Slovenija

Referenduma o investicijah v vojsko ne bo

Ljubljana, 15. 04. 2021 11.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Mirko Vorkapić, STA
Komentarji
416

Ustavno sodišče je ugotovilo, da zakon o zagotavljanju sredstev za investicije v Slovenski vojski ni v neskladju z ustavo. Levica je namreč skupaj s SD-jem vložila več kot 28.000 podpisov za začetek postopkov za razpis naknadnega zakonodajnega referenduma, koalicija je nato potrdila sklep o njegovi nedopustnosti. Opozicija se je zaradi tega obrnila na ustavno sodišče z zahtevo za presojo ustavnosti omenjenega sklepa, kjer pa je bila neuspešna. "Vrata za modernizacijo SV so odprta, čaka pa nas še veliko dela," je ob tem zapisal minister za obrambo Matej Tonin.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Tonin o odločitvi Ustavnega sodišča
    01:42
    Iz 24UR ZVEČER: Tonin o odločitvi Ustavnega sodišča
  • Iz 24UR ZVEČER: Referenduma o investicijah v vojsko ne bo
    02:15
    Iz 24UR ZVEČER: Referenduma o investicijah v vojsko ne bo

Ustavno sodišče je presodilo, da sta DZ in vlada razumno utemeljila, da so investicije v Slovensko vojsko (SV) nujne, saj je njena opremljenost in zmogljivost v takem stanju, da v primeru vojaške grožnje ali varnostne krize ne more zagotoviti zadovoljive obrambne spodobnosti države kot tudi ne more v pričakovani meri izpolnjevati mednarodnih obveznosti.

Tega ne spreminja dejstvo, da je SV za delovanje v miru relativno dobro pripravljena, je v odločbi navedlo ustavno sodišče. Pri presoji je upoštevalo, da investicije, predvidene na podlagi tega zakona, ne pomenijo nadstandardne oborožitve (opremljenosti) SV oz. da ne gre le za vzdrževanje ravni že relativno dobro oboroženih obrambnih sil, temveč gre očitno za to, da SV ne dosega minimalnih standardov opremljenosti, ker so se investicije vanjo v preteklih letih bolj kot ne zaustavile.

Ustavno sodišče je odločbo sprejelo s petimi glasovi proti štirim.
Ustavno sodišče je odločbo sprejelo s petimi glasovi proti štirim. FOTO: Miro Majcen

Takšno stanje po oceni ustavnega sodišča nemudoma terja investicije v opremo. Seveda je po navedbah sodišča jasno, da takih investicij ni mogoče izpeljati čez noč, temveč sta potrebna daljši čas in načrt postopnega investiranja.

Nujnost investicij v SV se tako ne kaže kot nujen odziv na že konkretne grožnje ali nevarnosti, temveč kot nujnost takojšnjega resnega in odgovornega pristopa k zagotovitvi takšne opremljenosti in zmogljivosti SV, da bo lahko v vsakem trenutku sama ali v okviru zavezništva zagotovila zadovoljivo obrambno sposobnost države. Kot dodaja ustavno sodišče, ta sicer res ni odvisna samo od opremljenosti vojske, temveč tudi od primernega števila vojakov in poveljujočih kadrov ter od njihovega izobraževanja in usposabljanja.

Vendar brez zagotovitve ustrezne opreme ni mogoče zagotoviti niti potrebnega usposabljanja vojske, kar je odločilnega pomena za izgrajevanje sposobnosti vojske, skladno z zahtevanim standardom, je navedlo ustavno sodišče. Zato je, kot presoja, zagotovitev ustreznih finančnih sredstev predpostavka za zagotovitev dobre obrambe in varnosti.

Na podlagi tega je ustavno sodišče odločilo, da je DZ s sklepom upravičeno izključil zakonodajni referendum o zakonu o zagotavljanju sredstev za investicije v SV ter zato zakon ni v neskladju s prvo alinejo drugega odstavka 90. člena ustave. Ta govori o tem, kdaj referenduma ni dopustno razpisati.

Levica in SD sta namreč že po sprejetju zakona o zagotavljanju sredstev za investicije v SV od letos do leta 2026 v DZ vložila dovolj podpisov za začetek postopkov za razpis naknadnega zakonodajnega referenduma. Koalicijska večina je nato le dan zatem potrdila sklep o nedopustnosti referenduma. Opozicija se je na ustavno sodišče zato obrnila z zahtevo za presojo ustavnosti omenjenega sklepa. Ustavno sodišče je pozneje izvajanje zakonske podlage za dolgoročnejše vojaške investicije zadržalo do končne odločitve o ustavnosti zakona.

