Slovenija

Zakaj so spomladanske pozebe v zadnjih letih tako pogoste?

Ljubljana, 09. 04. 2021 07.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Je že res, da je april znan po svoji muhavosti, ampak letos je prekosil samega sebe. Še v nobenem aprilu v zgodovini meteoroloških meritev se namreč ni zgodilo, da bi razlika med uradno najnižjo in najvišjo izmerjeno temperaturo znašala skoraj 50 stopinj Celzija, kar se je zgodilo letos. Še bolj ekstremno je to, da je med maksimumom in minimumom minilo le šest dni. Zaradi nenadnega vremenskega preobrata marsikje tudi letos ne bo pridelka. Na tem mestu se postavljata vprašanji, zakaj so izrazite spomladanske ohladitve v zadnjih letih tako pogoste in kaj nas čaka v prihodnosti.

Zaradi snežne odeje so se temperature marsikje spustile še nižje, kot bi se sicer.
Zaradi snežne odeje so se temperature marsikje spustile še nižje, kot bi se sicer. FOTO: Rok Nosan

Letošnji april si bomo zapomnili po ekstremno velikih temperaturnih nihanjih. Po rekordno toplem začetku meseca smo v tem tednu v večjem delu Slovenije izmerili najnižje aprilske temperature v zgodovini meteoroloških meritev in prehitro prebujajočo se naravo je marsikje že petič v zadnjih šestih letih prizadela pozeba. V najhladnejših krajih je temperatura v tem tednu pod ničlo vztrajala več kot 60 ur. 

Vzrok za tako občutno ohladitev je spust mrzle zračne mase iznad polarnih predelov. Svoje je ponekod dodala še debela snežna odeja in izmerili smo zelo nizke temperature zraka. Poljščine, ki jih je prekril sneg, so sicer zadnje dneve 'preživele', saj se temperature pod snežno odejo ne spustijo pod ničlo, jo je pa zato toliko slabše odneslo sadno drevje, ki je zacvetelo v zadnjih tednih. Snežna odeja namreč ob jasnih nočeh brez vetra prevzame vlogo izolatorja, ki preprečuje uhajanje toplote iz tal v ozračje. Zgornja plast snežne odeje se ob tem močno ohladi, s tem pa tudi zrak nad njo. Temperature so lahko tako v krajih s snežno odejo tudi do 10 stopinj Celzija nižje kot v krajih brez nje.

V času nabrekanja brstov se kritična temperatura za pozebo pri večini sadnega drevja giblje med –8 in –5, v času cvetenja oziroma po cvetenju pa je ta temperatura precej višja, le okoli –1.

Ker se zrak s sevanjem ohlaja od tal navzgor, je najbolj mrzlo pri tleh. Mrzel zrak, ki je težji od toplejšega, se začne po sončnem zahodu pretakati v najnižje dele dolin in kotlin, ki jih imenujemo tudi pozebne lege. Manjša nevarnost pozebe pa je na pobočnih, grebenskih in bolj prevetrenih legah.

Kako podnebne spremembe vplivajo na pogostost pozeb?

Nizke temperature zraka v tem času ne predstavljajo posebne težave, če ne sovpadajo s prezgodnjim začetkom vegetacijske sezone. Zaradi podnebnih sprememb so tako v zadnjih letih vse pogostejša daljša obdobja nadpovprečno toplega vremena, ki jih prekinjajo kratke, a izrazite ohladitve. Ob visokih temperaturah v februarju in marcu se narava začne prebujati tudi mesec prej, kot se je včasih, zato so poznejše ohladitve toliko usodnejše. 

Na pozebo so najobčutljivejši povsem razviti cvetovi, za katere je lahko usodna že ena stopinja pod ničlo.
Na pozebo so najobčutljivejši povsem razviti cvetovi, za katere je lahko usodna že ena stopinja pod ničlo. FOTO: POP TV
Ne le v aprilu in maju, izrazita ohladitev z nizko mejo sneženja nas lahko doseže celo v juniju. Najpoznejše sneženje v krajih pod 500 metrov nadmorske višine je Agencija RS za okolje zabeležila desetega junija 1974 v naselju Nomenj v Bohinjski dolini.

