Slovenija

Ostri odzivi na izjavo Zalarja: 'Moj namen ni bil žaljiv'

Ljubljana, 07. 06. 2023 10.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Maja Pavlin, Urška Bitenc
Komentarji
110

"Namesto da bi direktor psihiatrične klinike govoril o ukrepih in preiskavah nasilja, je odgovoril s svojo, skrajno neprimerno interpretacijo situacije na področju spolnih zlorab in nasilja," so besede Bojana Zalarja obsodili v Inštitutu 8. marec. Direktor psihiatrične klinike je namreč na torkovi tiskovni konferenci spregovoril tudi o prijavah spolnih zlorab, v resničnost katerih pa je izrazil dvom. Da gre za ponoven poskus utišanja žrtev, pa so bili kritični v Društvu SOS telefon. Zalar pa na obtožbe pravi, da je bila njegova izjava izvzeta iz konteksta in da izjavo obžaluje.

"Lahko me sprašujete kot sodnega izvedenca. 20 let nazaj je bilo prijavljenih 10 spolnih zlorab, devet jih je bilo resničnih. Danes pa od 10 ne vem, če je ena med njimi resnična. Ker je to del nečesa, del sistema." S temi besedami je na torkovi tiskovni konferenci direktor psihiatrične klinike v Ljubljani Bojan Zalar odgovoril na zastavljeno vprašanje: Ali pacientom, ki prijavijo nasilje, verjamete? Pred tem je dejal, da imajo morda nekateri prav, a da sam ne ve za noben tovrsten primer, ki bi se zgodil pri njih.

Njegove besede o spolnih zlorabah so naletele oster odziv Inštituta 8. marec, pa tudi društva za zaščito žensk in otrok SOS telefon. V slednjem se sprašujejo, o kakšnem sistemu množičnega prijavljanja spolnih zlorab govori direktor Psihiatrične klinike Ljubljana?

Zalar: Iskreno se opravičujem vsem prizadetim, najbolj pa žrtvam tovrstnih zlorab

Zalar je sprva sicer trdil, da je bila njegova izjava izvzeta iz konteksta. Pravi namreč, da je želel s tem poudariti le, da bi "morda neresnične izjave o nasilju lahko povzročile zavajajoč efekt, da je zdravljenje na psihiatrični klinik v Ljubljana za paciente škodljivo ali celo nevarno". Dodaja, da bi s tem lahko pri pacientih in zaposlenih nastala velika škoda: "Ne bodo si na primer upali priti na zdravljenje v kliniko, ker bodo verjeli nedokazanim vestem, da se tu s pacienti ne ravna z zdravstveno etiko, se jih muči in maltretira." 

Bojan Zalar
Bojan Zalar FOTO: Bobo

"Podobno kot se lahko dogaja tudi na drugih področjih, kjer je pomembno, da se žrtev hitro in učinkovito zaščiti, ne pa da se jih spregleda in da se žrtve bojijo prijaviti spolno nasilje, ker menijo, da ne bodo obravnavane resno, saj je dokaznih standard na tem področju zelo zahteven," dodaja in ob tem pravi, da je treba v vseh primerih ustrezno reagirati in zaščititi žrtve nasilja.

Nato je še dodatno pojasnil, se njegova izjava o tem, da sta od desetih prijavljenih spolnih zlorab, le ena do dve resnični, nanaša na njegove dolgoletne izkušnje v razveznih postopkih in postopkih dodelitve skrbništva otrok. 

Poudaril je tudi, da uporabo podatkov na način, kot ga je podal, obžaluje.  "Obžalujem, da sem te podatke uporabil v izjavi presplošno  in s tem nenatančno opredelil sporočila, ki sem jih želel predstaviti. Res je, tovrstnih manipulacij je v primerih spolnih zlorab blizu 20 odstotkov, kot ta podatek navajajo nekatere nevladne organizacije. Razumem upravičeno razburjenje številnih, ki so se odzvali na mojo ne dovolj natančno izjavo. Iskreno se opravičujem vsem prizadetim, najbolj pa žrtvam tovrstnih zlorab. Moj namen ni bil žaljiv, saj tudi moje vrednote niso takšne."