V Levici pripravljajo novo referendumsko pobudo glede investicij v SV. Prepričani so namreč, da želi vlada s predlogom novele zakona o izvrševanju proračuna najti obvod za nakupe orožja.

Tonin po odločitvi ustavnega sodišča: Vrata za modernizacijo vojske so odprta

Matej Tonin
Matej Tonin FOTO: Miro Majcen

Minister za obrambo Matej Tonin je odločitev ustavnega sodišča, da zakon o zagotavljanju sredstev za investicije v Slovensko vojsko (SV) v letih 2021 do 2026 ni v neskladju z ustavo, ocenil kot državotvorno. "Vrata za modernizacijo SV so odprta, čaka pa nas še veliko dela," je minister zapisal na Twitterju.

Ob tem se je zahvalil vsem pripadnikom in pripadnicam SV, ker vztrajajo v službi domovine. Prav tako se je zahvalil poslancem za pogum, ker so podprli zakon o investicijah v SV in ustavnemu sodišču za državotvorno odločitev.

Ustavno sodišče je namreč presodilo, da sta DZ in vlada razumno utemeljila, da so investicije v SV nujne, saj je njena opremljenost in zmogljivost v takem stanju, da v primeru vojaške grožnje ali varnostne krize ne more zagotoviti zadovoljive obrambne spodobnosti države kot tudi ne more v pričakovani meri izpolnjevati mednarodnih obveznosti.

Takšno stanje po oceni ustavnega sodišča nemudoma terja investicije v opremo. Seveda je po navedbah sodišča jasno, da takih investicij ni mogoče izpeljati čez noč, temveč sta potrebna daljši čas in načrt postopnega investiranja.

Ustavno sodišče je tudi odločilo, da je DZ s sklepom upravičeno izključil zakonodajni referendum o zakonu o zagotavljanju sredstev za investicije v SV ter zato zakon ni v neskladju s prvo alinejo drugega odstavka 90. člena ustave. Ta govori o tem, kdaj referenduma ni dopustno razpisati.

Ustavno sodišče je odločbo sprejelo s petimi glasovi proti štirim.

Levica in SD sta namreč že po sprejetju zakona o zagotavljanju sredstev za investicije v SV od letos do leta 2026 v DZ vložili dovolj podpisov za začetek postopkov za razpis naknadnega zakonodajnega referenduma. Koalicijska večina je nato le dan zatem potrdila sklep o nedopustnosti referenduma. Opozicija se je na ustavno sodišče zato obrnila z zahtevo za presojo ustavnosti omenjenega sklepa. Ustavno sodišče je pozneje izvajanje zakonske podlage za dolgoročnejše vojaške investicije zadržalo do končne odločitve o ustavnosti zakona.

Koronavirus pasica nova
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (416)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

