Slovenija

Žalitve in trpinčenje zaposlenih na inšpektoratu za infrastrukturo?

Ljubljana, 18. 12. 2018 16.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Na inšpektoratu za infrastrukturo vladajo neprimerni delovni odnosi, ocenjujejo nekateri zaposleni. Glavni inšpektorici očitajo, da naj bi žalila, ustrahovala, izvajala pritiske na določene sodelavce, zaradi česar naj bi bilo tudi več daljših bolniških odsotnosti. Na inšpektoratu vse očitke zavračajo. Sklicujejo se na komisijo, ki očitanih dejanj trpinčenja ni mogla potrditi. Našla pa je nepravilnosti.

Po poročanju MMC so "zaposleni na inšpektoratu v nenehnem strahu." Eden izmed zaposlenih je zatrdil, da se splošna služba na inšpektoratu bolj kot s strokovno pomočjo inšpektorjem, kar naj bi bila njena funkcija, ukvarja z nadzorovanjem in discipliniranjem zaposlenih. Sistem nadzora je, kot navaja zaposleni, tako dovršen, da se beleži vsaka najmanjša napaka posameznega zaposlenega. Toda ne zato, da bi napake služile kot zgled, kaj je treba pri delu izboljšati, ampak kot dokazi, ki bi se uporabili v morebitnih postopkih zoper zaposlene, so zapisali na MMC.

Glavna inšpektorica za infrastrukturo naj bi po pričanju nekaterih zaposlenih imela neprimeren odnos do zaposlenih. (Slika je simbolična)
Glavna inšpektorica za infrastrukturo naj bi po pričanju nekaterih zaposlenih imela neprimeren odnos do zaposlenih. (Slika je simbolična) FOTO: Thinkstock

Podobno zatrjuje več zaposlenih. Glavne inšpektorica za infrastrukturo Sandra Petan Mikolavčič naj bi žalila in z zaposlenimi govorila s povišanim tonom. Sodelavce naj bi za napake disciplinirali z neenakomerno razporeditvijo dela, kjer so bolj obremenjeni prejeli dodatne delovne obveznosti, manj obremenjenim pa so se še odvzele. Nekateri sodelavci naj bi imeli težave pri jemanju dopustov, pričanja zaposlenih navaja MMC.

Komisija trpinčenja ni potrdila

Da zaposleni niso najbolj zadovoljni z odnosi na inšpektoratu, pričata tudi dve prijavi trpinčenja na delovnem mestu, ki ju je letos prejelo infrastrukturno ministrstvo. Zato so na ministrstvu s sklepom takratnega ministra Petra Gašperšiča marca letos ustanovili skupino za ugotovitev dejanskih okoliščin. "Komisija očitanih dejanj trpinčenja ni potrdila, je pa opozorila na določene možnosti za izboljšavo odnosov v organu," so za 24ur.com pojasnili na infrastrukturnem ministrstvu. Komisija je nato julija letos s svojimi ugotovitvami seznanila Gašperšiča, ki se je pogovoril z glavno inšpektorico. "Zadeva je bila s tem zaključena. Novih prijav nismo prejeli, če jih bomo, jih bomo obravnavali z vso resnostjo," so pojasnili na infrastrukturnem ministrstvu in dodali, da je trpinčenje na delovnem mestu po njihovem mnenju nesprejemljivo in da imajo do tovrstnega ravnanja ničelno toleranco.

A tukaj se postavlja vprašanje, zakaj ministrstvo o ugotovitvah komisije in sklepih ni obvestilo zaposlena, ki sta prijavo podala, če se zavzemajo za ničelno toleranco do neprimernih odnosov na delovnem mestu? Na to vprašanje nismo prejeli odgovora.

Medtem ko je infrastrukturno ministrstvo prejelo prijavi, pa so nam z infrastrukturnega inšpektorata odgovorili, da na njihov naslov od leta 2015 ni prispela nobena prijava trpinčenja na delovnem mestu in da v tem času niso bili seznanjeni s tem, da naj bi nekateri zaposleni čutili pritiske in strah pred ukrepi: "Glede nezadovoljstva menimo, da ga je zaznati v vsaki delovni organizaciji, kar pa ne pomeni splošno slabo in zastrašujoče delovno okolje."

