Slovenija

Zakaj so v primeru sodnice razveljavili ukrep prepovedi približevanja?

Ljubljana, 27. 06. 2019 17.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
V.Š. / Staša Lozar / STA
Komentarji
210

Po napadu na mariborsko sodnico, se kar ne poležejo vprašanja, zakaj sodišče za ovadenega ni odredilo pripora oziroma vsaj prepovedi približevanja, kar je zanj za 48 ur sicer odredila policija. Podrobnosti preiskovalci ne razkrivajo, o vzrokih lahko zato zgolj ugibamo. Da je razplet preveč odvisen od tega, kako s policijo sodeluje žrtev pa opozarjajo organizacije, ki pomagajo žrtvam.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Zakaj sodišče ni odredilo pripora?
    02:49
    Iz 24UR: Zakaj sodišče ni odredilo pripora?
  • Iz 24UR: Sovražni govor
    02:11
    Iz 24UR: Sovražni govor
  • Špela Veselič iz društva SOS pojasnjuje ukrep prepovedi približevanja
    02:11
    Špela Veselič iz društva SOS pojasnjuje ukrep prepovedi približevanja
  • Iz 24UR ZVEČER: Matoz presenečen, da osumljeni ni v priporu
    01:45
    Iz 24UR ZVEČER: Matoz presenečen, da osumljeni ni v priporu
  • 24UR ZVEČER: Kdo je ovaden poskusa umora?
    03:55
    24UR ZVEČER: Kdo je ovaden poskusa umora?

Tudi če je policija zoper osumljenca za napad na mariborsko sodnico podala ovadbo, to, da ga je sodišče v nadaljevanju izpustilo, očitno razkriva, da organi pregona zoper domnevnega storilca v rokah bržkone nimajo dovolj obremenilnih dokazov. Da bi ga pospremili za rešetke, mora namreč biti sum zoper njega zelo utemljen, tako pravniki.  

"To pomeni, da država mora imeti več kot 50-odstotno verjetnost, da je osumljenec res pravi storilec. Torej, dokazni standard za ta ukrep je res visoko postavljen," pojasnjuje Miha Šepec iz mariborske pravne fakultete.

Policija je sicer, da bi jo zaščitila, po izpustitvi iz pridržanja, osumljenemu prepovedala približevanje žrtvi. "Policija to odredi sama za 48 ur, za več pa mora odrediti sodnik," dodaja Šepec. "Namenjeno pa je to temu, da se osebo odstrani s kraja, in to je najpogosteje pri družinskem nasilju."

Policija se je na razveljavljen ukrep o prepovedi približevanja v primeru napadene mariborske sodnice pritožila.
Policija se je na razveljavljen ukrep o prepovedi približevanja v primeru napadene mariborske sodnice pritožila. FOTO: POP TV

In čeprav bi preiskovalni sodnik prepoved približevanja lahko odredil za 15 dni in ga kasneje, na zahtevo žrtve tudi podaljšal na 60 dni, ali za 12 mesecev kot alternativo priporu, se to v primeru ni zgodilo. Po naših virih, ker je tudi žrtev sama večkrat spremenila izjavo v korist domnevnega storilca.   

Špela Veselič iz društva SOS telefon opozarja, da se sodišča pri odločitvi glede prepovedi približevanja še vedno preveč naslanjajo na izjave žrtev: "Opažamo v praksi, da je veliko postopkov odvisnih od izjave žrtev, kar ni dobra praksa, ker je vse preloženo na žrtev nasilja."

Da bi se preiskave morale bolj osredotočiti na zbiranje drugih dokazov in ne sloneti na izjavah žrtev, opozarja Veseličeva: "Žrtve pa vedno vedo, česa je povzročitelj sposoben, strah jih je, ker ne vedo, do kam bo šel, če bodo prijavile vse skupaj policiji. Praviloma namreč storilci svoja dejanja le še stopnjujejo."

In znani so tudi primeri, ko je storilec, ki ga niso strpali za rešetke, čeprav je imel prepoved približevanja, vzel žrtvi življenje. Omenimo samo tragedijo v Rumanji vasi izpred dveh let, ko je mož, ki je imel prepoved približevanja pokončal ženo.

