanje minimalno, skoraj v minus
jozefStefan
12. 01. 2023 09.16
+11
Recimo, da grete v trgovino naberete izdelke, in na koncu plačate... ne vete koliko izdelek stane ampak imate samo SUMA ceno. Samo pri nas je tako, da šef, ki plača ne sme vedet koliko je plačal posameznemu delavcu. V tem primeru sem šef jaz, ti, vi..
zlo?o
12. 01. 2023 09.13
+9
v prešnjem sistemu so bile javne vse uradne plače od navadnega delovca do naj viših uslužbencov v državi samo je bila raznika 1 proti 3 edino josip ni imel plače
reakcionar
12. 01. 2023 08.19
+5
AlexReal
12. 01. 2023 08.15
+8
Popolnoma jasno je, zakaj se noče razkriti plač. Ker se izkazalo, da imajo že sedaj astronomske.
za naše
11. 01. 2023 21.57
+11
Če bi bile njihove javne ,bi bilo izredno stanje v državi! Ko se zameriš vojski in policiji ,je konec z državo!
nikhrast
11. 01. 2023 21.49
-4
Pa kaj se pritožujete, samo poglejte kašne so plače direktorjev. V Kanadi CEO zasluži preko $100 milijonov CDN, povprečna plača delavca pa malo pod $60 tisoč CDN, to bi bilo nad 40 tisoč eurov.
flojdi
11. 01. 2023 21.30
+5
.leta 75..ko mi je uspelo zacet Delat..so bile vse place Vseh zaposlenih vsak mesec na oglasni dili./le kateri..in kdaj..so to Ukinili?
Omas1313
11. 01. 2023 20.39
+11
Zato ker so mafija…
Pimplc
11. 01. 2023 20.29
+1
Direktor ene najvecje firme pa okol 19000
Pimplc
11. 01. 2023 20.29
+12
zdravnik ima 10 tisoc mesecno... vem
Pimplc
11. 01. 2023 20.28
Žabec
11. 01. 2023 20.26
-11
Plače javnih uslužbencev so javne v smislu položaja oziroma delovnega mesta, ime in priimek osebe, ki jo dobi, pa je osebni podatek, ki ne bi smel biti razkrit nikomur, razen sodišču, če gre za utemeljeno pozrebo. Javni uslužbenci niso prostitutke naroda, da bi o njih morali državljani vedeti vse, tudi koliko si lahko privoščijo.
zlo?o
12. 01. 2023 09.09
+4
ni dosti razlike kar se tiče zadnjega stavka