Najmočnejše spomladanske ohladitve so tudi v preteklosti sledile zelo toplim zimam in začetkom pomladi. To je posledica dogajanja visoko na severu poloble, kjer se pozimi izoblikuje polarni vrtinec. Če je polarni vrtinec močan, se mrzel zrak pozimi le redko spušča proti jugu, kar je vzrok za nadpovprečno toplo zimo pri nas. Vsako leto pa se v drugi polovici zime ali šele spomladi zgodi, da polarni vrtinec razpade, in takrat se začne mrzel polarni zrak v valovih spuščati proti našim krajem. Močnejši ko je polarni vrtinec v zimskih mesecih, kasneje pride do njegovega razpada in hujše so lahko spomladanske pozebe. 

Ker se zrak s sevanjem ohlaja od tal navzgor, je najbolj mrzlo pri tleh, zato cvetovi, ki so bližje tlom, pozebejo, tisti višje pa jo lahko odnesejo brez poškodb.
Ker se zrak s sevanjem ohlaja od tal navzgor, je najbolj mrzlo pri tleh, zato cvetovi, ki so bližje tlom, pozebejo, tisti višje pa jo lahko odnesejo brez poškodb. FOTO: POP TV

Po mrzlem vremenu, ki smo ga imeli v preteklih dneh, se bodo temperature danes vrnile v okvire pričakovanih vrednosti za ta čas, a to žal še ne pomeni, da ne bomo kasneje v aprilu ali celo v maju deležni še kakšnega zimskega prebliska. Pred novo pozebo bomo varni šele, ko se bo zračna masa tudi visoko na severu toliko ogrela, da njen morebitni spust proti jugu ne bo več predstavljal nevarnosti za negativne temperature, kar se običajno zgodi šele v drugi polovici maja.  