Policija za osumljenca zahtevala prepoved približevanja, ker tožilstvo ni zahtevalo pripora

Z Okrožnega sodišča v Slovenj Gradcu so sicer danes sporočili, da je njihova preiskovalna sodnica v torek prejela ukrep prepovedi približevanja v zadevi napada na mariborsko sodnico v presojo. "Ker je bilo ugotovljeno, da niso izpolnjeni zakonski pogoji, je bil ukrep razveljavljen. Sklep o razveljavitvi še ni pravnomočen," so navedli.

Predlog za ukrep prepovedi približevanja osumljenca napadeni mariborski sodnici je podala policija, potem ko so morali pred dnevi osumljenca, neuradno sodničinega partnerja, po zaslišanju izpustiti na prostost. Po ocenah tožilstva namreč ni bilo dovolj razlogov za pripor.

Zakaj se tožilstvo ni odločilo zahtevati pripora za osumljenca in zakaj je sodišče razveljavilo ukrep prepovedi približevanja?
Zakaj se tožilstvo ni odločilo zahtevati pripora za osumljenca in zakaj je sodišče razveljavilo ukrep prepovedi približevanja? FOTO: 24ur.com

Kot je povedal vodja službe direktorja Policijske uprave (PU) Maribor Bojan Kitel, so danes vložili pritožbo na odločitev slovenjgraškega sodišča o nesprejetju ukrepa prepovedi približevanja. Kako so pritožbo utemeljili, ni izdal, mora pa izvensodni senat po njegovih besedah odločiti o tem v treh dneh.

Kriminalistična preiskava dogodka se medtem nadaljuje. Sodnica mariborskega okrožnega sodišča Daniela Ružič je bila tarča napada v nedeljo 16. junija malo po polnoči pred domačo hišo v mariborski mestni četrti Pekre. Zaradi poškodb se še vedno zdravi v bolnišnici.

Motiv za napad je osebne narave

Preiskava je najprej tekla tako v smeri sodničinega zasebnega kot službenega življenja. Izkazalo pa se je, da je motiv za napad zasebne narave. "Osumljenec je oškodovanko pričakal v temi in ji poskušal na zahrbten način vzeti življenje tako, da je pristopil do nje, jo s trdim predmetom večkrat udaril in jo s tem hudo telesno poškodoval," je v sredo povedal vodja mariborskih kriminalistov Andrej Kolbl. "Z izvajanjem operativnih ukrepov smo potrdili, da motiv izhaja iz zasebnega življenja oškodovanke," je dodal.

Špela Veselič iz društva SOS telefon opozarja, da se sodišča pri odločitvi glede prepovedi približevanja še vedno preveč naslanjajo na izjave žrtev.
Špela Veselič iz društva SOS telefon opozarja, da se sodišča pri odločitvi glede prepovedi približevanja še vedno preveč naslanjajo na izjave žrtev. FOTO: POP TV

V ozadju napada naj bi bila ločitev. "S tem, ko je oškodovanka nesporno nakazala, da se bo dokončno odselila in zahtevala določena finančna sredstva iz skupnega razmerja, je bil izkazan motiv za izvršitev tega dejanja s strani osumljenca," po besedah Kolbla ocenjujejo kriminalisti.

Kolbl je ob tem potrdil, da je osumljenec, zoper katerega so kriminalisti v ponedeljek podali kazensko ovadbo zaradi poskusa umora, večkrat obiskal napadeno sodnico v bolnišnici. Na mariborski policijski upravi zatrjujejo, da bodo naredili vse, kar je v njihovi moči, da zaščitijo oškodovanko. Policisti so jo po besedah direktorja PU Maribor po pooblastilu generalne direktorice policije Rafaela Viltužnika stalno varovali in bili prisotni pri vseh obiskih.

Angelca Likovič s svojim odzivom razburila javnost: 'Take izjave niso sprejemljive'

Na družbenih omrežjih pa se je razplamtel vihar ob nesprejemljivem komentarju kandidatke za predsednico države Angelce Likovič. Po objavi novice, da naj bi sodnico napadel njen partner, je nekdanja ravnateljica zapisala, da je sodnica "dobila, kar si je zaslužila".

Nedopustno, sovražni govor, nesprejemljivo, so enotni akademiki. Tak zapis, kot si ga je pod objavljeno novico privoščila Likovičeva, v medijskem prostoru nima kaj iskati, je jasna Eva Vrtačič, iz zavoda Danes je nov dan. A je žal tudi realna slika današnje družbe. Vrtačičeva: "Gre za tipično reakcijo ženske, ki je uspešno socializirana v svojo tradicionalno spolno vlogo, v kateri se ob nekem takem dogodku takoj vpraša, kaj je druga ženska storila narobe, da je moškega sprovocirala do tega, da ni bil zmožen nadzorovat svojega nasilnega vedenja".