SOS telefon: Če bomo tiho, bo prevladala normalizacija nenormalnega

"Realnost je, da živimo v sistemu, kjer se žrtvam po pravilu ne verjame, v katerem se nanje prelaga krivdo za preživeto nasilje, kjer se gre v dvomu včasih celo tako daleč, da sodnik sploh ne postavi izvedenca ali pa da ta naredi poročilo zgolj na osnovi predhodne dokumentacije, ne da bi enkrat samkrat srečal osebo, o kateri poda svoje mnenje," so opozorili v društvu, ki se vsakodnevno srečuje z žrtvami nasilja. Poudarjajo, da je realnost žal takšna, da sistem generira nove žrtve, tudi tako, da jih vsakič znova utiša. "Da lažejo, da so same krive."

Pravijo, da se je nov primer poskusa utišanja domnevnih žrtev zgodil prav na tiskovni konferenci. "A to je bil tudi dan, ko sta dve žrtvi na glas spregovorili o tem, kaj se jima je zgodilo. Tudi zato, da se to ne bi zgodilo drugim. Odločeni, da bosta živeli polno življenje, ne glede na njuno grozljivo izkušnjo, kjer ju je sistem spregledal, poteptal, dodatno ponižal in razvrednotil. Ne bosta tiho. Ne bodo tiho. Ne bomo tiho," pravijo v Društvu SOS telefon.

"Če bomo tiho, bo prevladala normalizacija nenormalnega. Do tega pa ne sme priti. Del nečesa sistema mora postati (pravočasno) prepoznavanje in ustrezna pomoč in kaznovanje storilcev in ne pometanje dejanskega stanja pod preprogo, saj s tem generiramo vsakovrstno nasilje," so jasni.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

'Žrtvam je treba verjeti in njihova pričevanja primerno preučiti'

Kritični so tudi v Inštitutu, kjer menijo, da direktor klinike z izjavo izkazuje "popolno pomanjkanje občutljivosti in razumevanja problematike spolnega nasilja in zlorab". "Izjava direktorja je skregana z dejanskim stanjem in sledi vzorcu, ki žrtvi ne verjame in ima za posledico to, da večina spolnega nasilja in posilstev ostane neprijavljena," opozarjajo.

Ter ob tem, da raziskave kažejo, da je lažnih prijav spolnih zlorab in nasilja izredno malo, manj kot dva odstotka: "Na podlagi raziskav ugotovljeno dejstvo pa je tudi, da je na ravni EU prijavljenih manj kot 14 odstotkov vseh kaznivih dejanj zoper spolno nedotakljivost."

Poudarjajo, da je treba žrtvam verjeti in njihova pričevanja primerno preučiti. Od inštitucij pa pričakujejo primeren odziv, preverjanje, neodvisne preiskave, ukrepanje. "Ne pa zanikanje, zamahovanja z roko, češ da gre za izmišljotine, posmeh."

Z zdravniške zbornice so sporočili, da so predlog za uvedbo izrednega strokovnega nadzora prejeli 6. junija, in sicer s strani Univerzitetne psihiatrične klinike Ljubljana. Predlog bo obravnaval Odbor za strokovno medicinska vprašanja. Če se bodo odločili za izvedbo, bodo člani komisije določeni naknadno. Pri tem ne izključujejo možnosti, da se kot člane komisije imenuje tudi strokovnjake iz tujine. 

Ministrstvo: Relativizacija spolnega nasilja je nesprejemljiva

Obsodbam se pridružujejo tudi na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. "Obsojamo vsakršen poskus utišanja žrtev spolnega nasilja ter relativiziranja kaznivega dejanja posilstva in spolnega nadlegovanja. Kot družba se moramo resno pogovoriti, zakaj je spolno nasilje kljub razširjenosti ena najmanj prijavljenih oblik kaznivega dejanja, kjer se največkrat pojavlja dvom v žrtev in kjer najpogosteje zatajijo institucije, ki naj bi žrtev zaščitile in ji zagotovile korektno obravnavo," so dejali.