Vse podrobnosti o vremenu v prihodnjih dneh dobite na vreme.24ur.com

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (36)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Periot222
09. 04. 2021 20.59
+1
Vprasajte Ameriko in njihov letalski domet!
ni_mi_vse_eno
09. 04. 2021 20.20
Modifikacija vremena je fakt, to je res, ampak večinoma (kolikor mi je znano) se osredotočajo na spuščanje aerosola v atmosfero. Nukleacijska jedra za pričetek kondenzacijskega postopka, nastanka dežja. Od tu dejstvo (mnoge analize barija, aluminija) v zraku in na tleh po chemtrailih. Množica patentov na to temo (geoengineering patent list). Kolikor je meni znano, ne obstaja še tehnologija, ki bi spustila arktični zrak nad naše kraje ali tehnologija, ki bi preprečila arktičnemu zraku nad naše kraje. Zato geoinžiniring ne more biti vzrok za pogoste pozebe.
dej no
09. 04. 2021 20.42
+2
kaj pa NATO vaja v Postojni. sredi poletja za vadbo sneg. in vse dejstva, ki so bila tam ugotovljena?
ni_mi_vse_eno
09. 04. 2021 20.15
Zato so pogoste, ker ima Sonce manjšo aktivnost. O tej manjši aktivnosti so pisali mnogi in profesor Valentina Zharkova je analizirala magnetne tokove, ki so pogoj za nastanek sončnih peg in ugotovila, da prihajamo v malo ledeno dobo. To je šele začetek. Vstop v malo ledeno dobo naj bi bil leta 2030 in naj bi trajal približno 50 let.
toti mišek
09. 04. 2021 19.50
Najbolj je bil šokiran Mario Galunič in Saše Lendero!
Kaktus111
09. 04. 2021 18.35
+5
tako vreme za april ni nič nenavadnega, če računamo da je še cel mesec ko praznujejo trije zmrzlaki. Bolj pametno bi se bilo vprašat zakaj je bil januar in februar tako topel da je vse vzbrstelo.
DianaMul
09. 04. 2021 16.52
+2
In kje so tisti, ki čistijo deževnico, prodajajo kupone CO2, so kruhoborci za naravo..to so tisti ki so iznašli 70 spolov in transpolni CEKRET ti vse vedo, njih povprašajte..
DianaMul
09. 04. 2021 16.53
+1
Sokril
09. 04. 2021 15.33
+5
Kitajska in Rusija že dolgo in tudi uradno izvajata modifikacijo vremena. Največkrat to zajema čiščenje oblakov pred pomembnimi dogodki (Parada zmage, OI Peking,..itd.) Kitajska tudi izvaja ti. sejanje oblakov na izredno širokem območju. Nič ni uradno znanega o modifikaciji vremena za vojaške in korporacijske namene. V zahodnem svetu pa je kljub celemu kupu patentirane opreme, so to še vedno neke teorije zarote. Vprašanje na mestu: Kakšen vpliv ima modifikacija vremena na pojav vdora arktičnih zračnih mas v Evropo? Ker vpliv ima, vprašanje je koliko močan je ta vpliv? Tu pa odgovorni obmolknejo.
magic touch
09. 04. 2021 16.58
+4
...eh ja , Kitajci se igrajo z vremenom že od leta 2008 in napovedujejo, da lahko ustvarijo sneg tudi sredi poletja... no in potem pa se oglasi še "pametni" Bill Gates, ki bi se rad z izgovorom globalnega segrevanja, poigral še malo z zakrivanjem sonca in prvi poskus bi izvedli nad Švedsko (ne moreš verjeti)...nikoli več ne bo tako kot je bilo, ko smo imeli 4 letne čase, lepo ločene in le redko so bile take skrajnosti kot se pojavljajo že 5 leto zapored...nekaterim je že "kapnilo", nekaterim še (mogoče) bo, ampak za vse nas bo soočenje z resnico trd in težak pristanek v realnosti...
dej no
09. 04. 2021 20.45
+1
spaceair
09. 04. 2021 14.42
-1
gso cepit rastline z geni temperaturno odpornih
vlahov
09. 04. 2021 13.45
-5
Pridelovalci se morajo prilagoditi vremenu in ne vreme njim... Država naj jim ne podarja potuhe v obliki eur , ker to niso reveži . Traktorje imajo za 50.000e
belavrana
09. 04. 2021 15.10
+9
Tipičen komentar nekoga, ki v življenju še ni pojedel sadeža, ki bi ga pridelal z lastnimi rokami in niti ne loči jablane od jelše, sadovnjaka pa ne od navadne gmajne.
Alexandra Blaži
09. 04. 2021 11.46
+7
Zato ker dela Haarp na polno. Zakaj. Sprenevedanje do konca a? Sramota. Sram vas bilo . NIste vrednih teh plač ki ji prejemate .
JAZsemTI
09. 04. 2021 11.04
-3
Severnoatlantski tok, ki ogreva sever Evrope , zaradi taljenja arktičnega ledu izgublja svojo moč. Zato se polarni zrak vedno pogosteje in močneje spusti proti jugu celine. Pa se je šele začelo zares🤔
dannyer
09. 04. 2021 12.31
+1