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (210)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bus303
29. 06. 2019 14.23
+4
Mora bit tip zverina da se ga PRAVNA DRŽAVA ne upa dotaknit. Da ni mogoče PD vendarle že mrtva? Al pa je kar ta tip pravna država?? Bolano.
Kristina Marki?
28. 06. 2019 17.51
+5
Normalno, da žrtev spreminja izjavo, saj ji storilec grozi s smrtjo. Strah jo je, kaj vse ji bo naredil. V najboljšem primeru bo dobila modrice, o najslabšega smo pa že videli. Ta človek ji bo toliko časa stregel po življenju, dokler se ga ne strpa za zapahe ali dokler mu ne uspejo podli nameni.
do not touch
28. 06. 2019 11.46
+15
u pripor z njim takoj!!! torej zakoni za bivše tožilce ne veljajo??? razložite mi prosim!!!
laycan
28. 06. 2019 11.56
+19
Preveri kdo je njen partner, pa ti bo vse jasno.
Darko32
28. 06. 2019 11.42
+2
Zelo dobro vprašnje in odgovor na dlani. KOt smo videli primer KANGLER ko je državni svet sprožil ustanovitev komisije v zvezi obtožb in kakšna je bila reakcija se v tem primeru postavlja jasen odgovor in ta je POLICIJA ne more in nima pristojnosti nadzora nad delom sodišča in tudi te sodnice. Zato so se raje odločili po liniji najmnjđega odpora da obrnejo v smer kupleraja in prešuštva. Da je mož premlatil sodnico in zato se je povsem pravilno postavilo vprašanje ali lahko dovolimo, da se približuje neki osebi oseba, katera jo je pred tem zelo pretepla. Vsak, ki ima vsaj malo soli v glavi in ima kmečko logiko dobro ve, da v ozadju kriminal po sodiščih in ta primer namiguje v to smer. Primer bo padel po tej sestavljeni obtožbi, ker je konstrukt brez primera in nima logike obtožbe.
Absurdistan
28. 06. 2019 11.25
+13
Malo bodo pocakali, da zadeva medijsko potihne potem pa bo primer zastaral...
Lado Lopati?
28. 06. 2019 11.13
-12
pa koga brigajo ćefurske zdrahe !!???pri njih ni matriarhat , kot je v zloveniji-pri vas !!! se pa ne strinjam z nasiljem,ker niii lastnina !! a žgajnarce in ostale "sodnice-tožilke" pa noben noče pošlatat,so preveč okužene !!! bljac !
Pozitiven
28. 06. 2019 11.10
+26
52-letni Andrej Horvat, ki je osumljen za napad na Ruzicevo, je vplivna osebnost, bil je državni sekretar, bivši član S D in višji tožilec na mariborskem sodišču. Take se pusti na miru.
hoalo
28. 06. 2019 11.07
+7
Zadevo so predodelili v SG zakaj ravno na neko malo sodišče ki je željčno velikih odmevnih zadev samo da lahko opozorijo nase da so tam, da so pomembni tudi oni in posledično takšne odločitve da domnevnemu storilcu dovolijo da lahko nemoteno hodi k žrtvi na obisk in jo verjetno še naprej ustrahuje. SRAMOTA
misterbin
28. 06. 2019 11.02
+2
Ni in ni konca temu dogodku .Noter se mešajo vse vrste nekakšnih brez veznih organizacij in pametujejo kako in kaj .
CIGU MIGU
28. 06. 2019 10.53
+1
a ni ta hiša last države,,torej kdo bi lahko bili prebivalci,,samo vprašam poznavalce,,,,,,srečno
Balki30
28. 06. 2019 10.10
-3
Neprimerno je.....ampak ni pa to sovrazni govor...pa to
sid33
28. 06. 2019 10.06
+32
V tem primeru se je spet pokazala vsa beda naših sodišč in medijev, ker je ta napadalec, ki je hotel ubiti partnerico tovariš dejaven v politiki, se poiskuša primer skriti pod preprogo...
hoalo
28. 06. 2019 10.06
+34
Nedolžna ali ne, kaj je vzrok....sploh ni pomembno, važno je da je nekdo nekoga hotel ubiti in je izvajal nasilje....a je to sprejemljivo?????pa smo res že vsi nori ali kaj, ma človek nima mesed kakšne eni pišejo in kakašne komentirajo, ljudje smo postali ne vem kaj reči ...