Na infrastrukturnem inšpektoratu zanikajo vse obtožbe

V obdobju odločanja komisije so svetovalci za mobing na infrastrukturnem inšpektoratu tudi svetovali dvema zaposlenima. A na inšpektoratu trdijo, da so delovni odnosi "v okviru normalnih delovnih odnosov". Sklicujejo se na komisijo, ki ni mogla potrditi neprimernega komuniciranja. "Trditev, da glavna inšpektorica inšpektorata za infrastrukturo neprimerno komunicira s podrejenimi, ne drži," so bili jasni. Odločitev komisije interpretirajo: "Pogledi o stanju in odnosih v organu so različni, kar naj bi po mnenju komisije kazalo na to, da ni vse kot bi moralo biti, zato je potrebno še poseben trud posvetiti izboljšanju odnosov in vertikalne komunikacije v organu. To inšpektorat preko usposabljanj in organiziranja neobveznih, neformalnih srečanj tudi že vseskozi izvaja."

Komisija zaslišala 13 zaposlenih

Zaslišanje sta predlagala tako oba delavca kot tudi glavna inšpektorica. Priče so izrazile različna in nasprotujoča si mnenja. Nekatere so potrdile ustrahovanje in neprimerno komunikacijo, druge so odnose označile za korektne in, da nihajo med 'super' in napetostmi, ki so posledica stresnega dela. Komunikacija z glavno inšpektorico pa naj bi bila "glasna in jasna, a nikakor ne žaljiva," navaja MMC.

Prav ta pričanja in informacije so bile ključne, da je komisija presodila in v svojem poročilu zapisala, da ne more zagotovo trditi, da so odnosi na inšpektoratu neprimerni.

Nezadovoljstvo, žalost, pritisk in strah pred ukrepi v primeru napak pri delu

Priče obeh delavcev so pred komisijo tudi izpričale, da med zaposlenimi "vladata nezadovoljstvo, žalost, čuti se pritisk in strah pred ukrepi v primeru napak pri delu," navaja MMC. Priče so menile, da sta bila oba delavca premeščena zaradi disciplinskih ukrepov, in ne delovnih potreb. Izpostavile so strah pred stalnim nadzorom, neenakomerno dodeljevanje dela, prav tako pa je večina prič delavcev izrazila strah pred povračilnimi ukrepi, če bi bili zapisniki pričanj dostopni glavni inšpektorici, še piše MMC.

Na inšpektoratu zanikajo, da iščejo napake zaposlenih, ki bi jih uporabili kot razloge za kaznovanje. (Slika je simbolična)
Na inšpektoratu zanikajo, da iščejo napake zaposlenih, ki bi jih uporabili kot razloge za kaznovanje. (Slika je simbolična) FOTO: Thinkstock

A na inšpektoratu so zatrdili, da nadzor nad delom izvajajo zgolj zato, da bi zagotovili zakonito izvajanje nalog in da bi določili ocene delovne uspešnosti ter napotili javne uslužbence na ustrezna usposabljanja. Zanikajo, da bi napake zaposlenih beležili zato, da bi jih kaznovali: "Prav tako se zaradi morebitnih napak pri delu zaposlenih ne izvaja zatrjevano splošno kaznovanje."

V oči so bodle bolniške odsotnosti

Kljub različnim pogledom prič, kaj pomenijo 'normalni in dopustni' odnosi na delovnem mestu, pa komisija ni mogla mimo povečanega števila bolniških odsotnosti na inšpektoratu. Na infrastrukturnem ministrstvu so zato zaskrbljeni. Sporočili so nam, da bodo zdaj bolj pozorni na bolniške odsotnosti in da bodo, kolikor bo to mogoče in v okviru zakonskih možnosti, to področje tudi raziskali: "Ob tem želimo opozoriti, da ministrstvo nima nikakršne pristojnosti za pridobivanje podatkov o vrsti bolezni zaposlenih in vzrokih zanjo; tudi nima pristojnosti opredeljevati se do vzročne zveze med odnosi zaposlenih na inšpektoratu in njihovim zdravstvenim stanjem."

Po informacijah MMC so namreč najmanj tri dolgotrajne bolniške odsotnosti v zadnjem letu povezane s psihološkimi težavami zaradi šikaniranja na delovnem mestu.

