Slovenija

Zakonit posel s Flycomom?

Naklo, 23. 01. 2007 12.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Eles trdi, da so bili posli s Flycomom sklenjeni zakonito, četudi ni bilo javnega razpisa.

Eles je posel s Flycomom sklenil že leta 2003, ko naj bi bil slednji edini ponudnik. Lani so dodatni posel brez razpisa zaupali istemu podjetju. Vse je potekalo po črki zakona, trdi Eles.
Eles je posel s Flycomom sklenil že leta 2003, ko naj bi bil slednji edini ponudnik. Lani so dodatni posel brez razpisa zaupali istemu podjetju. Vse je potekalo po črki zakona, trdi Eles. FOTO: Reuters
Nesmiselno bi bilo, da bi po štirih letih projekt prekinili in začeli od začetka. To je tako kot da bi gradili 11-nadstropno stavbo in jo pri desetem nadstropju podrli ter začeli znova graditi od začetka. Direktor Elesa Vitoslav Türk o poslu s Flycomom

Potem ko je država prekinila pogodbo, ki je bila brez javnega razpisa sklenjena s podjetjem Flycom za potrebe helikopterske nujne medicinske pomoči, so se v javnosti pojavili tudi dvomi v zakonitost posla, ki ga je prav tako brez javnega razpisa s Flycomom sklenil Eles. Direktor Elesa Vitoslav Türk je zagotovil, da so bili posli sklenjeni zakonito.

Eles je približno 200 milijonov tolarjev vreden posel s Flycomom sklenil že leta 2003. Tedaj je bil Fycom edini slovenski ponudnik nizkih preletov nad daljnovodi in tehničnih poslikav ter pregledov omrežja, s katerimi so lahko v Elesu odkrivali šibke in preobremenjene točke sistema.

V štirih letih je Flycom opravil že skoraj v celoti pregled 2.700 kilometrov daljnovodov in 1.500 stojnih mest, zato se je lani Eles odločil, da tudi dodatni posel brez razpisa zaupa Flycomu. Prav ta dodaten posel naj bi bil sporen, saj bi moral po mnenju nekaterih Eles z javnim razpisom dati možnost tudi tujim ponudnikom teh storitev.

Flycom je za potrebe odkrivanja skritih napak v preteklosti opravil diagnostična snemanja med obratovanjem na večini daljnovodov elektroenergetskega sistema Slovenije, zaradi tega razpolaga pod oznako poslovna skrivnost tudi z vsemi potrebnimi kartografskimi podlagami ter ima že vnaprej pripravljene podlage za izvedbo zračnega pregleda na daljnovodih, so pojasnili v Elesu. "Ugotovili smo, da na ta način lahko prihranimo dodatne stroške ter čas in tako racionalno in gospodarno izvedemo zajem podatkov z znanim domačim ponudnikom," je dejal Türk.

Eles je tako izrabil možnost, ki jo zakon o javnih naročilih predvideva v 110. členu, da lahko brez razpisa odda javno naročilo po postopku s pogajanji. "V tem primeru je bil omenjeni predmetni posel v resnici tudi dokončevanje daljšega projekta, ki je bil namenjen učinkovitejšemu nadzori nad stanjem celotnega visokonapetostnega omrežja," je še dodal.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.