Ricketts
28. 06. 2019 10.16
+16
Kako si naiven. Če ima napadalec močno pokrit, zaščiten hrbet, je v mafijski državi možno vse. Na žalost je lahko tudi SPREJEMLJIVO.
hoalo
28. 06. 2019 10.25
+17
imaš prav, žalostno res, naj bo kdorkoli hoče priviligiranec ali ne, ob takšnem odkritem zločinu se to ne bi smelo dogajati, da ni v državi enega ki bi imel moč poklical nekoga in naročil da mi takoj uredite da ta človek domnevni storilec ne bo mogel do žrtve....to je pokazatelj delovanja naše države politike.....mislim da je res samo ena in edina pot za SLO da pokradejo vse da propademo do konca in pol nove generacije na novo začrtajo celotno zadevo.
Arabo Hest
28. 06. 2019 10.55
+1
@hoalo: Menim, da je veliko takih, ki nismo pripravljeni počakati, da vse pokradejo... S takim razmišljanjem take kriminalce samo še opravičuješ in jim prikimavaš. A si tudi ti del tega?
Von_Clausewitz
28. 06. 2019 10.05
+4
Nobeden nima pravice izvrševat nasilja nad nobenim. Čeprav vodoinštalaterju in zidarju bi "pobožal obe roke in noge zato ker sta shebala kopalnico...tukaj ne bo nobeden odgovarjal, jaz. Da se vrnemo k temi... Eva Vetačič ti pa tudi posplošuješ...tipična in klasična feministka...
hoalo
28. 06. 2019 10.03
+47
Da morebitni morilec hodi nemoteno do žrtve to je nezaslišano, sram me je da delam v pravosodju, da je sodnica odvzela predlog za prepoved prebliževanja, sramotno in neodgovorno, pa kje je tu predsednik vrhovnega in ministrica????? to je več kot očiten znak da ima ta gospod partner od pretepene žrtve velik vpliv in da za njega očitno ne veljajo vsa pravila in več kot očitno je da nekdo na nekoga vpliva, pa še to žrtev je sodnica in sodnica sodnici ne gre na roko, vem vsi smo enaki.......ampak iz človeške plati poglejmo. SRAMOTA
Groucho Marx
28. 06. 2019 10.18
+6
Hvala za tale zapis, glede na tvoje področje dela, kot praviš.
mali.mato
28. 06. 2019 09.56
+9
Berite Požarja in vsi vzroki bodo jasni.
grozjak
28. 06. 2019 10.02
+10
Požarja je treba tudi malo z rezervo jemati, a nekaj je res, informiran je pa kar dobro......
sid33
28. 06. 2019 10.08
+17
Bog živi požarja, en redkih ljudi v slo, ki si zasluži naziv raziskovalni novinar...
marker1
28. 06. 2019 09.53
+5
Poklic nima nobene zveze s tem tragičnim dogodkom. Ne vem zakaj stalno nabijate.
Spark
28. 06. 2019 09.39
-23
Tudi sodnica verjetno ni bila ravno nedolžna.Za vsak požar se morajo vspostaviti pogoji.Ne verjamem,da bi jo kar hotel ubit iz nič!!
grozjak
28. 06. 2019 10.00
+5
če je blo nekaj, potem pa lahko, ane??????
miselna policija
28. 06. 2019 09.38
+8
v prvem prispevku je bilo rečeno "napadena pred hišo med tem ko je njen mož spal"!!osumljen je pa njen partner in tukaj se pojavlja velika zmeda,eni so prepričani da jo je nagarbal mož,drugi pa da jo je švaler!!
JohnsonJohnson
28. 06. 2019 09.34
+29
ve se zakaj, ker imas veze v visoki politiki. KOnc debate. Drugorazredne bi zaprli. Kot Klovna Šiškota, ki ni nikomur razbil lobanje, recimo.
miselna policija
28. 06. 2019 09.42
+5
katri uslužbenec na sodiščih pa nima vez v visoki politiki??še čistilke na sodiščih hodijo na kavico s čistilkami iz parlamenta!!
grozjak
28. 06. 2019 09.44
-10
Mislim, da jeŠiško kar dobil, kar je iskal.......
štrekeljc
28. 06. 2019 09.57
+2
Tudi klovn Šiško ime veze v visoki politiki!