Na inšpektoratu trdijo nasprotno, da v zadnjih dveh letih ne beležijo znatnega povečanja bolniških odsotnosti. Menijo, da bolniške odsotnosti niso neposredno povezane s trpinčenjem na delovnem mestu. "Inšpektorat za infrastrukturo sicer pravice pridobivanja podatkov o razlogih za odsotnost zaposlenih nima, je pa glede na informacije, ki so jih zaposleni podali sami, ugotoviti, da so bili v večini primerov razlogi odsotnosti druga bolezenska stanja in operativni posegi. V dveh primerih sta zaposlena po prijavi trpinčenja na delovnem mestu na ministrstvo, preko svojega odvetnika kot razlog odsotnosti navajala domnevno trpinčenje na delovnem mestu, v enem primeru pa se je po opravljenem operativnem posegu naknadno, kot razlog za potrebo po tem posegu, navajalo domnevno trpinčenje na delovnem mestu. Komisija zatrjevanega trpinčenja na delovnem mestu ni ugotovila. Prav tako ni ugotovila, da bi bilo zatrjevano trpinčenje razlog povečanja bolniških odsotnosti," so nam odgovorili.

Komisija ugotovila nepravilnosti, inšpektorat jih ne prizna

Je pa komisija v svojem poročilu, ki ga je pridobil MMC, ugotovila, da sistem svetovanja v primerih mobinga ne deluje dobro. Trije svetovalci za mobing na inšpektoratu, niso izvedli predpisanega postopka v obeh primerih prijavljenega šikaniranja. Komisija je zato inšpektoratu predlagala, naj na to funkcijo imenuje kadre, ki uživajo visoko zaupanje.

Na inšpektoratu trdijo nasprotno, da so svetovalci za mobing delo opravili v skladu z veljavnimi predpisi, obenem pa so vsi trije tudi taki, da imajo visoko stopnjo integritete in uživajo zaupanje s strani večine zaposlenih.

Inšpektorat za delo ni prejel prijav zoper Petan Mikolavčičevo

Nihče od zaposlenih na inšpektoratu za infrastrukturo se zaradi trpinčenja na delovnem mestu ni obrnil na inšpektorat za delo, so nam sporočili z inšpektorata za delo. Ob tem so poudarili, da je večina prijav, ki jih prejmejo, anonimnih. Prijave kljub temu obravnavajo, vendar je postopek dokazovanja krivde zato zelo otežen. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (39)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