Žrtev nasilja
Žrtev nasilja FOTO: Thinkstock

Dodajajo, da je skrb vzbujajoče tudi, da je nasilje nad ženskami in v družini v času epidemije covid-19 naraslo tako po svetu kot tudi v Sloveniji. Še bolj pa jih skrbi, da narašča tudi v obdobju po epidemiji, "ko problem že prerašča v akutno stanje, kar se odraža tudi v porastu števila femicidov". Lani se jih je v Sloveniji zgodilo kar 13.

"Fizično, psihično in spolno nasilje se v praksi prepogosto relativizira, v verodostojnost izjav prijaviteljic pa se celo ob prisotnosti dokaznega gradiva vedno znova odkrito dvomi. Naš skupni cilj mora biti ravno nasproten - žrtve vseh oblik nasilja moramo opogumiti in jim zagotoviti primerno obravnavo," so jasni.

Tako kot organizaciji tudi na ministrstvu opozarjaj, da so prijaviteljice spolnega nasilja v družbi pogosto stigmatizirane in da se namesto osumljencev nemalokrat na zatožni klopi znajdejo same.

Stanje je pogosto ravno nasprotno

Kritike se vrstijo tudi iz političnih vrst. V Levici so tako prepričani, da se zaradi Zalarjeve izjave poraja resen dvom v njihove trditve o strokovnosti svojega postopanja. "Kdor koli, ki misli, da imamo težave s porastom lažnih pričevanj zaradi nekakšne preobčutljivosti družbe, izkazuje popolno neprimernost za položaj direktorja zdravstvene ustanove natanko tistega tipa institucije, od katere pričakujemo občutljivost in strokovnost, ko se bodo soočali s tovrstnimi situacijami," so jasni.

Opozarjajo tudi, da je stanje prepogosto ravno nasprotno. Ko na sodišču tudi jasni dokazi spolnega napada niso zadosten dokaz, žrtve pa tako soočene z neenakimi razmerji moči, družbeno stigmatizacijo in nerazumevanjem pristojnih institucij primerov spolnega nasilja ne prijavljajo.

Po mnenju stranke izjava Bojana Zalarja priča o tem, kako globoko seže nerazumevanje te problematike. "Ob dejstvu, da govorimo o direktorju zdravstvene ustanove, sodnem izvedencu in celo o večkratnem potencialnem kandidatu za ministra v preteklih vladah, se v nečem z Zalarjem lahko strinjamo. Grozljiv odnos do pojavov spolnega nasilja je zagotovo 'del sistema'."

"Le polovica primerov spolnega napada se zaključi s sojenjem, vsaka četrta kazenska ovadba se konča brez obsodbe. Vsaka peta oseba je v otroštvu doživela vsaj eno obliko spolnega nasilja,  vsaka sedma pa dve obliki ali več. Zgolj šest odstotkov jih je vložilo kazensko ovadbo."

~ Društvo SOS telefon

Le polovica teh primerov se je končala s sojenjem, poudarjajo tudi v SOS telefonu, vsaka četrta kazenska ovadba pa se konča brez obsodbe. Gre za podatke iz raziskave Ministrstva za pravosodje iz leta 2020, ki je pokazala tudi, da kar 15 odstotkov vprašanih meni, da so žrtve, in ne storilci, odgovorne za svoja dejanja in da kot žrtev stereotipno vidijo dekle, zlorabo pa pripisujejo izzivalnemu oblačenju ali obnašanju.

"Spolno nasilje je kaznivo dejanje, ob katerem je izraženega največ dvoma v žrtev. Gre za težko dokazljiva dejanja, pri katerih so žrtve tekom sodnega postopka, kadar do njega sploh pride, popolnoma razčlovečene in znova viktimizirane znotraj sistema. Trpijo tudi njihovi bližnji," poudarjajo.