janko jereb
16. 04. 2021 08.08
+0
Le kam so vtaknili pred par leti kupljene vse Patrije ? Zdaj spet za vojake nespornih skromnih 30 milijonov, nekaj za transportno letalo in helikopterje ostalo od 780 milijonov pa spet za nepotrebno železje na domačem dvorišču. Toninčku ni jasno, da pravih srčnih borcev če do česa res pride ne dobiš samo z plačo v miru, ker večina teh takrat niti po delovne knjižice nebi prišla v Ljubljano.
MucaNeGrize
15. 04. 2021 21.58
-2
SMRT JANŠIZMU, SVOBODA NARODU...
MucaNeGrize
15. 04. 2021 21.58
-2
»Šibka večina 5 od 9 ustavnih sodnikov raje zaupa oblasti, kot pa varuje pravico do referenduma o orožarskih poslih!«... insajder
SlobodaNE
15. 04. 2021 21.52
-3
Logično saj vojska rabi opremo, samo to naj dela druga vlada, ker drugače se bo preveč požrlo vmes.
genius2013
15. 04. 2021 21.59
+1
Levaki niste bili sposobni narediti niti makete 2TDK brez kraje..
SlobodaNE
16. 04. 2021 09.12
-1
bojer
15. 04. 2021 21.38
Danes je vojska izvzeta iz proračuna, jutri bo kaj drugega in potem bo proračun nek fiktiven papir. Nič ni slišati o fiskalnem pravilu.....
...železna hinavščina od pete do glave...
Burkež
15. 04. 2021 20.52
-1
Uuu, vlada dela v skladu z zakoni in ustavo... Ampak če sta SD in Levica kontrirala temu, sta delovala proti zakonu in protiustavno... Sam tok o vladavini prava-LEWAKI glave v pesek 😂💪🇸🇮🇸🇮🇸🇮BRAVO vlada
MucaNeGrize
15. 04. 2021 21.59
vlada je protiustavno prepovedala zbiranja
DemokracijaMolka
15. 04. 2021 20.35
+2
Če ti ustavno sodišče ustreza, ga je potrebno spoštovati, če ti pa ne ustreza, pa se kaže vpliv totalitarizma tudi na prvem braniku demokracije in spoštovanja zakonov. #uh
boss2
15. 04. 2021 20.34
+0
Referendum lahko vloži samo Vili,ko je Sds v opoziciji, banda bela
Ho Chi Joža
15. 04. 2021 19.58
-2
Vsaka romska vas ma boljš orožje kot SLO vojska
Ho Chi Joža
15. 04. 2021 19.56
+0
Levičarji bi najrajš mel banana vojsko z fičufaji in fračami
peter veliki
15. 04. 2021 19.54
+1
Vojsko je potrebno dostojno opremit. Podpiram da se zato nameni denar.
Reycis
15. 04. 2021 19.42
-4
Sicer sem za investicije v vojsko ampak to, da ljudje o nekaterih temah ne moremo odločat neposredno je nedemokratično.
MUNGATUMBA
15. 04. 2021 21.04
-2
setisfekšn
15. 04. 2021 19.42
+0
Nekaj bom povedal o teh 780 milj.eur.!zakaj nekateri tako krvavo hočejo da se to potrdi!Za Nabavo orožja ni JA res nikogar nikoli vprašala, ker vojska ja steber vsake države Ampak JA je orožje do zadnjega naboja morala dobavljati neposredno brez lopovskih posrednikov,IN ki se že mastijo ob prejemanju provizij za teh 780 mili.!zato je tudi tako krvavo grebenje za ta zakonSaj se spomnite patrije belgiskih otroških puškk itd...10 %teh 780 milj. bo sigurno našel pot v privat žepe!in to je vsa žalostna zgodba ki jo podpira tudi ustavno sodišče!
bogam
15. 04. 2021 19.18
+0
Ne rabimo vojske, ki nikoli ne bo operativna, pa če ima vsak vojak svojo patrio. Le politiki profitirajo, nakup je za njih vir dohodka.( beri = tudi nakraden denar ne smrdi)
Levicarjikmeee
15. 04. 2021 19.00
+0
LeDvica pa v jok hihi
zlati70
15. 04. 2021 18.57
-2
Levica se je vdrla od sramu? DZ je upravičeno izključil referendum o investicijah v vojsko. Ustavno sodišče je odločilo, da zakon o zagotavljanju sredstev za naložbe v Slovenski vojski ni neustaven. DZ je zakon, ki predvideva skupaj za 780 milijonov evrov vojaških naložb, sprejel v drugi polovici novembra 2020. Večji del sredstev bo šel za oblikovanje srednje bataljonske bojne skupine z nakupi oklepnih vozil. A nato sta opozicijski stranki Levica in SD začeli zbirati podpise za razpis naknadnega referenduma o tem zakonu, vlada pa je DZ-ju predlagala, naj ugotovi, da se zakon nanaša na vsebino, za katero referenduma ni dopusten. To so poslanci nato tudi sprejeli. Zato je koordinator Levice Mesec podal zahtevo za ustavno presojo in predlog za začasno zadržanje izvrševanje zakona. šok za koordinatorja levice pa je ta, da je državni zbor upravičeno izključil zakonodajni referendum in da to ni v neskladju s prvo alinejo drugega odstavka 90. člena ustave
ni_mi_vse_eno
15. 04. 2021 18.52
+0
Jasno, da ne bo, ker ne more biti. Določene zadeve niso za referendum, kljub večini. Vsi se strinjamo, da bi bilo dobro, če bi bili nižji davki. Le zakaj to ne damo na referendum? Obramba države ni zadeva za referendum, čeprav se strinjam, da če nas ZDA ali Kitajska hočejo zasesti, nas v enem dnevu uničijo in zasedejo. Ne pomaga nobena pokalica ali pilatus.
piu
15. 04. 2021 18.55
-1
Tudi lewake bi morali nujno ukiniti, ker niso za nobeno rabo in vseeno takega referenduma ne bo.......
piu
15. 04. 2021 18.49
+0
Izgleda, da lewakom ne bo uspelo uničiti vojske do konca..........bravo Janez
Mladen Mladen
15. 04. 2021 18.38
+0
In kako se naj sedaj red naredi ? Vojska nas je 1980 leta varovala osebno .Policijo so podkupili še sami sestreljujejo,župani dol visi še sam je v tem kot da sem migrant pa nisem dovolil sestrelitvi ,vojske nimate edino iz druge občine da najamem POLICIJO ????
setisfekšn
15. 04. 2021 19.26
+2
Mladen ki bi te človek kaj razumel!a si kaj pil?