otilia
22. 02. 2019 22.34
+1
Meni je malo čudno, da vodja ocenjuje letno z ocenami zaposlene. Ali to pomeni, da se zaposleni lahko tresejo, če boddobili enko, pa dvojko. Potem vodilni čutijo lahko še večjo moč in lahko se začne šikaniranje, vpitje,mobing...
sosed5
19. 12. 2018 08.04
-7
A so tam da delajo, ali da modrujejo. Slabi delavci so vedno nezadovoljni. So z njimi govorili s povisanim tonom??!!. Nagnati takoj, a zal so slabi delavci in lenuhi zasciteni kot kocevski medvedi.
scar_face
19. 12. 2018 08.00
+0
Enkrat v lajfu so dobili sefico, ki od njih zahteva delo in rezultate, namesto kofetkanja in lenoritisa pa so ze odjokali v bolnisko. Pridite delat v gospodarstvo, da boste videli, kaj res pomeni DELAT.
Cogo
19. 12. 2018 07.22
+6
Ko je bila komisija (na uradnem in napovedanem) obisku, trpinčenja ni zaznala. Torej trpinčenja ni. Pika.
Ata_Smrk
18. 12. 2018 22.05
+2
alenko za preiskovalko.
Karantanija
18. 12. 2018 22.00
+21
Nekaj že more biti res. Toda, z nekajurnim pregledom je to težko ugotoviti.
rolexmonaco
18. 12. 2018 21.36
+4
znjimi v Kočevski rog , in na Črno na Koroško, čistit polomljenih dreves, i ne bodo mislili na presing, pokvarjene barabe
Simoni?
18. 12. 2018 21.08
+26
O inšpektoratih sem pisal že večkrat. Še posebej o inšpektoratih ki sodijo pod ingerenco MOP. To so dobro plačana delovna mesta za nič dela. Le hoditi je treba v službo... Vse inšpektorate je treba razpustiti in šele potem izbirati inšpektorje na razpisih, zgolj na podlagi strokovnosti in marljivosti, ne pa ta najhujše kofetarje, za katere jinšpekcijski nadzor v Kranju predstavlja apokalipso gromozanskih razsežnosti in tiste ki so jih tam postavili žlahtniki. Če se stanovanjskemu inšpektorju ne ljubi se usesti v službeni avto in se peljati 26 km. se ga lepo prerazporedi na katerega od mejnih prehodov, ker bo v osmih urah udaril štiri štemplne. Dva več kot jih udari zdaj, v topli pisarni na Vožarski poti v Ljubljani....
1975b
18. 12. 2018 20.52
+19
Pač eno podjetje v Žerjavu. FRANC KOS - Za tega človeka je "mobing" premila beseda. Totalno brez kulture in manire, ter odnosa z delavci...misli, da je bog..Ubogi delavci pač morajo prenašat takega človeka.. lp.
b75
18. 12. 2018 21.25
+14
SPLOH NI EDINI, KI JE NA POZICIJI (TOREJ IMA MOC IN VPLIV) IN MISLI DA JE BOG...in ce sviras isto si na konju, v nasprotnem primeru si pa v blatu...za koritnike obstaja beseda "raja" -slabo placani in iztroseni delavci, ki so samo potrosni materjal... in zato...kljub vsemu- kapo dol Francozom...oni SE borijo...kaj pa mi?!!
Igi74
18. 12. 2018 20.34
+15
Že cel mesec me išijas matra....zgodilo se je da nisem moral zutraj vstat pa sem zlezel iz postelje in šel po vseh štirih do wc-ja....nekako sem se spravil skupaj se umil, nataknil delavne hlače in šel v delavnico....sprobajte enkrat to drage pisarniške mojstrice...
sandi101
18. 12. 2018 20.27
+25
Bedarija zaposleni v gospodarstvu, smo dnevno zlorabljeni, šikanirani in se nad nami izvaja mobing. Vodstvo podjetja in inšpektorat pa stran gleda, ker zaposleni nima nikoli prav. Vsako podjetje ima pooblaščenca za mobing, ki po prijavi poskrbi, da prijavitelj leti. Zakaj bi bili v javni upravi na boljšem, če pa smo vsi enaki.
Janez Novak 1
21. 02. 2019 07.49
+1
Če je tebi tako prav (šikaniranje, trpinčenje, maščevanje, mobing...) OK, večina pa tega ne odobrava ne v gospodarstvu in ne v javni upravi. Vsaj JU naj bo vzgled kako upravljati kadre. Ne podpiram pa nič dela , da ne bo pomote... Visokotehnološke firme si tega tako ne morejo privoščiti, ker bo usposobljen in sposoben človek takoj poiskal drugo službo, nad manj kvalificiranimi delavci pa kot rečeno - sužnjelastniški odnosi...
Eastman
18. 12. 2018 19.41
+30
Očitno je prišla gospa, ki ne trpi lenarjenja in je zahtevala, da določeni ki že 30 let le pijejo kavo in igrajo pasijanso malo delajo pa so valjda padli v šok.
štrekeljc
18. 12. 2018 19.28
+16
Tri dolgotrajne bolniške odsotnosti v zadnjem letu povezane s psihološkimi težavami zaradi šikaniranja na delovnem mestu. Koliko pa jih je zaradi preveč popite kave? Zaradi stresa, ker se pasjansa ni izšla?
laycan
18. 12. 2018 19.21
+19
če imajo psihološke težave,niso primerne za to službo.
laycan
18. 12. 2018 19.17
+30
vse te lene primadone,bi lepo nagnal,in naj si v gospodarstvu,lepo poiščejo svoj kruh.
laycan
18. 12. 2018 19.09
+33
in to se dejansko dogaja samo v javni upravi,očitno ima gospodarstvo to porihtano.
laycan
18. 12. 2018 19.08
+41
na teh inštitucijah je glavna skrb,da je kafe avtomat vedno nafilan,da imajo poleti vsaj 3 tedne dopusta,da imajo ergonomičen oblazinjen stol,da ne zaspijo zraven igric.pol pa dejansko trebe nek dan malo delat,pa je že mobing,in posledično bolniška.
laycan
18. 12. 2018 19.11
+3
Janez Novak 1
21. 02. 2019 07.51
+0
Očitno nimaš pojma, kot da bi one rekle, da v fabriki delavci sam na čik pavzo hodijo in noge na stroju držijo - bi se strinjal?
laycan
18. 12. 2018 19.05
+56
nisem vedel da ko ti nekdo naloži delo,da to pomeni šikaniranje,in da lahko greš zaradi tega na bolniško.me zanima kaj ima povedat glede tega delavec za trakom po 12 urah trdega dela.
Neprijatelj
18. 12. 2018 18.56
+8
Ko bo prišel Čeferin...boste drugače razmišljali. Lp, predvsem glavnemu uredniku portala.
nagec123
18. 12. 2018 18.51
+7
Zakaj je stereotip delavca pisarna?