Slovenija

Zalar in Šturm na bojni nogi zaradi Paravinje

Ljubljana, 30. 06. 2011 19.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Vesna Ban/M.R.
Komentarji
42

Nekdanji pravosodni minister Šturm vztraja, da odloka za izročitev Paravinje Srbiji ni mogel podpisati, njegov naslednik na ministrstvu Zalar pa trdi, da so bili vsi pogoji za izročitev izpolnjeni.

Pravosodni minister Aleš Zalar in njegov predhodnik Lovro Šturm si še vedno preko medijev podajata odgovornost za neizročitev Srbiji Dragana Paravinje, sicer osumljenca za umor 17-letne Hrvatice Antonie Bilić. Šturm pravi, da tega ni mogel storiti, ker je takrat obstajal zakon, ki nalaga, da se v primeru ustavne pritožbe izvršitev odločitve nižjega sodišča začasno ustavi. "Postopek je bil v teku in dokler traja, nimam pristojnosti, da kogar koli izročim. Očitno minister Zalar ne pozna našega pravnega sistema," je dejal Šturm. 

Lovro Šturm
Lovro Šturm FOTO: Aljoša Kravanja
Zgoraj si oglejte tudi prispevek iz oddaje 24UR.

A Zalar trdi drugače in pri tem pokaže odločitev ustavnega sodišča, ki je o tem primeru odločilo že 18. decembra 2007, takrat pa je ministrstvo vodil Šturm in bi moral odlok o izročitvi podpisati on. "Pravosodni minister res mora počakati na odločitev ustavnega sodišča, preden lahko nekoga izroči, a v primeru Paravinje je bilo vse jasno v manj kot pol leta. A Šturm do konca svojega mandata, torej dve leti, tega ni želel storiti," poudarja sedanji minister. Pri tem še dodaja, da naj o tem, kdo ni ravnal pravilno oziroma zakonito, odloči protikorupcijska komisija.

Komisija za preprečevanje korupcije je danes prejela dokumentacijo v zvezi z izročitvijo Paravinje Srbiji. Dokumentacijo ji je predal Zalar. Kot so sporočili s komisije, bodo najprej ugotavljali, ali zadeva spada pod njihovo pristojnost, šele nato sledi uvedba postopka in ugotavljanje dejanskega stanja oziroma utemeljenosti očitkov iz prijave. Sam prejem prijave suma korupcije torej še ne pomeni, da so navedbe dejansko utemeljene oziroma da gre za kršitve iz pristojnosti komisije.

Ustavno sodišče zavrne pritožbo Paravinje o izročitvi Srbiji
  • Prenosnik Lenovo
  • Garmin ura
  • Wasup sup deska
  • Mitsubishi klima
  • Hisense TV
  • Krovni

