Slovenija

Žalostna podoba letošnje Kranjske Gore: 'Planica 2021, mi navijamo zate'

Kranjska Gora, 12. 12. 2020 19.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Janez Usenik
Komentarji
4

Planica, še vedno izjemen športni dogodek, bo letos očitno šla v zgodovino kot dogodek, ki je lomil srca. Zaradi varnosti je letos tekmovališče ločeno od sveta, tekmovalci so ločeni od navijačev. Eni brez drugih pa žal ne morejo napisati tiste prave zgodbe.

V Ratečah danes stoji nenavadna meja. Tam, kjer so bila ponavadi vrata v pravljično dolino smučarskih poletov, je zdaj blokada, ki zaradi varnosti loči Planico od sveta. Nadrealističen – tako bi najbolje opisali občutek, ko veš, da se med gorami odvija dogodek, ki ga sicer ne bi smel zamuditi, pa letos ne smeš tja. Takrat se zaveš, da živiš v čudnih časih. "To velja predvsem za Planico, ki je znana po druženju navdušencev," pove kranjskogorski župan Janez Hrovat.

In Kranjska Gora, ki je v Sloveniji sinonim za zimsko veselje, je letos prisiljena v zimsko spanje. "Sploh če si bil vsa leta na teh dogodkih, si videl vzdušje pred tekmovanjem, med njim in po njem. To je le bleda senca," pove eden izmed krajanov.

Ne le da gre mimo športni praznik – te dni bi sicer ti kraji pričakovali božično in novoletno pravljico. Letos bi bila ta še posebej čarobna. "30 let že nismo imeli decembra take snežne idile. Letos ta je, pa smučarjev ni," razočarano pripovedujejo domačini. Tudi župan je med njimi: "Če se zvečer sprehodite, je Kranjska Gora okrašena in pripravljena, na ulici pa ni žive duše."

Gostišče, ki bi moralo biti polno do zadnjega kotička, letos sameva.
Gostišče, ki bi moralo biti polno do zadnjega kotička, letos sameva. FOTO: POP TV

 

Ti kraji živijo od turizma, zato so skrbi njihovih prebivalcev zelo resne. Eno izmed gostišč ima v zvezi z dogodki v Planici posebno zgodbo. Že kakšnih 20 let tja vedno hodijo norveški navijači. V duhu so še tu, pravijo v gostišču. Letos so namreč v rednem stiku po internetu. Če namreč mislite, da v turistih tu vidijo le dohodek, ne poznate zares Gorenjcev. "Normalno, izpad vsi občutimo, ampak zavedli smo se, da te ljudi tudi mi kot ljudje pogrešamo," pripoveduje Žan Kavalar iz gostišča Uh. In vsakič, ko se slišijo na spletu, si zaželijo, da bi njihovi gostje spomladi lahko le prišli. "Upam, ker se mi zdi, da so že nestrpni," še zaključi gostilničar.

Za konec pa v slogu navijačev: "Planica 2021, mi navijamo zate!"

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Oz
13. 12. 2020 12.16
Žalostno je, da imamo toliko polne bolnišnice.
ivan z Doba
13. 12. 2020 10.04
+3
Brez vikendašev, ki gredo Kranjskogorcem na živce, ni turizma v KG. Brez turizma, vikendašev, ni denarja. Italijani, Avstrijci prihajajo tankat in na kosila, v igralnico. To pa je tudi vse. Morda bodo sedaj bolj cenili domače goste. Tako v Kranjski gori, na Bledu in še kje drugje.
hotchilipoper
13. 12. 2020 09.03
+4
Žalostno bo leto za prisesane na zvezo
Nimasmisla
12. 12. 2020 20.33
+2
ko ni bilo virusa ni bilo snega sedaj pa je sneg in tudi virud