Oglasila se je tudi pravosodna ministrica Dominika Švarc Pipan, ki izjave direktorja psihiatrične klinike ocenjuje kot neumestne in škodljive. "So odkrito špekulativne in brez ustreznega premisleka, kakšen učinek in posledice imajo na žrtve trditve, da naj bi bilo kar devet od 10 prijav spolne zlorabe izmišljenih," je zapisala na družbenem omrežju.

"V državi, kjer je spolno nasilje, daleč najpogosteje izvirajoče v intimno-partnerskih, družinskih ali skrbniških odnosih, izjemno pereč problem, nas take izjave vržejo več korakov nazaj v prizadevanjih za premik v družbeni mentaliteti ter k boljšemu razumevanju in zaščiti žrtev spolnega nasilja," je dodala.

V Društvu SOS telefon pa so ob tem poudarili tudi pomanjkanje dobre terapevtske pomoči: "Čakalne dobe so dolge, osebe večinoma nimajo denarja za plačilo pri zasebnikih. Treba je tudi najti osebo, ki zna prepoznati in pomagati, ko gre za spolno zlorabo v otroštvu ali spolno nasilje v odrasli dobi."

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (110)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

son?ek11
08. 06. 2023 09.42
+0
Se strinjam , da zaposlenim v psihiatrični bolnišnici ni lahko!! Zelo težko!!!! Ampak izjava direktorja na tv glede žrtev spolnega nasilja je pa zelo sporna!!!
son?ek11
08. 06. 2023 09.39
+0
A ta je bil nastavljen v janezovi vladi???? Če je bil, se nič več ne čudim njegovim izjavam!! Žal!
son?ek11
07. 06. 2023 21.25
+0
Ta direktor je sam sebe obsodil. Njegov govor na tv je bil žaljiv do žrtev spolnega nasilja . Tukaj ne pomaga nobeno opravičilo
son?ek11
07. 06. 2023 21.21
+0
Kako verjeti takemu direktorju ki je žaljiv do žrtev nasilja? Ali je tak tudi do pacientov v bolnici?
jbtjbt
07. 06. 2023 20.38
+0
Ko govorimo o kvazi "sodnih izvedencih",naj raje povejo koliko slovenskih družin so uničili teli študirani "psihologi"
primorec2
07. 06. 2023 19.36
+2
Da smo v kritikah nesorazmerni pove že dejstvo, da je ministrstvo odprlo ymbulantne točke za tiste brez zdravnika. Ambulante so navedle slab odziv, neka celo tri paciente cel dan. Obstaja problem, ampak mi ga znamo tako skodozeljno napihniti, da se še sami čudimo. Enostavno ne znamo realno povedati stanje, nismo tega zmožni?
primorec2
07. 06. 2023 19.32
+3
Ne glede kako komentira, v teh ustanovah ni lahko. Ne zagovarjam, ampak kritizirati in posploševati samo poslabša vtis. Mi na splošno rada kritiziramo čez mero, smo dejansko napadalni. Vse nam morajo ustreči in izpolniti naše želje. Samo na učitelje pomislim, kaj smo iz njih naredili in šole vzporedno. Preverit in objektivno povedati. Te kritike so podobne vaskim opravljivka s polno mero zlehnobe. Takim komentarjem ne verjamem in ne zaupam.
Abrnk
07. 06. 2023 18.34
+5
Počasi pospravi pisarno, janševik.
Blue Dream
07. 06. 2023 18.25
+1
ni primeren, kar ni predenečenje glede na to da ga je pacient nastavil
Anion6anion
07. 06. 2023 18.25
+1
Jaz sem prvic videl tega človeka v oddaji o covidu pri Petrovčički in mi bilo takoj jasno da je on potreben strokovne pomoči
jank
07. 06. 2023 18.24
+4