KOMENTARJI (42)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Buena Vita
02. 07. 2011 07.41
ČE JE KDO KRIV ,JE TO KRIVIC PRIJATELJ JUŽNIH TA JE POVSOD PISAL PRITOŽBE,KOT BIVŠI USTAVNI SODNIK JE ZELO POKOVAN V IZIGRAVANJU ZAKONOV ZATO SE OBRNITE V TEM PRIMERU NA KRIVICA, ZAME JE KRIVIC ZELO SLABA OSEBA,ZAKAJ NE BRANI NEPLAČANIH OGOLJUFANIH DELOVCEV ALI ŽRTVE CESTNIH RAZBOJNIKOV
BitterMan
02. 07. 2011 00.45
Nisem janšist, samo tega ata pa res hočejo za brezveze namočit. Kukr da je nek fan serijskih morilcev. Mislim zakaj bi pa nasprotoval on osebno tej izročitvi? Kr neki.
Tonček Balonček
01. 07. 2011 17.39
Ja seveda, samo Janševi poslanci vedo, da ne bodo nikoli več izvoljeni in tega ne bodo storili!
katejazvem
01. 07. 2011 12.15
Opozicija naj vloži interpelacijo vlade!! 118. člen Ustave (interpelacija) Najmanj deset poslancev lahko sproži v državnem zboru interpelacijo o delu vlade ali posameznega ministra. Če po razpravi o interpelaciji večina vseh poslancev izreče nezaupnico vladi ali posameznemu ministru, državni zbor vlado ali ministre razreši.
beri66
01. 07. 2011 10.54
in ta Šturm bo spet kak minister če Janša zmaga...ne hvala.
beri66
01. 07. 2011 10.53
ŠTURM, starina bela, umiri se!
skoljka11
01. 07. 2011 09.59
Tonček Balonček Tudi v tistih partijskih časih ni nikomur o ljudi, ki jih navajate nič manjkalo. Živeli so celo bolje kot ostali državljani. Stvar spremembe v njihovem političnem prepričanju je predvsem želja po ponovnem zsedanju pomembnih političnih funkcij, vplivu,položaju in materialni varnosti. Ker je bila opcija položajev na levici zasdena, je bilo najenostavneje stopiti v druge sfere, nekateri celo z večkratnim spreminjanjem strani. Ne glede na vse je največja nevarnost levo ali desno sredinski liberalizem, njegova politika, usmeritev in razmišljanja. Posledica tega so tudi vsa dogajanja v svetu. Zanimivo bo videti, kaj bo pokazala preiskava tega celotnega primera in odgovori, zakaj se je vse dogajalo kot se je.
skoljka11
01. 07. 2011 09.48
Stvari postajajo vedno bolj "grde", zato, ker se zna v vsej zadevi še marsikaj pokazati. Tukaj ni potrebno nikogar ščititi, ne glede na njegov nekdanji ali sedanji položaj. Če je prišlo resnično do tako velikih kršitev v postopku, neupoštevanje zakonov in izdanih odločb, potem naj odgovarja tisti, ki je to omogočil. Žal so minili časi, ko bi ljudje čutili kakšno res veliko strahospoštovanje ali pa veliko spoštovanje do kakšnih oseb, ne glede na njihove položaje. Tega si ni še nihče prislužil, zato naj se stvari razčistijo, potem pa bomo vrjeli. P.s. Po podatkih nekaterih medijev je varščino za Paravinjo v višini 10.000 evrov plačal lastnik firme za katero je takrat delal, ki pa je že pokojni. Tudi to ni čisto normalno in jasno, zakaj je nekdo plačl varščino za človeka obsojenega tako težkih deliktov.
grdavs
01. 07. 2011 09.07
saintjozef01.07.2011, 08:34 "In od kje Paravanji denar za varščino, saj je bil koneckoncev le šofer." Ja, točno to tudi mene zanima: KOLIKO je znašala varščina in KDO jo je plačal?
saintjozef
01. 07. 2011 08.51
Tonček Pa akj je tem, ljudem manjkalo v tistih časih, da so zdaj tako srditi? --Res, to je dobro vprašanje. Šturm je bil vseskozi proti "nam" in je bolj špecal okoli, ostali so pa bili kar gospodje tovariši in jim ni nič manjkalo.
unja1.m
01. 07. 2011 08.41
slovensko pravo je za kravo....oprosti krava
saintjozef
01. 07. 2011 08.34
In kaj je Krivic obljubil Šturmu? In od kje Paravanji denar za varščino, saj je bil koneckoncev le šofer.
jafalical
01. 07. 2011 08.27
Žalostno!Zdaj pa še dva ega v kup (eden več, drugi manj), namesto da bi se takrat vsedla, kot sodelavca v tej stroki,skupaj dogovorila in skupaj sprejela odločitev ter odgovarjala, ne pa takole.Kriv je ziher nekdo, morda kar nekaj ljudi, ker tole je zdaj rezultat napak.Kaj res obleka naredi človeka, da je Paravinja tako zlahka ušel?Katastrofa.
asslover
01. 07. 2011 08.26
pa kaj je lahk človek še bolj antipatičen kot tale šturm...aja pa amigo bajuk mu kar lepo sledi
sherum
01. 07. 2011 08.06
Začela jih bo pečt vest. To je pa hudo , ko si očitaš da bi lahko preprečil tragedijo , če bi ga predali Srbiji .
flamengo
01. 07. 2011 07.41
Zalar je še pred nekaj dnevi govoril, da Šturm ni imel nobene pravne podlage za neizročitev paravinje. Sedaj pa pravi, da je od 18.decembra to bilo možno. Samo Teja je izginila pol leta prej. Torej je kriv Krivic in ne Šturm. Zalar, Krivic in vsi levaki so naredili veliko hudega državi in upam, da bodo kdaj plačali za to. Ti tovariši z Zalarjem na čelu sploh nimajo slovenskega pač pa kumrovški.
M-teorija
01. 07. 2011 07.31
~Josko8230.06.2011, 21:137 * ŠTURM JE 6x ZAVRNIL IZROČITEV PARAVINJE!!! Kateri del vam tu ni jasen?~ Kako nekoga obsojati, če pa je držal nekomu dano obljubo, pa če je imel za to zakonsko podlago al pa ne, važno je da je mož beseda. PS Vprašanje je samo, če niso bile v primeru Plutov in Hild tud dane obljube!?
kr--en
01. 07. 2011 07.29
Oba gospoda bi se lahko dogovorila in izdala skupno mnenje in nam prihranila nepotrebno dokazovanje, enega drugemu, kdo ima prav. A potem bi trpel ego, najmanj enega.
flamengo
01. 07. 2011 07.23
Ha ha, zdaj ko so vse zafurali iščejo izgovore za svojo nesposobnost povsod razen pri sebi. So že prav patetični. Naj že enkrat odidejo.
Tonček Balonček
01. 07. 2011 07.22
Pa akko bodo ti pravni eksperti reševali tuje primere, če še med sabo ne morejo ugotoviti, kdo ej za kaj kriv in odgovoren? Šturm ima dvojno džavlajnstvo, tudi slovenskega. Ne razumem pa, kako je bil lahko prpfesor na Pravni fakulteti, če ni bil komunist. A ni bil onemogočen? Ko geldam življenjepis eteh antikomun istov ugotavlajm, da so bili v svinčenih časih vsi v enkih državnihs lužbah, profesorji, delali doktorate, pisali v revije itd., pa naj gre za Janšo, Peterelta, Šturma ali ne vem še koga, nekateri emd njimi, ercimo Janša, Jambrek, Jerovšek so bili celo "jaki" komunsti, Jerovšek recimo partijski sekretar skupščine SRS, Janša profesionalni politični funkcionar in tako dalje. Pa akj je tem, ljudem manjkalo v tistih časih, da so zdaj tako srditi?