ne ledu je dovolj tam poleg tega pa je celinski led narastel glede grenlandije po podatkih stroke. drugič med krivce se šteje nihanje zemeljske osi prav tako vetrov pri spremembi pola. druga pa samo za razmislek dokler ne sneži junja julja pa avgusta po nižini smo lah tih . leto 1816 pa je leto brez poletja. kar nekaj led tazaj pa je 15 avgusta snežilo. res da je bil tudi vulkan kriv heheh. ampak v zadnjih 1000 letih so vsi meseci imeli sneg v nižinah v zadnijh 500 pa samo juli ne
crazymoto
09. 04. 2021 10.29
+5
Zakaj pozeba...??? zato ker smo rekli NE gensko spremenjenim semenkam... zato pa nekaj let zmrzali in domače (stare)vrste ne preživijo... pa bomo primorani..... kupovati gso!!!!! Zato je pozeba!!!!
dej no
09. 04. 2021 20.48
+2
pr nas je obratno. staro preživi, mlado ne.in to že več let. tako, da je nujno staro divjo iz okolice precepit.
TistoPravo
09. 04. 2021 10.01
+2
Neenakomirno razlovanje naravnih voda...po domače, preveč utrjenih površin, ki si jih je človek uredil egoistično za svoje potrebe mimo vseh naravnih zakonov. Naravni pojavi, tako kot voda...se nekje morajo "znoret"....če je onemogoče v urbanih središčih, se tok huje potem izven
riglonas
09. 04. 2021 09.59
+1
Če je polarni vrtinec močan, se mrzel zrak pozimi le redko spušča proti jugu, kar je vzrok za nadpovprečno toplo zimo pri nas. zanimivo sem mislil da je krivo globalno segrevanje
kryptix
09. 04. 2021 09.23
+5
Me spominja na stavek: Že drugič v petih letih smo doživeli 100 letne vode(poplave)
plavimil
09. 04. 2021 09.04
+1
Ja vlada je kriva, kajne? bil je tudi že maja sneg, pozeba pa tudi v aprilu ni bila nič posebnega, aja globalno "segrevanje" bi moralo preprečiti pozebo, zgleda, da je ta teorija padla v vodo, nevladniki pa v luft, ko ne bodo mogli več kasirati za meglo.
Aijn Prenn
09. 04. 2021 09.11
+5
Res je, globalnega segrevanja ni! Sicer je tudi res, da zadnjih 15 let skoraj ni zime, ki bi se ji lahko reklo zima, ampak to je samo podrobnost, ki ni omembe vredna.
Gnile banane
09. 04. 2021 09.52
+0
Ravno globalno segrevanje povzroča tovrstne težave, in povezava z globalnim segrevanjem je povsem na mestu! Zaradi tega se na polih topi led, posledično v povezavi z segrevanjem in topljenjem ledu se dogaja niz drugih dogodkov, ki za laike delujejo nepovezani, v resnici pa so zelo povezani! Tako se npr. upočasnjuje "atlantski tok", ki ima s celotno zadevo zelo močno povezavo, druga zadeva, na katero vpliva vse skupaj so ta vremenska dogajanja, ki nastajajo zaradi prekomernega vdora hladnega zraka s severa, hkrati pa so tudi povezana z prekomerno uničenim ozonskim plaščem! In še bi lahko naštevali, do onemoglosti. Pa da ne bom predolg, če se človeštvo ne zresni, nam ni pomoči!
hotchilipoper
09. 04. 2021 08.49
+4
Vemo zakaj,samo ne bomo govorili,ker je brez veze
brabusednet
09. 04. 2021 08.25
-5
Če se bo še ponavljalo bodo levičarji začeli krivit vlado ali nato ob tistem žledu na zahodu države pred leti.Dve leti nazaj so se norca delali iz sadja.Mnogo jablan je ostalo neobranih.Je obiralec več stal,kot je bila cena jabolk.Pa kljub temu so trgovci prodajali tuja jabolka.No sedaj boste pa to drago plačevali.Kar se pa pozebe tiče se spomnim snega v maju in pozebe celo 6 junija.
indal
09. 04. 2021 08.44
+5
Pobrskaj po svoji pameti
09. 04. 2021 09.12
+9
Samo omejenci najdejo v vsakem članku razlog in temo za boj med levičarji in desničarji...
Periot222
09. 04. 2021 09.40
+2
Medo1964
09. 04. 2021 08.22
+6
Oblejte si grafikon ledenih dob na Wikipedia (ledena doba), za zadnjih nekaj miljonov let, pa boste opazili,da je to zagasta krivulja , ki vedno bolj pada, ampak vsakih 120.000 let je neznan prah potisne navzgor za okoli 10.000 let , potem pa spet pada, nezadrzno. Zal je resnica to, da je naravno stanje nasega planeta LEDENA DOBA, nekdo od zunaj pa umetno periodicno vzdrzuje obcasne otoplitve za kratek razcvet civilizacije. Poglejte si sami
Moncsa
09. 04. 2021 09.11
+7
To nam je povedal profesor na tem področju tesetletja nazaj... Da temperaturna nihanja so normalna, globalno segrevanje minimalno vpliv ana to. In da smo trenutno spet v fazi ohladitve - pri čemer govorimo o spremembah iz razdalje več tisočih let. Nihanja desetletja znotraj tega so nerelevantna.
Lektor Jure T.
09. 04. 2021 08.09
+7
Zarad globalnega segrevanja pa to..lol..vsak let manj toplih dni..
indal
09. 04. 2021 08.44
+1
Grims je strokovnjak za globalno segrevanje.