Ne napadajte vsi vse povprek preden se ne bodo ugotovila dejstva. Obtoževanje na hitro je zelo razširjen šport, ki pa ima pogosto tudi nedolžne žrtve. Mnogi nedolžni se dolgo ne morejo znebiti neupravičene stigme.
Samo-ne-rdeci
07. 06. 2023 18.21
+3
Kaj Nika je že sodnica, da lahko sodi?
Slavko BabIč
07. 06. 2023 18.35
+4
yss
07. 06. 2023 18.15
+1
Naša družba je globoko agresivna...predvsem do žensk..žal pa tudi do otrok, kar je še bolj neraziskano področje, ker otroci nimajo niti zagovornika pravic in so največkrat žrtve lastne družine. Tudi tukaj bo potrebno odpreti Pandorino skrinjico in se soočiti s stvarmi, ki so zelo boleče..
IKOSS
07. 06. 2023 18.31
+4
O zgornji trditvi bi se dalo razpravljati. Med žrtvami umorov pri nas je ~57% možkih ter ~43% žensk. Za primerjavo, v Švici je ta odstotek ~42% proti ~58% v korist žensk. To pomeni, da so tam ženske statistično bolj ogrožene, kot pri nas. Tudi v kolikor pogledamo koeficient umorov, kot tak, je ta primerjalno relativno zelo nizek. Se pa tudi ob tem primeru vidi, da se v razpravah vedno manj operira z dejstvi in strokovnimi izhodišči, kar je za kakovost le teh izredno slabo.
Slavko BabIč
07. 06. 2023 18.36
+3
res vidimo o otrocih zadnje čase, posebej tistih v Srbiji.....otroci današnjega časa so v kokonih brezdelja in nemiselnosti....
ThorStorm793
07. 06. 2023 18.05
-4
Zopet najbolj pametni levičarski plačanci, seveda v neumnostih
Misika1967
07. 06. 2023 17.57
+4
Sramota naj odstopi.
najseve
07. 06. 2023 17.53
+5
S Psihiatrično kliniko nimam izkušenj, imam pa z Domom starejših občanov, kjer je bila nepokretna teta varovanka. Dnevno smo se sorodniki borili za to, da je dobila obravnavo kot si jo je zaslužila. Problem je sistemski - negovalnega osebja je premalo, plače so mizerne, posledice pa trpijo varovanci. Država bi morala ukrepati in najti rešitve.
Slavko BabIč
07. 06. 2023 18.38
+4
ne moreš, če za 200 stanovalcev skrbita 2 medicinski sestri ponoči.....
Adelita
07. 06. 2023 18.38
+1
PIERREBRICE
07. 06. 2023 17.42
+7
Moj komentar zapisan tule je vsem na ogled. Povem pa naj, da sem ga zapisal tudi na portalu RTVslo in kaj se je zgodilo. Pirkovič ga je po eni minuti izbrisal. Komaj čakam, da se tam ''počisti''.
pekoči paradižnik
07. 06. 2023 17.58
+5
Enaka usoda je doletela moj komentar, ki je identičen komentarju pod tvojim.... to je samo eden od mnogih,... ne razumem teh moderatorjev na RTVslo
pekoči paradižnik
07. 06. 2023 17.11
+9
A ta janševec še ni bivši direktor klinike?????
Nebodijetreba
07. 06. 2023 17.24
+2
Če bo tvoja obsedenost z Janšo še kar persperirala, boš kakšni pomoč potreboval tudi ti. Daj se že enkrat ohladi.
Abrnk
07. 06. 2023 16.48
+14
Marko Apšner
07. 06. 2023 16.40
-3
Naj se rajš šerifovega drekovoda lotijo
pekoči paradižnik
07. 06. 2023 17.18
+6
Kanal C0 bo treba podaljšati do trstenjakove, ker obstoječi kanal ne zmore več,... Po kuloarjih se govori,... da so v kleti do gležnjev v prepoznavni vsebini janšistične latrine....
PIERREBRICE
07. 06. 2023 17.44
+6
Frenk7, odličen komentar! +++++++++++++++++++++++++